Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 09

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas: dvi Dainiaus Adomaičio intrigos

Ketvirtadienį 12 val. Dainius Adomaitis paskelbs išplėstinį Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą. Jis bus kiek kitoks, nei buvome pratę matyti pastaruosius ketverius metus. Naujas treneris, nauja nacionalinės komandos vizija ir būrys naujų arba primirštų pretendentų savaime žada intrigą. Kokių siurprizų gali pateikti D.Adomaitis?
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

D.Adomaitis gali priimti lengviausią sprendimą ir apžaisti kandidatų sąrašo pateikimą įrašydamas gausybę pavardžių, kurias ir taip galima nuspėti.

Pavyzdžiui, prancūzų treneris Vincent'as Collet pristatė 37 žaidėjus, kurie sutiko atstovauti nacionalinei komandai visą olimpinį ciklą. Tuo tarpu belgai paskelbė standartinį 24 žaidėjų išplėstinį kandidatų sąrašą.

Pabandykime panarplioti potencialius Lietuvos rinktinės kandidatus.

Ar išdrįs pasakyti viso gero?

Pernai J.Kazlauskas viešai pristatė 20 žaidėjų, kurie buvo kviečiami į pirmąją nacionalinės komandos stovyklą Palangoje.

Šis sąrašas atrodė taip:

musukrepsinis.lt nuotr./Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas 2016 m.
musukrepsinis.lt nuotr./Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas 2016 m.

Karjerą Lietuvos rinktinėje baigė Robertas Javtokas, todėl vidurio puolėją jau galime iškirpti iš sudėties.

Darjušas Lavrinovičius šį sezoną Panevėžio „Lietkabelyje“ sujudėjo tik vid. po 11,5 minutės per rungtynes, todėl D.Adomaičio planuose nefigūruos.

Sąraše nebus ir Vaido Kariniausko, kuriam įsitvirtinti Italijos Kantu klube nepadėjo ir Rimas Kurtinaitis, o sezonas tyliai ramiai užsibaigė krepšinio užkampyje Rumunijoje, Klužo-Napokos „Transilvania“ klube (6,8 tšk., 4,3 rez. perd.).

Išplėstiniame sąraše galime nebeišvysti ir Deivido Gailiaus, kuris dėl mįslingos ligos visiškai užsikirto antroje sezono pusėje. Pavyzdžiui, balandį „Lietuvos ryte“ LKL čempionate jis rinko vid. tik 2,4 taško ir 2,8 naudingumo balo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Seibutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Seibutis

Į akis iš pernykštės rinktinės žaidėjų taip pat krenta akivaizdžiai slogus Renaldo Seibučio sezonas puolime. Eurolygoje jis buvo vienas iš trijų neefektyviausių žalgiriečių ir pasižymėjo kukliu 2,5 taško vidurkiu.

Ar D.Adomaitis matys olimpinės rinktinės narį efektyvesnį savo schemose? Didžiulis klausimas, bet realu, kad treneris norės bent prasibandyti patyrusį žaidėją.

Nors, pavyzdžiui, J.Kazlauskas pernai ryžtingai net nepakvietė „Žalgiryje“ panašiai pranykusio Martyno Pociaus į nacionalinės komandos stovyklą.

Rinktinės sugrįžėliai ir naujokai

Eurohoops.net nuotr./Gediminas Orelikas
Eurohoops.net nuotr./Gediminas Orelikas

Mažiausiai tris pernykštės rinktinės kandidatus jau drąsiai galima išbraukti iš D.Adomaičio sąrašo.

Natūralu, kad tas 3-7 likusias vietas papildys kažkurie kiti žaidėjai.

Kaip sužinojome iš spaudos, D.Adomaitis apie Lietuvos rinktinę jau bendravo su Gediminu Oreliku (Bandirmos „Banvit“), Martynu Gecevičiumi (Saragosos „Tecnyconta“) ir Tomu Delininkaičiu (Prienų-Birštono „Vytautas“) – J.Kazlausko dėmesio pastaraisiais metais neatkreipusiais žaidėjais.

G.Orelikas po sezono Turkijoje (15,7 tšk., 44,1 proc. trit.) sudomino net Željko Obradovičių ir Stambulo „Fenerbahče“, todėl D.Adomaitis neturėtų pasididžiuoti ir neparodyti snaiperiui dėmesio.

Martynas Gecevičius su 11,5 taško ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu Ispanijoje rinktinei galėtų pasiūlyti tritaškių (tiesa, tik 37,7 proc. taiklumas Saragosoje) bei žaidimo du prieš du.

Tuo tarpu Tomas Delininkaitis yra D.Adomaičiui patinkančių gynėjų stiliaus krepšininkas, kuris gali įmesti pats ir atrasti laisvą komandos draugą. Prienuose vid. 13,8 taško rinkęs vienas rezultatyviausių LKL krepšininkų „Neptūną“ reguliariajame sezone skriaudė vid. 16 taškų, 5,8 rezultatyvaus perdavimo ir 19,8 naudingumo balo vidurkiu.

Skambučio sulaukė ir kuklesnį vaidmenį M.Gecevičiaus komandoje, Saragosos „Tecnyconta“, atliekantis Adas Juškevičius (6,7 tšk., 1,5 rez. perd. per 19 min.), kuris būtų kaip dar vienas atsarginis ratas gynėjų grandyje.

24sek prognozuojamas kandidatų sąrašas
Įžaidėjai Gynėjai Lengv. puolėjai Sunkieji kraštai „Centrai“
Mantas Kalnietis Marius Grigonis Mindaugas Kuzminskas Donatas Motiejūnas Jonas Valančiūnas
Lukas Lekavičius Artūras Milaknis Jonas Mačiulis Domantas Sabonis Artūras Gudaitis
Mindaugas Girdžiūnas Martynas Gecevičius Edgaras Ulanovas Paulius Jankūnas Antanas Kavaliauskas
Tomas Delininkaitis Eimantas Bendžius Gediminas Orelikas
Adas Juškevičius Rokas Giedraitis
Renaldas Seibutis

Paskutinę akimirką į rinktinę pradėjo belstis pernai arti olimpinio dvyliktuko buvęs Mindaugas Girdžiūnas, kuriam didžioji šio sezono dalis nesusiklostė sėkmingai.

Sąraše gali būti ir daugiau jaunų žaidėjų, bet daugumai jų tai būtų labiau įvertinimas ir paskata, nei reali galimybė užsivilkti Lietuvos rinktinės aprangą.

Pagrindinėse kategorijose nežymiai regresavęs krepšininkas sužibėjo LKL ketvirtfinalyje, kur su Utenos „Juventus“ rinko net vid. 19,7 taško ir po 25 naudingumo balus.

D.Adomaitis puikiai žino savo 28 metų auklėtinio galimybes ir, ko gero, išbandys jį Lietuvos rinktinės deriniuose.

Aišku, įžaidėjo pozicijoje gali būti daugiau veidų. Kadangi galės įrašyti daugiau pavardžių, D.Adomaitis gali įtraukti ir Šarūną Vasiliauską (Ušako „Sportif“, Turkija, 12,2 tšk., 4,4 rez. perd.), tarp potencialių kandidatų gali patekti Ispanijos Santjago de Kompostelos „Obradoiro“ klube žaidžiantis gynėjas Deividas Dulkys (10,5 tšk., 2,6 rez. perd.) ar puolėjas Eimantas Bendžius (9,8 tšk., 4,4 atk. kam.).

Sąraše gali būti ir daugiau jaunų žaidėjų, bet daugumai jų tai būtų labiau įvertinimas ir paskata, nei reali galimybė užsivilkti Lietuvos rinktinės aprangą.

Juolab, kai nelabai svarbu, kas bus tas 22-as ar 23-ias – rinktinės branduolį matote prieš savo akis.

Laukti liko nebedaug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius