Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 02

Lietuvos rinktinė: produktyviausi miestai ir didžiausios šalies krepšinio dėmės

Kaunas – šalies krepšinio lopšys. Šią visiems iki skausmo žinomą frazę puikiai patvirtina ir 24sek atlikta analizė, skaičiuojant, kiek kuriame Lietuvos mieste gimusių krepšininkų yra atstovavusių Lietuvos rinktinei svarbiausiuose tarptautiniuose turnyruose.
Lietuvos krepšinio rinktinės geografija – plati ir spalvinga
Lietuvos krepšinio rinktinės geografija – plati ir spalvinga

Kaunas – be konkurencijos

Nuo 1992-ųjų metų, kai Lietuva pradėjo dalyvauti Olimpinėse žaidynėse, Europos ir pasaulio čempionatuose, rinktinės marškinėlius yra vilkėję 68 krepšininkai. Daugiau nei trečdalis (26) iš jų yra gimę krepšinio sostine tituluojamame Kaune.

Kitų didžiųjų šalies miestų „indėlis“ į rinktinės pergales – gerokai menkesnis. Nacionalinėje komandoje yra rungtyniavę po 8 klaipėdiečius ir vilniečius.

T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Rimantas Kaukėnas
T.Tumalovičiaus nuotr./Rimantas Kaukėnas

Įdomu, kad pirmasis Vilniuje gimęs krepšininkas, apsivilkęs Lietuvos rinktinės marškinėlius didžiuosiuose turnyruose, buvo 2001 metais rinktinės slenkstį peržengęs Rimantas Kaukėnas. Iki tol aštuonerius metus, arba septyniuose didžiuosiuose turnyruose mūsų šalies nacionalinėje komandoje nebuvo nė vieno grynakraujo sostinės atstovo.

Po keturis savo atstovus turi Mažeikiai ir Kretinga. Įdomu, jog visi keturi kretingiškiai žaidė pačioje pirmojoje Nepriklausomos Lietuvos rinktinėje, kai mūsiškiai iš Barselonos olimpinių žaidynių parvežė bronzos medalius.

Tuomet ant prizininkų pakylos lipo Gintaras Einikis, Gintaras Krapikas, Romanas Brazdauskis ir Alvydas Pazdrazdis. Tuometinėje rinktinėje už šį nediduką Vakarų Lietuvos miestelį daugiau pasiuntinių turėjo tik Kaunas (šeši nariai). Įdomus faktas tas, kad daugiau kretingiškių per visus 24 metus rinktinės marškinėlių taip ir nebuvo apsivilkę.

Tris savo atstovus turi Šiauliai – Mindaugas Žukauskas, Robertas Javtokas ir Donatas Slanina.

Produktyviausia – Šilalė

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius

Išskirtinio paminėjimo nusipelno Tauragės apskrityje esanti ir vos kiek daugiau nei 5 tūkst. gyventojų turinti Šilalė. Šiame miestelyje gimė ne tik šiuo metu vienu perspektyviausių šalies krepšininkų įvardijamas žalgirietis Lukas Lekavičius, tačiau ir Marijonas Petravičius.

2012 metais dėl sveikatos problemų karjerą baigęs aukštaūgis vilkėdamas rinktinės marškinėlius jokių apdovanojimų neiškovojo, tačiau suspėjo sudalyvauti dviejuose Europos čempionatuose ir 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse.

Pagal ryškiausių šalies krepšinio talentų „produktyvumą“ su Šilale galėtų lygiuotis nebent Šakiai. Gvidono Markevičiaus ir Dainiaus Adomaičio gimtasis miestas, 2015 metų duomenimis, turi vos 5,7 tūkst. gyventojų, tai reiškia, kad 2,86 tūkst. gyventojų tenka vienas rinktinės krepšininkas (Šilalei – 2,73 tūkst.)

Tarp įdomesnių faktų reikėtų paminėti ir tai, kad vieninteliai du marijampoliečiai rinktinės slenkstį peržengė vienu metu.

Tiek Andrius Giedraitis, tiek Darius Songaila į nacionalinę komandą kvietimo iš Jono Kazlausko sulaukė prieš bronzinėmis spalvomis nutviskusias 2000-ųjų Sidnėjaus olimpines žaidynes.

A.Giedraičiui tai ir tebuvo vienintelė vasara, vilkint nacionalinės rinktinės aprangą, o šiuo metu „Žalgirio“ trenerių štabe dirbantis D.Songaila tik pradėjo savo šlovingą kelią į krepšinio olimpą, kurį pasiekė po trejų metų Stokholme tapęs Europos čempionu.

„Juodosios dėmės“

Juodomis dėmėmis šalies krepšinio žemėlapyje būtų galima pažymėti Alytų ir Panevėžį.

Jono Yuno/„15min.lt/Mindaugas Lukauskis
Jono Yuno/„15min.lt/Mindaugas Lukauskis

Penktas pagal dydį Lietuvos miestas Panevėžys per visą istoriją yra delegavęs vos vieną savo atstovą – Mindaugą Lukauskį.

Prieš kelis dešimtmečius Panevėžys garsėjo kaip viena didžiausių šalies krepšinio kalvių, mūsų krepšiniui padovanojusi ne vieną žinomą krepšininką – Joną Kazlauską, Raimundą Čivilį, Vitoldą Masalskį. Visgi situacija kardinaliai pasikeitė mirus čia dirbusiam garsiam krepšinio treneriui Raimundui Sargūnui.

Išlaikyti sovietiniais laikais aukštai iškeltos kartelės panevėžiečiams nepavyko, o reprezentacinė šio miesto ekipa „Lietkabelis“ taip pat iš vienos stipriausių šalies komandų tapo vidutinioke.

Dar nykesnė padėtis Dzūkijos sostinėje Alytuje. Šeštajame pagal dydį Lietuvos mieste nėra gimęs nė vienas rinktinės krepšininkas. Daugelis žino, kad iš šio miesto yra kilęs 1996-ųjų metų olimpinis prizininkas ir dabartinis Vilniaus „Lietuvos ryto“ vyriausiasis treneris Tomas Pačėsas, tačiau iš tiesų strategas gimė Kaune ir tik vaikystėje kartu su tėvais persikėlė į Alytų, kuriame iš pradžių lankė plaukimo treniruotes, o vėliau atrado krepšinį.

Alytus, Kėdainiai ir Telšiai yra trys didžiausi šalies miestai, kuriuose iki šiol nėra gimęs nė vienas šalies rinktinei atstovavęs žaidėjas.

Vienintelis dzūkas

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Dainius Šalenga
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Dainius Šalenga

Vieninteliu grynakrauju dzūku Lietuvos rinktinėje iki šiol derėtų laikyti Dainių Šalengą. Varėnoje gimęs puolėjas vis dar tebetęsia profesionalo karjerą ir spėjo su Lietuvos rinktine 2003 metais tapti Europos čempionu.

Tik po vieną savo atstovą nacionalinėje rinktinėje taip pat yra turėję Anykščiai (Sergejus Jovaiša), Šilutė (Mindaugas Timinskas), Jonava (Darius Maskoliūnas), Kaišiadorys (Ramūnas Šiškauskas), Gargždai (Marius Prekevičius) ir Utena (Jonas Valančiūnas).

Vienas krepšininkas iš 68 yra gimęs ne Lietuvos teritorijoje. Tai yra praėjusią vasarą su rinktine sidabro medalį iškovojęs Arvydo Sabonio jauniausias sūnus Domantas. Šiuo metu NCAA lygoje spindintis devyniolikmetis pasaulio šviesą išvydo 1996-ųjų gegužę Portlande, kai „Trail Blazers“ marškinėlius vilkėjęs A.Sabonis buvo pabaigęs savo debiutinį sezoną NBA.

Pastaba: reikėtų pažymėti, kad mūsų apžvalginis tyrimas paremtas tiksliomis krepšininkų gimimo vietomis. Lietuvoje yra ne vienas atvejis, kai krepšininkas gimė viename mieste, o krepšinio abėcėlės mokėsi kitame. Tarp tokių pavyzdžių būtų galima paminėti Kaune gimusį, tačiau Vilniuje savo vardą susikūrusį Šarūną Marčiulionį, Mažeikiuose gimusį, tačiau Palangoje ir Šventojoje vaikystę praleidusį Renaldą Seibutį, ar nuo mažų dienų į Alytų išvykusį ir čia krepšinį žaisti išmokusį kaunietį T.Pačėsą.

Šiame straipsnyje paminėti tik tie krepšininkai, kurie buvo įtraukti į galutinius rinktinės dvyliktukus. 

Visi Lietuvos rinktinės krepšininkai
Kauno apskritis (28)
Kaunas (26)                   Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Arūnas Visockas, Darius Dimavičius, Darius Lukminas, Andrius Jurkūnas, Šarūnas Jasikevičius, Kęstutis Šeštokas, Virginijus Praškevičius, Tomas Masiulis, Kęstutis Marčiulionis, Giedrius Gustas, Vidas Ginevičius, Paulius Jankūnas, Linas Kleiza, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Tadas Klimavičius, Martynas Andriuškevičius, Donatas Motiejūnas, Šarūnas Vasiliauskas, Adas Juškevičius, Artūras Milaknis, Tomas Pačėsas.
Jonava (1) Darius Maskoliūnas
Kaišiadorys (1) Ramūnas Šiškauskas
Klaipėdos apskritis (14)
Klaipėda (8) Artūras Karnišovas, Saulius Štombergas, Rytis Vaišvila, Eurelijus Žukauskas, Arvydas Macijauskas, Simonas Serapinas, Tomas Delininkaitis, Deividas Gailius.
Kretinga (4) Gintaras Einikis, Romanas Brazdauskis, Gintaras Krapikas, Alvydas Pazdrazdis.
Šilutė (1) Mindaugas Timinskas
Gargždai (1) Marius Prekevičius
Vilniaus apskritis (8)
Vilnius (8) Rimantas Kaukėnas, Kšištofas Lavrinovičius, Simas Jasaitis, Darjušas Lavrinovičius, Martynas Pocius, Martynas Gecevičius, Antanas Kavaliauskas, Mindaugas Kuzminskas.
Telšių apskritis (4)
Mažeikiai (4) Darius Šilinskis, Artūras Jomantas, Andrius Mažutis, Renaldas Seibutis.
Marijampolės apskritis (4)
Marijampolė (2) Andrius Giedraitis, Darius Songaila.
Šakiai (2) Gvidonas Markevičius, Dainius Adomaitis.
Šiaulių apskritis (3)
Šiauliai (3) Mindaugas Žukauskas, Robertas Javtokas, Donatas Slanina.
Utenos apskritis (2)
Anykščiai (1) Sergejus Jovaiša
Utena (1) Jonas Valančiūnas
Tauragės apskritis (2)
Šilalė (2) Marijonas Petravičius, Lukas Lekavičius.
Panevėžio apskritis (1)
Panevėžys (1) Mindaugas Lukauskis
Alytaus apskritis (1)
Varėna (1) Dainius Šalenga
JAV (1)
Portlandas (1) Domantas Sabonis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius