Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 13

Krepšinio pasaulį pakerėjusio 39-erių veterano pasaka: „Jis neįtikėtinas“

Dvidešimto amžiaus pradžioje Argentinoje išplito argentinietiškas tango – šokis, kuris pakerėjo žmones savo grožiu, aistra ir drama. 2019-ųjų rugsėjį Kiniją ir krepšinio žiūrovus visame pasaulyje sužavėjo dar vienas argentinietiškas fenomenas, pavadinimu Luisas Scola ir Argentinos krepšinio rinktinė. Žaviu stiliumi šie vyrukai įsisuko į pasaulio čempionato finalinio šokio aikštelę – prancūzai nukauti 80:66.
Luisas Scola
Luisas Scola / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis šokėjas jau gerokai pasenęs, nebe toks greitas ir grakštus, bet publika jį tiesiog dievina.

39-erių Luisas Scola dukart iš eilės skuodė į greitą ataką Pekino „Cadillac“ arenoje, kurioje su visa Argentinos rinktine nubėgo į dar vieną pasakišką pergalę.

Kartais protas būna greitesnis už bet kokį judesį.

Luisas Scola padarė ramų veteranišką veiksmą, imituodamas galimą kamuolio perdavimą, apsuko prancūzų gynėjo galvą ir įsmeigė tritaškį.

Taip palengva jis tapo rezultatyviausiu visų laikų pasaulio čempionato atkrintamųjų varžybų žaidėju – aplenkė su 213 taškų antroje vietoje paliktą Juaną Carlosą Navarro ir turėjo palikti įspūdį mačo pabaigoje pasirodžiusiam Oscarui Schmidtui.

Bet šįkart Argentina laimėjo ne tik dėl savo puolimo viesulo.

FIBA nuotr./Luisas Scola
FIBA nuotr./Luisas Scola

Emanuelis Ginobilis stojosi iš savo vietų paploti efektyviai argentiniečių gynybai, kuri vertė prancūzus atakuoti paskutinėmis atakos sekundėmis, metimais neliesti lanko (39 proc. met.), minti ant linijos ir slėpti sunerimusius veidus rankšluosčiu.

Argentina labai norėjo laimėti šias rungtynes. Net Emanuelis Ginobili vos išsilaikė kėdėje, pasilenkęs prie aikštės vis aktyviai plodamas savo tautiečiams. Jis vis kažką replikavo Kobe Bryantui, kurį turėjo sužavėti smagus argentiniečių krepšinis.

Kai prancūzai sužaisdavo geresnę atkarpą, L.Scola ramiai sukviesdavo mažiausiai dešimčia metų jaunesnius bendražygius ir sustatydavo juos prie linijos.

Prancūzai muistėsi, bet niekaip neįveikė argentinietiško kodo.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: ar Arvydas Sabonis ir LKF pakankamai gina Lietuvos krepšinį?

Pašėlusi Argentinos sirgalių armija, dainingai įsitaisiusi už argentiniečių atsarginių suolo, triumfavo.

Luisas Scola 37-ąją minutę smeigė į prancūzų krepšį savo 23-ąjį ir netrukus – 26-ąjį tašką. Triumfuodamas jis tiesė rankas, Emanuelis Ginobili purtė galvą iš susižavėjimo , o Kobe Bryantas plojo veteranui, iš viso surinkusiam net 28 taškus ir 13 atkovotų kamuolių.

Krepšinio pasaulis manė, kad paskutiniai auksinės Argentinos kartos dinozaurai jau išnyko. Ir štai atidundėjo 39-erių Luisas Scola.

„Visiškas dominavimas“, – nuleido rankas Rudy Gobert'as, dukart geriausiai besiginantis NBA žaidėjas.

Prancūzijos komentatoriai po puikių prancūzų pergalių triumfavo, pristatydami prancūzų komandą kaip Didžiąją kinų sieną.

FIBA nuotr./Luisas Scola
FIBA nuotr./Luisas Scola

Bet 39-erių senukas, kuris vis dar spurda Kinijos lygoje, surengė krepšinio kursus turbūt geriausiai gynybai pasaulio čempionate.

„Kai tik prieš jį likdavo žemesnis varžovas, jis iškart jį užcentruodavo. O kai puldavo prieš aukštą penktą numerį, jis vis išplėsdavo aikštę tolimais metimais. Manau, jis davė rungtynėms toną ir buvo esminis faktorius, sukrovęs argentiniečiams persvarą“, – veteranui kepurę nukėlė R.Gobert'as.

Argentinos rinktinės treneris Sergio Hernandezas buvo apsvaigęs nuo puikios pergalės.

„Man tai trečias pasaulio čempionatas, aš treniravau rinktinę olimpinėse žaidynėse. Bet aš dar nemačiau tokios puikios Argentinos gynybos, – tikino specialistas. – Manęs klausė: kaip taip gerai gynėtės prieš tokias prancūzų žvaigždes kaip De Colo, Fournier, Batumą, Gobertą, kitus. Pasakiau jiems, kad tai mūsų laikas visiems parodyti, kokius nuostabius krepšininkus mes turime patys.

Tai nebe stebuklas – tai tiesa. Campazzo yra vienas elitinių žaidėjų pasaulyje. Deckas yra vienas elitinių. Scola vis dar yra toks. Scola, iš viso, yra neįtikėtinas... (šypsosi.) Laprovittola, Vildoza, Garino... Jie yra tokie pat geri, kaip prancūzai – aukščiausio kalibro.

Visi tik kartoja: siurprizas! Siurprizas! Kiek mes dar galime juos stebinti?

Mes nebestebiname. Mes nugalėjome prancūzus, nes tiesiog buvome geresni. Ir mes dėl to labai laimingi.“

VIDEO: „Rinktinė 2019“: kam atėjo metas tarti sudie ir kas vietoje jų?

Paklaustas apie L.Scola pasaką, S.Hernandezas papasakojo istoriją, kuri daug ką pasako apie 39-erių veteraną.

Pirmiausia, aukštaūgis atsakingai ruošėsi pasaulio čempionatui. Jis net tris savaites individualiai ruošėsi Argentinos rinktinės stovyklai, kuri buvo suorganizuota dar liepos pradžioje, prieš Pietų Amerikos čempionatą.

Kaip ir po pergalės Pietų Amerikos pirmenybėse, kaip ir po bet kurio kito fantastiško laimėjimo pasaulio čempionate, L.Scola žinutė visiems buvo vienoda.

„Jis sakydavo taip: gerai, turime 25 minutes atšvęsti, bet po 25 minučių nusiraminame, išjungiame visus socialinius tinklus ir susitelkime kitoms rungtynėms ir per kitas 40 minučių kurkime istoriją, – pasakojo S.Hernandezas. – Tai yra Luisas Scola. Dėl to jis tiek ir taip žaidžia.“

VIDEO: „Rinktinė 2019“: geriausio Lietuvos rinktinės trenerio paieškos ir nenustebinę amerikiečiai

L.Scola po finalinio rungtynių švilpuko kažką leptelėjo M.Ginobiliui ir nužvelgęs Pekino „Cadillac“ areną demonstratyviai ištiesė Argentinos marškinėlius.

L.Scola po 17 metų pertraukos grįžta į pasaulio čempionato finalą. Būtent 2002-aisiais prasidėjo istorinė veterano kelionė Argentinos rinktinėje. Tik šįkart L.Scola iš finalo ketina išsinešti auksą.

Ir jūs pabandykite sustabdyti šį 39-erių senuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius