Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 12 /15:18

Lemiamam mūšiui išrikiuotoje Lietuvos rinktinėje – nauji veidai ir žalgirietis

Darius Maskoliūnas išrikiavo Lietuvos rinktinę lemiamam 2022-ųjų Europos čempionato atrankos langui. Paaiškėjo žaidėjai, kurie kviečiami į nacionalinę komandą paskutiniam mūšiui Vilniuje.

LKF patvirtino 15min skelbtą informaciją, kad kovoti dėl bilieto į 2022-ųjų Europos pirmenybes iš išplėstinio kandidatų sąrašo kviečiami šie žaidėjai:

Rinktinės sudėtis
Įžaidėjai Mantas Kalnietis Šarūnas Vasiliauskas Vaidas Kariniauskas
Atakuojantys gynėjai Tomas Dimša Mindaugas Girdžiūnas Arnas Velička
Lengvieji kraštai Mindaugas Kuzminskas Arnas Butkevičius
Sunkieji kraštai Jonas Mačiulis Eimantas Bendžius Gytis Masiulis
Centrai Laurynas Birutis Regimantas Miniotas Marekas Blaževičius

Tiesa, šis sąrašas dar gali keistis. Savaitgalį Europoje vyksta taurių turnyrai, o anksčiau ne kartą nacionalinių komandų planus jau maišė ir koronavirusas.

15min žiniomis, vietoj Mareko Blaževičiaus šioje rikiuotėje turėjo būti Martynas Echodas. Tačiau dėl čiurnos skausmų Vilniaus „Ryto“ aukštaūgis negalės prisijungti prie rinktinės.

Pirmą kartą D.Maskoliūno rikiuotėje 2022-ųjų Europos čempionato atrankoje turėtų būti įžaidėjai Šarūnas Vasiliauskas bei Vaidas Kariniauskas.

2022-ųjų Europos čempionato atrankos C grupės varžybos baigsis FIBA burbule Vilniuje. Krepšininkai į nacionalinės komandos stovyklą renkasi pirmadienį.

Lietuviai vasario 20-ąją susitiks su čekais, o vasario 22-ąją žais svarbiausią mačą su Danija.

VIDEO: „urBONUSas“: Benas Matkevičius – autentiškas NBA skauto gyvenimas ir jo pamokos

Kritinė situacija

Jeigu Europos pirmenybių atranka baigtųsi dabar, nacionalinė komanda nepatektų į vieną iš trijų svarbiausių tarptautinių krepšinio turnyrų.

Pagal Europos čempionato sistemą, į 2022-ųjų pirmenybes, kurios vyks Čekijoje, Sakartvele, Italijoje ir Vokietijoje, patenka trys iš keturių geriausių grupės komandų.

Tiesa, lietuvių grupė patenka į išimtinę situaciją. Kadangi C grupėje, be lietuvių, danų ir belgų, dar žaidžia vieni Europos čempionato šeimininkų čekai, kurie jau turi garantuotą vietą finaliniame turnyro etape, į varžybas, be šeimininkų, patenka dvi aukščiausiai esančios grupės komandos.

Čekijos rinktinė FIBA burbule Vilniuje nusileido tiek Belgijai (62:90), tiek Danijai (90:91) ir nusmigo į paskutinę C grupės vietą. Tai reiškia, kad pagal FIBA reglamentą, šiuo metu Belgija ir Lietuvą įveikusi Danija patenka į Europos čempionatą.

Jeigu Čekija grupėje lieka 3 arba 4 vietoje, norint patekti į Europos pirmenybes, reikia finišuoti tarp dviejų pirmųjų pozicijų. Jeigu čekai įsiterpia tarp dviejų stipriausių grupės komandų, užtenka užimti ir trečią vietą.

EČ 2022 atrankos C grupė
Vieta Komanda Pergalės/pralaimėjimai
1. Belgija 3-1
2. Danija 2-2
3. Lietuva 2-2
4. Čekija 1-3

Lietuvos krepšininkai turės galimybę pakeisti šią akims neįprastą situaciją. Paskutiniame FIBA lange vasario 20 d. lietuviai susitinka su Čekija, o vasario 22-ąją su Danija. Paskutinėse atrankos rungtynėse su Danijos krepšininkais lietuviams bus būtina pergalė.

Jeigu Lietuva vasario 20 d. nugalės Čekiją, o Danija nusileis Belgijai, lietuviams danus užteks įveikti bent vieno taško skirtumu ir mūsiškiai pateks į Europos čempionatą. Jeigu rinktinė pralaimės danams bent vienu tašku, į turnyrą važiuos Belgija ir Danija.

Jeigu lietuviai nugalės čekus, o danai švęs trečią pergalę iš eilės bei nugalės belgus, vasario 22-ąją nacionalinei komandai reikės žūtbūt nugalėti Daniją bent vieno taško skirtumu. Nes jeigu aukščiau atsidurs danai, o Lietuva ir Belgija surinks po vienodai pergalių, dėl geresnio įmestų ir praleistų taškų santykio tarpusavio rungtynėse, aukščiau bus belgai. Lietuviai atsirevanšavo belgams 84:71, kai pirmajame mače išvykoje nepasipriešino varžovams 65:86.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas ir Arnas Velička
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas ir Arnas Velička

Daugiau sumaišties į C grupę įveltų lietuvių pralaimėjimas Čekijai vasario 20-ąją. Pirmoji dvikova Vilniuje baigėsi Lietuvos pergale 97:89.

Tokiu atveju, jeigu danai dar nugalėtų belgus, lietuviams greičiausiai reikėtų nugalėti Danijos krepšininkus didesniu nei 4 taškų skirtumu.

Teoriškai, visos keturios C grupės komandos dar gali iškovoti po vienodai pergalių (jeigu Lietuva nusileis Čekijai, bet nugalės Daniją, o Belgija pralaimės ir danams, ir čekams). Dviem ar daugiau komandų surinkus vienodai pergalių, FIBA klasifikuoja rinktines tokia tvarka:

1) pirmiausia – pagal tarpusavio sužaistų mačų skirtumą;

2) jeigu to nepakanka – pagal tarpusavio rungtynėse įmestų taškų sumą;

3) dar paskui – pagal visų grupės varžybų tarpusavio mačų skirtumą;

4) o jei lygu ir tada – pagal iš viso grupėje įmestus taškus.

Lietuviai danams pralaimėjo 4 taškų skirtumu (76:80), o Belgijai išvykoje nusileido 21 tašku (65:86), kai savaitgalį Vilniuje šiai atsirevanšavo 13 taškų (84:71). Pirmosios Belgijos ir Danijos rungtynės Kopenhagoje baigėsi užtikrinta belgų pergale 16 taškų skirtumu (88:72). Čekija Vilniuje nusileido danams mažesniu skirtumu (90:91), nei juos nugalėjo namuose (75:71), bet belgams penktadienį nusileido net 28 taškais (62:90).

VIDEO: „urBONUSas“: Remigijus Milašius – G.Žiemelis ir „Rytas“, KMT jaukas ir dvi naujos lygos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius