-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10

Lietuvos 30-mečio rinktinė: geriausi nepriklausomybės laikotarpio krepšininkai

Nepriklausomos Lietuvos krepšinio istorija – gausi talentingų bei daug pasiekusių krepšininkų ir trenerių, įprasminta įsimintinose pergalėse ir skambiausiuose pasiekimuose. Šalies vardą pasaulinėje scenoje garsino ne vienas aukščiausio kalibro žaidėjas, o 15min sudarė geriausių pastarojo 30-mečio lietuvių krepšininkų komandą.
30-mečio Lietuvos rinktinės startinis penketas
30-mečio Lietuvos rinktinės startinis penketas / Donato Gvildžio montažas / Scanpix nuotr.

Lietuvos krepšinio mokyklos lopšyje subrendo ne vienas krepšininkas, vėliau vertęs kalnus ir garsinęs šalies vardą pasaulyje.

Vieni krepšininkai spindėjo stipriausioje planetos lygoje (NBA), kiti savo vardą susikūrė Europoje, o dauguma jų solidžiai prisidėjo prie didžiųjų nacionalinės rinktinės pergalių.

Lietuvos vyrų krepšinio komanda per pastaruosius 30 metų ant pasaulio, Europos ar olimpinių žaidynių pakylos lipo devynis kartus.

Šalies rinktinė nuo pat 1992-ųjų metų olimpiados Barselonoje nėra praleidusi šio svarbiausio sporto renginio, vykstančio kas ketverius metus. Tokiu pasiekimu per šį laikotarpį pasaulyje pasigirti dar gali JAV, Kinijos ir Australijos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės.

Klubinis krepšinis irgi yra skambėjęs didelėmis pergalėmis – Kauno „Žalgiris“ yra triumfavęs Europos taurėje ir Eurolygoje, Vilniaus „Rytas“ dukart tapo Europos taurės čempionu.

Krepšininkai iš Lietuvos užsienio klubuose skynė aukščiausios prabos apdovanojimus, įrašė savo vardą ryškiomis raidėmis į stipriausių turnyrų metraščius.

15min sporto skyriaus žurnalistai (Rokas Pakėnas, Kęstas Rimkus, Marius Bagdonas, Marius Milašius, Mantas Krasnickas ir Donatas Urbonas) Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio proga išrinko geriausių šio laikmečio žaidėjų dvyliktuką bei vyriausiąjį simbolinės rinktines trenerį.

Starto penketas:

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Įžaidėjas: Šarūnas Jasikevičius

„Auksinio berniuko“ pravardė 1976-aisiais gimusiam įžaidėjui buvo suteikta ne veltui. 2003-ieji Šarui išties buvo auksiniai – Eurolygos ir Ispanijos lygos bei taurės titulus su „Barcelona“ sekė Europos čempionato trofėjus Švedijoje, šio turnyro MVP apdovanojimas bei geriausio Senojo žemyno krepšininko („Mr. Europa“) titulas.

Įspūdingu aikštės matymu bei krepšinio IQ išsiskyręs aikštelės generolas yra vienas tituluočiausių nepriklausomos Lietuvos krepšininkų.

Skinti titulus Šaras pradėjo dar nuo ankstyvo amžiaus, su šalies jaunių (U18) ir jaunimo (U22) rinktinėmis triumfavęs Europos čempionatuose.

Š.Jasikevičiaus žvaigždė ryškiai sužibo Sidnėjuje vykusioje olimpiadoje 2000-aisiais, kurioje lietuviai gan netikėtai iškovojo bronzą. Paskutinis įžaidėjo medalis vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius – 2007-ųjų Europos čempionato bronza.

Ryškiausias pasirodymas? 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse užbombarduota JAV rinktinė.

Legendinis krepšininkas pasižymėjo ir klubiniame krepšinyje, iškovojęs keturis Eurolygos titulus bei krūvą vietinės reikšmės trofėjų.

Įspūdingą krepšininko karjerą jis perkėlė į trenerio roges, dabar tapęs neatsiejamu Kauno „Žalgirio“ sėkmės veidu.

Euroleague.net nuotr./Šarūnas Marčiulionis
Euroleague.net nuotr./Šarūnas Marčiulionis

Atakuojantis gynėjas: Šarūnas Marčiulionis

Pirmasis lietuvis, nuėmęs geležinę uždangą bei pravėręs NBA duris. Stipriausioje planetos lygoje Šarūnas Marčiulionis fiksavo rezultatyviausią visų laikų lietuvio sezoną, 1991–1992 m. sezone rinkęs po 18,9 taško.

196 cm ūgio gynėjas Europoje dominavo dar prieš atkuriant Lietuvos nepriklausomybę. Vilkėdamas raudonus Sovietų Sąjungos marškinėlius jis tapo olimpiniu čempionu (1988 m.), geriausiu Europos krepšininku (1988 m.), Senojo žemyno vicečempionu (1987 m.) bei bronzos apdovanojimų laimėtoju (1989 m.).

Galingą žaidimą Š.Marčiulionis pratęsė ir Lietuvos rinktinėje, iškovojęs olimpinę bronzą Barselonoje ir Atlantoje, o ryškiausią benefisą įžaidėjas kūrė 1995-ųjų Europos čempionate, ne tik laimėjęs sidabrą, bet ir tapęs rezultatyviausiu (vid. 23,7) bei naudingiausiu turnyro žaidėju.

Krepšininkas, savo žaidimu pralenkęs laiką. Š.Marčiulionis turėjo ne tik labai stiprų kūną, kuriuo pranokdavo kone visus oponentus, bet ir taiklią rankelę bei puikią kamuolio varymo techniką. Sakoma, kad būtent šis lietuvis į NBA atnešė dabar labai populiarų „eurostep“ klaidinantį judesį, kai bėgant dideliu greičiu staigiai keičiama atakos kryptis iš vienos pusės į kitą.

Dėl sunkių traumų atletas karjerą baigė 1997-aisiais, būdamas 33-ejų metų amžiaus.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas
„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas

Lengvasis krašto puolėjas: Artūras Karnišovas

Bene didžiausią kandidatų spektrą, kartu su vidurio puolėjais, turinti pozicija Lietuvos istorijoje. Ko jau ko, bet lengvųjų krašto puolėjo stygiaus nejautėme niekada.

Klaipėdoje gimęs 204 cm ūgio puolėjas laiko tvirtas pozicijas rezultatyviausių rinktinės krepšininkų sąraše, beveik 400 taškų lenkdamas antroje vietoje esantį Saulių Štombergą – atitinkamai 1453 ir 1076 taškai.

Geriausiu Europos krepšininku 1996-aisiais rinktas atletas šalies rinktinės marškinėlius vilkėjo 80 kartų, o varžovus vidutiniškai skriausdavo po 18,1 taško per susitikimą.

Mobilus, auksinę ranką turėjęs A.Karnišovas stipriai prisidėjo prie Lietuvos rinktinės bronzos apdovanojimų 1992-ųjų bei 1996-ųjų olimpinėse žaidynėse bei sidabrinių medalių 1995-ųjų Europos čempionate.

A.Karnišovas buvo NBA klubų akiratyje, tačiau profesionalo karjeros vingiai sukosi elitiniuose Europos klubuose, kuriuose jis tapo vienu brangiausiai apmokamų krepšininkų Senajame žemyne.

Krepšininko karjerą dėl sunkių traumų jis baigė būdamas vos 31-erių, tačiau nuo šio sporto neatitolo – dabar užima generalinio direktoriaus pareigas NBA klube „Denver Nuggets“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis

Sunkusis krašto puolėjas: Domantas Sabonis

Legendinio Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio atžalos Domanto karjera dar tik įsibėgėja, bet jis jau spėjo įsirašyti į Lietuvos krepšinio metraščius.

Domantas Sabonis tapo antruoju lietuviu, po Žydrūno Ilgausko, žaidusiu NBA Visų žvaigždžių rungtynėse.

2019-ųjų vasarą 211 cm ūgio aukštaūgis sudarė rekordinį Lietuvai kontraktą NBA, su „Indiana Pacers“ klubu sukirtęs rankomis dėl ketverių metų 77 mln. dolerių sutarties, kuri, aktyvavus įvairius bonusus, gali išaugti iki 85 mln.

Klubo pasitikėjimas atsipirko jau pirmajame sezone, kuriame D.Sabonis fiksuoja dar neregėtą lietuviams statistinę eilutę – 18,2 taško, 12,4 atkovoto kamuolio ir 5 rezultatyvius perdavimus.

Lietuvos rinktinėje D.Sabonis debiutavo 2015-ųjų Europos čempionate, iškart pasidabinęs sidabriniu medaliu.

Atletas perėmė ne tik tėčio nešiotą 11-ąjį numerį, bet ir genuose paslėptą žaidimo braižą – aistrą krepšiniui, puikų aikštės matymą ir kamuolio perdavimo sugebėjimus, taip pat platų judesių arsenalą baudos aikštelėje.

Šiam krepšininkui – vos 23-eji metai, didžiausios pergalės ir asmeniniai pasiekimai – dar priešakyje, tačiau išskirtinis žaidimo lygis ir pasiekimai už Atlanto jį stumia į šios simbolinės ekipos starto penketą, šalia krepšinio legenda tapusio tėčio.

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Sabonis

Vidurio puolėjas: Arvydas Sabonis

Geriausias ir garsiausias visų laikų Lietuvos krepšininkas, o galbūt ir sportininkas. Legenda, kurios vardą užsienio žmonės labiausiai linksniuoja lietuviškame kontekste.

Didžiausias pergales 221 cm ūgio milžinas iškovojo su Sovietų Sąjungos vėliava, kuriai atstovauti pradėjo būdamas dar 17 metų, – tapo olimpiniu, pasaulio ir Europos čempionu.

Tačiau skambių laimėjimų netrūksta ir ginant Lietuvos garbę – dvi olimpinės bronzos 1992-aisiais ir 1996-aisiais, Europos čempionato sidabras 1995-aisiais.

1995-aisiais Sabas tapo ir Eurolygos čempionu bei naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

Dvi Achilo sausgyslės operacijas iškentęs vidurio puolėjas būdamas 31-erių debiutavo NBA, tačiau net ir tuomet tapo pastebima figūra. Startinis „Portland Trail Blazers“ centras 2000-aisiais buvo per plauką nuo finalo.

2003-aisiais jis sugrįžo į Kauno „Žalgirį“ ir nedaug trūko, kad atvestų gimtojo miesto komandą į Eurolygos finalo ketvertą. Būdamas 39-erių, Sabas buvo išrinktas Eurolygos MVP.

Geriausiu Lietuvos ir Europos krepšininku ne kartą rinktas centras savo trofėjų lentynoje turi daugybę apdovanojimų, kuriems šiame straipsnyje neužtektų vietos išvardinti.

Mitais ir legendomis pasaulinėje scenoje apipintas A.Sabonis ne tik prisidėjo prie skambių Lietuvos laimėjimų, bet ir tapo kelrode žvaigžde buvusiems, esamiems ir būsimiems šalies krepšininkams.

2011-ųjų spalį A.Sabonis Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigose pakeitė Vladą Garastą ir šias pareigas eina iki šiol.

Kiti Lietuvos 30-mečio dvyliktuko žaidėjai:

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Macijauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Macijauskas

Arvydas Macijauskas

Dėl varžovus žudžiusio tolimo metimo „Kalašnikovo“ pravardę gavęs Arvydas Macijauskas Europos krepšinio arenose dominavo XX amžiaus pirmajame dešimtmetyje, atstovaudamas Vilniaus „Lietuvos ryto“ bei Vitorijos „TAU Ceramica“ klubams.

Ne vieną Europoje krepšio tinklelį sudeginęs atakuojantis gynėjas geriausią karjeros krepšinį demonstravo iki 25-erių metų, kuomet stipriai prisidėjo ir prie Lietuvos rinktinės iškovoto Europos čempionato aukso.

Tuomet – nesėkmingas sezonas NBA, po kurio – traumomis nusėti dveji metai Eurolygoje, privertę krepšininko karjerą baigti vos 28-erių.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis 1996 m. žaidynėse Atlantoje
Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis 1996 m. žaidynėse Atlantoje

Rimas Kurtinaitis

Vienas tituluočiausių visų laikų lietuvių krepšininkų, progos užsivilkti šalies marškinėlius sulaukęs būdamas jau 31-erių metų amžiaus.

196 cm ūgio snaiperis buvo svarbi dvi bronzas Barselonos ir Atlantos olimpinėse žaidynėse iškovojusios Lietuvos komandos dalis, taip pat prisidėjęs ir prie 1995-aisiais iškovoto Europos čempionato sidabro.

Ilgaamžis žaidėjas būdamas 35-erių su Madrido „Real“ triumfavo Ispanijos lygoje ir Eurolygoje, 39-erių atstovavo „Lietuvos rytui“, o iki 46-erių epizodiškai buvo žaidžiančiu Azerbaidžano klubo „Gala“ treneriu.

R.Kurtinaitis jau beveik du dešimtmečius kremta stratego duoną, triskart su „Lietuvos rytu“ ir Maskvos srities „Chimki“ tapęs Europos taurės nugalėtoju.

Verti paminėjimo ir Kurčio trofėjai atstovaujant Sovietų Sąjungai – olimpinis ir Europos čempionas, pasaulio pirmenybių antros vietos laimėtojas.

Jono Yuno/„15min.lt“ nuotr./Ramūnas Šiškauskas
Jono Yuno/„15min.lt“ nuotr./Ramūnas Šiškauskas

Ramūnas Šiškauskas

Paskutinis krepšininkas, kuriam pavyko tapti Lietuvos metų sportininku (2007 m.). Šiška – vienintelis lietuvis po Arvydo Sabonio tapęs Eurolygos naudingiausiu sezono krepšininku (2008 m.).

Atletiškumu ir plastika pasižymėjęs universalus 196 cm ūgio „Baltų Pipenu“ vadintas atletas dukart tapo Eurolygos čempionu (2007 ir 2008 metais), o su nacionaline rinktine iškovojo Europos čempionato auksą (2003 m.) bei bronzą (2007 m.), savo kraityje jis turi ir olimpinę bronzą (2000 m.).

Iš Kaišiadorių kilęs R.Šiškauskas karjerą rinktinėje baigė 30-ties, o galutinai sportinę avalynę ant vinies pakabino būdamas 34-erių.

Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas
Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas

Saulius Štombergas

Ilgametis rinktinės kapitonas, pirmasis kėlęs Europos čempionų titulą į viršų 2003-iaisiais.

Stabilaus žaidimo simboliu tapęs 204 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas per devynerius metus trukusią karjerą šalies komandoje iškovojo keturis medalius – be jau minėto Senojo žemyno aukso jis po savo diržu turi Europos čempionato bronzą (1995 m.) bei dvi olimpines bronzas – 1996-aisiais ir 2000-aisiais.

S.Štombergas karjerą rinktinėje baigė 30-ies, po Atėnų olimpinių žaidynių. Klubinė karjera oficialiai baigta 37-erių.

Klaipėdietis yra vienintelis žaidėjas šiame dvyliktuke, su Kauno „Žalgiriu“ triumfavęs 1999-ųjų metų Eurolygoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LInas Kleiza
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./LInas Kleiza

Linas Kleiza

Sprogstamas 203 cm ūgio puolėjas, turėjęs solidžią karjerą ir Europoje, ir NBA.

Ryškiausi L.Kleizos metai – 2010-ieji, kuomet jis atvedė Pirėjo „Olympiakos“ komandą iki Eurolygos finalo, o Lietuvos rinktinę – iki istorinės trečiosios vietos pasaulio čempionate, kuriame buvo išrinktas ir į simbolinį turnyro penketą.

2010-aisiais L.Kleiza buvo rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas, dar padėjęs „Olympiakos“ krepšininkams triumfuoti ir Graikijos taurėje.

Savo kraityje dabar jau buvęs Vilniaus „Ryto“ sporto direktorius turi Europos čempionato bronzą (2007 m.) bei sidabrą (2013 m.). Pastarajame turnyre jis buvo išrinktas ir į simbolinį penketuką.

Tuomečio „Denver Nuggets“ puolėjo 41 pelnytas taškas yra rezultatyviausias visų laikų Lietuvos krepšininkų pasirodymas NBA.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Jonas Valančiūnas

Auksinės Lietuvos kartos vėliavnešys, su įvairaus amžiaus jaunių ir jaunimo rinktinėse laimėjęs tris aukso medalius Europos ir pasaulio čempionatuose.

J.Valančiūnui priklauso aukščiausias visų laikų lietuvių šaukimas NBA naujokų biržoje – 5-asis.

Stipriausioje planetos lygoje JV jau spėjo sužaisti 548 mačus, per kuriuos vidutiniškai rinko po 12,3 taško ir 8,8 atkovoto kamuolio.

27-erių „Memphis Grizzlies“ centras turės dar ne vieną galimybę su Lietuvos rinktine siekti aukščiausių pozicijų tarptautiniame fronte, o kol kas uteniškio kišenėje – du Europos čempionatų sidabro (2013 ir 2015 m.) apdovanojimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

Žydrūnas Ilgauskas

Vidurio puolėjas dėl traumų ir nesutarimų su federacija Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkėjo tik keletą kartų kontrolinėse rungtynėse karjeros pradžioje, tačiau įspūdinga karjera NBA ir Lietuvos vardo garsinimas už Atlanto jam garantuoja vietą geriausiųjų šalies krepšininkų dvyliktuke.

Žydrūnas Ilgauskas yra pirmasis ir vienintelis lietuvis, dukart žaidęs NBA Visų žvaigždžių rungtynėse.

221 cm centras karjeros pradžioje kentė sunkias pėdos traumas, bet jas išsigydęs paliko ryškų pėdsaką NBA scenoje, per 843 rungtynes vidutiniškai rinkęs po 13 taškų ir 7,3 atkovoto kamuolio.

Stipriausioje planetos lygoje Ž.Ilgauskas rungtyniavo 13 sezonų bei uždirbo 125 mln. JAV dolerių. Kaunietis yra vienintelis žaidęs NBA finale, tačiau jo atstovaujamos „Cleveland Cavaliers“ bei „Miami Heat“ abu kartus lemiamoje serijoje pralaimėjo.

2014-ųjų vasarį jis priėmė JAV pilietybę, o tų pačių metų kovą stebėjo, kaip 11-uoju numeriu jo pažymėti „Cavaliers“ marškinėliai kyla į „Rocket Mortgage FieldHouse“ arenos palubes.

Lietuvis tapo trečiu europiečiu istorijoje, kurio marškinėlius pagerbė NBA komanda.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas

Vyriausiasis rinktinės treneris: Jonas Kazlauskas

Neatsiejama Lietuvos krepšinio sėkmingų rezultatų dalis yra 65-ąjį gimtadienį praėjusį lapkritį minėjęs treneris J.Kazlauskas.

Trenerio karjerą panevėžietis pradėjo triumfuodamas 1994-ųjų Europos jaunimo (U18) čempionate, kuriame jo auklėtiniu buvo ir Šarūnas Jasikevičius.

1998-aisiais specialistas atvedė Kauno „Žalgirį“ iki Europos taurės trofėjaus, 1999-aisiais – iki Eurolygos čempionų titulo.

Sėkmingą laikotarpį treneris pratęsė Sidnėjaus olimpiadoje, kurioje kartų kaitą išgyvenusią rinktinę nudirigavo iki trečiosios vietos.

2012-aisiais J.Kazlauskas sugrįžo į vyriausiojo Lietuvos rinktinės trenerio postą bei du kartus iš eilės (2013 ir 2015 m.) parvežė Europos čempionatų sidabrą.

Matematiko specialybę universitete baigęs treneris per karjerą sulaukė progos savo rankose laikyti Kinijos ir Graikijos rinktinių vairus. Su pastarąja 2009-ųjų Europos čempionate iškovojo bronzą, su pirmąja 2005-aisiais tapo Azijos čempionu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius