-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 05

Kauno „Žalgiris“ daugiau legionierių po krepšiu nebeieško

Kauno „Žalgirio“ naujokas iš Australijos Brockas Motumas bus vienintelis legionierius po krepšiu. Lietuvos čempionų vadovas Paulius Motiejūnas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad priekinėje linijoje daugiau užsieniečių nebebus. „Bus duotas šansas jaunam žaidėjui“, – rašė P.Motiejūnas.
Robertas Javtokas ir Paulius Jankūnas
Robertas Javtokas ir Paulius Jankūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žalgiriečių priekinę liniją sudarys Robertas Javtokas, Paulius Jankūnas ir Brockas Motumas, galintis žaisti tiek sunkiojo krašto, tiek „centro“ pozicijose.

„Žalgiris“ savo dublerių komandoje turi labai talentingų jaunuolių. Arčiausiai vyrų krepšinio – 17-metis 212 cm ūgio vidurio puolėjas Laurynas Birutis ir 18-metis 204 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas Martynas Echodas, žemesniame lygyje žaidžiantis ir „centru“.

P.Motiejūnas buvo minėjęs, kad vasarą galimybė pasirodyti bus suteikta ir Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinės lyderiui Martynui Varnui. 196 cm ūgio gynėjas buvo išrinktas į simbolinį Europos čempionato penketą.

Tiesa, patys jaunieji žalgiriečiai sugrįžę į Lietuvą nedrąsiai kalbėjo apie galimybę patekti į pagrindinę komandą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

„Žalgiris“ trečiadienį taip pat paskelbė, kad prie Gintaro Krapiko ir Šarūno Jasikevičiaus trenerių štabe prisijungs Darius Songaila.

„Žalgiris“ šią vasarą atsisveikino su Artūru Gudaičiu, Artūru Milakniu, Jamesu Andersonu, Willu Cherry, Donatu Taroliu, Tomu Dimša, Vaidu Kariniausku, bet susigrąžino Mantą Kalnietį ir Martyną Pocių, išlaikė Robertą Javtoką, Paulių Jankūną, Luką Lekavičių, Siim-Sanderį Venę, Vytenį Lipkevičių, Kasparą Vecvagarą ir Edgarą Ulanovą.

Laurynas Birutis (C, 212 cm, 17 m., Kauno „Žalgiris-2“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 8,7 tšk. (62,1 proc. dvit., 37,5 proc. baud.), 5,9 atk. kam., 1 blk., 18 min.
Kauno „Žalgiris-2“ (NKL) 5,5 tšk. (63,9 proc. dvit., 52,8 proc. baud.), 4,6 atk. kam., 0,5 blk., 16 min.

Laurynas gerai mato krepšinį ir jaučia kamuolius. Ilgos jo rankos ir netikėtai geras kojų darbas padeda jam geriau kovoti dėl atšokusių kamuolių. Be to, jis turi užtektinai sprogstamosios galios galingai baigti atakas po krepšiu. Jo šuolis nėra pats įspūdingiausias, bet jis geba greitai atsispirti nuo žemės.

Laurynas patobulino kūno balsą – taip lengvai jo nebepastumdysi. Be to, jis moka užsiimti gerą poziciją po krepšiu ir išskirtinai gerai kovoja dėl kamuolių po varžovų krepšiu.

FIBA nuotr./Laurynas Birutis
FIBA nuotr./Laurynas Birutis

Vis dėlto aukštesniam lygiui jam dar trūksta fizinės jėgos ir atletiškumo. Bet tokio ūgio pakanka priešininkų gynėjams pridaryti sunkumų savoje baudos aikštelėje.

Lauryno kūnas dar vystosi, tačiau skautai optimistiškai kalba apie L.Biručio žaidimo potencialą. Jis solidus kovotojas dėl kamuolių, geras metimų blokuotojas, turi gerą puolimo arsenalą, o jis dar toli gražu nepasiekęs savo galimybių ribos.

Yra tam tikrų struktūrinių Lauryno žaidimo problemų, dėl kurių jis netaps elitiniu žaidėju aukščiausio lygio komandoje, bet jis turi potencialo ateityje tapti NBA naujokų biržos antrojo šaukimu.

Martynas Echodas (PF, 204 cm, 18 m., Kauno „Žalgiris-2“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 9 tšk. (41,7 proc. dvit., 70 proc. baud.), 6,1 atk. kam., 1,1 blk., 18 min.
Kauno „Žalgiris-2“ (NKL) 11,8 tšk. (50,3 proc. dvit.), 6,9 atk. kam., 0,7 blk., 25 min.

Solidus sunkusis krašto puolėjas, tvirtai sudėtas ir atletiškas. Galbūt per žemas žaisti aukščiausiame lygyje savo pozicijoje, bet krepšininkas parodė užtektinai sprogstamosios jėgos, kad galėtų sėkmingai kovoti po krepšiu ir rinkti taškus.

Jis mėgsta galingai drebinti lanką ir ištreniruotas kūnas jam leidžia pranokti varžovus. Martynas turi uoslę kamuoliams po varžovų krepšiu ir kovoja dėl kiekvieno kamuolio.

Jis sėkmingai dviem kojomis atsispiria kovoti dėl kamuolio, bet jam trūksta geresnio antrojo šuolio. Puolime po krepšiu Martynas daugiau naudojasi savo fiziniais duomenimis, nei išpuoselėtu judesių arsenalu ar žaidimu nugara į krepšį.

FIBA nuotr./Martynas Echodas
FIBA nuotr./Martynas Echodas

Jis gali pelnyti taškus ir veidu į krepšį iš metimo, tačiau tai nėra stiprioji jo pusė. Puolėjas daugiau remiasi puskabliais.

Dėl savo išskirtinės energijos M.Echodas gali bėgti į greitą puolimą ir ten efektingai užbaigti ataką. Vis dėlto ūgis gali pakišti jam koją kelyje į elitinių žaidėjų būrį. Tam, kad galėtų būti efektyvus sunkusis krašto puolėjas, Martynas turėtų patobulinti ir kamuolio valdymo techniką.

Tačiau jo kova dėl atšokusių kamuolių ir fizinė jėga suteiks jam galimybių pakilti į profesionalų lygį jau gana greitai. Daug kas priklauso nuo jo individualaus tobulėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius