Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01

Lažybomis apkaltintas V.Kariniauskas atsivėrė: apie skandalą, ydas ir savo versiją

Dalyvavimu lažybose įtariamas įžaidėjas Vaidas Kariniauskas šokiruotas. 25-erių krepšininkas interviu 24sek pateikė savo įvykių versiją apie Lietuvą drebinantį skandalą. Su Panevėžio „Lietkabeliu“ atsisveikinęs lietuvis neigia bet kokias sąsajas su tūkstantiniais statymais užsiėmusia kompanija, kuri olimpiečiui sukėlė rimtų nemalonumų.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sausio 25-ąją prieš pat vidurdienį susikrovęs sportinį krepšį, Vaidas Kariniauskas ruošėsi su komanda savaitgalio kelionei į stovyklą Druskininkuose. Autobusas nuo „Cido“ arenos turėjo pajudėti 12 val. 30 min.

Likus 40 minučių iki kelionės pradžios, „Lietkabelio“ įžaidėjas sulaukė klubo direktoriaus Martyno Purlio skambučio.

„Esi suspenduojamas – atleidžiamas nuo rungtynių ir treniruočių“, – kitame telefono ragelio gale išgirdo 198 cm ūgio krepšininkas.

Man tai yra didelis šokas ir netikėtumas. Tiesiog trūksta žodžių.

Daugiau iš „Lietkabelio“ jis nieko nebegirdėjo visą savaitgalį. Bet pirmadienį žaidėją skambučiais ėmė atakuoti žurnalistai. Portalas basketnews.lt tądien paskelbė, jog V.Kariniauskas yra įtariamas dalyvavimu statymuose.

Per artimiausią parą visą Lietuvą apskriejo informacija, kad neva V.Kariniauskui artimi žmonės keliuose lažybų punktuose atskiromis didžiulėmis sumomis statė, jog įžaidėjas FIBA Čempionų lygos rungtynėse neįmes daugiau nei 8,5 taško. Kaip tyčia, į Dižono JDA krepšį krito tik du V.Kariniausko taškai.

Lažybų bendrovė „Betsafe“ pirmoji pastebėjo apie gerokai didesnes už įvykį statytas sumas ir kreipėsi į Lošimų priežiūros tarnybą (LPT).

Bendrovės „Top Sport“ vadovas Gintaras Staniulis 15min pareiškė, kad jie turi įrodymų, jog statymus atliko V.Kariniauskui artimi žmonės.

LPT perdavė medžiagą policijai, ji dar svarsto, ar pradėti tyrimą.

Lietuvą sudrebino vienas didžiausių pastarųjų metų skandalų, susijusių su galimais statymais krepšinyje.

Ilgai tylėjęs Vaidas Kariniauskas nusprendė atskleisti savo versiją 15min portalui 24sek.

– Vaidai, paklausiu kaip policininkas: ar dalyvavote statymo organizavime, kad Prancūzijoje įmesite mažiau taškų ir už jus lažybų kontoroje pastatys jūsų draugas?

– Pasakysiu, kaip buvo nuo pradžių.

Su „Lietkabeliu“ turėjome važiuoti į stovyklą Druskininkuose. Bet iš klubo gavau pranešimą, kad esu suspenduojamas. Tuomet pirmą kartą ir išgirdau apie kažkokius neaiškius statymus. Iki tol nieko apie tai nežinojau.

„Lietkabelis“ sakė, kad man atsiųs visus įrodymus su kažkokiomis nuotraukomis, kad mano draugai kažką rašė ir už mane statė, tačiau iki šiol klubas nieko neatsiuntė.

Esant situacijai, kurioje sušlubavo tarpusavio pasitikėjimas su klubu, abipusiu susitarimu nusprendėme nutraukti sutartį.

– Ką manote apie jums keliamus kaltinimus?

– Man tai yra didelis šokas ir netikėtumas. Tiesiog trūksta žodžių. Tik dabar supratau, kaip jaučiasi nepagrįstai apkaltinti žmonės.

Tikrai nesu įsivėlęs į tą reikalą ir tikiuosi, kad viskas greitai išaiškės. Ar tai per policiją, nes sako, kad jai yra viskas perduota. Tikiuosi, kad jie viską greitai ištirs. Laukiu išvadų kuo greičiau, nes man ir mano šeimai tai buvo kažkas tokio.

Mano šeima labai išgyvena ir dabar gyvena tik tuo. Artimiesiems, kaip ir man pačiam, yra suduotas didelis psichologinis smūgis.

Jis yra draugas, bet aš turiu daug draugų. Neneigsiu to – jis buvo ir mano vestuvėse.

– Vaidai, kokios ten minimos nuotraukos ir kas tie jūsų draugai, su kuriais esate siejamas?

– Aš apie tai girdėjau tik iš pašalinių žmonių. Bet nesulaukiau jokių nuotraukų ar įrodymų. Gavau tik klubo pranešimą, jog esu suspenduotas dėl įtarimų lažybomis. Ir viskas.

Tada išėjo straipsniai, kad esu įtariamas. Kad esu visame tame reikale. Jokių laiškų su nuotraukomis aš negavau.

– Kas su jumis bendravo iš klubo?

– Martynas Purlys. Iš viso „Lietkabelio“ gavau tik vieną skambutį. Daugiau su niekuo nebendravau.

Laukiau. Galvojau, kad viskas išsispręs klubo viduje, tačiau patys matome, kaip pasisuko situacija.

Išsiskyrėme abipusiu susitarimu, nes aš pasirinkau krepšinį. Pamačiusi, kas čia vyksta, Graikijos komanda man pati pasiūlė atvykti. Treneris paskambino ir pasakė: matau, kas ten vyksta, bet man neįdomu – noriu, kad atvažiuotum.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simas Jasaitis ir Vaidas Kariniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simas Jasaitis ir Vaidas Kariniauskas

– Kas tie draugai, su kuriais esate siejamas? Kiek jums artimas tas bičiulis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.)?

– Ar tai tikrai šis asmuo, aš nežinau, nes kol kas jokios informacijos negavau, todėl tai gali būti ir spekuliacijos.

Jeigu taip, tuomet su juo aš žaidžiau Saboninėje, Lietuvos jaunimo rinktinėse. Jis yra draugas, bet aš turiu daug draugų. Neneigsiu to – jis buvo ir mano vestuvėse.

Svarsčiau apie galimybę susisiekti su juo, tačiau pasitaręs su savo atstovais, nutariau to nedaryti. Kad niekam nekiltų papildomų įtarimų.

– O kaip jis už jus statė?

– Pasikartosiu, kad nieko nežinau apie statymus, o juo labiau ar tai buvo tas žmogus, todėl į šį klausimą atsakyti negaliu. Vienas žmogus parašė straipsnį ir viskas išsirutuliojo kaip sniego gniūžtės efektas.

Iš pradžių buvo rašyta, kad pastatė du kartus po 2 tūkstančius. Tada kitas portalas rašo, kad pastatyti 4 tūkstančiai mažomis sumomis. Per internetą, per punktus.

Kitą kartą rašė, kad keli žmonės statė per kelis punktus. Bet aš neturiu ką pakomentuoti, nes nieko nežinau.

Visi tik rašo, o aš kasdien atsiverčiu naujienas, klausau žinias ir man net prakaitas bėga, kaip nesant jokių objektyvių faktų, yra spekuliuojama žmogaus karjera ir likimu.

VIDEO: „Ginčas“: skandalas Panevėžyje – ar buvęs Lietuvos rinktinės įžaidėjas galėjo įsivelti į aferą?

– Kai istorija pasiekė viešumą, nebandėte su tuo draugu susisiekti ir paklausti, kas vyksta? Kodėl vyko tokie statymai?

– Kaip ir sakiau, nežinau, ar tai buvo tas žmogus. Tai gali būti spekuliacijos.

Svarsčiau apie galimybę susisiekti su juo, tačiau pasitaręs su savo atstovais, nutariau to nedaryti. Kad niekam nekiltų papildomų įtarimų.

Kas iš to, kad dabar ateisiu ir pasakysiu, jog aš tikrai nestačiau, kai išpūstas toks burbulas? Kol nėra jokių įrodymų, niekas nepatikės.

Todėl dabar labiausiai laukiu tyrimų rezultatų, kad žmonės sužinotų tikruosius faktus ir ši nemaloni situacija pagaliau pasibaigtų.

– Kodėl tas įtariamas jūsų bičiulis statė tokias dideles sumas?

– Reikia jo klausti, ar jis statė, o jei taip, tai kodėl. Negaliu atsakyti už kitų žmonių veiksmus.

Jei viskuo būčiau patikėjęs, seniai būčiau psichologiškai sulūžęs.

– Bet gal kažkur kažką tomis dienomis pasakėte? Gal kažkur kažką leptelėjote? Ar permąstėte situaciją, kas galėjo jį pastūmėti tokiam statymui?

– Apgalvojau visą situaciją. Kad kažkam kažką būčiau sakęs, kad man blogai, kad yra kažkas su sveikata, tai to tikrai nebuvo... Taip, aš turėjau peties problemų, bet niekam to nesakiau.

Galėjote pastebėti, kad žaidžiu susiteipavęs petį. Man kartais išnyra petys. Kad ir sėdint ant lovos. Bet man tai netrukdo žaisti.

Tai tikrai neturėjo įtakos tam, kad įmečiau tik du taškus.

– Lažybų bendrovė „Top Sport“ viešai pareiškė, kad turi reikšmingų įrodymų, jog esate įsivėlęs į statymus. Gal teko girdėti per advokatus, kokie tie turimi įkalčiai?

– Man išvis nieko neteko girdėti. Skaitau žiniasklaidą ir nebetikiu ja, nes apie situaciją rašoma ne remiantis kuo nors objektyviu, o akivaizdžiai stengiantis surinkti kuo daugiau clickų.

Jei viskuo būčiau patikėjęs, seniai būčiau psichologiškai sulūžęs. Psichologiškai tikrai labai sunku, kai apie nebūtą situaciją visi rašo, komentuoja ir žiniasklaidoje nuteisia mane neturėdami jokių objektyvių duomenų ar tyrimų išvadų.

– Lažybų komisija turimą informaciją perdavė policijai. Kokia policininkų reakcija?

– Nieko neteko girdėti. Advokatas tik pasakė, kad, kaip ir skelbiama, informacija iš lošimų tarnybos perduota policijai. Tačiau joks ikiteisminis tyrimas vis dar nėra pradėtas.

Iš policijos man dar niekas nėra skambinęs. Laukiu. Tikiuosi, kad paskambins, tikiuosi, kad pasikvies, užduos klausimus ir kuo greičiau viską išspręsime, kad šis nebūtos situacijos eskalavimas žiniasklaidoje ir visuomenėje kuo greičiau pasibaigtų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Gintaras Staniulis
Alfredo Pliadžio nuotr./Gintaras Staniulis

– Kaip vyko jūsų bendravimas su „Lietkabeliu“ po suspendavimo?

– Niekas man neskambino. Gavau tik tą vieną to žmogaus, kurį minėjau, skambutį, ir viskas. Laukiau dvi dienas. Galvojau, gal pasikvies. Pats nenorėjau lįsti į akis, kad neatrodytų, jog aš tikrai kaltas. Laukiau jų. Tikėjausi, kad išspręsime viduje. Kad pasikvies ir paklaus, kaip ir kas.

Bet man iki šiol niekas nepaskambino. Išskyrus agentą, advokatą arba begalinius žurnalistų skambučius. Bet į juos atsakyti neskubėjau, nes tikėjausi, kad tyrimas bus atliktas greitai ir kaltinimai nebūtais dalykais greitai pasibaigs. Tačiau užsitęsus tyrimams atėjo metas prabilti.

Be to, suprantu, kad net pats paneigimas, kad aš nestačiau, man nebūtų nieko pridėjęs. Kol neturiu įrodymų, nenorėjau teisintis.

Labai laukiu, kada galėsiu duoti interviu, kad nesu kaltas ir viskas išsispręs. Bet dabar viskas žingsnis po žingsnio, kaip kad sako advokatas. Laikas ir procesai turi viską sudėlioti į vietas.

Galiu pasakyti, kad tikrai nesu šventas. Turėjau ydų. Didelių ydų. Turėjau problemų su priklausomybėmis. Ir aš tą pripažinau.

– Vaidai, išgirdome daug argumentų, kodėl galite būti kaltas. O kokie būtų jūsų argumentai, kodėl nesate kaltas?

– Pagrindinis argumentas – aš nesu susijęs su minėta situacija. Netgi iš žiniasklaidos matoma, kad nėra jokių objektyvių įrodymų, tik daug spekuliacijų ir svarstymų.

Aš nežinau, kodėl tie žmonės paskleidė tokią informaciją, kodėl suskubo mane kaltinti. Gal kažkas manęs nenori ar nemėgsta? Šito aš nežinau ir pasakyti negaliu.

Man keista, kad visa tai įvyko po to, kai Jonas Vainauskas pakvietė mane į komandą. Ir tada, kai Jono nebeliko, įvyko visa ši situacija.

Anksčiau aš nebūdavau toks stabilus, koks šiemet buvau „Lietkabelyje“. Čia visuomet įmesdavau po 7–13 taškų. Bet atėjo vienos rungtynės, kurios man nesusiklostė.

Nepasakyčiau, kad nežaidžiau gerai. Mano akimis, pirmoje pusėje tikrai gerai kontroliavau komandą. Tiesiog nepasisekė įmesti. Ir išlindo.

Nežinau, gal kam nors tai naudinga. Pažiūrėsime, ką nuspręs aukštesnės instancijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas ir Jonas Vainauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas ir Jonas Vainauskas

– Iš jūsų žodžių susidaro įspūdis, kad neįtikote klubo direktoriui Martynui Purliui?

– Svarstau visus variantus. O tai vienas iš variantų, bet variantų gali būti aibė.

Aš tikrai nenoriu šmeižti žmogaus dėl to, ko nežinau. Ką visi padarė su manimi. Nes žinau, kaip sunku tą atlaikyti.

– Pakalbėkime apie tą lemtingą mačą. FIBA Čempionų lygoje įmesdavote vid. 10,4 taško per rungtynes. Kodėl Prancūzijoje įmetėte tik 2?

– Neįsivaizduoju. Vienas įdomesnių dalykų, kad pirmą kartą gyvenime savo rungtynių analizę išgirdau ne iš trenerio, o paprastų žmonių.

Pats dar peržiūrėjau tas rungtynes. Nesu aš kažkoks metikas. Tiesiog žaidžiau komandai. Net neturiu, ką pasakyti.

– Kodėl paprašėte keitimo mačo pabaigoje?

– Prašiau keitimo, nes padariau tris žioplas klaidas. Nesisekė įmesti. Jaučiau, kad rungtynės nesiseka.

Paprašiau keitimo likus maždaug minutei, kai mes buvome atsilikę 15 taškų. Ir tiek.

– Liudininkai pasakojo, kad prieš rungtynes atrodėte nervingas. Kodėl?

– Negaliu į tai atsakyti, nes aš nežinau, kodėl kitiems atrodžiau nervingas. Kaip tik būnu ramus. Ir man atrodė, kad tada buvau ramus, atsipalaidavęs.

Dabar „Lietkabelyje“ buvau pagavęs tokį ritmą, tokią ramybę, kad išeidavau į aikštę be jokios panikos. Žinodavau, ką ir kaip turiu daryti. Taip, kartais neįkrenta, bet tai yra krepšinis.

Bet kad būčiau buvęs kažkoks nervingas... Galiu pasakyti, kad tikrai ne.

kklietkabelis.lt nuotr./Martynas Purlys
kklietkabelis.lt nuotr./Martynas Purlys

– Po tų trečiadienio rungtynių buvote suspenduotas penktadienį?

– Turėjome išvažiuoti į stovyklą Druskininkuose 12:30. Jau buvau susiruošęs ir klubo atstovai man paskambino apie 11:50. Atsakingi klubo asmenys man pasakė, kad nevažiuoju, esu atleistas nuo komandos, rungtynių ir treniruočių.

– Kokia buvo komandos draugų reakcija?

– Keli pasiteiravo, kas čia vyksta. Bet nieko negalėjau jiems komentuoti.

Tik pasakiau, kad tikiuosi, jog greitai viskas išsispręs. Tiesiog sakė laikytis ir tiek.

– Buvote suspenduotas penktadienį, o žinia pasklido pirmadienį. Kaip informacija nutekėjo žiniasklaidai?

– Aš dar kartą sakau, nenoriu teisti nė vieno žmogaus. Bet aš žinau, kaip ta informacija nutekėjo. Bet kas iš to, kad pasakysiu, o jūs parašysite. Nieko.

– Ir daugiau su niekuo nebendravote?

– Tomis dienomis kalbėjausi tik su šeimos nariais, advokatu ir agentu.

Esu pridaręs nesąmonių. Bet aš tą suprantu ir stengiuosi mokytis iš klaidų. Ir tvarkausi.

– Teko girdėti, kad jūsų žmona laukiasi.

– Tai yra labai sunku... Man sunku kalbėti apie tuos dalykus.

– Domintis jūsų istorija, teko girdėti įvairiausių gandų apie jūsų praeities nuodėmes. Nuo alkoholio iki lošimų kazino, netgi statymų lažybų punktuose. Kaip galėtumėte tą pakomentuoti?

– Galiu pasakyti, kad tikrai nesu šventas. Turėjau ydų. Didelių ydų. Turėjau problemų su priklausomybėmis. Ir aš tą pripažinau.

Per tuos dvejus metus mano gyvenimas pasikeitė kardinaliai. Kas su manimi bendrauja, tą žino. Pastaruosius dvejus metus visai nebevartojau alkoholio.

Tikrai nesu šventas ir ydų turiu. Esu pridaręs nesąmonių. Bet aš tą suprantu ir stengiuosi mokytis iš klaidų. Ir tvarkausi.

Tik noriu pabrėžti, kad į „Lietkabelį“ iš Rumunijos persikėliau už gerokai mažesnį atlyginimą, kai galėjau likti ten ir žaisti už didesnį atlyginimą.

Bet grįžau dėl to, kad pakeičiau gyvenimo būdą. Pajaučiau, kad galiu žaisti aukštame lygyje. Norėjau kilti toliau.

– Teko bendrauti su nemažai jūsų aplinkos žmonių iš jūsų praeities. Nemažai jų nenustebo, išgirdę naujienas apie jūsų figūravimą lažybų skandale. Kaip manote, kodėl?

– Nežinau, kodėl. Kaip tik, keli žmonės parašė man „laikykis“. Nežinau, iš kur tokia informacija.

– Teko girdėti istoriją, kad 2016-ųjų olimpinėje Lietuvos rinktinėje smarkiai padauginote alkoholio ir dėl to Rio de Žaneire patekote į nemalonią situaciją, dėl kurios įvyko konfliktas. Kas ten nutiko? Ar tai buvo tas lūžio taškas, dėl kurio nusprendėte keistis?

– Viskas įvyko, kai olimpiada rinktinei jau buvo pasibaigusi. Taip aš ten pridariau dalykų, kurių neturėjau pridaryti. Gal dėl to tie žmonės dabar taip apie mane ir šneka. Nes tokiu žmogumi sunku patikėti, kuris anksčiau turėjo žalingų įpročių.

Aš tą suprantu. Bet aš žinau, kaip aš pasikeičiau. Mano artimi žmonės tą patvirtintų. Esu laimingas, kad iš to išėjau.

Ray Vyšniausko nuotr./Vaidas Kariniauskas
Ray Vyšniausko nuotr./Vaidas Kariniauskas

– Sakote, pasikeitėte. O kada buvo tas lūžio taškas?

– Įvyko tas lūžis todėl, kad mačiau, kad viskas eina blogyn, sureagavau tinkamu metu. Ir man tai padėjo.

– Teko girdėti, kad atsivertėte į tikėjimą. Ar tai susiję?

– Susiję.

– Visai nebegeriate?

– Nė lašo. Jokio alkoholio. Net per savo vestuves negėriau.

Pasakiau sau, kad niekada gyvenime nebežiūrėsiu į tą pusę.

– Rimas Kurtinaitis minėjo, kad su jumis turėjo griežtą pokalbį Italijoje apie jūsų ydas. Koks buvo tas pokalbis?

– Su Rimu Italijoje tikrai neturėjome jokių bėdų. Manau, su manimi jis jų irgi neturėjo.

Stengiausi, dirbau.

O su juo kalbėjomės kiekvieną dieną. Taip kad nežinau...

– Ar alkoholis buvo pagrindinė problema, dėl kurios galėjote užsitraukti tokį šleifą dėl savo praeities?

– Alkoholis buvo mano vienintelė problema, kurią aš panaikinau ir džiaugiuosi, kad ją panaikinau.

– Ar tai buvo vienintelė jūsų yda?

– Užteko vienos ir ji buvo labai didelė.

– Kas jums padėjo susitvarkyti?

– Šeima. Treneris Darius Sirtautas. Daug su juo bendravau.

Jis man buvo kaip pavyzdys. Mačiau, kaip susiklostė jo gyvenimas. Norėjau padaryti tą patį kuo įmanoma anksčiau. Nutraukiau tą 23 metų. Kitiems tai pavyksta vėliau. Arba visai nepavyksta.

nuotr. stopkadras /Darius Sirtautas
nuotr. stopkadras /Darius Sirtautas

– Ar „Lietkabelis“ noriai išsiskyrė?

– Detaliau savo ir klubo santykio nekomentuosiu.

Tiesiog susiklostė tokia nemaloni situacija ir nusprendėme nebetęsti bendradarbiavimo.

– Kaip manote, ar dar kada nors žaisite Lietuvoje?

– Nors dar nesu veteranas, gyvenime patyriau daug. Suprantu, kad geriau niekada nesakyti niekada. Bet po tokių įvykių grįžti būtų tikrai labai sunku.

Tikiuosi, kad viskas greičiau išaiškės.

Žinote, jeigu būčiau kažką daręs specialiai, nemanau, kad mano komandos būtų laimėjusios. Ypač ten, kur buvau pagrindinis žaidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius