Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 23

Menkas „Žalgirio“ 650 tūkstančių JAV dolerių rūpestis

Prieš dvejus metus šiam jaunuoliui prognozavo 5-ąjį šaukimą, bet praėjusią naktį jis savo pavardę NBA naujokų biržoje išgirdo tik 43-ias. Isaiah Hartensteino žingsnis ant NBA podiumo Brukline nebuvo toks tvirtas, kokio tikėjosi jis ir Kauno „Žalgiris“. Į iš Vokietijos atvykusį talentą investavusiems Lietuvos čempionams jis svarbus ir dėl 650 tūkst. JAV dolerių siekiančios išpirkos. Šių pinigų žaliai baltiems dar teks palaukti, tačiau „Žalgiris“ ramus.
Isiah Hartensteinas
Isiaih Hartensteinas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pastarosiomis dienomis I.Hartensteinui buvo prognozuojamas 20–30 šaukimas. Tokiu numeriu patekęs į NBA, devyniolikmetis puolėjas greičiausiai būtų jau 2017–2018 m. sezoną debiutavęs stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Tačiau šaukimas antrajame rate palieka NBA ekipoms galimybę nesudaryti sutarties. Ir akivaizdu, kad I.Hartensteino dar nėra kito sezono „Rockets“ planuose.

„Mes džiaugiamės pasirinkimu. Mums labai patinka jo potencialas. Tik sirgaliams reikės jo šiek tiek palaukti. Kitą sezoną komandoje bus tie žaidėjai, kuriuos pašaukėme anksčiau“, – pabrėžė „Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey.

„Rockets“ ketina pasirašyti sutartį su vidurio puolėju iš Kinijos Zhou Qi (21 m., 218 cm, 43-ias praėjusių metų šaukimas) ir suteiks šansą Nevados universitetą baigusiam, bet naujokų biržoje nepašauktam puolėjui Cameronui Oliveriui.

Kito sezono „Rockets“ sudėtyje I.Hartensteinui vietos tiesiog nebeliko – priekinę liniją Hjustone dar sudaro Ryanas Andersonas, Samas Dekkeris, Clintas Capela, Montrezlas Harrellas, Chinanu Onuaku ir Kyle'as Wiltjeras.

Pagal sutarties su „Žalgiriu“ sąlygas aukštaūgis turėtų grįžti į Kauną. Bet, 24sek žiniomis, sugrįžimas į „Žalgirį“ gali ir neįvykti. Jaunuoliui akivaizdžiai reikia žaidimo laiko, todėl jis gali būti paskolintas kitam klubui.

I.Hartensteinas Eurolygoje sužaidė tik 5 rungtynes ir gaudavo pasireikšti vos 3,4 minutės. LKL čempionate jo minučių vidurkis taip pat buvo kuklus – 12,6, per kurias Isaiah spėdavo rinkti 4,7 taško ir 3,4 atkovoto kamuolio.

Lyga

Rungtynės

Min.

Tšk.

Dvit.

Trit.

Baud.

Atk. kam.

Perd.

Per. kam.

Kl.

Blk.

Naud.

LKL 29 12,6 4,7 56,9 28,6 70,5 3,4 0,7 0,9 1,2 0,6 6,9
Eurolyga 5 3,4 1 66,7 0 100 0,8 0,2 0 0,4 0 1

„Žalgiris“ nepanikuoja

Pats „Žalgiris“ norėtų I.Hartensteiną matyti kito sezono komandoje – jam numatytas dar svarbesnis vaidmuo.

Tačiau daug kas priklausys ir nuo I.Hartensteino norų. O jaunuolis nori minučių.

P.Motiejūnas: „Iš agentų ir jo paties buvo noras išvažiuoti į NBA kuo greičiau. Bet mes suprantame, kad čia ne taip viskas greitai.“

„Mes numatę jam vaidmenį ir jis yra mūsų mintyse, – 24sek akcentavo „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Jis pas mus patobulėjo ir galvojame, kad kitą sezoną galėtų žaisti komandoje ir dar labiau padėti. Visi pamiršta, kad jis atėjo iš antros Vokietijos lygos, ir normalu, kad reikėjo laiko prisitaikyti prie treniruočių, krūvių, kito lygio.“

Tiesa, „Žalgirio“ priekinėje linijoje jau yra sunkieji krašto puolėjai Paulius Jankūnas ir Aaronas White'as, vidurio puolėjas Antanas Kavaliauskas. „Žalgiris“ ieško dar vieno „centro“, tad I.Hartensteinui gali grėsti penkto aukštaūgio vaidmuo.

Dėl 650 tūkst. JAV dolerių išpirkos „Žalgirio“ vadovas irgi ramus.

Tokią sumą Lietuvos čempionai jau būtų gavę šią vasarą, jei I.Hartensteinas iškart būtų persikėlęs į NBA komandą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

Tačiau jaunojo krepšininko sutartis su „Žalgiriu“ galioja iki 2020 metų vasaros. Vadinasi, žaliai baltiems liko dar dvi vasaros išleisti I.Hartensteiną į NBA ir gauti tuos 650 tūkst. dolerių.

„Mes niekur neskubame. Iš agentų ir jo paties buvo noras išvažiuoti į NBA kuo greičiau. Bet mes suprantame, kad čia ne taip viskas greitai. Per daug nesinerviname ir žinome, kad turime laiko.

Nėra jokios panikos ir nematau jokios grėsmės. Dėl to ir rašėmės ilgalaikę sutartį.

Mes žinome ir tikime, kad Isaiah gali eiti į NBA. Pasistengsime padėti jam, kad jis tą ir padarytų“, – ramus P.Motiejūnas.

Be abejo, krepšininkas nusivylęs, nes jau norėjo pakelti sparnus į NBA.

„Manau, kad tikrai buvau pasiruošęs žengti į NBA. Bet šis šaukimas man bus dar vienas motyvacinis užtaisas“, – stengėsi nesikrimsti I.Hartensteinas.

D.Motiejūną primena ne tik dėl žaidimo

Kita vertus, naujokų biržos naktį pasirodė informacija, kad NBA klubams nerimą kelia I.Hartensteino nugaros problemos – virš krepšininko pavardės iškart iškilo raudona vėliavėlė.

I.Hartensteiną sutikusi Hjustono žiniasklaida puolėją iškart lygino su Donatu Motiejūnu.

D.Morey: „Labai nustebome jį gavę. Tai universalus abipusis žaidėjas. Mes jį ilgai sekėme.“

Ne tik dėl abiejų žaidėjų panašumų – pozicijos, metimo kaire ranka, universalumo, ūgio, agentūros („Wasserman“) ir istorijos Kaune, bet ir dėl nugaros problemų.

Nors kai kurie NBA naujokų biržos specialistai įsitikinę, kad, jei būtų dalyvavęs naujokų biržoje kitąmet, I.Hartensteinas būtų pašauktas pirmajame keturioliktuke.

Pats I.Hartensteinas teigė, kad su jo nugara „viskas gerai“. Praėjusį sezoną „Žalgiryje“ dėl sveikatos problemų, jo teigimu, nepraleido nė vienų rungtynių ir nė vienos treniruotės.

24sek patvirtino ir „Žalgirio“ direktorius P.Motiejūnas: „Jo sveikatos būklė ideali. Jis viso sezono metu neturėjo jokių problemų su nugara. Kartą buvo čiurną pasitempęs. Viskas jam yra gerai.“

Tiesa, nugaros operaciją I.Hartensteinas darėsi prieš tapdamas pagrindinės „Žalgirio“ komandos nariu. Dėl to jis negalėjo debiutuoti „Žalgirio“ dubleriuose 2015–2016 m. sezoną.

Bet kokiu atveju, 43-ią šaukimą turintys „Rockets“ vadovai nustebo išvydę I.Hartensteiną, nepašauktą anksčiau. Tačiau „Rockets“ džiaugiasi – tokio stiliaus žaidėjas puikiai tiks Mike'o D'Antoni ir Hjustono komandos sistemai ateityje.

„Labai nustebome jį gavę. Tai universalus abipusis žaidėjas. Mes jį ilgai sekėme, – pripažino D.Morey. – Tokie Europoje žaidę aukštaūgiai puikiai tinka trenerio D'Antoni sistemai.“

„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

„Aikštėje galiu daryti daug dalykų. Ko tik komanda prašys, aš padarysiu. Esu labai universalus, – pasakojo I.Hartensteinas, taip pat paprašytas palyginti save su D.Motiejūnu. – Mes šiek tiek skiriamės, nes aš galbūt universalesnis nei jis tada, kai buvo pašauktas. Manau, kad aš labiau mėgstu kontaktinį krepšinį ir geriau perduodu kamuolį.“

I.Hartensteinas tobulėja sekdamas Anthony Daviso, Draymondo Greeno ar Kevino Love'o žaidimą.

Tačiau dabar „Žalgirio“ atstovui reikės didelės kantrybės. Gyvenimo naktis jam buvo labai nervinga. Ir, ko gero, ne tokia, kokios jis tikėjosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius