Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 01 31

Krepšinio federacijos biudžetas gali susitraukti 1 mln. eurų

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovai teigia, kad dėl sporto finansavimo tvarkos pakeitimų ir reklamos rinkos ypatybių jos biudžetas šiemet gali būti 800 tūkst. – 1 mln. eurų mažesnis už pernykštį.
Arvydas Sabonis ir Viktoras Pranckietis
Arvydas Sabonis ir Viktoras Pranckietis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mums kyla klausimas, ką mes tokio blogo padarėme, nors nuo 1992 metų dalyvaujame olimpiniame cikle ir varžybose“, – trečiadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu sakė LKF generalinis sekretorius-direktorius Mindaugas Špokas.

Jo duomenimis, Kūno kultūros ir sporto departamentui pakeitus sporto finansavimo tvarką ir perėjus nuo programinio prie finansavimo pagal rezultatus, krepšiniui šiemet teko 760 tūkst. eurų. Pernai iš departamento LKF gavo 806 tūkst. eurų.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) skiriama parama taip pat sumažėjo – nuo 408 tūkst. eurų pernai iki 341 tūkst. eurų šiemet.

„Buvo nurodyta, kad bus išdalyta 6,6 mln. eurų, bet šiandien su stipendijomis išdalyta 3,5 mln. eurų. Klausimas, kur dar yra 3 mln. eurų ir kaip jie bus išdalyti“, – LTOK lėšų skirstymo tvarka stebėjosi M.Špokas.

Jis tvirtino, kad blogėja situacija ir su krepšinio rėmėjais.

„Skandinaviškos kompanijos nesuinteresuotos remti, praradome „Coca Cola“ rėmimą, nes kompanija išeina iš Lietuvos, „Švyturys“ neberemia mūsų, nes pasikeitė situacija jiems nepalankia linkme (dėl alkoholio reklamos draudimo – BNS). Taip mes praradome plius minus apie 500 tūkst. eurų. Dar jeigu lažybininkai iškris, mes dar prarasime“, – vardijo LKF generalinis sekretorius-direktorius.

Jo teigimu, dar 700 tūkst. eurų federacija negaus, nes dėl pakeistų FIBA taisyklių nebegalės parduoti transliacijų.

„Jeigu mūsų bendras biudžetas pastaraisiais metais būdavo apie 3 mln. eurų per metus, tas 800 tūkst. eurų – 1 mln. eurų praradimas yra didelis“, – reziumavo M.Špokas.

LKF prezidentas Arvydas Sabonis teigė su susidariusia padėtimi supažindinęs ir kitus politikus.

„Buvome pas visus ir visiems viską išaiškinome“, – sakė jis.

LKF vadovai pabrėžė, kad nuo finansavimo mažėjimo itin nukenčia jaunų sportininkų parengimas.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Smirnovas trečiadienį Seime žurnalistams sakė, kad Kūno kultūros ir sporto departamento įdiegta nauja finansavimo tvarka duoda aiškumo pačioms sporto federacijoms.

„Visos federacijos tikrai džiaugiasi, kad yra aiškios taisyklės, pagal ką gali finansuoti, nereikia vaikščioti, o siekti rezultatų ir gauti finansavimą“, – teigė jis.

Kita vertus, parlamentaras neatmetė, jog galėjo būti padaryta klaidų, tad kai kuriuos kriterijus galima pataisyti.

Anot K.Smirnovo, LKF atstovai daugiausia priekaištų turėjo LTOK.

„Krepšinio federacijos vadovai išreiškė susirūpinimą, kad Lietuvos tautinis olimpinis komitetas neturi aiškių kriterijų ir jie negali pasiskaičiuoti, kiek jiems tiksliai gali būti skiriama lėšų. Tačiau LTOK yra asociacija, valstybė negali kištis, jie patys nusprendžia, kaip pinigus skirstyti. Pačios sporto organizacijos turi priimti kriterijus, kurie juos tenkina. Krepšinis šiuo atveju jaučiasi nuskriaustas“, – sakė K.Smirnovas.

Jis svarstė, kad sumažėjusį LKF finansavimą galėtų kompensuoti Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas.

„Šiemet numatyta didelio meistriškumo finansavimo programa, iš tos programos galima skirti strateginėms sporto šakoms, kurios gavo mažiau nei pernai. Sudaryti galimybę joms tą skirtumą padengti“, – sakė Seimo narys.

„Bet čia Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo taryba turi apsispręsti ir skirti arba neskirti“, – pabrėžė jis.

VIDEO: "Ginčas": peštynės dėl pinigų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius