-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 04

Kas seka Sabui įkandin? Lietuvos vidurio puolėjų šimtmečio TOP 10

Lietuvos krepšinio šimtmečio proga 15min siūlo įvairių straipsnių seriją apie svarbiausius mūsų šalies krepšinio įvykius. Šįkart – geriausių šalies vidurio puolėjų dešimtukas.
Geriausių Lietuvos šimtmečio vidurio puolėjų dešimtukas
Geriausių Lietuvos šimtmečio vidurio puolėjų dešimtukas / 15min, Scanpix ir Wikipedia / I.Miškinis montažas

Vidurio puolėjo pozicija – bene stipriausia šalies krepšinio istorijoje. Lietuvos krepšinio lopšyje užgimė ne vienas centras, kurio pavardė skambėjo ne tik Europos, tiek NBA arenose, o ryškiausias jų – Arvydas Sabonis.

15min pristato dešimt geriausių vidurio puolėjų Lietuvos krepšinio istorijoje.

wikipedia nuotr./Vincas Sercevičius
wikipedia nuotr./Vincas Sercevičius

10. Vincas Sercevičius

Ruošdamas šį tekstą 15min kreipėsi į legendinį šalies trenerį Vladą Garastą su prašymu išrikiuoti geriausius Lietuvos istorijoje vidurio puolėjus, o treneris paminėjo tris pavardes: Arvydas Sabonis, Algirdas Lauritėnas ir Vincas Sercevičius.

V.Sercevičius – pokario Lietuvos krepšinio žvaigždė, sulaukusi „Antrojo Lubino“ pravardės.

Tai vos 188 cm ūgio vidurio puolėjas, pasižymėjęs ilgomis rankomis ir puikiais kablio metimais abiem rankomis.

Per devynerių metų karjerą kaunietis atstovavo Kauno „Dinamo“ (1945–1946 m.), Lietuvos valstybiniam kūno kultūros institutui (1947–1949 m.) ir Kauno „Žalgirio“ (1951–1954 m.) komandoms.

V.Sercevičius pasižymėjo stipriu antisovietiniu požiūriu, o tai sugriovė krepšininko potencialą tarptautiniame fronte.

Buvęs Vinco komandos draugas ir bičiulis Antanas Kuzdys yra minėjęs, jog 1945-aisiais V.Sercevičius buvo suimtas ir išsiųstas į kasyklas Vorkutoje dėl atsisakymo tyčia pralaimėti rungtynes komandai iš Maskvos.

Sugrįžęs į Kauną vidurio puolėjas ketverius metus paeiliui buvo kandidatas žaisti Sovietų Sąjungos rinktinėje, įskaitant auksinį 1947-ųjų Europos čempionatą, bet jo vietą užimdavo kitas lietuvis Justinas Lagunavičius. Teigiama, jog kelią į rinktinę V.Sercevičiui užkirsdavo politinės pažiūros ir areštas, dėl kurio jis negalėjo palikti Sovietų bloko ribų.

„Jis buvo politiškai neparankus“, – 15min sakė V.Garastas.

Vincas spėjo sužaisti vienuolika mačų Sovietų rinktinėje, o klubiniame fronte jis penkiskart tapo Lietuvos, o dukart – Sovietų Sąjungos čempionu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Javtokas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Javtokas

9. Robertas Javtokas

Ilgametis rinktinės kapitonas, kuris turi solidžių laimėjimų ir rinktinių, ir klubiniame krepšinyje.

Didžiąją karjeros dalį Robertas Javtokas (210 cm) praleido Vilniaus „Lietuvos ryte“ (1999–2006 m.) ir Kauno „Žalgiryje“ (2011–2017 m.), bet dar spėjo pabuvoti ir stipriuose Rusijos, Graikijos ir Ispanijos klubuose.

2007-aisiais R.Javtokas su Atėnų „Panathinaikos“ tapo Eurolygos čempionu.

Nuo 2001-ųjų iki 2016-ųjų metų Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkėjęs centras savo kolekcijoje turi keturis medalius – Europos pirmenybių bronzą (2007 m.) ir du sidabrus (2013 ir 2015 m.) bei pasaulio taurės bronzą (2010 m.).

Pagal rungtynes Lietuvos rinktinėje R.Javtokas visų laikų sąraše rikiuojasi ketvirtoje vietoje – 91 mačas.

R.Javtokas karjeros pradžioje pasižymėjo išskirtiniu atletiškumu, 2001-aisiais pakartojęs pasaulio į krepšį rekordą, įkrovęs kamuolį į 3,65 m aukštyje iškeltą krepšį.

Po metų šiaulietis pateko į skaudžią avariją, dėl kurios nerungtyniavo pusantrų metų. Jis visada pasižymėjo puikia gynyba ir lyderio savybėmis, ėjęs žaisti, nepaisant skausmo ir traumų, bei tokiu būdu rodęs pavyzdį komandos draugams.

Alfredo Pliadžio nuotr./Eurelijus Žukauskas 2003 metais
Alfredo Pliadžio nuotr./Eurelijus Žukauskas 2003 metais

8. Eurelijus Žukauskas

Ilgarankis 218 cm ūgio klaipėdietis – vienas iš penkių lietuvių, pašauktų NBA naujokų biržoje, bet taip niekada ir nežaidusių stipriausioje planetos lygoje.

Bet Eurelijus Žukauskas turėjo puikią karjerą Senajame žemyne.

Klubiniame fronte ryškiausiai žiba Eurolygos (1999 m.), Europos taurės (1998 m.) ir NEBL (1999 m.) titulai, rinktinių lygmenyje – Europos čempionas (2003 m.) ir dukart olimpinių žaidynių (1996 ir 2000 m.) bronzos laimėtojas.

Pagal mačus rinktinėje E.Žukauskas užima penktąją vietą – 86.

Dėl savo gabaritų E.Žukauskas karjeros pike buvo elitiniu baudos aikštelės ir lanko sargu.

Auksinius karjeros metus E.Žukauskas praleido „Žalgiryje“, bet krepšininko marškinėlius į „Švyturio“ arenos palubes iškėlė jo pirmoji komanda Klaipėdos „Neptūnas“.

Centras dar rungtyniavo Italijoje, Rusijoje, Turkijoje, Graikijoje ir „Lietuvos ryte“.

eurohoops nuotr./Gintaras Einikis
eurohoops nuotr./Gintaras Einikis

7. Gintaras Einikis

Vienintelis krepšininkas istorijoje su Lietuvos rinktine iškovojęs tris olimpinių žaidynių medalius – 1992, 1996 ir 2000-ųjų metų bronza, o šalia dar turi ir 1995-ųjų Europos pirmenybių sidabrą.

Gintarui Einikiui priklauso mačų rinktinėje rekordas – net 106, o pagal taškus jis yra ketvirtas – 1023.

Pirmuosius aštuonerius Kauno „Žalgiryje“ (1987–1995 m.) praleidęs G.Einikis patraukė į Rusiją ir geriausius karjeros metus atstovavo Saratovo „Avtodor“ (1995–1999 m.) ir Maskvos CSKA (1999–2001 m.) klubams, kuriuose buvo vienas pagrindinių vedlių.

Pūkiu vadintas krepšininkas garsėjo solidžiu puolimo arsenalu – kabliai, metimai iš vidutinio nuotolio ar tritaškio, visapusiškas žaidimas baudos aikštelėje ar „du prieš du“.

Jam vis dar priklauso rezultatyviausias visų laikų LKL pasirodymas, kai 1995-aisiais G.Einikis per 24 minutes prapliupo 61 taško benefisu prieš Kauno NECA.

Po karjeros pabaigos Pūkį lydi skandalai, bet profesionalo karjeros metais tai buvo nesustabdoma jėga.

LTOK/Algirdas Lauritėnas
LTOK/Algirdas Lauritėnas

6. Algirdas Lauritėnas

Svarbiausius laimėjimus 196 cm ūgio centras, pasižymėjęs geru kabliu ir aikštelės matymu, susižėrė šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

SSRS rinktinei atstovavęs A.Lauritėnas dukart tapo Europos čempionu (1953 ir 1957 m.), kartą iškovojo bronzą (1955 m.) ir olimpinių žaidynių sidabrą (1956 m.) Melburne.

Jis dešimtmetį žaidė Lietuvos rinktinėje, kurioje per 72 mačus pelnė 977 taškus, tuo metu Sovietų Sąjungos komandoje per 43 rungtynes įmetė 306 taškus.

Nuo 1950 iki 1963 metų trūkusioje karjeroje A.Lauritėnas spėjo atstovauti Kauno „Spartako“, Lietuvos valstybiniam kūno kultūros institutui, Lietuvos žemės ūkio universitetui bei Kauno „Žalgirio“ komandoms.

Pranas Lubinas
Pranas Lubinas

5. Pranas Lubinas

Lietuvių išeivių šeimoje JAV gimęs centras yra tituluojamas Lietuvos krepšinio krikštatėviu.

Krepšinis olimpine šaka tapo 1936-aisiais, o Pranas Lubinas ne tik su JAV rinktine iškovojo pirmuosius auksinius olimpinius Berlyne, bet ir buvo šios komandos kapitonas.

Vėliau jis sugrįžo į Lietuvą ir su nacionaline komanda, kaip žaidžiantysis treneris, tapo Lietuvoje vykusio 1939-ųjų Europos pirmenybių nugalėtoju. Prano Lubino metimai finalo dvikovoje palaužė Latvijos krepšininkus.

Varžovus tiek gąsdino P.Lubino ūgis, siekęs 196,4 cm, jog 1939-aisiais Latvijos ir Estijos nacionalinės komandos nesutiko žaisti draugiškas rungtynes su lietuviais, reikalaudamos, kad ekipoje nebūtų grėsmingojo aukštaūgio.

Vidurio puolėjas neįgyvendino dviejų savo svajonių – su Lietuvos rinktine žaisti Tokijo olimpinėse žaidynėse, kurios dėl karo buvo atšauktos, ir gyvenimo saulėlydį sutikti tėvų žemėje. Jis yra palaidotas Riversaide, Kalifornijoje.

„Aš visada su pasitenkinimu stebėjau iš toli, kaip Lietuvoje suklestėjo krepšinio tradicijos ir subrandino tokius tarptautinio lygio žiedus kaip Arvydas Sabonis“, – 1989-aisiais interviu teigė P.Lubinas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Domantas Sabonis

4. Domantas Sabonis

Legendinio krepšininko sūnui – vos 25-eri metai, bet jis jau užsiropštė į ketvirtą šimtmečio sąrašo vietą.

Tėtį Arvydą pagal universalumą, aikštelės matymą, gebėjimą perduoti kamuolį ir aistrą žaidimui primenantis 211 cm ūgio Domantas Sabonis jau dukart žaidė NBA „All-Star“ renginyje – 2020 ir 2021 metais.

2016-ųjų metų 11-asis NBA naujokų biržos šaukimas žaidė „Oklahoma City Thunder“, „Indiana Pacers“ ir „Sacramento Kings“ klubuose. Pastaruosius tris sezonus stipriausioje planetos lygoje D.Sabonis renka bent 18 taškų, bent 12 atkovotų kamuolių ir bent 5 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

19-metis D.Sabonis 2015-ųjų Europos čempionate Prancūzijoje su Lietuvos rinktine pasidabino sidabro medaliais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Didysis Z – atkovotų kamuolių karalius Klivlando ekipoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Didysis Z – atkovotų kamuolių karalius Klivlando ekipoje.

3. Žydrūnas Ilgauskas

Žydrūno Ilgausko situacija – dviprasmiška. Jis paliko ryškų pėdsaką NBA, bet pasiekimų sąraše nematyti laimėjimų su Lietuvos rinktine, kuriai 221 cm ūgio centras oficialiose rungtynėse neatstovavo tai dėl sudėtingų pėdos traumų, tai dėl konfliktų su treneriu Vladu Garastu.

„Bolu“ draugų vadintas kaunietis žibėti vyrų krepšinyje ėmėsi nuo pirmųjų dienų, kai 19-os metų amžiaus jis LKL čempionate rinko po 20,3 taško, 12,8 atkovoto kamuolio ir 2,8 blokuoto metimo.

1996-aisiais Ž.Ilgauską 20-uoju šaukimu pasirinko „Cleveland Cavaliers“, o per 13 metų karjerą lietuvis dukart žaidė tiek „All-Star“ renginyje (2003 ir 2005 m.), tiek NBA superfinale (2007 ir 2011 m.).

Jis yra vienintelis lietuvis istorijoje, žengęs ant ryškiausios krepšinio scenos NBA.

Ž.Ilgausko 11-uoju numeriu pažymėti marškinėliai amžiams iškelti „Cavaliers“ namų arenos „Rocket Mortgage FieldHouse“ palubėse.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

2. Jonas Valančiūnas

Ryškiausias savo kartos lietuvis krepšininkas, šiuo metu demonstruojantis geriausią ir brandžiausią karjeros žaidimą.

Uteniškio Jono Valančiūno žvaigždė sužibo dar jaunimo lygmenyje, kai dominavęs centras skynė ir čempiono, ir naudingiausio turnyro žaidėjo apdovanojimus.

Profesionalo karjerą jis pradėjo Vilniuje, o 2011-ųjų NBA naujokų biržoje savo pavardę išgirdo rekordiniu Lietuvai penktuoju šaukimu. Per karjerą už Atlanto 211 cm ūgio JV jau spėjo vilkėti trijų komandų marškinėlius – „Toronto Raptors“, „Memphis Grizzlies“ ir „New Orleans Pelicans“.

Mainų būdu Torontą 2019-aisiais palikęs lietuvis ėmė tvieksti ryškiomis spalvomis ir tapo vienu geriausių centrų lygoje.

29-erių J.Valančiūnas turi ir du sidabrus su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine – 2013 ir 2015-ųjų metų Europos čempionatuose..

Mantui Kalniečiui baigus karjerą nacionalinėje komandoje, J.Valančiūnas matomas kaip pagrindinis kandidatas perimti kapitono raištį.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis 1996 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis 1996 m.

1. Arvydas Sabonis

Kitaip ir būti negali – geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis yra ir geriausias visų laikų lietuvis vidurio puolėjas.

Vladas Garastas ligi šiol pamena Sabo debiutą pagrindinėje Kauno „Žalgirio“ komandoje.

„Tuometis dublerių komandos treneris Modestas Paulauskas sakė pasižiūrėti į jauną vaikiną, 16-metį Arvydą. Leidau jam žaisti starto penkete. Arvydas klydo, bet mokėsi. Buvo ir tuo nepatenkintų žaidėjų, bet laikiausi savo. Arvydas darė greitą pažangą. Pažiūrėkite, kas išėjo – šimtmečio žaidėjas!“ – 15min sakė V.Garastas.

A.Sabonis „Žalgirio“ startiniame penkete debiutavo būdamas vos 16 metų amžiaus, o paskutiniame karjeros sezone, kai jam buvo jau 39-eri, jis iškovojo Eurolygos sezono MVP apdovanojimą.

Neeiliniu universalumu pasižymėjęs 221 cm ūgio centras per karjerą atstovaudamas Sovietų Sąjungos ir Lietuvos rinktinėms iškovojo net devynis medalius Europos, pasaulio ir olimpinių žaidynių turnyruose, iš kurių – 3 buvo auksiniai, 2 sidabriniai ir 4 – bronziniai.

Klubiniame fronte – trys Sovietų Sąjungos titulai su „Žalgiriu“ (1985–1987 m.), Eurolygos čempionas (1995 m.) ir daugybė kitų stambių apdovanojimų.

Ir visą tai jis padarė nepaisant dukart plyšusios Achilo sausgyslės.

Sabas spėjo ir septynerius metus sužaisti NBA lygoje, kai būdamas 31-erių debiutavo atstovaudamas „Portland Trail Blazers“ klubui. Jis buvo laikomas vieninteliu krepšininku, galinčiu sustabdyti tuometį lygos siaubą Shaquille'ą O'Nealą.

Didysis Sabas – geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas ir horizonte nematyti, kas galėtų jį išstumti iš šios pozicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius