Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2017 05 29

„Lietuvos ryto“ vargai dėl bronzos: nemaži mažojo finalo rūpesčiai

Vilniaus „Lietuvos rytas“ flirtuoja su prasčiausiu sezonu per 20 metų. Tiek, kiek gyvuoja klubas. Po negailestingo keturių amerikiečių nušalinimo nuo komandos vilniečiai mažąjį LKL finalą pasitinka net ne kaip favoritai. „Lietuvos ryto“ viltis kovoje su Klaipėdos „Neptūnu“ – Rimo Kurtinaičio magija ir nurašytų žaidėjų atgimimas.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
LKL mažasis finalas (iki 3 perg.) | „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ | 18:00 | Vilnius

Skaudžios nušalinimo pasekmės

Keturių žaidėjų netektis bet kuriai komandai būtų nemenkas praradimas. Juk tai yra trečdalis rotacijos.

Nuo komandos nušalinti Drew Gordonas, Clevinas Hannah, Tayloras Brownas ir Corey Fisheris „Lietuvos rytui“ sugeneruodavo 43,42 procento visų komandos taškų.

„Court Side Newspaper“ duomenimis, tai buvo 4 iš 6 statistiškai dažniausiai atakų smaigalyje atsidurdavusių „Lietuvos ryto“ žaidėjų. Labiausiai į puolimą įtraukiamas Artūras Gudaitis, o tarp amerikiečių buvo įsiterpęs visai kito mentaliteto jų tautietis Jimmy Baronas.

Dabar „Lietuvos rytas“ be 4 netekčių ant popieriaus atrodo labai nusilpęs:

Teoriniai „Lietuvos ryto“ penketukai:
Jimmy Baronas Margiris Normantas
Rokas Giedraitis Arnas Beručka (20 m.) Domantas Vilys (17 m.)
Deividas Gailius Deividas Sirvydis (16 m.)
Artūras Jomantas Laimonas Kisielius Lukas Kvedaravičius (19 m.)
Artūras Gudaitis Adamas Lapeta Julius Jucikas

Pradėkime nuo to, kad A.Lapeta LKL atkrintamosiose sužaidė tik 22 minutes.

Oficiali diagnozė – „centras“ nežaidžia dėl ligos, bet iš esmės, jis nereikalingas R.Kurtinaičiui. A.Lapeta per lėtas trenerio žaidimo filosofijai ir po trenerių rokiruotės gaudavo pasireikšti vid. tik po 8,9 minutės.

Kitas vidurio puolėjas Julius Jucikas – dar vienas R.Kurtinaičio užmirštas žaidėjas, kuris atkrintamosiose sužaidė dar mažiau, vos 18 minučių.

Blogiausia, kad didžiausia koncentracija „Lietuvos ryto“ gretose susidariusi „centro“ pozicijoje. Ten, kur iš minėtos trijulės daugiau žaisdavo tik Artūras Gudaitis, pasikeisdavęs su Drew Gordonu.

Tomas Pačėsas eidamas prieš visas modernaus krepšinio tendencijas nematydavo problemos sukišti į vieną penketą Antano Kavaliausko ir Artūro Gudaičio, tačiau Kurčiui priimtinesnis gerokai mobilesnis penketas.

Ant suolo „Lietuvos rytas“ dar turi Laimoną Kisielių, kurį R.Kurtinaitis viešai skalpuoja kas antrose rungtynėse. 32-ejų puolėjas atrodo praradęs krepšinio džiaugsmą su 3,3 taško vidurkiu ir 35 procentų pataikymu atkrintamosiose.

Į starto penketą tikriausiai grįšiąs Deividas Gailius serijos pradžioje su „Lietkabeliu“ nuo suolo buvo keliamas lyg jaunas žaidėjas – tada, kai rungtynių baigtis jau buvo aiški. Kita vertus, Artūro Jomanto negebėjimas pataikyti metimų iš distancijos ir „Lietkabelio“ gynybos planas privertė R.Kurtinaitį D.Gailių mesti į starto penketą „gyvenk arba mirk“ mūšyje Panevėžyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Gailius

Vos po 2,3 taško atkrintamosiose pelnantis D.Gailius vaizdo negadino ir surinko 5 taškus per 14 minučių. Ant atsarginių suolo puolėjas sulaukė didžiulio komandos draugų palaikymo.

Likimo ironija: žaidėjas, kuriuo R.Kurtinaitis jau nebetikėjo ir apie tai kalbėjo viešai, dabar yra viena iš trenerio vilčių išgyventi mažąjį finalą.

Galimi du scenarijai: arba ant atsarginių suolo užmarinuoti krepšininkai, gavę šansą pasireikšti, bus labai motyvuoti ir atskleis gerąsias savo savybes, arba demotyvuoti dėl ankstesnių trenerio veiksmų ir žodžių bei pernelyg išsimušę iš ritmo, kad duotų produktyvų indėlį kovai su rimtu varžovu.

Kūrybos problema

Kovoje dėl bronzinio medalio „Lietuvos rytas“ paliktas be įžaidėjo.

Corey Fisheris ir Clevinas Hannah, kad ir kokie riboti jiedu buvo, užsukdavo vilniečių puolimą.

Teoriškai, Margiris Normantas irgi yra įžaidėjas, bet pagal „Court Side Newspaper“ statistiką, tai neefektyviausias (4,9 PER ir 10,7 naud. bal. per 40 minučių), netaikliausias (37,5 proc. pataikymas sudėjus tritaškius, dvitaškius ir baudas) ir dažniausiai klystantis (22,2 klaidos per 100 atakų) „Lietuvos ryto“ krepšininkas.

Pagrindines savo stiprybes dabar jis gali atskleisti gynyboje, ką pagrįstų pakankamai aukštas perimtų kamuolių rodiklis (2,6 proc. perimtų kamuolių, ketvirtas rezultatas komandoje), tačiau M.Normantas iš jaunatviško įkarščio dar dažnai ne laiku prasižengia ar suklysta skaitydamas gynybą ir sulaukia R.Kurtinaičio priekaištų.

Ray Vysniausko nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Jimmy Baronas
Ray Vysniausko nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Jimmy Baronas

„Lietuvos rytas“ savo atakas bandys sukti per J.Baroną, bet tai krepšininkas, kuris pats mieliau būtų išvestas į atakos smaigalį po užtvaros.

Su juo aikštėje vilniečiai, ko gero, bandys naudotis žaidimu du prieš du. „Neptūnas“, aišku, taikys agresyvią gynybą, todėl daugiau progų pasireikšti galbūt turės A.Gudaitis ar kitas užtvaros statytojas.

J.Baronas turi duomenis išskirstyti kamuolį, nes buvo trečias geriausias kamuolio skirstytojas „Lietuvos ryte“ po C.Hannah ir C.Fisherio. Bet viena laisvai skirstyti kamuolius žaidžiant savo pozicijoje, o kita tą daryti perėmus įžaidėjo funkcijas ir sulaukiant didžiulio varžovų gynėjų spaudimo.

Juolab, J.Baronas atrodo visiškai išsikvėpęs. Davidas Loganas dabar šypsosi šiltai tupėdamas Italijos čempionato pusfinalyje, kai „Lietuvos rytas“ vylėsi, kad iš „Neptūno“ nupirktas gynėjas kompensuos buvusio kapitono netektį.

LKL pusfinalio serijoje su „Lietkabeliu“ J.Baronas rinko vid. tik 8,25 taško ir krepšį atakavo visai ne lyderišku 31,25 proc. tikslumu.

Prieš 8 metus R.Kurtinaitis iš Chucko Eidsono padarė „Žalgiriui“ neuždengiamą įžaidėją.

„Kalkite mane prie kryžiaus, bet Eidsono mes nesustabdysime“, – tada nuleido rankas net žalgiriečių treneris G.Krapikas.

Bet J.Baronas ne Ch.Eidsonas, nebent R.Kurtinaitis per savaitę nulipdys dar vieną šedevrą krepšinio aikštėje.

Situacijos lūžis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

„Neptūnas“ visą sezoną demonstravo lėčiausią krepšinį LKL – surengdavo mažiausiai atakų. Tačiau tam, kad išnaudotų sudarkytą „Lietuvos ryto“ rotaciją, „Neptūnas“, ko gero, turės žaisti didžiuliu tempu.

Puolime klaipėdiečiai privalo agresyviai atakuoti Jimmy Baroną ir lėtus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjus du prieš du situacijose.

Tam „Neptūnas“ turi pačius geriausius ginklus – agresyvius gynėjus Mindaugą Girdžiūną, Danielį Ewingą, Chrisą Loftoną ir Martyną Mažeiką.

Išvargintas J.Baronas bus minimaliai efektyvus puolime. Aišku, R.Kurtinaitis bandys slėpti amerikietį gynyboje ir paskutinį metimą nukreipti, pavyzdžiui, Mindaugui Kačinui, Arvydui Šikšniui ar Arnui Butkevičiui prie tritaškio linijos.

Net ir su keturiais lėbaujančiais amerikiečiais demoralizuotas „Lietuvos rytas“ nebūtų toks aiškus favoritas prieš „Neptūną“.

R.Kurtinaičio laukia daug sunkių taktinių galvosūkių. Treneris moka nustebinti, bet pats nusipelnė kritikos, kai su „Lietkabeliu“ neišnaudojo geriausio serijos atakuojančio gynėjo J.Barono ir geriausio serijos „centro“ Artūro Gudaičio.

Kita vertus, jis asmeniškai priėmė pralaimėjimą lenktynėse dėl Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio posto, todėl bus dvigubai motyvuotas išsaugoti „Lietuvos rytui“ garbę.

R.Kurtinaičiui teks ryžtis daugybei nestandartinių sprendimų, su kuriais „Lietuvos rytas“ mažajame finale „gyvens ir mirs“.

Net ir su keturiais lėbaujančiais amerikiečiais demoralizuotas „Lietuvos rytas“ nebūtų toks aiškus favoritas prieš „Neptūną“. Dabar favorito statusas keliasi į Klaipėdą ir Dainiaus Adomaičio vyrams reikės mokėti su juo susitvarkyti.

Daug kas priklausys, kaip šią situaciją psichologiškai priims „Lietuvos ryto“ žaidėjai. Ar keturių amerikiečių nušalinimą jie priims kaip komandos laidojimą, kuris nuims nuo jų visą atsakomybę ir teigiamai atrišt rankas, „nes vis tiek šansų su tokia sudėtimi nebebuvo“.

Arba „Lietuvos ryto“ krepšininkus slėgs atsakomybė iškovoti bronzą, nes jeigu liks ketvirtas, tai bus prasčiausias klubo pasirodymas LKL per 20 metų. Niekas nenori tapti tokio įrašo dalimi.

Čia tai bent „Lietuvos ryto“ gyvavimo 20-mečio paminėjimas, ką?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius