Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 12

Kazys Maksvytis – sėkmingiausiai favoritus klupdantis treneris LKL istorijoje

Atidžiau trenerį Kazį Maksvytį stebintiems sekmadienio Panevėžio „Lietkabelio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ rungtynių baigtis neturėjo kelti didelės nuostabos. Jei daugumai Lietuvos trenerių įveikti „Lietuvos rytą“ arba Kauno „Žalgirį“ – pasiekimas, įvykstantis kartą ar du per karjerą, K.Maskvyčiui tai jau tapo įprasta. Po pastarosios pergalės K.Maksvytį galima oficialiai laikyti LKL grandams neparankiausiu treneriu istorijoje.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Algirdo Venskaus nuotr.

Sekmadienio pergalė prieš „Lietuvos rytą“ (75:65) K.Maksvyčiui buvo jau devintoji per pastaruosius 2,5 metų. Jei visiškai tiksliai, dabartinis „Lietkabelio“ treneris stipriausias Lietuvos komandas iš Vilniaus ir Kauno devynis kartus privertė pasiduoti per 834 dienas. Per šį laiką K.Maksvytis, vadovaudamas kur kas mažesnį biudžetą turintiems klubams, žaisdamas su favoritais laimėjo 33 proc. rungtynių – 9 iš 27.

Jokiam kitam treneriui Lietuvos istorijoje nėra pavykę per mažiau nei 900 dienų devynis kartus nugalėti favoritų, „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“, nevadovaujant vienai iš šių ekipų.

Iki K.Maksvyčio aštuonias pergales prieš lygos favoritą per mažiau nei 900 dienų buvo pasiekęs tik Vladas Garastas, kuris prieš beveik lygiai 20 metų su Kauno „Atletu“ kėlė problemų „Žalgiriui“. Aštuonias pergales prieš favoritą per 827 dienas V.Garastas pasiekė 1994-1996 metais.

V.Garasto prieš K.Maksvytį pranašumas – per minėtą laikotarpį mažesnis sužaistų su favoritais rungtynių kiekis. V.Garastas minėtas aštuonias pergales iškovojo per 19 rungtynių. Todėl buvusio „Atleto“ trenerio pergalių procentas per minėtą laikotarpį yra didesnis nei K.Maksvyčio – 42 proc.

Be to, V.Garastui vis dar priklauso kitas pasiekimas – ilgiausia pergalių serija prieš „Žalgirį“. 1995-1996 metų sezone treneris su „Atletu“ laimėjo šešias pirmąsias dvikovas su „Žalgiriui“, žymiajame finale iki trijų pergalių pirmavo 2-0, tačiau vėliau patyrė tris pralaimėjimus ir netapo LKL čempionu.

Jokiam kitam treneriui Lietuvos istorijoje nėra pavykę per mažiau nei 900 dienų devynis kartus nugalėti favoritų.

Žinoma, esminiai skirtumai tarp K.Maksvyčio ir V.Garasto – pastarasis vadovavo tuo metu antrai stipriausiai Lietuvos komandai, kuria šiuo metu vis dar gali vadintis „Lietuvos rytas“.

K.Maksvytis lyderiams į atlapus turi kibti su ant popieriaus silpnesniais klubais ir dėl to turi progų dažniau grumtis su teoriškai stipresniais laikomais varžovais arba kitaip vadinamais favoritais.

Beje, įdomu tai, kad K.Maksvytis devynias pergales pasiekė prieš penkis skirtingus trenerius – Saulių Štombergą, Gintarą Krapiką, Virginijų Šeškų, Marcelo Nicolą ir Tomą Pačėsą.

Artimiausią progą iškovoti 10-ą pergalę per 900 dienų ir į nugalėtų favoritų trenerių sąrašą įtraukti naujai iškeptą vyriausiąjį trenerį Šarūną Jasikevičių K.Maksvytis turės vasario 14 dieną LKL rungtynėse su „Žalgiriu“.

Vėliau K.Maksvyčio ir „Lietkabelio“ lauks vasario 19 dieną Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio mačas su „Lietuvos rytu“, o trečiosios artimiausios rungtynės su favoritais įvyks kovo 13 dieną, kai panevėžiečiai LKL vėl žais su „Žalgiriu“.

Statistiškai K.Maksvytis per pastaruosius 2,5 metų prieš favoritus laimi vieną iš trijų susitikimų, tokia tendencija tęsiasi treneriui stojus ir prie „Lietkabelio“” vairo. Tad už kurį iš būsimų trijų mačų statytumėte jūs?

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius