Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 10

Kas žais Lietuvos rinktinėje? Galutinio 12-uko prognozė

Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas ketvirtadienį paskelbė 18 pavardžių – tai krepšininkai, kviečiami rengtis Europos krepšinio čempionatui. Kandidatų sąraše yra nemažai pasikeitimų nuo pirmojo išplėstinio sąrašo, tačiau vaizdas jau kur kas aiškesnis. Iškritus keliems pastarųjų metų lyderiams ir likus 18 krepšininkų, 24sek.lt žurnalistai pateikia savo prognozes, kokia bus Lietuvos rinktinė.
Domantas Sabonis, Jonas Kazlauskas, Darjušas Lavrinovičius, Žygimantas Janavičius, Adas Juškevičius ir Lukas Lekavičius
Domantas Sabonis, Jonas Kazlauskas, Darjušas Lavrinovičius, Žygimantas Janavičius, Adas Juškevičius ir Lukas Lekavičius / 15min.lt montažas
Donatas Urbonas
Donatas Urbonas

Donatas Urbonas.

PG: M.Kalnietis, Ž.Janavičius,
A.Juškevičius
SG: R.Seibutis, A.Milaknis
SF: J.Mačiulis, M.Kuzminskas
PF: P.Jankūnas, D.Sabonis
C: J.Valančiūnas, R.Javtokas,
D.Lavrinovičius

Ž.Janavičius dar pernai buvo J.Kazlausko ir M.Kalniečio favoritas patekti į dvyliktuką, bet trauma sumaišė visas kortas. Atakuojančio gynėjo pozicijoje savo puikiu žaidimu šanso nusipelnė Artūras Milaknis. Jei būtų žaidęs Martynas Pocius, lauktų rimta konkurencinė kova. Prie šių keturių gynėjų reikia pridėti Adą Juškevičių. Jei Ž.Janavičius netyčia pasimes Rygoje ir Prancūzijoje taip, kaip pernai Ispanijoje sutriko Šarūnas Vasiliauskas, Adas bus puikus atsarginis variantas. Be to, jis gali žaisti ir atakuojančio gynėjo pozicijoje.

M.Kuzminskas bus tvirtas J.Mačiulio dubleris. Aišku, jei atsikratys rinktinėje staiga atsirandančio jaudulio kaip kad pernai. Bet M.Kuzminskas užsigrūdino Ispanijoje ir turėtų įnešti gerokai didesnį indėlį nei anksčiau. 

Netikiu, kad J.Kazlauskas gali išsiųsti namo Robertą Javtoką anksčiau, nei prasidės Europos čempionatas.

Sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje puiki galimybė suteikti progą D.Saboniui. Jis nėra tiesiai iš NCAA į aukščiausiojo lygio kovų sūkurį įmestas žmogus. Turi Eurolygos patirties, NCAA stumdėsi su tvirtais vyrukais, pats priaugo raumenų ir fiziniu sudėjimu pralenkė savo amžių. Be to, tai vienintelis tikras „ketvirtasis numeris“ po P.Jankūno.

Netikiu, kad J.Kazlauskas gali išsiųsti namo Robertą Javtoką anksčiau, nei prasidės Europos čempionatas. O D.Lavrinovičius mano dvyliktuke yra ne todėl, kad A.Kavaliauskas yra prastesnis krepšininkas. Anaiptol, jei ne R.Javtokas ir jo statusas komandos rūbinėje, Antanas galėtų būti solidus J.Valančiūno dubleris. Tačiau Darjušas iš bėdos gali žaisti ir sunkiuoju krašto puolėju – rungtyniauti prie perimetro, todėl strategiškai būtų patogiau pasirinkti jį, nei į čempionatą vežtis tris standartinius „centrus“.

Gretos Skaraitienės/15min.lt nuotr./Paulius Cubera
Gretos Skaraitienės/15min.lt nuotr./Paulius Cubera

Paulius Cubera.

PG: M.Kalnietis, Ž.Janavičius
SG: R.Seibutis, A.Milaknis, D.Gailius
SF: J.Mačiulis, M.Kuzminskas
PF: P.Jankūnas, D.Sabonis
C: J.Valančiūnas, R.Javtokas,
A.Kavaliauskas

Susiklosčius šių metų aplinkybėms, rinktinės startinis penketas aiškus jau kone iš anksto. Manau, kad į M.Kalniečio dublerius šįkart bus imamas Ž.Janavičius, jau pernai paties J.Kazlausko viešai vadintas tam puikiai tinkamu. 

Nuodėmė būtų po tokio sezono į rinktinę neimti A.Kavaliausko.

Lengvojo krašto pozicijoje nieko geresnio tikėtis ir negalime, joje puikiai tvarkysis abu rinktinės „ispanai“, tačiau sunkusis kraštas J.Kazlauskui miegoti ramiai neleis visą vasarą.

Rinktinės treneris nepalankiai žiūri į Artūro Gudaičio nežaidimą studentų rinktinėje bei norą būti ne „centru“, tad J.Kazlauskas gali neturėti kito pasirinkimo – į rinktinę kvies D.Sabonį. Jaunajai šalies krepšinio vilčiai tai gali būti svajonių vasara, svarbu „neperdegti“.

„Centro“ pozicija, jei nežais D.Lavrinovičius, yra gana aiški. Nuodėmė būtų po tokio sezono į rinktinę neimti A.Kavaliausko, bet ir veteranas R.Javtokas neaukotų vasaros, jei būtų didelė galimybė būti atkabintam. Tiesa, jei Darjušas vis dėlto nepasakys ne, rinktinėje greičiausiai išvysime jį, o ne A.Kavaliauską. Nors D.Motiejūno ir L.Kleizos netektys yra skaudžios, tačiau čia matau įdomią galimybę pamatyti žemą Lietuvos rinktinę su J.Mačiuliu ar net M.Kuzminsku sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Tai pristatydamas rinktinės kandidatus žadėjo ir pats treneris. 

Dovilė Šeduikytė
Dovilė Šeduikytė

Dovilė Šeduikytė.

PG: M.Kalnietis, L.Lekavičius
SG: R.Seibutis, A.Milaknis, D.Gailius
SF: J.Mačiulis, M.Kuzminskas
PF: P.Jankūnas, D.Sabonis
C: J.Valančiūnas, A.Kavaliauskas,
R.Javtokas

Nemanau, kad prie rinktinės prisijungs Darjušas Lavrinovičius. Jis gana tiesiai pasakė, kad ir norėdamas padėti negalės. Krepšininkui jau šį sezoną sujaukė rinktinėje patirtos traumos, o dar vieną sezoną Brolis sužaisti norėtų. Emilijos Redžo ekipa per derybas taip pat galėtų iškelti sąlygą, kad žaidėjas nerizikuotų Europos čempionate, jeigu nori pratęsti sutartį dar vienam sezonui.

Tuomet šioje pozicijoje atsivers vieta Antanui Kavaliauskui, kuris buvo vienas svarbiausių Vilniaus ekipos kovotojų po krepšiu. Šalia Pauliaus Jankūno turėtų stoti jaunasis Sabonis, NCAA žibėjęs krepšininkas dabar gelbsti ir U-20 rinktinę. Gerai sužaidęs jaunimo Europos čempionate jis turėtų sau užsitikrinti vietą ir vyrų rinktinėje.

Krepšininkui jau šį sezoną sujaukė rinktinėje patirtos traumos, o dar vieną sezoną Brolis sužaisti norėtų. 

Manau, kad L.Lekavičius gali nukonkuruoti Ž.Janavičių ir A.Juškevičių kovoje dėl M.Kalniečio pagalbininko. Jaunasis žalgirietis tobulėjo šalia Š.Jasikevičiaus ir kad ir kiek minučių, bet žaidė aukštesniame lygyje nei Adas ar Žygimantas. L.Lekavičius „Žalgiryje“ visuomet buvo antraeilis atakų organizatorius, tačiau gavęs daugiau progos pasireikšti, tikiu, nenuvils J.Kazlausko.  

Bent jau neoficialiai garantuotą vietą rinktinėje turi Renaldas Seibutis, o jam į pagalbą turėtų skubėti Artūras Milaknis ir Deividas Gailius. Abiem sezonas susiklostė pavyzdingai, o J.Kazlauskas įdėmiai stebėjo jų pasirodymą finalinėse LKL stadijose.

Marius Runkauskas būtų rizikingesnis pasirinkimas. Rumunijoje rungtyniavęs atakuojantis gynėjas žaidė ne tokioje pajėgioje lygoje ir kažin ar taps rinktinės naujoku. Tiesa, pats krepšininkas kalbėjo, kad Rumunijoje jam teko žaisti ir pagrindiniu įžaidėju. Galbūt apie tai galvodamas J.Kazlauskas jį ir įtraukė į sąrašą.

Asmeninio archyvo nuotr./MariusBagdonas
Asmeninio archyvo nuotr./Marius Bagdonas

Marius Bagdonas.

PG: M.Kalnietis, A.Juškevičius
SG: R.Seibutis, A.Milaknis
SF: J.Mačiulis, M.Kuzminskas, D.Gailius
SF: P.Jankūnas, D.Sabonis
C: J.Valančiūnas, R.Javtokas,
D.Lavrinovičius

Jei neištiks panaši katastrofa kaip praėjusias metais, krepšinio išsiilgęs M.Kalnietis bus aiškus ir nepakeičiamas rinktinės generolas, kuriam svarbiausių mačų metu J.Kazlauskas skirs ne mažiau nei po 30–35 žaidimo minutes.

Tas likusias kelias minutes jį puikiai galėtų pavaduoti A.Juškevičius. Praėjusiais metais netikėtą šansą gavęs gynėjas, puikiai juo pasinaudojo ir Ispanijoje buvo net ryškesnis žaidėjas nei parengiamuoju laikotarpiu blykstelėjęs Šarūnas Vasiliauskas. Pernai kaunietis J.Kazlausko nenuvylė, tad turi didesnį pasitikėjimo kreditą nei L.Lekavičius ar Ž.Janavičius. Pastarieji du yra ryškesni įžaidėjai nei A.Juškevičius, tačiau minučių, kurios liks nuo M.Kalniečio, bus labai minimaliai.

Keletą pastarųjų metų R.Seibutis yra vienas ištikimiausių ir patikimiausių J.Kazlausko ginklanešių, kuris matematikui treneriui imponuoja tiek dėl sugebėjimų abiejose aikštės pusėse, tiek dėl intelekto, tad turės garantuotą vietą starto penkete. Jei neįvyks stebuklas, pirmą kartą ant rinktinės slenksčio atsidūręs A.Milaknis savo šansu taip pat pasinaudos ir keliaus į Rygą. Vienintelis klaustukas – Artūro gynyba, tačiau per praėjusį sezoną gynėjas labai pagerino ir šį žaidimo komponentą.

Vis dėlto greičiausiai 27-erių metų klaipėdietis įšoks į paskutinį traukinio vagoną.

Trečiasis numeris starto penkete tvirtai priklauso J.Mačiuliui. Eurolygos ir Ispanijos čempionas. Ir tuo viskas pasakyta.

M.Kuzminsko pažanga nėra tokia ryški, kokios iš jo norėtų J.Kazlauskas, tačiau neabejojama, kad būtent jis Europos čempionate bus J.Mačiulio dubleris. Pernai vieną paskutinių „atkabintą“ D.Gailių nežinia dėl rinktinės iki paskutinės akimirkos kamuos ir šiemet. Vis dėlto greičiausiai 27-erių metų klaipėdietis įšoks į paskutinį traukinio vagoną, kadangi J.Kazlauskui bus ne prošal į aikštę kelioms minutėms galintis išbėgti ir iš toli pataikyti snaiperis.

Iš rikiuotės iškritus D.Motiejūnui ir L.Kleizai, Kauno „Žalgirio“ kapitonas P.Jankūnas liko vienintelis rimtas ramstis sunkiojo krašto pozicijoje. Antroji vieta tikriausiai priklausys D.Saboniui. Devyniolikmečiui Lietuvos krepšinio legendos sūnui atsivėrė puikus šansas, kuriuo darbštus ir talentingas puolėjas privalo pasinaudoti.

Jei bus sveikas, Brolis tikrai bus J.Kazlausko dvyliktuke, kadangi jau ne kartą įrodė, jog svarbiausiuose mačuose gali tapti X faktoriumi, nulemiančiu rungtynes. Atsidavimą rinktinei aukštaūgis yra įrodęs ne kartą, tad labai tikėtina, kad ir šią vasarą keliaus į pirmenybes net jei skausmą teks malšinti medikamentais.

Dėl J.Valančiūno klausimų nekyla niekam, o štai vertinant R.Javtoko ir A.Kavaliausko galimybes, svarstyklių lėkštelės krypsta vyresniojo naudai. J.Kazlauskui Roberto labiau reikės ne tik dėl svaraus žodžio rūbinėje, bet ir dėl gynybinių sugebėjimų. Gindamas savo krepšį tvirto sudėjimo žalgirietis yra naudingesnis nei A.Kavaliauskas.

Facebook.com/Tomas Langvinis
Facebook.com/Tomas Langvinis

Tomas Langvinis.

PG: M.Kalnietis, Ž.Janavičius
SG: R.Seibutis, A.Milaknis
SF: J.Mačiulis, M.Kuzminskas, D.Gailius
PF: P.Jankūnas, D.Sabonis
C: J.Valančiūnas, A.Kavaliauskas,
R.Javtokas

Daugelis krepšininkų iki karjeros pabaigos dar skaičiuoja metus, o Darjušas, manau, skaičiuoja jau mėnesius. Jis sumokėjo brangiai už puikų pasirodymą praėjusiais metais pasaulio čempionate. Tai jam kainavo sezoną klube. Jis neturi garantuotos sutarties, o žaisti nori. Todėl nelaukdamas Brolio atsakymo pasirinkau D.Sabonį. Galiausiai jis yra tikras ketvirtas numeris. Kitu atveju ši vieta atiteks D.Lavrinovičiui.

Jeigu daugelis krepšininkų iki karjeros pabaigos dar skaičiuoja metus, tai, manau, Darjušas skaičiuoja jau mėnesius.

Palikti Artūrą Milaknį už borto ir vietoje jo paimti M.Runkauską man atrodo ypač sunkiai tikėtinas variantas. Buvau tikras, kad jis atsiras paskutiniame sąraše. Ir tiek pat tikras, kad į rinktinę jis nepraeis. Juolab treneris sakė per visą sezoną matė dvejas Mariaus rungtynes. A.Milaknį matė, ko gero, dešimt kartų daugiau.

Treneriai puikia žino, ko galima tikėtis iš Milo, o tai tikrai yra labai svarbu. Didžiausia intriga –  kas talkins M.Kalniečiui. Tikiu, kad tikrai viską lems kontrolinės rungtynės, bet jeigu rinktis reikia dabar, renkuosi Ž.Janavičių. Manau, kad trenerių kolektyvui labiausiai reikia psichologiškai tvirto ir patikimai gynyboje žaidžiančio krepšininko. Kad tos kelios minutės, kol ilsėsis Mantas, praeitų be gaisrų aikštėje.

L.Lekavičius yra puikus talentas ir kūrėjas puolime, Žygis yra vykdytojas. Jei jam pasakys „stverk jį už gerklės“... jis stvers. Galiausiai, pasakys „persivaryk kamuolį į kitą aikštės pusę“ ir jis tai padarys bet kokia kaina. O praėjusiais metais dėl kamuolio persivarymo į kitą aikštės pusę buvo problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius