Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

Lietuvai prisistatęs Ignas Brazdeikis: „Kūnu ėjo šiurpuliukai“

Ignas Brazdeikis plačiais ir staigiais žingsniais supjaustė latvių gynybą ir nepaisydamas pražangos įvertė du taškus su pražanga. Kitoje atakoje jis dar sykį pirmu žingsniu pralenkė oponentą ir pridūrė dar dvitaškį. Taip Kanados lietuvis prisistatė Lietuvos krepšinio publikai su mūsų šalies nacionalinės rinktinės apranga.
Ignas Brazdeikis
Ignas Brazdeikis / Ž.Vingelio/LKF nuotr.

Lietuvoje gimęs, bet nuo ketverių metukų JAV ir Kanadoje augęs dabar 23-ejų Iggy iš karto parodė, kad yra daugiausiai rungtynių NBA lygoje sužaidęs rungtynių dalyvis.

Nors pirmas jo metimas neįkrito, vėliau jis pralaužė ledus ir pelnė pirmuosius 5 lietuvių taškus.

Tiesa, koją rinktinės debiutantui kišo nereikalingos pražangos ir smulkios klaidos gynyboje prieš Italijoje rungtyniaujantį Andrejų Gražulį.

Antroje mačo pusėje Ignas pademonstravo ir rankos taiklumą, kai pirmu bandymu švystelėjo taiklų tritaškį iš aikštės krašto.

Vis dėlto NBA žaidėjas paklodės ant savęs pernelyg netraukė ir individualiais veiksmais nepiktnaudžiavo.

Didelė dalis jo prasiveržimų baigėsi perdavimais, o per 22 minutes I.Brazdeikis išmetė 8 metimus, iš kurių pataikė 5. Su 13 taškų jis buvo vienintelis dviženklę zoną pasiekęs lietuvis rungtynėse, kurias tik 21 tašką po ilgosios pertraukos pelnę mūsiškiai pralaimėjo 52:70.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Ignas Brazdeikis
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Ignas Brazdeikis

Iggy dar atkovojo 7 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, perėmė vieną kamuolį ir surinko 18 naudingumo balų – daugiau nei trečdalį visos Lietuvos rinktinės kraičio (52).

„Pralaimėjome, tad nesvarbu, kaip aš pasirodžiau, – po rungtynių paklaustas apie savo pasirodymą angliškai sakė Ignas. – Tai svarbu tik tada, kai laimime. Turime kiečiau žaisti gynyboje, neleisti jiems kartoti metimų, ir tada būsime geresnėje pozicijoje.“

Jam, kaip ir komandos treneriui Kaziui Maksvyčiui, užkliuvo lietuvių neatsikovoti kamuoliai gynyboje.

Latviai jų nusiėmė net 16 ir dažniausiai po to pasižymėdavo, pagal antrųjų šansų taškus pranokdami lietuvius net 26:2.

„Mus stipriai pranoko kovoje dėl kamuolių, jie turėjo per daug antrų šansų. Tai buvo pirmas kartas, kai žaidėme kartu šia sudėtimi, tad kaip buvo galima tikėtis, dar neturime susižaidimo. Bet galime daug pasimokyti iš šių rungtynių“, – po pralaimėjimo Rygoje konstatavo I.Brazdeikis.

Pirmą kartą į gimtinę po aštuonerių metų pertraukos grįžusiam I.Brazdeikiui reikia pratintis ne tik prie komandos draugų, bet ir prie naujos aplinkos.

Paauglystėje ne Lietuvos, o Kanados jaunimo rinktinės aprangą vilkėjęs puolėjas pirmą kartą ant savo krūtinės išvydo užrašą „Lietuva“, pirmą kartą prieš mačą išgirdo Lietuvos himną, pirmąsyk su komandos draugais vieningai sušuko „Mes už Lietuvą!“.

„Mano kūnu ėjo šiurpuliukai, – savo emocijas į žodžius bandė sudėti Ignas. – Man buvo didelė garbė. Užsidėti aprangą rūbinėje, išeiti ir apšilti aikštėje, būti su šia komanda, o prie viso to dar ir himnas – išties jutau šiurpuliukus.“

Mano kūnu ėjo šiurpuliukai

Pernai atgavęs Lietuvos pilietybę, dabar jau dviejų šalių – Kanados ir Lietuvos – pilietis prie nacionalinės komandos prisijungė praėjusį ketvirtadienį.

Kokie I.Brazdeikio įspūdžiai apie Lietuvos rinktinę nuo pirmosios akimirkos joje prabėgus beveik savaitei?

„Kol kas viskas puiku. Susipažinau su vyrukais, kiekvienas iš jų man patinka. Jie puikūs žmonės, mane supa gera aplinka. Tai – krepšinio šalis, mes mylime šį žaidimą, mylime treniruotes kiekvieną dieną“, – sakė I.Brazdeikis.

nuotr. ltu.basketball/facebook.com/Ignas Brazdeikis
nuotr. ltu.basketball/facebook.com/Ignas Brazdeikis

Jau sekmadienį jis su komandos draugais galės atsirevanšuoti skaudų antausį jiems sudavusiems latviams. Dar sykį šios komandos susitiks Šiauliuose.

Ko reikia, kad pergalė šįkart būtų iškovota?

„Gynyboje svarbiausia bus neleisti kartoti jiems metimų, o puolime turime labiau juos atakuoti, nusimetinėti kamuolius, nes pernelyg apsistojome ties tritaškiais, kurių dar ir nepataikėme“, – aiškino Ignas.

Rungtynės Rygos arenoje jam buvo vienas pirmųjų europietiško krepšinio paragavimų.

Kokius didžiausius skirtumus nuo amerikietiško krepšinio šioje Atlanto pusėje mato I.Brazdeikis?

„Sakyčiau, kad Europos krepšinis yra fiziškesnis. Turiu priprasti prie to, nes čia leidžiama daugiau. Čia mažiau vietos, baudos aikštelė labiau užgrūsta, bet aš prie to pratinuosi“, – aiškino lietuvis.

nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Ignas Brazdeikis
nuotr. Ž.Vingelio/LKF/Ignas Brazdeikis

Dar didesnį įspūdį nei europietiškas žaidimo stilius I.Brazdeikiui paliko atmosfera Rygos arenoje.

6 tūkst. sirgalių joje išvydo atsisveikinimą su Latvijos krepšinio legenda Janiu Blūmu, po pirmo ir trečio kėlinių krepšininkai kone dešimčiai minučių užleido dėmesio centrą vietinėms muzikos žvaigždėms, o tribūnose buvo galima išvysti ir ąžuolo šakų – taip latviai minėjo artėjančias Jonines, vieną svarbiausią šios šalies švenčių.

Sakyčiau, kad Europos krepšinis yra fiziškesnis.

Tai sužavėjo prie amerikietiškos krepšinio kultūros pratusį I.Brazdeikį.

„Buvo nuostabu, beprotiška. Jie leido dūmus, viduryje rungtynių užkūrė koncertą, buvo puiku“, – vardijo lietuvis.

Ketvirtajame kėlinyje jis apsikeitė keliomis frazėmis ir su Latvijos krepšinio žvaigždėmis Kristapu Porzingiu ir Daviu Bertaniu.

Kaip ir I.Brazdeikis, NBA rungtyniaujantys žaidėjai prieš Lietuvą nežaidė, bet pasirodę arenoje ir patraukę link Latvijos rinktinės suolo sulaukė garsių ovacijų.

„Mes tiesiog pasikalbėjome apie rungtynes, – atskleisti, ką tiksliai rungtynių įkarštyje sakė latviškoms NBA žvaigždėms, nenorėjo I.Brazdeikis. – Džiugu matyti juos Latvijos rinktinėje.“

Tiesa, lietuviai šių latvių neturėtų išvysti ir Šiauliuose. D.Bertanis nerungtyniauja dėl NBA dienų limito, kurį krepšininkai gali praleisti rinktinėse, o K.Porzingis šią vasarą apskritai neketina padėti bilieto į 2023 m. pasaulio pirmenybes siekiančiai gimtinės komandai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius