TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2021 06 24

Klaidų serijomis nepatenkintas Darius Maskoliūnas pripažino – dėl 13 žaidėjų jau aiškiau

Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas matė daug klaidų savo vyrų žaidime per paskutines kontrolines rungtynes, bet jam tapo kiek aiškiau dėl galutinės sudėties žaidėjų, su kuriais stos į kovą olimpiniame atrankos turnyre Kaune kitą savaitę.
Darius Maskoliūnas ir Arnas Butkevičius
Darius Maskoliūnas ir Arnas Butkevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Per paskutinį egzaminą Lietuvos krepšininkai 95:69 įveikė Dominikos Respublikos rinktinę, penkiems žaidėjams pelnius dviženkles taškų sumas.

Lietuvos krepšininkai surengė tris repeticijas prieš olimpinį krepšinio atrankos turnyrą.

Dvi pergalės prieš Dominikos Respubliką ir vienas laimėtas mačas prieš Rusiją leido Lietuvos krepšininkams geriau pajusti vienas kitą, bet susižaidimo dar trūksta.

Domantas Sabonis dėl sumuštos kojos, taip pat Marius Grigonis nuo atsarginių suolo stebėjo paskutines kontrolines rungtynes, kuriose D.Maskoliūnas nusprendė patausoti du potencialius komandos vedlius.

Trečiasis – Jonas Valančiūnas – iškart įrodė savo lygį, ketvirtadienį per pusę pirmo kėlinio pelnęs 11 taškų ir dominavęs mačo pradžioje.

Kai jis buvo aikštėje, kitiems Lietuvos krepšininkams tereikėjo gintis ir daryti viską, kad kamuolį gautų vidurio puolėjas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

J.Valančiūnui surinkus 11 taškų, iš kitų Lietuvos krepšininkų tik Arnas Butkevičius buvo atakavęs (netaikliai) iš žaidimo, o M.Kalnietis pataikęs 3 baudas.

Bet gynyba nebuvo tokia patikima ir su J.Valančiūnu ir be jo, kai jį aikštėje keitė Regimantas Miniotas ir Gytis Masiulis.

„Solidžiau, solidžiau, Rokeli“, – mokė Roką Jokubaitį, po vasaros persikelsiantį į Barseloną, D.Maskoliūnas, kai įžaidėjas suklydo trečią kartą per kelias minutes.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

Iš viso lietuviai suklydo net 12 kartų iki pertraukos chaotiškame krepšinyje, kuriame lietuviai turėjo vytis varžovus (14:19).

Iš viso Lietuvos rinktinė suklydo 21 kartą, Mantui Kalniečiui ir Rokui Jokubaičiui praradus kamuolį dažniausiai – 5 ir 4 kartus.

„Buvo tikrai neblogų momentų tiek gynyboje, tiek puolime, – po mačo sakė D.Maskoliūnas. – Kaip visi pastebėjote, kažkas iš susijaudinimo ar nesusitelkimo pridarė klaidų. Sprendimai puolime ir gynybinės klaidos, kartais einančios po 2–3 iš eilės. Paskui įtampa atslūgsta, išsigandę žaidėjai aprimsta ir mes pradedame daryti tai, ką mes norime.

Ateina toks metas, kai negalime žaisto tokių atkarpų. Faktas, kad jos pasitaikys, bet negali būti iškart 2 puolime, 3 gynyboje. Tai – per daug. Negalime sau to leisti, reikia per trumpą laiką stengtis tai panaikinti.“

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinei taškų pelnė: Lukas Lekavičius (2/2 dvitaškių, 2/2 tritaškių) ir Tomas Dimša (3/3 tritaškių) po 13, Jonas Valančiūnas 12 (4/4 dvitaškių), Rokas Jokubaitis 11 (4/4 dvitaškių), Gytis Masiulis 10, Mantas Kalnietis (7 rez. perd, 5 klaidos) ir Rokas Giedraitis (6/6 baudų) po 9, Tadas Sedekerskis ir Eimantas Bendžius po 6, Mindaugas Kuzminskas 4 (Regimantas Miniotas). Domantas Sabonis ir Marius Grigonis – neregistruoti.

Antrajame kėlinyje lietuviai spurtavo, kai jau be J.Valančiūno aikštelėje gerai jautėsi žemesniu penketu, o tritaškiais prapliupo Lukas Lekavičius ir Tomas Dimša.

Ne tik jie, bet ir kiti gynėjai, tarp jų ir atakuojančiu gynėju bandytas Rokas Giedraitis, prisidėjo, kad persvara augtų vis labiau, kol buvo pasiekta pergalė per paskutinę repeticiją prieš olimpinį turnyrą, prasidėsiantį antradienį.

Olimpinis atrankos turnyras Kaune

  • A grupė: Lietuva, Venesuela, P.Korėja
  • B grupė: Slovėnija, Lenkija, Angola
  • Birželio 29 d. Lietuva – Venesuela
  • Liepos 1 d. Lietuva – Pietų Korėja
  • Liepos 3 d. – pusfinalis
  • Liepos 4 d. – finalas

– Pasirengimas buvo trumpas, ką labiausiai norėtumėte sustyguoti, jei turėtumėte galimybę sužaisti dar vieną kontrolinį mačą? – buvo paklaustas D.Maskoliūnas per spaudos konferenciją, vykusią nuotoliniu būdu.

– Daug dalykų dar norėtųsi pabandyti. Jei turėtume dar vienerias kontrolines rungtynes, mažiau eksperimentuotume, o daugiau žaistume smogiamąja jėga, pagrindine sudėtimi. Duok Dieve, kad galėtume panaudoti dvylika žaidėjų rungtynėse, bet norėtųsi, kad daugiau vienas kitą pajustų tie žaidėjai, kurie ves mus į pergales.

Reikėtų daugiau zulinimo žaidimo braižo, kurį bandysime naudoti per atrankos rungtynes.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

– Dėl kokių priežasčių neregistravote D.Sabonio ir M.Grigonio?

– Jei atidžiai stebėjote rungtynes su Rusija, turėjote pamatyti, kad Sabonis patyrė mikrotraumą, kitą dieną po rungtynių sunkiai ėjo, nemačiau reikalo rizikuoti pagrindiniu žaidėju. Šiandien jis jau geriau jautėsi, iš bėdos galima būtų jį statyti, bet norėjome pabandyti ir Gytį (Masiulį) ir Regimantą (Miniotą) ketvirtoje bei penktoje pozicijose. Domanto išėmimas buvo automatinis. Galiu neslėpti, kad ir taip būtume vieną didelį žaidėją išėmę, net jei Domantas būtų sveikas.

Kas dėl Mariaus (Grigonio), – klausimų neturime. Norėjosi Roką Giedraitį ir Tomą Dimšą, žaidžiantį antrojoje pozicijoje, pažiūrėti. Ypač Roką.

  • Ir kaip jis atrodė?

– Rokas yra supersnaiperis. Gal jis per mažai imasi iniciatyvos, meta per mažai metimų, bet kai pasikalbėjome per minutės pertraukėlę, jis tada daugiau ėmėsi. Jis turi tai daryti. Jei varžovų gynyba leidžia, mums tai yra gerai, mes tikime jo metimu. Taigi jis turi atakuoti krepšį, ką ir darė puikiai viso sezono metu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

– Kaip vertinate Tomo Dimšos žaidimą ir darbo etiką pasirengimo metu?

– Kalbant apie darbo etiką neturiu nė mažiausių pretenzijų nė vienam. Juos reikia stabdyti, o ne stumti. Taip pat ir NBA žvaigždes. Tad dėl darbo etikos – jokių klausimų.

Kalbant apie Tomą: jis toks žaidėjas, kuris užkaišioja skyles. Jį gali statyti į pirmą ar antrą poziciją. Jis rinktinėje nėra puolimo žmogus, bet gynyboje galima jį naudoti prieš 1–2 pozicijų varžovų žaidėjus. Žaidžiant „small ball“ jam yra lengviau, jis gali užkaišioti skyles. Žiūrėdami į priekį, su kokiomis komandomis reikės žaisti, matome, kad mums labai reikia tokių, kurie valdytų kamuolį. Tomas yra vienas jų. Savo žaidimu jis įrodinėja, kad mums reikia stipriai galvoti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša

– Gal šios rungtynės jau suteikė atsakymus dėl galutinio dvyliktuko?

– Žinote datą (12 žaidėjų reikia pateikti šią savaitę). Gal dabar aiškiau ne dėl dvyliktuko, bet dėl tryliktuko. Tačiau dar neturime galutinio sprendimo, tad pakentėkite, jis tuoj bus.

– Kalbat apie kamuolio valdytojus – kaip sekasi Mantui Kalniečiui po traumos?

– Kaip jau minėjau po rungtynių su rusais, aš suprantu Mantą. Jis daug praleido, dabar tik žaidžia visa jėga, daro savo darbą. Faktas, kad nejaučia dar žaidybinio ritmo, kuris jam padėjo tapti VTB Jungtinės lygos MVP, sužaisti puikų klubinį sezoną. Šiuo metu jis nėra tame ritme, tą mes matome ir neslepiame, bet suteikiame daugiau minučių, kad jis į tą rimtą įeitų. Nėra ką slėpti – nesu visiškai patenkintas, kaip jis įsitraukė į rungtynes, – jam reikia kantrybės ir laiko.

Bet vėlgi – mes žinome, kas toks yra Mantas, koks jis yra ne tik aikštėje, bet ir rūbinėje, kokios svarbos tai figūra. Tikimės, kad kasdien jis atrodys vis geriau.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

– Žaidžiant mažesniu penketu, kuris vidurio puolėjų – G.Masiulis ar R.Miniotas – tiksliau įgyvendina jūsų planus?

– Sunku pasverti. Pažiūrėsime video, bet kol kas 50 su 50 šiuo metu. Regis puikiai atrodė pirmosiose rungtynėse, Gytis momentais irgi labai neblogai. Sakyčiau, kad 50 su 50.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gytis Masiulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gytis Masiulis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius