Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 10

Lietuvių varžovai: baisiai nesėkmingi prancūzai, kurie kitaip įsivaizdavo gyvenimą be Tony Parkerio

Dar prieš keletą metų visa Prancūzija drebėjo, kad jų krepšinis sugrius, kai karjerą rinktinėje baigs Tony Parkeris. Tačiau dabar specialistai su šypsena prisimena tas dvejones. Gyvenimas be legendinio TP dabar ramus ir intriguojantis.
Tony Parkeris
Tony Parkeris / „Scanpix“/AP nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Prancūzija | 21:30

„Kas bus, kai pasitrauks Tony Parkeris?“ – Prancūzijos žiniasklaida kepė straipsnius prieš 2014-uosius, skaičiuodama paskutinius nuostabiojo įžaidėjo metus „Les Bleus“ gretose.

Baiminosi visi – nuo sirgalių iki specialistų ir žurnalistų.

„Prancūzijoje nėra kito žaidėjo, kuris galėtų tapti kitu Parkeriu“, – kartojosi žmonės.

Tačiau viskas pasikeitė 2014-ųjų pasaulio čempionate, kai Prancūzija be T.Parkerio ketvirtfinalyje nubloškė nukalti amerikiečius planavusius ispanus ir vėliau iškovojo bronzą. Beje, tą mes, lietuviai, ypač gerai atsimename.

Tame čempionate sužibėjo puikų krepšinį rodęs įžaidėjas Thomasas Heurtelis. Jį tada labai gerai pavadavo Antoine'as Diot.

T.Parkeris sugrįžo į rinktinę 2015-ųjų Europos čempionate (bronza) bei 2016-ųjų olimpinėse žaidynėse (ketvirtfinalis) ir buvo labai svarbia jos dalimi. Bet jau tada prancūzai turėjo naują pirmą parinktį puolime – Eurolygos MVP Nando De Colo.

Nando De Colo ir Tony Parkeris
Nando De Colo ir Tony Parkeris

Dabar Prancūzija gerokai ramesnė. Vietos žurnalistams sukyla šypsena prisimenant, kaip prieš 4 metus visi panikavo dėl rinktinės ateities.

„Naujo Tony Parkerio nebus. Bet bus naujas prancūzų branduolys, kuris paremtas ne žaidimu per vieną superžvaigždę, bet per kelis lyderius: De Colo, Evaną Fournier, Thomasą Heurtelį“, – 24sek pasakojo didžiausio prancūzų krepšinio žurnalo „Basket le Mag“ žurnalistas Yannas Cassevill'is.

Prancūzai įžaidėjo pozicijoje atrado 28-erių Thomasą Heurtelį, kuris po sėkmingų sezonų Stambulo „Anadolu Efes“ gretose tapo „Barcelonos“ atakų dirigentu.

Vos po dviejų pasiruošimo dienų prancūzai pradėjo juokauti: „Tai kas bus kitas rytoj?“

Yra ir 25-erių Leo Westermannas, iš „Žalgirio“ persikėlęs į Maskvos CSKA, patikimai nuo suolo kyla Antoine'as Diot. Tai du didžiuliai krepšinio protai.

„New York Knicks“ 8-uoju šaukimu pakvietė Franką Ntilikiną – dar vieną daug žadantį 19-metį gynėją.

Viskas atrodytų gražu, jei ne netektys, iš kurių būtų galima drąsiai į Europos čempionatą išleisti antrą Prancūzijos rinktinę.

Nesėkmių prancūzų stovykloje tiek daug, kad net tiek išsigalvoti sudėtinga.

Treneris Vincent'as Collet į stovyklą pakvietė 18 krepšininkų, tačiau bent keturi žaidėjai iškrito iš rikiuotės ir išsibraukė iš Europos čempionato dalyvių sąrašo: Rodrigue'as Beaubois („Baskonia“), Fabienas Causeur (Madrido „Real“), Timothe Luwawu-Cabarrotas („Philadelphia 76ers“) ir Moustapha Fallas.

Vos po dviejų pasiruošimo dienų prancūzai pradėjo juokauti: „Tai kas bus kitas rytoj?“

Štai kodėl rinktinėje paskutinę minutę atsirado žalgirietis Axelis Toupane'as. Jis turėtų patekti į rinktinę, nes lengvojo krašto puolėjo pozicijoje Nicolas Batumo, Charleso Kahudi, Mickaelio Gelabale'io ir Nobelio Boungou Colo trūkumas atvėrė smegduobę.

Dar prie šių vyrukų pridėkite bokštus Rudy Gobert'ą, Ianą Mahinmi bei Alexį Ajincą.

P.Gasolis: „Prancūzai iškrito iš lenktynių dėl titulo.“

Beje, kai dėl asmeninių priežasčių prancūzų žvaigždės NBA R.Gobert'as ir N.Batumas atsisakė žaisti Europos čempionate, sirgaliai liko labai nepatenkinti.

Jiedu galėjo tapti puikia nuskausminamųjų injekcija po Tony Parkerio pasitraukimo iš rinktinės. Bet vietiniai liko stebėtis, kad dabar abu NBA žaidėjai treniruojasi Paryžiuje ruošdamiesi sezonui, kai visai netoliese jų tautiečiai lieja prakaitą dėl nacionalinės komandos.

Žmonės taip pat mano, kad įtaką jų sprendimui turėjo milijoninės NBA sutartys. R.Gobert'as sudarė 4 metų 102 milijonų sutartį, o N.Batumo 5 metų sandoris siekia 120 milijonų.

„Scanpix“/AP nuotr./Nicolas Batumas, Tony Parkeris ir Rudy Gobertas
„Scanpix“/AP nuotr./Nicolas Batumas, Tony Parkeris ir Rudy Gobertas

„Prancūzai iškrito iš lenktynių dėl titulo“, – Ispanijos rinktinės stovyklos pradžioje pareiškė Pau Gasolis.

Ispanija – nekenčiamiausia varžovė Prancūzijoje. Tad patikėkite, šiuos Pau Gasolio žodžius jau girdėjo ir treneris Vincent'as Collet, ir žaidėjai.

Bet prancūzai supranta, kad neturi geriausios sudėties ir nebėra favoritai. Pasikeitęs statusas jiems netgi patinka.

Prancūzų stovykloje vyrauja nuotaika, kad ispanai yra aiškūs favoritai. Galbūt dar serbai. Bet be šių dviejų komandų, Prancūzija vis tiek išlieka vienoje eilutėje su Lietuva, Graikija, Slovėnija ir galbūt Kroatija.

Kita vertus, 2015-ųjų bronzininkams lengva nebus.

FIBA reitingas: Prancūzija 4 | Lietuva 5

Jų pasiruošimas Europos čempionatui buvo rekordiškai trumpas – į pirmąją stovyklą rinktinė susirinko tik liepos 29-ąją. Palyginimui, 8 dienomis vėliau nei lietuviai.

Pirmosiose draugiškų rungtynių ciklo rungtynėse prancūzai 67:53 nelabai patraukliai susitvarkė su Tunisu, o turnyro Orleane starte gavo kroatų sprigtą 87:92, nors šie tik prieš savaitę pradėjo pasiruošimą Europos pirmenybėms.

Visai kaip mače su Tunisu, prancūzų gyvybės aparatą įjungtą palaikė N.De Colo.

Jis, įžaidėjas Thomasas Heurtelis, „Orlando Magic“ lyderis Evanas Fournier, sunkiasvoris 35-erių veteranas Borisas Diaw ir Joffrey Lauvergne'as sudarys prancūzų rinktinės smogiamąjį penketą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšinio rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšinio rinktinė

A.Diot ir L.Westermannas nuo suolo kils diriguoti puolimui, o A.Toupane'as pridės gynybos, kurios taip trūksta Prancūzijos rinktinei – ši ir priekinė linija turėtų būti pažeidžiamiausia „Les Bleus“ vieta tiek Orleane, tiek Europos čempionate.

E.Jacksonas, pakilęs nuo suolo, bandys kompensuoti N.De Colo ir E.Fournier taškus.

Aukštaūgiai Vincent'as Poirier, Louis Labeyrie ir Livio Jeanas-Charlesas dar jauni – ruošiasi debiutui, ir drauge kol kas nepatikimi dubleriai. Vienintelis K.Seraphinas bus solidesnis ramstis.

Prancūzams problemų netrūksta, bet situacija ne tokia bloga, kaip kadaise baiminosi ta nedidelė krepšiniu besidominti šalies dalis.

„Baimės, kaip rinktinė atrodys be Parkerio, nebeliko. Mus labai intriguoja naujas prancūzų branduolys“, – reziumavo Y.Casseville'is.

Prancūzijos rinktinės sudėtis
Thomasas Heurtelis Nando De Colo Evanas Fournier Borisas Diaw Joffrey Lauvergne'as
Antoine'as Diot Leo Westermannas Axelis Toupane'as Livio Jeanas-Charlesas Kevinas Seraphinas
Edwinas Jacksonas Kimas Tillie Louis Labeyrie
Yakuba Ouattara Vincent'as Poirier

Tiesa, nors aikštėje Prancūzija pasiruošusi kompensuoti T.Parkerio pasitraukimą, už jos ribų gali kilti problemų. Neabejojama, kad TP karjeros rinktinėje pabaiga kirs per krepšinio populiarumą šalyje, o be NBA žaidėjų ir rinktinės didžiuosiuose turnyruose, dėl futbolo pamišę prancūzai neturi didelio entuziazmo sekti oranžinio kamuolio skrydžių.

Prancūzijos krepšinio federacijos rėmėjai dosniai skirdavo pinigus žinodami, kad vėliau savo vardą garsins atvaizduose su T.Parkeriu.

Bet Prancūzijai dabar reikia surasti naują veidą, kuris reprezentuotų „Les Bleus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius