Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 02 /18:40

LKL pripažino sekretoriato klaidą Klaipėdoje ir skyrė bausmes

Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) rungtynės Klaipėdoje baigėsi „Neptūno“ gudrybe, susukusia galvas ir mačo sekretoriatui. Lietuvoje ir toliau nepralaimintis graikas Georgios Vovoras antrą sykį per dvi savaites džiaugėsi pergale, po kurios LKL vadovams teko pripažinti klaidas ir skirti nuobaudas.
Chauncey Collinsas
Chauncey Collinsas / „Betsafe-LKL“ nuotr.

G.Vovorą ir „Neptūną“ toliau lydi sėkmė. Atsisveikinę su Mindaugu Braziu, klaipėdiečiai įsirašė jau 5 pergalę iš eilės.

Nors pralaimėjimas šįkart buvo itin arti.

Vakar buvo likusios 13 sekundžių, kai 2 taškais pirmavęs „Neptūnas“ (91:89) ruošėsi išsimesti kamuolį iš užribio.

Atrodė, kad viskas – klaipėdiečių rankose, bet Ąžuolas Tubelis sugebėjo prarasti kamuolį, o Mažeikių „M Basket-DELAMODE“ amerikietis Chauncey Collinsas – įskraidinti tritaškį.

Bet svečių džiaugsmas ilgai netruko. Teisėjai įvertino, kad metimas buvo atliktas jau nuaidėjus finalinei sirenai. Pritrūko apie 0,2–0,3 sek.

Vis dėlto atidžiau peržiūrėjus paskutinį epizodą matyti, kad laiko mažeikiškiams būtų užtekę, jei sekretoriatas Klaipėdoje nebūtų suklydęs per anksti paleisdamas laikrodį šeimininkams dar neišsimetus kamuolio iš užribio.

VIDEO: Rungtynių baigtį galėjusi lemti sekretoriato klaida

Likusios 13 sek. pradėjo tiksėti Ignui Sargiūnui perdavus kamuolį tuo metu už galinės linijos užribyje taip pat dar buvusiam Žygimantui Janavičiui, nors laikas turėjo būti paleistas tik tuomet, kaip prie jo prisilietė pirmasis žaidėjas aikštėje. Šiuo atveju, Mindaugas Girdžiūnas.

Dėl šios priežasties sudegė apie 1,5 sekundės.

Pagal „Betsafe-LKL“ nuostatus, mažeikiškiai galėjo teikti protestą, tačiau to nepadarė. Panašu, kad per anksti pradėjusio tiksėti laikrodžio nepastebėjo ir jie.

LKL nuostatų 55.2 punktas

  • Komanda gali pateikti protestą, jei jos interesai galbūt buvo neigiamai paveikti:
  • a) sekretoriaus, laikininko arba atakos trukmės operatoriaus klaidos (-ų), kurios (-ių) neištaisė rungtynių teisėjai;
  • b) sprendimo dėl teisės žaisti netekimo, dėl atšauktų, atidėtų, neatnaujintų arba nežaistų rungtynių;
  • c) žaidėjų, trenerių ir kitų komandos narių registravimo tvarkos pažeidimų.

„Manau, kad lyga turės padaryti didžiulį tyrimą, – krepsinis.net tinklalaidėje „Ilgoji pertrauka“ kalbėjo vienas Mažeikių klubo vadovų Rolandas Jarutis. – Sekretoriatas padėjo namų komandai laimėti rungtynes. Aiškinsimės su LKL dėl protesto.“

„Labiausiai gaila, kad šią klaidą mūsų štabas pastebėjo pusvalandį po rungtynių ir pavėlavome pareikšti protestą“, – antradienio vakarą komentarą 15min atsiuntė ir šiuo metu atostogaujantis Mažeikių „M Basket-DELAMODE“ direktorius Arūnas Liškus.

Būtina pažymėti, kad protestas turi būti pateiktas iš karto po rungtynių.

LKL nuostatų 55.3 punktas

  • Tam, kad protestas būtų teisingai pateiktas ir priimtas svarstymui, komanda turi laikytis tokios procedūros:
  • a) rungtynėms pasibaigus, bet ne vėliau, kaip per 15 minučių nuo rungtynių pabaigos, komandos kapitonas (CAP) turi pranešti vyresniajam teisėjui, kad jo komanda protestuoja rungtynių rezultatą ir pasirašyti protokolo langelyje, vadinamame „Kapitono parašas protesto atveju“;
  • b) protestuojantis klubas per 1 (vieną) valandą nuo rungtynių pabaigos LKL sporto direktoriui turi įteikti arba atsiųsti el. paštu išsamų protesto tekstą, kuriame būtų nurodyti detalūs argumentai ir aplinkybės, dėl kurių yra protestuojamas rungtynių rezultatas.
  • c) tam, kad protestas įsigaliotų ir būtų svarstomas, kartu su šiuo raštišku patvirtinimu, protestuojantis klubas rungtynių inspektoriui turi pateikti 300 Eur (trijų šimtų eurų) garantinio įnašo banko pavedimo kopiją arba prašymą nuskaičiuoti atitinkamą sumą nuo klubo depozito baudų padengimui. Jei protestas patenkinamas, garantinis įnašas grąžinamas.

Įdomu, kad tokią taktinę gudrybę – kai iš užribio kamuolį išsimetantis žaidėjas jį iš pradžių perduoda kitam užribyje esančiam komandos draugui – „Neptūnas“ pastaruoju metu panaudojo ne pirmą sykį.

Lietuvoje dar nepralaimėjęs Georgios Vovoras taip stebino ir rungtynėse su Utenos „Uniclub Casino – Juventus“. Pagal taisykles, toks manevras – leidžiamas, o varžovų gynėjams gali būti labai netikėtas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Georgios Vovoras
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Georgios Vovoras

„Treneris pasiūlė taip išsimesti. Turi jis tų gudrybių, daug metų dirba aukštame lygyje. Ne pirmas sykis ir mano karjeroje, yra tekę ir anksčiau matyti tokių išsimetimų“, – kalbėdamas su 15min pernelyg nesistebėjo „Neptūno“ kapitonas Deividas Gailius.

Jį labiau nustebino tai, kad niekas nepastebėjo per anksti paleisto rungtynių laiko.

„Visi klysta. Yra tas žmogiškasis faktorius. Jeigu atvirai, tai rungtynių metu nei mes pastebėjome, nei turbūt Mažeikiai. Niekas nepastebėjo. Tik po rungtynių kažkas įkėlė, tada ir pamatėme“, – svarstė 35-erių patyręs krepšininkas, dėl pergalės kovojęs su 20-ia siūlių susiūta lūpa.

Betsafe-LKL nuotr./Deividas Gailius
Betsafe-LKL nuotr./Deividas Gailius

LKL pripažino klaidą

Antradienio popietę pranešimą apie minėtą epizodą išplatino Lietuvos krepšinio lyga, pripažinusi, kad „grubi sekretoriato klaida turėjo didelės reikšmės ir galėjo nulemti rungtynių baigtį“.

„Suklydusiam sekretoriato teisėjui – laikininkui yra paskirta suspendavimo nuo darbo rungtynių sekretoriate LKL čempionate 1 mėnesio laikotarpiui, – rašoma „Betsafe-LKL“ pranešime.

– Taip pat LKL nuostatuose nustatyta tvarka bus paskirtos suspendavimo nuo teisėjavimo „Betsafe-LKL“ čempionate sankcijos šioje situacijoje už laiką atsakingiems rungtynių teisėjams.“

LKL nuotr./LKL teisėjas
LKL nuotr./LKL teisėjas

„Pagal LKL nuostatus ir oficialias FIBA krepšinio taisykles, Mažeikių komanda galėjo pateikti protestą, tačiau to nepadarė, taip, kaip numato Protesto pateikimo procedūrų tvarka, – papildė LKL. – Protesto nepateikus, rungtynių rezultatas liko užfiksuotas toks, koks buvo rungtynių pabaigoje.“

Įdomu, kad G.Vovoras ir „Neptūnas“ jau antrą sykį per dvi savaites džiaugėsi pergale, po kurios „Betsafe-LKL“ teko pripažinti rungtynių baigtį galėjusias nulemti klaidas ir skirti sankcijas.

Kovo viduryje Vilniuje „Neptūnas“ 84:83 palaužė „Rytą“, o po šio mačo, kuriame LKL pripažino dvi teisėjų klaidas, suspendavimo sulaukė ir geriausias Lietuvos teisėjas Gytis Vilius.

Rungtynėms Klaipėdoje su „M Basket-DELAMODE“ teisėjavo Gintaras Mačiulis, Aurimas Borusas ir Vidmantas Rušinas.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius