Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 27

Krepšinio ateivis Luka Dončičius ruošiasi į Kauną, bet ką pamatysime dar?

Burtai atskleidė Lietuvos rinktinės varžovus olimpiniame kelyje, vedančiame į Tokiją per Kauną. Su Pietų Korėja ir Venesuela mūsų šalies krepšininkai susitiks A grupės rungtynėse, o pusfinalyje ir finale laukia potencialios akistatos su dviem komandomis iš B grupės, kurioje žais Slovėnija, Lenkija ir Angola. Pristatome šešias komandas, kurios birželio 23-28 dienomis Kaune kovos dėl vienintelio olimpinio kelialapio.
Olimpinės atrankos turnyre Kaune kovos Lietuvos, Slovėnijos, Lenkijos, Angolos, Venesuelos ir Pietų Korėjos komandos.
Olimpinės atrankos turnyre Kaune kovos Lietuvos, Slovėnijos, Lenkijos, Angolos, Venesuelos ir Pietų Korėjos komandos. / „Scanpix“ nuotr.

Lietuva

FIBA reitingas – 8 vieta

2019 metų pasaulio čempionatas – 9 vieta. Kinijoje Lietuva sutriuškino Senegalą (101:47) ir įveikė Kanadą (92:69) bet po dramatiškų kovų pralaimėti mačai Australijai (82:87) ir Prancūzijai (75:78) užkirto kelią į ketvirtfinalį – paskutinis laimėtas mačas (74:55) prieš Dominikos Respubliką guodė mažai.

Žvaigždė – Domantas Sabonis. Pastarosiose olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire Lietuvos rinktinės lyderis buvo Mantas Kalnietis, o pastarosiose Europos ir pasaulio pirmenybėse – Jonas Valančiūnas. Bet rinktinėje vis labiau auga ir D.Sabonio vaidmuo. Šiame NBA čempionate „Indiana Pacers“ aukštaūgio rodikliai (18,6 taško ir 13,4 atkovoto kamuolio) yra dar aukštesni nei J.Valančiūno – nenuostabu, kad Lietuva daug tikėsis iš Domanto ir ateinantį birželį.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis prieš Joną Valančiūną
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis prieš Joną Valančiūną

Naujienos – prieš dvi savaites Darius Maskoliūnas patvirtintas naujuoju Lietuvos rinktinės treneriu. Ši žinia tik sustiprino galimybes birželį Kaune pamatyti stipriausios sudėties Lietuvos rinktinę. Nė vienas iš pasaulio čempionate žaidusių krepšininkų nėra paskelbęs apie ketinimus nežaisti rinktinėje, o D.Maskoliūnas planuoja tarp kandidatų vėl įtraukti ir Donatą Motiejūną.

VIDEO: Rinktinės treneris Darius Maskoliūnas apie būsimus varžovus olimpiniame atrankos turnyre

Venesuela

FIBA reitingas – 20

2019 metų pasaulio čempionatas – 14 vieta. Po pirmojo pralaimėto mačo Lenkijai (69:80) Venesuelos krepšininkai 87:71 įveikė Dramblio Kaulo Krantą, o 72:59 pranokę Kiniją išstūmė šeimininkus iš kelio į antrą etapą. Ten argentiniečio trenerio Fernando Duro vadovaujama Venesuela nusileido Argentinai (67:87) ir Rusijai (60:69).

Žvaigždė. Heissleras Guillentas. Dabartinė Venesuelos rinktinė neturi tokio lyderio, kaip 2012 metais, kai atrankos turnyre Karakase prieš Lietuvą žaidė su NBA gynėju Greiviu Vasquezu. Šis jau baigė karjerą, o pastarajame pasaulio čempionate rezultatyviausiu Venesuelos komandos žaidėju buvo įžaidėjas H.Guillentas.

Po 13 taškų ir 6,2 rezultatyvaus perdavimo rinkęs 183 cm ūgio krepšininkas į Dramblio Kaulo Kranto krepšį įskraidino 31 tašką.

Per karjerą jis žaidė tik Pietų Amerikoje – Venesuelos, Meksikos ir Dominikos Respublikos klubuose. Daugiau patirties turi broliai Vargai, bet jų indėlis nacionalinėje rinktinėje menkas. Įdomu tai, kad 37 metų Jose Vargas per karjerą klubą yra keitęs 38 kartus, jo brolis 33 metų Gregory Vargas – 39 sykius.

Problemos – gražios, bet ekonomiškai nuskurdusios šalies rinktinė prieš pasaulio čempionatą repetavo Italijoje, kai kilo netikėtų bėdų – už komandą nebuvo sumokėta Italijos viešbučiui ir krepšininkai buvo tapę kvailos padėties įkaitais.

Daliai Lietuvos rinktinės krepšininkų ir sirgalių Venesuela primins 2012 metų įvykius – tada Lietuva negavo teisės rengti olimpinį atrankos turnyrą, nes geresniais laikais gyvenusi Venesuela sumokėjo daugiau Tarptautinei krepšinio federacijai. Taip turnyras vyko viename pavojingiausių pasaulio miestų Karakase, o šeimininkus įveikę mūsų šalies krepšininkai susidūrė su įvairiais trikdžiais, tarp jų tankų dūmais prie arenos, privedusiais krepšinio komentatorių Liną Kunigėlį prie kontroversiškojo palinkėjimo šeimininkams tiesioginiame eteryje: „Užsikruškite“.

T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė Venesueloje vyko karinėje zonoje.
T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė Venesueloje vyko karinėje zonoje.

Pietų Korėja

FIBA reitingas – 30 vieta

Pasaulio čempionate – 26 vieta. Pirmajame etape korėjiečiai gavo tris pamokas: 69:95 nuo Argentinos, 73:87 nuo Rusijos ir 66:108 nuo Nigerijos. Paguodos turnyre Pietų Korėja dar nusileido Kinijai (73:77), o vienintelę pergalę čempionate pasiekė prieš Dramblio Kaulo Krantą (80:71).

Žvaigždė. Guna Ra. Tikrasis jo vardas yra Ricardo Rattliffe'as, bet prieš septynerius metus iš JAV į Pietų Korėją persikėlęs amerikietis krepšininkas turėjo pakeisti vardą ir pavardę, keisdamas pilietybę.

FIBA nuotr./Guna Ra
FIBA nuotr./Guna Ra

199 cm ūgio vidurio puolėjas pasaulio čempionate pelnė po 23 taškus ir atkovojo po 12,8 kamuolio, o apie save jis pranešė lietuviams prieš pat planetos pirmenybes.

Naujienos. Lietuvos rinktinė prieš pasaulio čempionatą repetavo Seule, kur įveikė Pietų Korėją 86:57. Bet du kėlinius žaidimas bangavo, o Lietuvos rinktinė turėjo tik 7 taškų pranašumą. Guna Ra pelnė 23 taškus ir net pranoko Joną Valančiūną, tąsyk surinkusį 20 taškų.

Slovėnija

FIBA reitingas – 16

Pasaulio čempionate – nežaidė. 2017 metais Luka Dončičiaus ir Gorano Dragičiaus vedama Slovėnijos rinktinė pirmą kartą per šalies istoriją iškovojo Europos pirmenybių auksą. Tačiau dėl FIBA langų sistemos slovėnai negalėjo remtis L.Dončičiumi ir dar keliais svarbiais krepšininkais planetos pirmenybių atrankoje, kur patyrė fiasko – antrajame etape liko šešti tarp šešių komandų.

Superžvaigždė. Luka Dončičius. Įrodymų, kad tai yra šios planetos gyventojas, trūksta. Praėjusį sezoną tapęs geriausiu NBA naujoku 20-metis slovėnas pakėlė savo žaidimą į nežemišką lygį ir šį sezoną „Dallas Mavericks“ klube rodo dievišką krepšinį ir renka kosminius skaičius – po 30 taškų, po 10 atkovotų kamuolių ir 9,5 rezultatyvaus perdavimo.

Naujienos. G.Dragičius po Europos čempionato atsisveikino su rinktine ir kol kas žinių, kad „Miami Heat“ gynėjas pakeistų savo sprendimą, nesigirdi. Po Europos čempionato su rinktine atsisveikino ir treneris Igoris Kokoškovas, o jį pakeitęs Rado Trifunovičius taip įvertino burtus: „Esu patenkintas burtais, nes geriau mums žaisti Lietuvoje, o ne Serbijoje ir Kanadoje – jų gauti mes nenorėjome.“ Daug lems, kas bus L.Dončičiaus ginklanešiai. Natūralizuotas amerikietis Anthony Randolpas daug prisidėjo prie 2017 metų aukso, o Klemenas Prepeličius, Jaka Blažičius, Gašperas Vidmaras, Edo Muričius turėtų būti kiti svarbūs, kovų jau užgrūdinti slovėnų žaidėjai. Tikėtina, kad Kaune juos palaikys didelė triukšmingų linksmų sirgalių kariauna.

„Scanpix“ nuotr./Slovėnijos rinktinės sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./Slovėnijos rinktinės sirgaliai

Lenkija

FIBA reitingas – 13 vieta

Pasaulio čempionate – 8 vieta. Geriausią pasirodymą per šalies krepšinio istoriją lėmė sėkmingi burtai, bet ir patys lenkai pasirengė turnyrui neprastai, Kinijoje startavę keturiomis pergalėmis: prieš Venesuelą (80:69), Kiniją (79:76), Dramblio Kaulo Krantą (80:63) ir Rusiją (79:74). Vėliau sekė keturi pralaimėjimai: Argentinai (65:91), ketvirtfinalyje Ispanijai (78:90), Čekijai (84:94) ir JAV (74:87).

Lyderiai. Planetos pirmenybėse jų buvo trys: Adamas Waczynski (Malagos „Unicaja“), natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris (Sevilijos „Real Betis“) ir Mateuszas Ponitka (Sankt Peterburgo „Zenit“) – visų jų rezultatyvumo vidurkis buvo tarp 13-14 taškų. M.Ponitkos meistriškumu praėjusį mėnesį įsitikino Kauno „Žalgiris“, kai kovingo puolėjo vedamas „Zenit“ išsivežė pergalę iš Eurolygos rungtynių Kaune.

„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Ponitka
„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Ponitka

Naujienos. Amerikiečio Mike'o Tayloro treniruojama komanda gerai pažįstama Lietuvos rinktinei, kuri dusyk įveikė kaimynus pasaulio čempionato atrankos varžybose – 75:55 Klaipėdoje ir 79:61 Gdanske. „Gerai žinome Lietuvos komandą, nes neseniai žaidėme su jais pasaulio čempionato atrankoje. Kaunas yra netoli, o tai gerai mums“, – po burtų sakė M.Tayloras.

Didžiausias jo rūpestis veikiausiai bus po krepšiais. Pastarąjį dešimtmetį garsiausių Lenkijos krepšininkų etiketė buvo klijuojama vidurio puolėjams, bet Marcinas Gortatas baigė karjerą nacionalinėje komandoje, o Maciejus Lampe nuo rinktinės nutolo – Lenkijoje sklido kalbos, kad jis už žaidimą pasaulio čempionate panoro atlygio.

Angola

FIBA reitingas – 32 vieta

Pasaulio čempionate – 27 vieta. Angolos krepšininkai planetos pirmenybėse pasiekė tik vieną pergalę – 84:81 palaužė Filipinus. Grupėje Afrikos komanda patyrė skaudžias pamokas nuo Serbijos (59:105), Italijos (61:92), o paguodos turnyre nusileido Iranui (62:71) ir Tunisui (84:86).

Lyderiai. Planetos pirmenybėse rezultatyviausiai žaidė 34 metų gynėjas Carlosas Moraisas. Prieš šešerius metus trumpai „Toronto Raptors“ gretose pasirodęs afrikietis Kinijoje rinko po 12,6 taško, o naudingiausiai rungtyniavo Yanickas Moreira, pelnęs po 12 taškų ir atkovojęs po 8,6 kamuolio.

Treneris. Angolą treniruoja amerikietis Williamas Voightas, kuris prieš ketverius metus atvedė Nigeriją ant Afrikos pirmenybių auksinės pakylos, o paskui metė iššūkį lietuviams Rio de Žanaire. Per savo karjerą ir NBA klubų trenerių štabe dirbusio, ir Norvegijoje bei Kinijoje dar komandas treniravusio 43 metų amerikiečio laukia sunki misija – nors Angola žaidė olimpinėse žaidynėse penkis kartus nuo 1992 metų, pastarąjį kartą ten patekti pavyko 2008 metais.

Lietuvos rinktinė pastarąjį kartą su Angola matėsi Seule, kur prieš pasaulio čempionatą repeticija su Afrikos komanda baigėsi lengva pergale 91:56.

krepsinionamai nuotr./Mantas Kalnietis
krepsinionamai nuotr./Mantas Kalnietis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius