-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 03

Kiek broliams Ballams kainavo lietuviška viza ir kiek laiko ji galios?

Trečiadienį vakare į Lietuvą atvyksta krepšinio gerbėjų dėmesį visame pasaulyje pritraukę Prienų „Vytauto“ naujokai – LiAngelo ir LaMelo Ballai. Broliai sutartį su „Vytautu“ pasirašė iki sezono pabaigos, tačiau kiek laiko galios jų vizos? Be to, vienas iš brolių, LaMelo – nepilnametis. Ar jam, gaunant Lietuvos vizą, galiojo išskirtinės sąlygos ir reikalavimai?
LiAngelo ir LaMelo Ballai
LiAngelo ir LaMelo Ballai / „Instagram“ nuotr.

Klausimus apie teisinę brolių Ballų atvykimo į Lietuvą pusę portalas 15min uždavė Migracijos departamentui prie Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos.

Departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė nurodė negalinti komentuoti konkretaus brolių Ballų atvejo dėl asmens duomenų apsaugos, tačiau pateikė apibendrintą informaciją, leidžiančią spręsti ir apie brolių Ballų patekimą į Lietuvą.

Jos teigimu, sportininkai, atvykstantys į Lietuvą dirbti pagal sportinės veiklos sutartį, gauna nacionalinę vizą, kuri išduodama maksimaliam 1 metų laikotarpiui. Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, daugkartinė nacionalinė viza gali būti išduodama užsieniečiui profesionaliam sportininkui, atvykstančiam į Lietuvos Respubliką užsiimti sporto veikla.

Nacionalinės vizos išdavimo procedūros, nurodė departamento vadovė, yra vienodos tiek nepilnamečiams, tiek pilnamečiams, taigi LaMelo Ballas dėl savo amžiaus papildomų sunkumų nepatyrė. Nepilnamečio atveju vienintelis skirtumas tas, kad jo vardu dokumentus turi pasirašyti tėvai arba teisėti globėjai.

„Scanpix“ nuotr./LaVaras Ballas
„Scanpix“ nuotr./LaVaras Ballas

Užsienietis dokumentus nacionalinei vizai gauti gali pateikti Lietuvos Respublikos diplomatinei atstovybei ar konsulinei įstaigai. Jeigu kreipiasi nepilnametis, tai dokumentus teikia tėvų teises turintis asmuo arba teisėtas globėjas. Kreipiantis yra paimami užsieniečio, jei jam jau yra 12 metų, pirštų antspaudai.

Iš šios informacijos galima spręsti, kad broliai Ballai kartu su vienu iš tėvų, kadangi LaMelo yra nepilnametis, norėdami gauti vizą turėjo apsilankyti LR diplomatinėje atstovybėje JAV. Kadangi šeima gyvena Kalifornijoje, tikėtina, kad jie apsilankė artimiausioje atstovybėje – generaliniame konsulate Los Andžele.

Remiantis Migracijos departamento pateikta informacija galima spręsti, kad kreipdamiesi dėl vizos šalia kitų dokumentų broliai Ballai turėjo pateikti sutartį su „Vytauto“ klubu, „Vytauto“ prašymą jiems išduoti vizą ir sveikatos draudimą patvirtinantį dokumentą.

Be to, teisės aktai nurodo, kad vizą siekiantis gauti užsienietis privalo susimokėti 60 eurų mokestį, nebent atitinka specialius kriterijus, pagal kurios yra atleidžiamas nuo mokesčio. Tai reiškia, kad broliai Ballai kartu turėjo susimokėti 120 eurų.

Turėti globėją Lietuvoje į šalį norinčiam atvykti nepilnamečiui sportininkui, tokiam kaip LaMelo Ballas, pasak E.Gudzinskaitės, pagal vizos išdavimo procedūras nereikalaujama.

VIDEO: Broliai Ballai atvyksta į Lietuvą: ką būtina žinoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius