Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 17

M.Schilleris: apie spaudimą pakeitus Šarą, NBA metodikas ir nuostabų Kauną

Šarūno Jasikevičiaus įpėdiniu „Žalgiryje“ tapęs austras Martinas Schilleris vidinio spaudimo sau nekuria, nors aplinkoje jo tikrai bus. Pirmą kartą su Lietuvos žiniasklaida bendravęs 38-erių specialistas pasidalijo įspūdžiais iš Kauno bei atskleidė pagrindinius laukiančius iššūkius.

Naująjį 2020–2021 metų sezoną „Žalgiris“ pasitinka ieškodamas naujojo klubo veido. Šarūnas Jasikevičius po šešerių metų paliko komandą ir persikėlė į „Barceloną“, o žalgiriečiai nuo šiol prie šoninės linijos klausys mažai kam dar Europoje žinomo, tačiau NBA metodikas žadančio austro Martino Schillerio.

Š.Jasikevičius kartelę įpėdiniui iškėlė labai aukštai – laimėjo visus penkis LKL čempionatus, kartą pateko į Eurolygos finalo ketvertą, po metų sugrįžo atkrintamąsias, į kurias kėsinosi ir anksčiau laiko dėl pandemijos baigtame sezone.

„Tai tikriausiai prideda spaudimo iš išorės, nes čia dirbo legendinis treneris. Viduje spaudimo nejaučiu, nes koncentruojuosi ties darbais, ką mes norime atlikti“, – spaudos konfernecijoje sakė M.Schilleris.

38-erių specialistas pastaruosius trejus metus dirbo dukterinėje „Utah Jazz“ komandoje G lygoje „Salt Lake City Stars“. JAV krepšinio kultūrai būdingus bruožus jis norėtų įvesti ir Kaune.

Pagrindinis dalykas – sudėtingas tvarkaraštis, prilygstantis NBA klubams, bei kaip sezono metu paskirstyti treniruočių krūvius.

„Manau, kad šiame lygyje aš turiu patirties, – sakė M.Schilleris. – Tai panašus ritmas į NBA. Tikiu, kad galiu įvesti ir tinkamai išdėlioti treniruotes, nes tai padaryti prie tokio įtempto tvarkaraščio nėra lengva. Tai eina prieš europietišką filosofiją, kai tu visada turi laiko tinkamai pasiruošti. Mes jo nebeturime. Reikės išsiaiškinti, kaip mes treniruosimės, kaip mes ruošime komandą rungtynėms.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

Naujasis „Žalgirio“ vairininkas papasakojo apie pirmąjį kontaktą su vadovu Pauliumi Motiejūnu.

„Su manim susisiekė gal prieš penkias ar šešias savaites. Klubas surinko visą reikalingą informaciją apie mane, nes turi žvalgus visame pasaulyje, o tada kreipėsi į mane dėl darbo pokalbio. Manau, kad jis praėjo puikiai, kaip ir visa idėjų prezentacija. Kelios dienos praėjo, kol pasirašėme kontraktą. Mano darbas buvo palikti JAV kuo įmanoma greičiau ir atvykti į Kauną. Neturėjau abejonių dėl sprendimo. Jei toks klubas kaip „Žalgiris“ tau skambina, tu negali abejoti. Tai garbė“, – pasakojo 38-erių specialistas.

M.Schilleris nekonkretizavo, su kuo kalbėjosi prieš priimdamas sprendimą dirbti Kaune, bet visi pašnekovai jam sakė tą patį.

„Gilios tradicijos, audringi ir lojalūs sirgaliai, garsi arena. Tai pagrindiniai dalykai, kuriuos visi man pakartojo“, – šyptelėjęs sakė treneris.

Trenerių štabą sudarys vokietis Arne Woltmannas, su Šarūnu Jasikevičiumi dirbęs ir pareigose pakilęs Evaldas Beržininkaitis bei Tautvydas Sabonis, praėjusį sezoną plušėjęs su „Žalgirio“ dubleriais.

„A.Woltmannas yra pagrindinis mano asistentas, – sakė M.Schilleris. – Jis atvyko iš Vokietijos, turi Eurolygos patirties su Bambergo „Brose“ komanda. Esu prieš jį kovojęs daug kartų, esu su juo dirbęs Vokietijos rinktinėje. Patyręs žmogus, kuriuo labai pasitikiu. Tai svarbiausia.

Antras asistentas – Efka (Evaldas Beržininkaitis, – aut. past.). Jis pakilo pareigose iš skauto į antrąjį trenerio asistentą. Į štabą pridėjome ir Tutį Sabonį (Tautvydą Saboni, - aut. past.). Jis jaunas, bet bet kada gali treniruočių metu gali žengti į aikštelę ir taip padėti mums. Stiprybė – darbas su žaidėjais ties įgūdžių lavinimu. Šiuo keliu mes ir eisime. Jam gal dar trūksta patirties, bet jis turi gerus įgūdžius. Man jis patinka.“

zalgiris.lt/Tautvydas Sabonis
zalgiris.lt/Tautvydas Sabonis

Šį tarpsezonį Lietuvos čempionus paliko keturi žaidėjai – šešerius metus Kaune rungtyniavęs Edgaras Ulanovas persikėlė į Stambulo „Fenerbahče“, Zachas LeDay išvyko į Milaną, snaiperis KC Riversas – Sankt Peterburgą, o australas Jockas Landale'as sieks NBA svajonės.

Naujokų „Žalgiryje“ yra šeši – dar Š.Jasikevičiaus sumedžiotas Steve'as Vasturia atvyko iš Vokietijos lygos, Joffrey Lauvergne'as persikėlė iš „Fenerbahče“, Augustine'as Rubitas – Pirėjo „Olympiakos“, o Patricio Garino – Vitorijos „Baskonia“. Šį sąrašą uždaro du lietuviai, Vilniuje ir Panevėžyje spindėję Marekas Blaževičius ir Tomas Dimša.

Su kiekvienu komandos žaidėju treneris kalbėjosi asmeniškai.

„Svarbu buvo susisiekti su jais ir užmegzti ryšį. Kai atvykau į Kauną, aš buvau užsidaręs karantine. Šį laiką išnaudojau bendraudamas vaizdo pokalbiais. Turėjau pokalbį su kiekvienu krepšininku. Mes kalbėjome apie krepšinį, žiūrėjome žaidėjų žaidimo iškarpas, analizavome jas“, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ treneris.

Jis sutinka, kad komandos priekinėje linijoje yra daugiau raumenų nei universalumo, bet nori tai išnaudoti.

„Mūsų darbas yra išnaudoti stiprybes, – sakė M.Schilleris. – Mums reikės išnaudoti savo raumenis ir jėgą. Nors turėjome vieną krepšinio treniruotę, bet jaučiuosi gerai dėl žaidėjų. Nors dirbu kelias savaites, bet jaučiu, kad suprantu juos. Reikės šį supratimą perkelti į rungtynes.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

M.Schilleris pabrėžė lietuvių veteranų svarbą komandos rūbinei, nors nenorėjo apsistoti tik ties laiko patikrintais kapitono Pauliaus Jankūno ir Artūro Milaknio pavyzdžiais.

„Dar turime Marių, kuris siekia savo piko bei yra labai stiprus žaidėjas. Nenoriu apsistoti ties trimis krepšininkais, net jei kalbame apie rūbinės tradicijas. Šie žaidėjai mums labai svarbūs. Galima tai pajusti vos tik įžengus į rūbinę“, – teigė Š.Jasikevičiaus įpėdinis.

Naują karjeros puslapį verčiantis strategas džiaugiasi gyvenimu Kaune, nors čia dar yra neilgai.

„Puikus miestas, o oras – labai šiltas. Panašus yra Vokietijoje. Žinau, kad tai čia nėra įprasta ir kad tai amžinai nesitęs. Pastarosios dienos yra labai gražios. Dangus mėlynas, oras šiltas. Šiuos dalykus man pasakojo prieš atvykstant. Aš miestą apžiūrinėjau ne tik pėsčiomis, bet ir važinėdamas automobiliu. Tai kompaktiškas miestas, viskas yra arti, tad sezono metu galėsime taupyti mums labai brangų laiką“, – sakė M.Schilleris.

Treneris užsiminė, jog nemokėti lietuvių kalbos jam gali būti privalumas, nes nežinodamas pašalinių dalykų gali padėti koncentruotis į darbus „iš rungtynių į rungtynes, iš atakos į ataką“.

Jis tikisi, kad sezonas prasidės laiku, kaip Eurolyga sakė prieš keletą savaičių. Nors šiais laikais negali dėl nieko būti tikras.

Tiek „Žalgiris“, tiek ambicingas strategas verčia naujus gyvenimo puslapius. Iššūkių laukia daug, o sirgaliai su nekantrumu laukia pamatyti, ko vertas šis naujasis „Žalgirio“ projektas.

VIDEO: Naujasis „Žalgirio“ treneris Martinas Schilleris apie komandos laukiančius iššūkius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius