-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 02

Lemiama kiekviena minutė: 8 rinktinės žaidėjai, kurie stovyklauja išlikimo sąlygomis

Lietuvos rinktinėje vietą turi užsitarnauti kiekvienas jos žaidėjas, pasakytų jums Adomaitis, Garastas ar Sireika – bet kuris nacionalinės komandos strategas. Bet vieša paslaptis, kad didžioji dalis galutinio rinktinės dvyliktuko jau užrezervuota. Rinktinės stovykloje šiuo metu prakaituoja bent aštuoni kandidatai, kuriems kiekvienos draugiškos rungtynės ir kiekviena minutė yra aukso vertės. 24sek pristato žaidėjus, kuriems pirmosios kontrolinės rungtynės su Ispanija ir visi kiti kontroliniai testai turės didesnę reikšmę nei bent dešimčiai likusių kandidatų.
Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė Palangoje
Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė Palangoje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Žygimantas Janavičius

Startinė pozicija: treniruočių partneris

Pakvietimas į Lietuvos rinktinės stovyklą Žygimantui Janavičiui yra didžiulis įvertinimas, bet Palangoje jam gana žemai nuleistos lubos. Ž.Janavičius yra trečias įžaidėjas po Manto Kalniečio ir Luko Lekavičiaus, kurie Kinijoje diriguos lietuvių atakoms. Tik pirmo numerio pozicija ir užsikirtęs tritaškis pabūklas maksimaliai riboja 30-mečio galimybes debiutuoti tarptautiniame FIBA turnyre.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Janavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Janavičius

Užduotis: ramiai sustatyti žaidimą

Ž.Janavičius į šį šansą turėtų žiūrėti kaip į dar vieną vertingą pamoką savo karjeroje ir pasisemti kuo daugiau gerų dalykų atsakingam sezonui Klaipėdos „Neptūne“. Kas ten žino, gal Žygis dar sykį nustebins, kaip kad jau pateikė siurprizų grįždamas po traumos su LKL simbolinio penketo apdovanojimu ir kvietimu į rinktinės stovyklą.

Siurprizai Ispanijoje penktadienį prasidės nuo užtikrinto vadovavimo komandai. 193 cm ūgio gynėjas išeis į aikštę po Luko Lekavičiaus, todėl turėtų iškart keisti žaidimo tempą. Iš dalies galės įkūnyti Mantą Kalnietį, perimdamas jo funkcijas šlifuojant pozicinį krepšinį.

Ž.Janavičius neturi, ko prarasti, tad galės ramiai suvadovauti žaidimui, pataikyti iš toli, apsiginti ir pasufleruoti treneriams pergalvoti jo kandidatūrą.

Rokas Giedraitis

Startinė pozicija: ant dvyliktuko slenksčio

Rokas Giedraitis turėjo puikų sezoną Berlyno ALBA klube. Jis buvo viena ryškiausių figūrų solidžioje komandoje, solidžiuose Europos taurės ir Vokietijos čempionato turnyruose. Bet Lietuvos rinktinės žaidimo braižas gerokai skiriasi nuo laisvo pasiutusio ispaniško Aito Garcia Reneseso krepšinio. Pagal savo praėjusio sezono įrašus kitoje situacijoje 26 metų 200 cm ūgio snaiperis būtų viena koja dvyliktuke, bet R.Giedraitis dar turi įrodyti, kad gali būti maksimaliai efektyvus per trumpą žaidimo laiką ir griežtesniame vaidmenyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

Užduotis: įrodyti, kad gali žaisti sistemoje

Kai Lietuvos rinktinė pradėjo pasaulio čempionato odisėją dar 2017-ųjų rudenį, R.Giedraitis be Eurolygos ir NBA žaidėjų likusioje nacionalinėje komandoje su Kosovu ir Lenkija ant parketo palakstė tik 13 minučių.

Tačiau progresuodamas Berlyne jis smarkiai kėlė į viršų ir savo asmeninius rodiklius. Tačiau vienas momentas turėtų kelti R.Giedraičio fanų klubui: su visais NBA ir Eurolygos žaidėjais, praėjusią vasarą Gdanske puolėjas gavo žaisti tik dvi, Budapešte – 8 minutes.

Vis dėlto puikus sezonas ALBA klube ir tritaškis ginklas R.Giedraičiui teikia daug vilčių pagaliau debiutuoti Lietuvos rinktinėje. Bet per artimiausias savaites jis turės kaip niekada efektyviai išnaudoti gautą nedidelį minučių skaičių, per kurį turės rodyti maksimaliai efektyvų krepšinį. Ten, kur R.Giedraitis demonstruodavo geriausius rodiklius, smagaus žaidimo stiliaus lietuvis žaisdavo daug ir gavęs trenerio laisvę. Rinktinėje jam bus sunku tikėtis tokios laisvės ir erdvės plasnoti sparnais, todėl R.Giedraitis turi įžengti į dar aukštesnį lygį.

Adas Juškevičius

Startinė pozicija: ant dvyliktuko slenksčio

Lietuvos rinktinėje nėra nė vieno kito gynėjo, kuris galėtų praktiškai vienodai sėkmingai žaisti tiek įžaidėju, tiek atakuojančiu gynėju. A.Juškevičius yra vienintelis toks kombo gynėjas, rungtyniaujantis antru numeriu, bet turintis duomenis ir įžaisti kamuolį. Šie sugebėjimai lenktynėse dėl galutinio dvyliktuko stato Adą rikiuotės priekyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adas Juškevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adas Juškevičius

Užduotis: sužaisti geriausią savo krepšinį

Adas Juškevičius jau ne pirmą vasarą važiuoja į rinktinę išgyvenimo sąlygomis. Jis, ko gero, dar niekada neturėjo rezervacijos į rinktinės čempionato lėktuvą, bet vis sugebėdavo prasmukti į galutinę sudėtį. Tad A.Juškevičius turės daryti tai, ką darydavo iki šiol. 30-metis 194 cm ūgio snaiperis turės neklysti gaudamas šansus atakuoti iš toli, savo patirtimi įnešti užtikrintumo į žaidimo sustatymą gavus kamuolį į rankas, ir sužaisti geriausią savo krepšinį.

Arnas Butkevičius

Startinė pozicija: kova dėl dvyliktuko

Arnas Butkevičius yra individualiai stipriausias Vilniaus „Ryto“ atstovas Lietuvos rinktinėje. 26 metų 197 cm ūgio puolėjas sužaidė karjeros sezoną, atskleisdamas savo geriausias plieninės gynybos, nardymo greitajame puolime ir taranuojančio puolimo savybes.

Būsimas vienas „Ryto“ lyderių turi didžiulį pliusą užsitarnavęs D.Adomaičio pasitikėjimą. Tačiau A.Butkevičiaus pozicijoje yra per daug stiprių konkurentų, kaip Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis ar Edgaras Ulanovas, kurie gali pasodinti Arną per pasaulio čempionatą prie televizoriaus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Užduotis: nustebinti

D.Adomaitis puikiai žino, kad A.Butkevičius įneš į žaidimą geros gynybos ir arklio galių greitajame puolime. Beje, puolėjas turėtų gerai atrodyti antrajame rinktinės penkete, kuris mažės iki vieno centro aikštėje ir bus žaibiškas su L.Lekavičiumi atakų dirigento pareigose. Bet kad pramuštų galutinio dvyliktuko lubas, A.Butkevičius turi daryti dalykus, kuriais jis negarsėja – pataikyti iš toli, būti itin rezultatyvus ir siurprizais įrodyti, kad tai žaidėjas, kurio negalima neįtraukti į dvyliiktuką.

Eimantas Bendžius

Startinė pozicija: kova dėl dvyliktuko

Eimantas Bendžius yra dar vienas žaidėjas, kurio galimybes puikiai žino Dainius Adomaitis. Vilniaus „Ryto“ trenerio vertinamas žaidėjas geriau nei kas kitas spėjo pažinti rinktinės stratego žaidimo planą, antroje pastarojo sezono dalyje žaisdamas beveik be poilsio, kai turėjo atidirbti už du po užtrenktų durų Dominique'ui Suttonui.

E.Bendžius jau buvo galutiniame rinktinės dvyliktuke 2017-aisiais, bet toje rinktinėje rungtyniavo mažiausiai – 13 minučių. Jeigu trenerių štabas priekinėje linijoje lyderių užnugaryje ieškos didelių kūnų, E.Bendžiui tai bus ne į naudą. Bet Eimantas turi vieną stiprų įgūdį, kuriuo išsiskiria iš visos priekinės linijos. Joks kitas Lietuvos rinktinės aukštaūgis neatakuoja krepšio iš toli taip gerai, kaip E.Bendžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Uždavinys: pataikyti ir apsiginti

Visi žino, kad E.Bendžius gali įmesti tritaškį. Kad turėtų šansų išvažiuoti į pasaulio čempionatą, puolėjas turės tą daryti neklysdamas. LKL atkrintamosiose varžybose išvargęs „Ryto“ puolėjas pataikė tik 27,7 proc. tolimų metimų. Atsišviežinęs po sunkaus sezono, E.Bendžius turės iš naujo susiderinti savo taikiklį, o dar labiau pasitempti reikės kitoje aikštės pusėje. Sėkmingas E.Bendžiaus pasirodymas gynyboje smarkiai pakeltų jo akcijas.

VIDEO: Rinktinė 2019: ginčas dėl sudėties, D.Motiejūno atvirumas ir atsipūtę amerikiečiai

Martynas Echodas

Startinė pozicija: mokykla kitam sezonui

Niekas rimtai nevertina 22 metų 206 cm ūgio centro galimybių išvažiuoti į pasaulio čempionatą. Jam tai daugiau galimybė išbandyti save stumdantis su geriausiais centrais Lietuvoje – Jonu Valančiūnu bei Domantu Saboniu, pasisemti naudingos patirties ir tas pamokas panaudoti artėjančiam sezonui Vilniaus „Ryte“.

Kita vertus, Lietuvos rinktinei dvyliktuko uodegoje greičiausiai reikės žaidėjų, kurie bėdoje galėtų suteikti poilsio minučių dviem NBA bokštams. Rimčiausiai šioje situacijoje atrodantis Martinas Gebenas nėra toks neįveikiamas oponentas koks, pavyzdžiui, būtų Artūras Gudaitis, tad M.Echodas turėtų nenumoti ranka į jam suteiktą šansą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Echodas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Echodas

Uždavinys: uždominuoti

M.Echodą į skrydį Vilnius–Donguanas gali įsodinti tik dominuojantis pasirodymas draugiškose rungtynėse.

Trenerių štabui reikės rezervų baudos aikštelėje, todėl M.Echodas turės būti fiziškas kaip niekada anksčiau. Jis turi lipti per galvas varžovams kovodamas dėl atšokusių kamuolių puolime, iš visų jėgų blokuoti varžovų bandymus įveikti jo gynybą vienas prieš vieną ir neparodyti savo patirties trūkumo šalia aukštesnio lygio komandos draugų.

VIDEO: Lietuvos rinktinei – sunkus kliūčių ruožas: kaip atrodo kelias pasaulio čempionato medalių link?

Gytis Masiulis

Startinė pozicija: mokykla kitam sezonui

G.Masiulio galimybės gali būti vertinamos panašiai kaip M.Echodo. Tai ateities žaidėjai, kuriems rinktinės stovykla yra geriausia mokykla prieš artėjantį sezoną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Masiulis

Uždavinys: nustebinti

Niekas nelaukia didelių stebuklų iš 21 metų 207 cm ūgio puolėjo. Daugiau iš jo tikimasi artėjantį sezoną Klaipėdos „Neptūne“, bet Lietuvos rinktinėje į Gytį žiūrima labiau kaip į energingą treniruočių pagalbininką, nei rimtą pretendentą muštis dėl vietos dvyliktuke.

Kad tas požiūris pasikeistų, G.Masiulis turi stebinti kontrolinėse rungtynėse – būti rezultatyvus, rinkti kamuolius, atmušti varžovus gynyboje ir žaisti rekordiniu tempu.

VIDEO: D.Adomaitis įvertino J.Valančiūno ir D.Sabonio formą

Martinas Gebenas

Startinė pozicija: ant dvyliktuko slenksčio

24 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas turi didžiulį pasitikėjimo kreditą. M.Gebenas pasaulio čempionato atrankoje nedemonstravo aukštų rodiklių – pasižymėjo vid. 6,5 taško ir 2 atkovotais kamuoliais per 18 minučių. Tačiau „Žalgirio“ centras paliko įspūdį trenerių štabui dėl savo energijos, imlumo ir progreso sezono metu.

Iš atsarginio Utenos „Juventus“ vidurio puolėjo M.Gebenas tapo naudingiausiu LKL reguliariojo sezono žaidėju. Rinktinei trūksta didelių kūnų už J.Valančiūno ir D.Sabonio nugarų, o M.Gebenas atrodo kaip tvirčiausias vyrukas Palangos stovyklautojų kompanijoje.

VIDEO: Brangus malonumas: kiek sirgaliams kainuos Lietuvos rinktinės palaikymas Kinijoje?

Uždavinys: pateisinti pasitikėjimą

M.Gebenas turi pateisinti trenerių pasitikėjimą. Žalgirietis negali sau leisti klysti ir turi įnešti ramybės į nacionalinės komandos baudos aikštelę. Būtent gynyba kylant nuo suolo bus svarbiausias M.Gebeno uždavinys, nes visais kitais reikalais kitoje aikštės pusėje tikrai pasirūpins bičiuliai iš NBA.

M.Gebenas turi įrodyti, kad gali nustumti nuo krepšio tvirčiausius ir pavojingiausius varžovų centrus, su kokiais jam tektų susigrumti ir Kinijoje.

VIDEO: Į rinktinę grįžęs D.Sabonis: apie atostogas ir duetą su J.Valančiūnu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius