Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 14

„Lietuvos ryto“ pralaimėjimas Prienuose – antikrepšinio pavyzdys

Prienų-Birštono „Vytautas“ trečiadienį LKL čempionate davė sprigtą Vilniaus „Lietuvos rytui“. Sensacijos puošia krepšinį, bet tos dvikovos Prienuose sensacija nepavadinsi. Ne todėl, kad sensacijų terminas ypač po šio LKL sezono baigia išsikvėpti. Tiesiog Vilniaus klubas darė viską, kad tas pralaimėjimas Prienuose būtų kuo realesnis.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
LKL | Prienų-Birštono „Vytautas“ – Vilniaus „Lietuvos rytas“ 80:77 | Prienai

Ketvirtadienio ryto džiaugsmą dėl istorinių akimirkų NBA, kur nepalikdamas abejingų su trenksmu atsisveikino Kobe Bryantas ar „Golden State Warriors“ sumušė legendinį „Chicago Bulls“ rekordą, slopina Lietuvos krepšinio realijos.

Kai už Atlanto NBA čempionai pusmetį draskosi dėl kiekvienos pergalės ir rizikuoja pasirodymu atkrintamosiose varžybose, Lietuvoje dar prieš keturis mėnesius iš Europos krepšinio fronto pasitraukęs „Lietuvos rytas“ tauposi. Arba skaičiuoja.

Prieš rungtynes Prienuose ne veltui gimė sąmokslo teorijos, kad „Lietuvos rytas“ gali nepersistengti su „Vytautu“ vildamasis, jog prieniškiai įsitvirtins trečiojoje turnyro lentelės vietoje. Anot sąmokslo teorijos, viskas tam, kad „Lietuvos rytas“ išvengtų akistatos pusfinalyje su sąlyginai neparankesniu Klaipėdos „Neptūnu“.

Kitos versijos – intensyvus „Lietuvos ryto“ pasiruošimas sekmadienio mačui su Kauno „Žalgiriu“, kuris, beje, neturi jokios įtakos turnyro lentelėje. Jeigu strategija tokia, tai kam tada taupytis rungtynėms, prieš kurias patyręs nesėkmę nebetenki visų teorinių šansų pavyti „Žalgirį“ ir tapti reguliariojo sezono nugalėtoju? Nebent tai būtų iškreiptas noras tiesiog nugalėti „Žalgirį“.

Dar viena teorija – Karaliaus Mindaugo taurę laimėjęs „Lietuvos rytas“ intensyviai ruošiasi LKL finalo serijai. Visai kaip tada, kai dar gruodį pradėjo pasiruošimą Karaliaus Mindaugo taurei ir pasiekė savo – sugrąžino trofėjų į Vilnių po šešerių metų pertraukos, nors toje kelionėje kluptelėjo Pasvalyje, Panevėžyje ar Utenoje.

T.Pačėsas gali dievagotis, kad „Lietuvos rytas“ Prienuose pralaimėjo „netyčia“, bet faktai rodo, kad treneris pats pasmerkė komandą pralaimėjimui.

Pirmiausia, 24sek žiniomis, nuo savaitės pradžios treneris žaidėjams davė tokį krūvį, kuriuo, kaip sakoma, krepšininkus nuvarė kaip arklius. Rungtynių dieną, kai komandos geriausiu atveju surengia rytinę treniruotę tik tam, kad žaidėjai lengvai pasimėtytų į krepšį, „Lietuvos ryto“ arenoje krepšininkai treniravosi įprastu intensyviu ritmu.

VIDEO: T.Pačėsas: „Atrodėme kaip vaikų darželio komanda“

T.Pačėsas į Prienus neišsivežė trijų svarbių žaidėjų – Antano Kavaliausko, Adamo Lapetos ir Mindaugo Lukauskio. Dviejų pirmųjų vidurio puolėjų netektis buvo didžiulė, nes „Vytautas“ labai pažeidžiamas būtent tada, kai „Lietuvos rytas“ išnaudoja spragas prieniškių baudos aikštelėje. Oficiali versija – lietuvis su lenku gydosi traumų paliktas žaizdas ir nerizikuojama jų išleisti į aikštę.

Tuo tarpu M.Lukauskis dar savaitgalį sužaidė geriausias sezono rungtynes. Į Klaipėdos „Neptūno“ krepšį 36-erių puolėjas įmetė 18 taškų ir surinko 20 naudingumo balų. Į Prienus jis neišvyko. Kaip žinia, panevėžietis tikrai ne iš tų krepšininkų, kurie dėl nedidelių skausmų praleistų mačą.

Beje, Prienuose nebuvo T.Pačėso asistento iš Makedonijos Nikola Vasilevo – artimiausio vyr. trenerio talkininko. T.Pačėsui asistavo tik ispanas Alberto Blanco, kurio vaidmuo komandoje daugeliui Lietuvos krepšinio atstovų kelia šypseną.

Beje, „Lietuvos rytas“ Prienuose nuo trečiojo kėlinio vidurio žaidė su 18-mečiu įžaidėju Aisčiu Pilausku, kuriam tai buvo pirmosios rungtynės šį sezoną pagrindinėje komandoje (!).

Iškart po to „Vytautas“ pataikė tritaškį ir atitrūko 61:50. A.Pilauskas žaidė iki finalinės sirenos. Jam talkino ukrainietis įžaidėjas Denisas Lukašovas, o amerikietis Kendrickas Brownas buvo paliktas ant suolo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aistis Pilauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aistis Pilauskas

„Po dviejų kėlinių pasakiau, kad jei taip žaisime, aš nematau prasmės jūsų leisti aikštėje, todėl apžaidinėsime jaunimą. Tą ir padariau. Jei komanda nefunkcionuoja, turiu imtis priemonių ir keisti žaidimą. Brownas prastai funkcionavo, Lukašovas neranda savo žaidimo, todėl turime klaustuką“, – savo sprendimą po mačo komentavo T.Pačėsas.

Jis pyko ant Ado Juškevičiaus dėl prastos gynybos, kur, pasak T.Pačėso, puikiai padirbėjo A.Pilauskas.

„Sunku kažką pasakyti. Su tiek klaidų atrodėme kaip vaikų darželio komanda. Perdavimai į rankas... Negaliu to paaiškinti. Ir visa komanda... Su „Neptūnu“ suklydome 6 kartus, šiandien – 22. Esu nusivylęs. Kažkas galvose. Vieno Lukauskio nebuvimas negali taip pakeisti komandos. Negaliu paaiškinti, kodėl taip atsitiko, – po rungtynių kalbėjo T.Pačėsas. – Bandysime daryti išvadas, kad tokie dalykai nesikartotų“.

O gal toks klaidų skaičius ir lyg nesavi atrodę krepšininkai – duoto beprotiško krūvio pasekmė?

Beje, Artūras Gudaitis per 22 minutes pelnė 10 taškų ir atkovojo 10 kamuolių, keldamas didžiulę grėsmę „Vytauto“ gynybai. Tačiau T.Pačėsas jo aikštėje ilgai nelaikė, nors po rungtynių pyko dėl prasto kito aukštaūgio Kšištofo Lavrinovičiaus žaidimo, jam suteikdamas beveik tiek pat laiko, kiek Artūrui – 19 minučių.

25 minutes gavo pasireikšti Marius Runkauskas, kurio vidurkis LKL siekia 16,5. Viskas būtų gerai, jei ne į akis kliūnantis statistinis rodiklis – 0 naudingumo balų.

VIDEO: Keistas vilniečių pralaimėjimas Prienuose

Kitas epizodas – rungtynių pabaiga. Šiaip ne taip „Lietuvos rytas“ likus žaisti 7 sek. sumažino skirtumą iki 77:80, nors tas dviženklis skirtumas nuo trečiojo kėlinio vidurio ištirpo tik paskutinę mačo minutę. Kamuolys buvo „Vytauto“ rankose.

Normaliose rungtynėse priešininkų komanda tyčia prasižengia, kad stabdytų laiką, tikėtųsi dviejų netaiklių varžovų metimų ir pabandytų išplėšti pratęsimą. Situacija nepavydėtina, nes vienas baudos metimas įtvirtina pergalę, bet viltis miršta paskutinė. Normaliose rungtynėse.

Ką pamatėme Prienuose? Likus žaisti 4 sekundes „Lietuvos rytas“ nepabandė rimčiau paspausti „Vytauto“. Šarūnas Vasiliauskas net nustebo, kai sulaukęs perdavimo atgal po „Vytauto“ krepšiu, nė nesulaukė svečių spaudimo. Anaiptol, Gediminas Orelikas su Denisu Lukašovu net nusisuko nuo varžovo ir nuleido galvas. Taip lyg niekur nieko ištiksėjo 4 paskutinės sekundės.

Nuo atsakymo apie paskutines sekundes T.Pačėsas išsisuko: „Nemanau (kad komandai trūko motyvacijos). Išėjome susikoncentravę, pirmavome 12 taškų, spaudėme varžovus po visą aikštę. Tiesiog elementarūs dalykai neleido laimėti“.

Beje, esame įpratę matyti T.Pačėsą emocingai vadovaujantį komandai ir pykstantį net dėl elementariausių smulkmenų. Antrąją rungtynių pusę T.Pačėsas stebėjo sėdėdamas ant suolo ir neįtikėtinai ramus. Net kai paskutinėmis minutėmis komandas skyrė vos keli taškeliai ir „Lietuvos rytas“ galėjo išsigelbėti, T.Pačėsas nuo suolo nepakilo.

Dar vieną sąmokslo teoriją pasiūlė Utenos „Juventus“ klubo direktorius Eimantas Skersis. Jam užkliuvo keisti „Vytauto“ rezultatai – pralaimėjimas savaitgalį Alytaus „Dzūkijai“, su kuriuo labai glaudžiai susijęs komandos įkūrėjas T.Pačėsas. O jau kitose rungtynėse „Vytautas“ patiesia „Lietuvos rytą“. Beje, alytiškiams ta pergalė buvo labai svarbi, kadangi jie kapanojasi turnyro lentelės dugne ir gali iškristi į NKL.

Tai tik dar viena versijų, bet vilniečių žaidimas pasirodė keistas net ir „Vytauto“ treneriui Virginijui Šeškui.

„Jautėsi, kad galbūt tos rungtynėms jiems nelabai svarbios. Bet nenoriu nuvertinti mūsų žaidėjų, kurie sumetė svarbius metimus, – pasakojo V.Šeškus. – Pergalė yra pergalė, kad ir kokia ji bebūtų“.

Po tokių rungtynių nuo „Lietuvos ryto“ nusisuko net ištikimiausia sirgalių armija – „B tribūna“.

Kad ir kas tai bebuvo trečiadienio vakarą Prienuose, tą galima vadinti antikrepšiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius