Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 28

„Lietkabelio“ vadovas – apie sudėtį, tikslus, lietuviškų šaknų užsienietį ir „burbulą“ Europoje

Milošas Teodosičius, Mindaugas Kuzminskas, Mantas Kalnietis – artėjantį sezoną ant „Cido“ arenos parketo išvysime ne vieną gerai žinomą veidą, o netikėtą Europos taurės bilietą ištraukęs Panevėžio „Lietkabelis“ galanda ginklus ir pasitinka ambicingą iššūkį. Aukštaitijos klubo vadovas Martynas Purlys su 15min pasidalijo mintimis apie baigtą komplektaciją, nubrėžė tikslus bei svarstė apie galimo NBA „burbulo“ modelio pritaikymą tiek Lietuvoje, tiek Senajame žemyne.
Gabrielius Maldūnas ir Zachas Leday
Gabrielius Maldūnas ir Zachas Leday / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Noriu padėkoti vyrams, kurie atstovavo „Lietkabeliui“ trijulių turnyre „Hoptrans 3x3“ ir Palangoje iškovojo trečiąją vietą. Džiaugiamės žaidėjais, jie stengėsi, kovojo ir pasiekė tikrai gerą rezultatą“, – 15min sakė Panevėžio komandos vadovas Martynas Purlys.

Medalių vietiniame fronte sieks ir ambicingą sudėtį surinkusi pirmoji „Lietkabelio“ komanda, po dvejų metų grįžtanti į Europos taurę.

Antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre panevėžiečių laukia turnyro sunkiasvorių egzaminai – „Lietkabeliui“ teks kautis prieš Krasnodaro „Lokomotiv“, Bolonijos „Virtus“, Andoros „MoraBanc“, „Monaco“ ir Antverpeno „Telenet Giants“ klubus.

Nors tarptautinių turnyrų likimus gaubia COVID-19 pasėta nežinia, tačiau Panevėžio komanda pajėgas kitam sezonui oficialiai baigė susistatyti.

Korekcijų pastarojo sezono LKL ir KMT bronzos laimėtojų sudėtyje daug nebuvo. Šiame tarpsezonyje „Lietkabelį“ paliko penki žaidėjai – vertę pasikėlę lyderiai Željko Šakičius, Tomas Dimša ir Martynas Sajus išplaukė į platesnius vandenis, sutartys nebuvo pratęstos su latviu Rihardu Kuksiku bei traumą besigydančiu puolėju Tomu Lekūnu.

Pagrindinis vasaros laimėjimas – Panevėžyje likęs treneris Nenadas Čanakas. Naujokai – VTB lygoje siautėjęs amerikietis įžaidėjas Kyle'as Vinalesas, Vilniaus „Ryto“ trokštas Gytis Masiulis, Belgijos pirmenybėse efektyvumu pasižymėjęs aukštaūgis kroatas Marinas Maričius, lietuviškų šaknų turintis bei motyvacijos nestokojantis amerikietis Troy Barniesas, prie kurių prisijungė ir jaunieji lietuviai 20-metis Erikas Venskus bei 21-erių Paulius Poška.

„Prizininkai LKL ir prizininkai KMT. Europos taurėje – patekimas į kitą etapą. Tai tikslai, kurie turėtų būti aiškūs visiems, – ir komandai, ir klubui“, – tikslus nubrėžė „Lietkabelio“ vadovas.

Komplektacijos baigimą užtvirtino Jokubo Gintvainio atvykimas, kuris buvo reikalingas sunkią traumą patyrus gynėjui Mariui Valinskui. 21-erių krepšininkui lūžo pėdos kaulas, todėl jis rungtyniauti negalės nuo 2 iki 3 mėnesių.

„Tai kaip ir priverstinis pasipildymas, nes M.Valinsko trauma šiek tiek išbalansavo mūsų planus. Sezono pradžia mums labai svarbi. Žaisime po du kartus per savaitę, Europos taurės ir LKL. Manau, kad negalėtume išsiversti be Mariaus, nes turėtume tik tris gynėjus – Kyle'ą Vinalesą, Paulių Valinską ir Margirį Normantą. Mums buvo reikalingas dar vienas gynėjas, tikimės, jog šį vaidmenį sėkmingai užpildys Jokūbas“, – 15min sakė M.Purlys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Nenadas Čanakas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Nenadas Čanakas

– Kaip vertinate sudėties komplektacijos darbus, ar pavyko gauti pirmuosius variantus, kurių siekėte rinkoje?

– Pagrindinis mūsų tikslas buvo išlaikyti trenerį Nenadą Čanaką, o kai tą padarėme, su juo ėjome kartu link tų žaidėjų, kurie Panevėžyje žaidė ir praėjusį sezoną.

Žinome situaciją su Ž.Šakičiumi, T.Dimša ar M.Sajumi, kurie išėjo į aukštesnį lygį už žymiai didesnius pinigus. „Lietkabelis“ tokių kontraktų įkąsti negalėtų.

Labai džiaugiamės, kad pavyko pratęsti sutartį su Vyteniu Lipkevičiumi, Margiriu Normantu, Pauliumi Valinsku ir Gabrieliumi Maldūnu. Turėdami šiuos keturis žaidėjus ėmėme ieškoti naujokų.

Vienas pagrindinių mūsų tikslų ir taikinių buvo Gytis Masiulis.

Kaip kalbėjome su treneriu ir klubo prezidentu, mums reikėjo žmogaus, kuris pakeistų Željko Šakičių. Nuo pat pradžių matėme, kad Gytis yra žaidėjas, galintis tai padaryti. Jis turi potencialo augti. Jis žaidė Lietuvoje, tad puikiai žinome, ką jis sugeba. Tai jaunas ir tobulėjantis žmogus.

Kai pavyko į Panevėžį prisišaukti Gytį, pajautėme šiokį tokį palengvėjimą.

VTB-League nuotr./Kyle'as Vinalesas
VTB-League nuotr./Kyle'as Vinalesas

– Kuo „Lietkabelį“ patraukė įžaidėjas Kyle'as Vinalesas?

– Apie K.Vinalesą kalbėjome dar kovo mėnesį. Žaidėjų ratas sukosi ir sukosi, vienas bandymas, antras, trečias... Galiausiai vėl grįžome prie Kyle'o. Krepšininko kaina buvo nukritusi, pakankamai mums įkandama.

Džiaugiamės, kad pavyko su juo pasirašyti sutartį.

Nors Kyle'ui 28-eri, tačiau jis vis dar yra tobulėjantis žaidėjas. Jis dar nėra žinomas Europoje, čia jis žaidė vos du sezonus – Kipre ir Estijoje.

VTB jo skaičiai buvo tikrai geri. Mes kalbėjome su treneriais, kurie dirbo šioje lygoje, tarp kurių – ir Kyle'o treneriu „Kalev/Cramo“ ekipoje buvęs Robertas Štelmaheris. Jis sakė, kad stiprios lygos vienas įdomesnių žaidėjų.

Ar jis būsimas mūsų lyderis? To reiktų klausti trenerio. Bet manome, kad jis turėtų tapti vienu iš vedlių. VTB jam sekėsi puikiai. Žinoma, komanda kita, vaidmuo kitoks.

Negalėčiau sakyti, kad jis labiau taškų rinkėjas nei atakų organizatorius. Tokį vaidmenį Kyle'as turėjo Taline. Robertas Štelmaheris akcentavo, kad jam leido aikštelėje daug. Robertas sakė, kad norėtų jį išlaikyti Taline, bet komandos biudžetas yra mažesnis.

Jie tiesiog neturėjo tokių galimybių.

FIBA nuotr./Marinas Maričius
FIBA nuotr./Marinas Maričius

– Koks žaidėjas yra Marinas Maričius?

– Jis baigęs JAV universitetą, turi šios šalies mentaliteto. Kaip treneris sakė, jis daugiau amerikietis nei kroatas. Tai europietiško ir amerikietiško krepšinio mišinys.

Gavome gerus atsiliepimus iš Željko Šakičiaus. Treneris Nenadas Čanakas jį žino labai gerai, kadangi jie abu yra iš Balkanų.

Marinas turėjo gerą statistiką Belgijoje. Žinoma, lygis nebuvo pats aukščiausias. Galvoju, kad aikštelėje iš jo gausime gerą kainos ir kokybės santykį.

nuotr. kklietkabelis.lt/Troy'us Barniesas
nuotr. kklietkabelis.lt/Troy'us Barniesas

– Ko tikitės iš puolėjo Troyaus Barnieso?

– Be abejo, kiekvienam žaidėjui savo pozicijas ir vaidmenį reikės išsikovoti.

Vytenį Lipkevičių matome kaip pagrindinį trečią numerį, o T.Barniesą žiūrėjome pagal mūsų finansus kaip atsarginį žaidėją.

Gavome gerus atsiliepimus iš Liepojos komandos. Tai patyręs 31-erių žaidėjas, kuris su „Ventspils“ yra žaidęs Europos taurėje. Jis turi tokios patirties, vėliau buvo traumuotas.

Pozityvus, geras žmogus, norintis grįžti į aukštą lygį. Europos taurė jam buvo vienas iš prioritetų, kodėl jis atėjo į „Lietkabelį“ už gana mažus pinigus, bet su galimybe žaisti šiame turnyre.

Jis turi noro kažką įrodyti. Beje, per pokalbį paaiškėjo, kad jo prosenelė yra lietuvė. Troyus turi lietuviškų šaknų.

„Scanpix“ nuotr./Gytis Masiulis
„Scanpix“ nuotr./Gytis Masiulis

– Kai sudėties paveikslas beveik aiškus, kokius tikslus komandai keliate?

– Prizininkai LKL, prizininkai ir KMT. Europos taurėje – patekimas į kitą etapą. Tai tikslai, kurie turėtų būti aiškūs visiems, – ir komandai, ir klubui.

– Europos taurės grupėje laukia galingų komandų iššūkiai – Bolonijos „Virtus“, lietuviškoji Krasnodaro „Lokomotiv“, „Monaco“. kaip vertinate burtus?

– Du dalykai. Eidami į šį turnyrą žinojome, kad lengvų komandų tikėtis neverta. Jei eini, turi tikėtis, kad atvažiuos rimtos komandos su rimtais žaidėjais. Tą mes ir gavome.

Žinoma, galime sakyti, kad stiprūs varžovai, tad šansų patekti į kitą etapą yra mažai, tačiau pamatysime gerus žaidėjus – Milošas Teodosičius, Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas. Ir dar ne pabaiga, komandos dar komplektuojasi, žiūrėsime, kuo jos dar nustebins.

Kada dar M.Teodosičius atvažiuos į Panevėžį? Prieš 2–3 metus tai buvo vienas geriausių žaidėjų Eurolygoje, kai atstovavo Maskvos CSKA.

Bet mes kovosime, nepasiduosime. Neiname tik užsidėti pliusiuką, kad dalyvaujame Europos taurėje. Ne, reikia išnaudoti šį šansą. Manau, kad visi tai supranta.

– Kiek esate ramus, jog artėjantis sezonas prasidės laiku ir vyks sklandžiai?

– Tikiu, kad su Lietuvos krepšinio lygos sezonu viskas bus gerai, dėl tarptautinio sezono, sakyčiau, kad gali būti tam tikrų niuansų.

LKL galėtų vykti be žiūrovų, turime nusimatyti įvairias priemones, tam tikrus „burbulus“, koks yra dabar NBA.

Bet kaip su kelionėmis, jei vienoje šalyje yra vienokia situacija, o kitoje – kitokia? Galvoju, kad gali būti kažkoks grupių variantas tiek Europos taurėje, tiek Eurolygoje. Suvažiuoja grupelės komandų į vieną vietą, ten vyksta kažkoks turnyras ar kažkoks vienas ratas.

Išsiskirsto, po to – vėl iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius