Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07

Mantas Kalnietis – apie keistą FIBA sistemą ir juokingą susitarimą su T.Parkeriu

Mantas Kalnietis įpratęs švęsti gimtadienį ne namuose, o kažkur toli nuo jų, dažniausiai tarp rungtynių svarbiuose čempionatuose su Lietuvos rinktine. Šįkart viskas kiek kitaip, o kartu – panašiai.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rugsėjo 6 dieną žvakes nuo savo 32-ojo gimtadienio torto M.Kalnietis pagaliau galėjo užpūsti namuose Kaune.

Jis kaip tik sugrįžo namo per savo gimtadienį, o Lietuvos rinktinės pratybos prieš pasaulio čempionato atrankos kovas prasidėjo kitą dieną – penktadienį.

„Tokios taisyklės, galima ir namuose atšvęsti pagaliau“, – liko patenkintas M.Kalnietis.

Prie Dainiaus Adomaičio vadovaujamos komandos įžaidėjas prisidėjo atvykęs iš Madrido, kur su Vilerbeno ASVEL kontrolinėse rungtynėse įveikė „Real“ krepšininkus.

Ne tiek pergalė prieš Eurolygos čempionus, kiek vaidmuo naujame klube džiugina M.Kalnietį prieš naują sezoną, per kurį jam numatytas svarbus vaidmuo Prancūzijos klube.

Lietuvos rinktinės kapitonas bus svarbus ir mūsų šalies komandoje, kur dalinsis įžaidėjo poziciją su Luku Lekavičiumi per pasaulio čempionato atrankos mačus rugsėjo 14 dieną išvykoje su Kroatija ir rugsėjo 17 dieną Vilniuje su Nyderlandais, o prieš tai ir kontroliniame mače šį sekmadienį Vilniuje su Latvija.

– Mantai, vienus žaidėjus klubai išleidžia, kitų – ne, bet jūs esate čia.

– Man gal kiek paprasčiau, nes ASVEL komanda šiek tiek anksčiau pradėjo pasirengimą sezonui. Be to, dar prieš pasirašant sutartį domėjausi ir klausiau klubo, ar mane išleistų. Klubas neprieštaravo, tad didelių problemų nebuvo. Galbūt nebūtų paleidę anksčiau, kai buvo numatyta pirminė stovyklos data. Bet šiandien jau esu pasiruošęs.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

– Ar kaip rinktinės kapitonui teko kalbėtis su komandos draugais dėl išleidimo į rinktinę?

– Matote, noras yra viena, bet patys žinote sistemą – ne vien nuo krepšininko priklauso. Oficiali versija gali būti vienokia, bet iš tiesų būna kiek kitaip, nei parašyta.

Ar tai gali būti viena neįprasčiausių Lietuvos rinktinių, kokioje teko žaisti?

– Sunku pasakyti. Aišku, nėra kelių žaidėjų, kurie daug metų buvo komandos lyderiai ir atlikdavo svarbius vaidmenis komandoje (Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Jonas Mačiulis, Marius Grigonis šįsyk neatvyko dėl klubų sprendimų).

Tačiau atrodome neblogai. Viskas atrodo neblogai, turime savaitę pasirengimui, tad reikia prisitaikyti prie esamos padėties.

Lietuvos rinktinės rotacija

Mantas Kalnietis Lukas Lekavičius
Renaldas Seibutis Adas Juškevičius
Edgaras Ulanovas Rokas Giedraitis Deividas Gailius
Mindaugas Kuzminskas Eimantas Bendžius Edgaras Želionis
Artūras Gudaitis Evaldas Kairys

FIBA langas atsiveria ketvirtą kartą. Kaip, jūsų akimis, veikia dabartinė FIBA varžybų sistema? Ar ankstesnė iš tiesų buvo geresnė?

– Nėra paslaptis, kad mums, krepšininkams, taip pat federacijoms ir klubams būtų paprasčiau, jei būtų kitaip. Dabar kortos sumaišytos beveik visiems, o tai yra keista.

– Koks žaidimo braižas turėtų būti su dabartiniais žaidėjais?

– Vėlgi – priklauso nuo varžovų. Prieš kroatus bandysime panaudoti vienas stiprybes, prieš olandus – kitas. Turbūt ieškosime varžovų silpnų vietų, spragų.

Kroatijos rinktinė surinko ryškiausias savo žvaigždes, nors iki šiol pirmenybėse jų žaidimas nesiklijuodavo – kaip manote, kaip bus dabar?

– Nesakyčiau, kad nesiklijuoja, nes pastarosiose olimpinėse žaidynėse jie demonstravo gerą žaidimą. Pastaruosius kelerius metus jie sukūrė branduolį – Bogdanas Bogdanovičius, Dario Šaričius, Krunoslavas Simonas. Tie žaidėjai rungtyniauja ne tik sau, bet ir komandai, ir demonstruoja gerą krepšinį. Turiu pažįstamų ten, o jie kalba, kad pagaliau atsirado tvirtas ryšys tarp žaidėjų ir trenerio, tad jų žaidimas gerėja. O talentų jie turi daug.

K.Simonas yra jūsų draugas – gal su juo kalbėjotės apie būsimas rungtynes?

– Apie rungtynes – ne. Tačiau dažnai pabendraujame, o kitą savaitę bandysime vienas kitą įveikti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

– Draugiškos rungtynės su latviais iš tiesų bus draugiškos?

– Tai pasirengimas oficialiam mačui. Jei kam trūks motyvacijos, galima bus prisiminti praėjusių metų rungtynes, kai pralaimėjome Rygoje. Dabar Vilniuje norėsime atsigriebti, nors gerai nežinome, kokia Latvijos komanda pasirodys sekmadienį.

– Mantai, ar gražiai išsiskyrėte su Milano klubu?

– Kitas klausimas (juokiasi).

Iš tiesų, išsiskyrėme ir viskas. Daug dalykų buvo negražių, bet aš dabar patenkintas, kad viskas liko praeityje ir galiu žaisti normalų krepšinį.

asvelbasket.com nuotr./ASVEL klubas pristato Mantą Kalnietį.
asvelbasket.com nuotr./ASVEL klubas pristato Mantą Kalnietį.

Praėjo kelios pirmosios savaitės Prancūzijoje – kokie įspūdžiai yra ryškiausi?

– Geri įspūdžiai, nors nenoriu prisišnekėti. Ir Milane pernai iš pradžių atrodė gerai (juokiasi). Paskui viskas buvo prasčiau.

Dabar esu patenkintas, manau, randu savo vietą, žaidžiu savo pozicijoje, kurioje rungtyniavau visą karjerą. Turiu kūrybos laisvę, daug žaidimo laiko – kol kas viskas yra super.

Dabar džiaugiuosi, nes atrodo, kad pasirinkau teisingai. O kaip bus toliau, priklausys nuo manęs, o ne nuo pašalinių dalykų.

– Ar Vilerbane jau teko prasilenkti su klubo savininkais – Tony Parkeriu ar Nicola Batumu?

– Taip, T.Parkeris įsitraukęs į klubo veiklą. NBA sezonas dar neprasidėjęs, tad jis domisi ir būna šalia.

„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris

– Aikštėje nesusidūrėte?

– Ne, jis iki žaidimo dar nepriėjo. Aš pačiupau devintąjį numerį (šiuo numeriu žaidžia ir T.Parkeris). Pasakiau jam, kad jei sugrįš rungtyniauti į Prancūziją, galės man sumokėti, o aš tada pasikeisiu numerį (šypsosi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius