Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 23

Lietuvių varžovai: A.Sabonį priminęs islandų bokštas, kuris brovėsi į NBA su turisto viza

Islandija – visiška krepšinio egzotika. Bet mažai kas žino, jog 300 tūkst. gyventojų tauta turėjo savo atstovą NBA. 218 cm ūgio vidurio puolėjas Peturas Gudmundssonas rungtyniavo trijose NBA komandose ir jau rodė Arvydo Sabonio triukus dar prieš Lietuvos krepšinio legendai pakeliant sparnus už Atlanto ar bet kuriam kitam lietuviui debiutuojant stipriausioje krepšinio lygoje pasaulyje.
pgudmundssono-zaidimo-epizodai
P.Gudmundssono žaidimo epizodai

P.Gudmundssonas NBA rungtyniavo tik keturis sezonus, bet jo karjera Amerikoje buvo tokia nestabili, kad „Portland Trail Blazers“, „Los Angeles Lakers“ ir „San Antonio Spurs“ aprangą jis vilkėjo per 8 metus.

Į NBA jis pateko 1981-aisiais, kai „Portland Trail Blazers“ 23-ejų vidurio puolėją pašaukė 61-uoju šaukimu.

Stipriausioje krepšinio lygoje jis debiutavo su šiokiu tokiu kartėliu. P.Gudmundssonas žinojo, kad, padėjęs parašą po NBA sutartimi, dėl tuometinių taisyklių daugiau nebegalės žaisti Islandijos rinktinėje, kuri turėjo ambicijų tarptautiniuose turnyruose su tokiu bokštu po krepšiu.

Bet NBA buvo NBA. P.Gudmundssonas išvyko į Ameriką, kur debiutiniais metais per 12,4 minutės rinko vid. 3,2 taško ir atkovojo 2,7 kamuolio.

Islandas buvo netradicinis tų laikų „centras“. Jis matė aikštę ir mokėjo puikiai perduoti kamuolį. Save lygino su tokiais kamuolio virtuozais bokštais kaip Vlade'as Divacas ar Arvydas Sabonis.

Jis taip pat yra vienas taikliausių visų laikų NBA baudų metikų, kurių ūgis buvo per 218 centimetrų.

Bet, kaip ir dauguma to meto užsieniečių, P.Gudmundssonas buvo laikomas „per minkštu“ žaidėju.

„Žaidžiau kaip Divacas – perdavinėjau kamuolį taip, kaip JAV aukštaūgiai net nepabandydavo. Kad ir pro nugarą, – pasakojo P.Gudmundssonas. – Mes žaidėme kitaip. JAV aukštaūgių žaidimas buvo labai ribotas. Sabonis vėliau dalijo labai neįprastus perdavimus, kurie labai išpopuliarėjo. Bet aš turėjau panašų žaidimo stilių. Nežinau, kur to išmokau, bet akivaizdu, kad Europoje.“

VIDEO: P.Gudmundssono karjeros NBA ištraukos

Tiesa, debiutiniai metai NBA baigėsi kurioziškai. „Trail Blazers“ nusprendė suspenduoti islando sutartį ir šis dvejus metus žaidė gimtojoje Islandijoje pas amerikietį trenerį, kur rinko po 27 taškus.

„Tada pats nesupratau, kodėl jie suspendavo mano sutartį“, – dabar prisipažįsta P.Gudmundssonas.

1984-aisiais jis buvo iškeistas į „Detroit Pistons“, bet šie atleido aukštaūgį prieš pat sezoną. P.Gudmundssonas gavo pasiūlymą dirbti Islandijoje žaidėju-treneriu.

Bet netrukus P.Gudmundssonas tęsė karjerą Anglijoje, o dar po metų, per 1985–1986 m. sezoną, išvyko į pusiau profesionalią JAV lygą CBA.

Amerikoje jis lankėsi su turisto viza, kuri galiojo tik pusmetį. P.Gudmundssonas pateikė aplikaciją gauti H-1 darbuotojo vizą, pagal kurią galėtų legaliai dirbti Amerikoje.

Tačiau H-1 vizos esmė yra tokia – ją suteikia tik už ypatingus nuopelnus. JAV pusiau profesionalų lygos komanda nėra ypatingas nuopelnas, todėl P.Gudmundssonas vėl trumpam grįžo į Islandiją, kad galėtų prasitęsti turisto vizą.

VIDEO: P.Gudmundssono žaidimo epizodai

1985–1986 metų sezoną islandui nusišypsojo laimė. „Los Angeles Lakers“ dėl traumos prarado savo atsarginį vidurio puolėją ir ėmė ieškoti pastiprinimo. Patas Riley sulaukė rekomendacijos pasikviesti atsarginį centrą iš CBA – P.Gudmundssoną.

Pasižiūrėti P.Gudmundssono į rungtynes atvyko „Lakers“ skautas. Tai buvo paskutinis islando komandos CBA sezono mačas.

Tądien buvo švenčiama Šv.Patriko diena. Dabar islandas ją vadina savo diena – tos rungtynės jam uždirbo 10 dienų sutartį su „Los Angeles Lakers“.

Tai buvo neeilinė komanda. Los Andželas išgyveno „Showtime Lakers“ erą, kurioje pirmaisiais smuikais griežė legendiniai Magicas Johnsonas bei Kareemas Abdul-Jabbaras.

„Scanpix“/AP nuotr./Jerry Bussas ir Magicas Johnsonas 1980-aisiais
„Scanpix“/AP nuotr./Jerry Bussas ir Magicas Johnsonas 1980-aisiais

Štai tada P.Gudmundssoną pastebėjo ir pati Islandija, susižavėjusi, kad jų tautietis rungtyniauja NBA elite.

Per trejas rungtynes islandas pelnė dviženklį taškų skaičių ir išsilaikė Los Andžele iki pat sezono pabaigos. P.Gudmundssonas per 8 rungtynes rinko vid. 7,3 taško ir 4,8 atkovoto kamuolio.

M.Johnsonas islandą vadino tiesiog Pete'u, o K.Abdul-Jabbaras su svetimšaliu daug kalbėjosi apie pasaulio geografiją ir Islandijos kultūrą.

„Kareemas buvo labai protingas, išsilavinęs žmogus, mėgęs skaityti. Jis vienintelis suprato, kodėl mano karjera NBA buvo ypatinga“, – prisimena P.Gudmundssonas.

P.Gudmundssono karjeros NBA ištraukos
P.Gudmundssono karjeros NBA ištraukos

Tačiau po sezono P.Gudmundssonas turėjo nugaros operaciją, dėl kurios vėl nežaidė NBA.

Paskutinį savo mačą NBA jis sužaidė 30-ies, po antrojo sezono San Antonijuje, kuriame gavo pasireikšti tik 5 rungtynes.

Islandija tada nevertino P.Gudmundssono karjeros NBA. Tik dabar vietos žmonės pradeda suvokti, kaip ypatinga ir sudėtinga buvo tuomet turėti savo atstovą NBA.

Juolab kad po P.Gudmundssono joks kitas islandas daugiau taip ir nesužaidė nė vienų rungtynių stipriausioje krepšinio lygoje pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius