Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 14

L.Kleiza tikisi K.Maksvyčio pasitraukimo: „Nė vienas treneris neatlaikė 15 vietos“

15min laidoje PIKENROLAS – Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno ir viceprezidento Lino Kleizos kaktomuša. Pirmajam kalbant apie viltį teikiančias Lietuvos vyrų krepšinio nesėkmes Europos čempionate, antrasis buvo kategoriškas – rezultatas yra nepateisinamas ir Kazys Maksvytis privalo pasitraukti iš vyriausiojo trenerio posto.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į Vokietiją išvažiavo su viltimis nutraukti nuo 2015-ųjų metų besitęsiantį medalių badą, tačiau grįžo su prasčiausiu rezultatu istorijoje – 15-ąja vieta Europos pirmenybėse.

Viltys dužo, nors Kazio Maksvyčio rinktinė rodė kovingumą, o visose ketveriose rungtynėse prieš stiprius varžovus – Slovėniją, Prancūziją, Vokietiją ir Ispaniją – dar ketvirtajame kėlinyje buvo priekyje.

Taip ir neišsprendusi bėdų gynyboje bei neatradusi lyderio svarbiausiais rungtynių momentais, Lietuvos rinktinė pasirodymą baigė dar aštuntfinalio etape.

15min laidoje dalyvavusių Mindaugo Balčiūno ir Lino Kleizos nuomonės dėl K.Maksvyčio ateities rinktinėje išsiskyrė.

„Galutinė vieta turnyre atrodo prastai. Faktinis rezultatas – prastas. Visada galima kalbėti, ar tai yra objektyvu pagal pergalių ir pralaimėjimų skaičių skirtingose grupėse, galima komandas reitinguoti skirtingose grupėse, bet mes žiūrime į esmę. Šis rezultatas nieko netenkina. Tai yra natūralu. Tačiau nenorime visko vertinti pakilus emocijoms. Turime padaryti ramią ir gilią analizę, išanalizuoti rezultato turinį, kaip ir kodėl jis susiklostė. Lūkestis buvo labai aukštas. Mano nuomone, komanda savo sportiniu meistriškumu šį lūkestį atitiko, kuris susidėliojo remiantis objektyviais kriterijais.

Matėme, kaip sekėsi šiam trenerių štabui pasaulio atrankos rungtynėse ir kai buvo žaidžiamos rungtynės pasiruošime. Galiausiai, Lietuva turi ambicijų kiekviename turnyre kovoti dėl medalių. Guostis nesinori, kad Slovėniją į čempionatą atvažiavo po pralaimėjimo Vokietijai atrankoje ir pirmajame mače turėjo maksimalią koncentraciją. Taip pat kad prancūzai pirmąsias rungtynes pralaimėjo Vokietijai, o tuomet šoko ant mūsų. Mes matėme pralaimėjimų turinį. Kartais pralaimėjimų turinys duoda atsargaus optimizmo.

Istorijoje dar joks pralaimėjimas neteikė tiek vilties.

Įvertinant visas aplinkybes ir trenerių štabo patirtį ar patirties trūkumą aukščiausio lygio rungtynėse, suprantant, kad rinktinė, kaip komanda, formuojasi trejus metus, istorijoje dar joks pralaimėjimas neteikė tiek vilties. Ta viltis yra visiškai pagrįsta. Trenerių štabas, kuris pastaruosius metus vadovavo komandai, gana sėkmingai sprendė problemas iki čempionato – taktines ir visas kitas. Čempionato metu, kai viena ar dvi atakos lemia laimėtoją, ateina supratimas, kad bet kokiu atveju atitinkame aukščiausio lygio standartą. Vieni kalba apie patirtį, kiti – apie susižaidimo trūkumą. Aš manau, kad tai yra išsprendžiami dalykai. Mes ne mažiau viltingai žiūrime į ateitį“, – Lietuvos rinktinės pasirodymą Europos čempionate 15min apžvelgė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Legendinis šalies krepšininkas Linas Kleiza, jau antrąjį sezoną reguliariai dalyvaujantis 15min laidoje PIKENROLAS, nebuvo linkęs švelninti situacijos – už rezultatą visada atsako treneris, o šiuo atveju rezultatas yra istoriškai blogas.

„Manau, kad Lietuvos krepšinyje mes bandome įteisinti naują žodį „vos“. Mes vos nelaimėjome. Mums vos nepasisekė. Mes vos nepraėjome į kitą etapą. Mes vos neturėjome labai geros komandos, – dėstė Linas Kleiza. – Kaip Mindaugas sako, komandai buvo keliami lūkesčiai, vadinasi, jų kažkas neatitiko. Žinoma, į ateitį belieka žiūrėti pozityviai, bet niekada nebūsi garantuotas, kad pasiseks. Nėra taip, kad mes turėtume labai jauną komandą. Nėra taip, kad mūsų pagrindiniai žaidėjai nebūtų žaidę Europos čempionatuose ar nebūtų žaidę kartu, išskyrus Igną Brazdeikį ir Roką Jokubaitį. Tai buvo pirmas Igno turnyras, o Rokas jau truputį buvo apšilęs kojas, bet jis vis tiek dar yra jaunas įžaidėjas, turintis potencialo, kuris dar tik augs. Tai yra faktas. Bet kiti žaidėjai buvo žaidę ne viename čempionate.

Esmė – mes pralaimėjome. Nuo pat pirmų rungtynių, kai žaidėme prieš Slovėniją, kalbėjome, kad reikia išmokti laimėti. Bet mes laimėti taip ir neišmokome. Mes lygiai tą patį darėme visose rungtynėse – klydome lemiamu metu, o prieš ispanus prasidėjo dar kiti reikalai. Mes nesugebėjome atsikovoti kamuolio. Aišku, ispanai mėtė daug, daug nepataikė, tad kamuolys atšokdavo toli. Bet mes vėl ieškome pasiteisinimų. Reikia pripažinti, kad atidavėme laimėtas rungtynes, kurias visiškai kontroliavome. Mes buvome perėmę iniciatyvą, bet leidome varžovams sugrįžti į rungtynes, kaip ir grupių etape. Atėjus rungtynių pabaigai, prasideda panika ir klaidos, dar rotacijos ne tos ir žaidėjai ne tie. Galima žiūrėti į daug dalykų, bet faktas yra vienas – grįžome su 15 vieta.

Nė vienas treneris neatlaikė 15 vietos Europos čempionate.

Aš nematau, kaip tai gali tęstis rinktinėje. Nė vienas treneris neatlaikė 15 vietos Europos čempionate. Galime sutikti ir duoti daugiau laiko, bet aš manau, kad Kazys pats išeis iš rinktinės.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza

K.Maksvyčio pasitraukimo atveju Linas Kleiza nebuvo linkęs įvardinti, kas galėtų tapti Lietuvos rinktinės generolo įpėdiniu.

„Aš surasčiau trenerį. Lietuvoje nėra neįmanoma rasti trenerio, kuris treniruotų rinktinę. Klausimas yra vienas – ar mes sau keliame aukščiausius reikalavimus, ar mes išrandame naują žodį „vos“ ir randame pozityvo mūsų pralaimėjimuose. Galvoju, kad negalime apsimesti, jog viskas yra gerai. Tokie kvaili pasisakymai, kaip „reikia įmesti paskutinį metimą, būtų laimėję ir niekas nebūtų kalbėję“, yra priežastys, kodėl neįmeti paskutinio metimo, kodėl viskas nueina iki paskutinio metimo, kodėl mes pastoviai klystame, kodėl žaidžiame vienaip, kai reikia žaisti kitaip. Susideda daug dalykų, bet yra komandos generolas.

Pamatėme, kad Kaziui dar reikia augti. Galime sakyti, kad jam reikia laiko užaugti. Sakiau dar prieš čempionatą, kad mes nežinome, koks treneris yra Kazys Maksvytis. Jis yra supergeras žmogus, bet supergeras žmogus nėra profesija. Reikia būti geru treneriu. Jis – dar jaunas treneris, dar netreniravęs tokio lygio komandos, o ateina ir Kauno „Žalgiris“ bei Eurolyga...

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Jonas Valančiūnas

Buvo daug lūkesčių, visi jo labai norėjo. Aš nekalbėsiu dabar apie asmeninius favoritus, kas turėtų pakeisti Kazį. Dabar turime šią situaciją. Kad ir kaip pažiūrėtume, rezultatas yra tragiškas. Man tai nesuteikia jokio optimizmo. Visada galvojome, kad turėsime šansą, mes augame, bet tas šansas mažėja. Vienintelis likęs šansas – žaidėjų patobulėjimas. Gal Ignas Brazdeikis pažais „Žalgiryje“ ir supras europinį krepšinį. Gal Rokas Jokubaitis dar žengs žingsnį į priekį. Gal pamatysime Domantą Sabonį žaidžiantį kitame čempionate pagal savo galimybes. Bet mes neturime išgelbėtojo, kuris dabar belstųsi į rinktinės duris. Sudėtis bus labai panaši ir viskas bus tas pats.

Viso turnyro metu matėsi tie patys dalykai – nervinimasis, negalėjimas uždaryti rungtynių. Rungtynes reikia laimėti, o prieš Ispaniją reikėjo nepralaimėti, bet mes sugebėjome ir tai padaryti. Susideda daug dalykų, bet pirmiausias jų – treneris. Tai ne mano sprendimas, bet tai skaudi realybė, kurioje mes esame“, – 15min laidoje PIKENROLAS dėstė Linas Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleizos ir M.Balčiūno kaktomuša – ar K.Maksvytis turėtų tęsti darbus rinktinėje?

Mindaugas Balčiūnas gesino situaciją, teigdamas, kad kiekvienai komandai reikia tęstinumo, ką parodo ir geriausių rinktinių pavyzdžiai, o rezultatai išryškėja per trejų metų laikotarpį.

„Viena didžiausių Lietuvos krepšinio vertybių – nuomonių įvairovė, net ir pačių kraštutinių. Tik per kritinį racionalizmą, atsijojant pagrįstą kritiką nuo emocinės, galime prieiti prie racionalių sprendimų, kurie vestų mus į pergales, – sakė M.Balčiūnas. – Ką Linas sako, gal yra daugiau klubinio krepšinio konceptas – nėra rezultatų, keiti trenerį. Rinktinių kontekste turbūt pačios sėkmingiausios rinktinės, kaip Prancūzija ir Ispanija, tiki treneriu, kurį pasirenka ir duoda jam nemažą pasitikėjimo kreditą. Matome, kokie treneriai užaugo – Vincent'as Collet ir Sergio Scariolo. Žinoma, nė vienas neatėjo tiesiai iš vaikų krepšinio į Eurolygą. Ir nėra nė vieno nepralaiminčio trenerio.

Sėkmingiausios rinktinės tiki treneriu ir duoda jam nemažą pasitikėjimo kreditą.

Vertėtų daryti kokybinę analizę – tiek vyriausiojo trenerio, tiek viso trenerių štabo sprendimų. Turime remtis ne į keturių pralaimėtų rungtynių rezultatą, o imti visų metų kontekstą. Ne aš skiriu trenerius, bet nemanau, kad šis trenerių kolektyvas išnaudojo savo pasitikėjimo kreditą. Tai sakau tikrai atvirai. Bet net ir kritiškiausios nuomonės yra labai vertinamos. Tai yra geriausia, kas gali vykti tokioje situacijoje. Blogiausia būtų viską slėpti, geriausia – dėti problemas ant stalo ir ieškoti būdų, kaip jas spręsti. Tai yra vienintelis kelias į pergalę.“

„Suprantu, ką sako Mindaugas, bet nematau pasiteisinimų 15 vietai Europos čempionate. Nė vienas treneris to neišgyveno. Sunku bus išgyventi ir Kaziui, kai buvo tokia komanda ir tokie lūkesčiai. Manau, kad tai beveik neįmanoma“, – reflektavo Linas Kleiza.

Visa 15min laida su Linu Kleiza ir Mindaugu Balčiūnu apie Lietuvos rinktinės pasirodymą Europos čempionate, didžiausias problemas, pozityvą ir Kazio Maksvyčio likimą:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleizos ir M.Balčiūno kaktomuša – ar K.Maksvytis turėtų tęsti darbus rinktinėje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius