Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 23

Mindaugo Lukauskio likimo pirštas gramzdina dar vieną „Lietuvos ryto“ sezoną

Mindaugas Lukauskis švystelėjo tolimą metimą ir aukštai aukštai kėlė į viršų pirštą, tildydamas „Lietuvos ryto“ arenos tribūnas. Jaunasis Margiris Normantas aukštai pašoko prieš veteraną, tačiau 38-erių Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkas buvo negailestingas. Panevėžietis numalšino paskutinį „Lietuvos ryto“ šturmą ir įtvirtino savo gimtojo miesto komandos pergalę – pirmąją Vilniuje klubo istorijoje. M.Lukauskio likimo pirštas galbūt paskandino antrą „Lietuvos ryto“ sezoną iš eilės.
Mindaugas Lukauskis
Mindaugas Lukauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
LKL pusfinalis | „Lietkabelis“ – „Lietuvos rytas“ | 18:00 | Serija 2-1 | Panevėžys

Užuosdamas pergalę lemiamomis trečiųjų LKL pusfinalio rungtynių minutėmis, dar vieną tritaškį pataikęs M.Lukauskis vėliau kėlė ranką viršun spausdamas raumenį.

Nuščiuvusi Vilniaus publika klausėsi pačiame arenos kamputyje įsitaisiusių panevėžiečių pergalingų dainų: „Mes laimėjom!“

Tokių „Lietuvos ryto“ arenoje jie dar gyvenime netraukė.

„Lietuvos ryto“ direktorius Martynas Purlys sukandęs dantis stebėjo antrąjį savo komandos pralaimėjimą pusfinalyje iš eilės.

Jeigu vilniečiai antradienio vakarą 18 val. neišsiveš pergalės iš Panevėžio, „Lietuvos rytas“ antrą sezoną iš eilės tik per televizorių stebės kovą dėl LKL čempionų žiedų.

Tas pats M.Purlys dar prieš M.Lukauskiui pataikant tritaškį iš „Cido“ arenos kampo antrajame mače susiėmė už galvos.

Tokių M.Lukauskio bombų jis sočiai prisižiūrėjo ir per 8 metus Vilniuje, ir per LKF taurės finalą tame pačiame Panevėžyje, kai patyrusio panevėžiečio vedama Prienų komanda prieš trejus metus sensacingai paguldė „Lietuvos rytą“ ir tapo taurės savininkais.

2009-aisiais „Cido“ arenoje vilkėdamas „Lietuvos ryto“ aprangą M.Lukauskis likus 2,2 sek. iki LKF taurės finalo pabaigos iš dešiniojo kampo „įsodino“ tritaškį į „Žalgirio“ krepšį ir išplėšė vilniečiams trofėjų.

„Yra, kas pajuokauja: kuo sunkesnis metimas Mindaugui, tuo jam paprasčiau“, – šeštadienio vakarą po pergalės Vilniuje kukliai šypsojosi M.Lukauskis.

VIDEO: Kosminis M.Lukauskio tritaškis, ištempęs „Lietuvos rytą“ į EuroCup finalą 2009 m.

Tada M.Lukauskis irgi kėlė aukštyn tą pirštą, kuris sudaužė jau ne vienos komandos likimus.

Kaip kad 2009-ųjų pavasarį, kai R.Kurtinaičio treniruojamas „Lietuvos rytas“ Europos taurės pusfinalyje palaužė Vršaco „Hemofarm“, o vėliau finale sensacingai sudorojo favoritais laikytus „Chimki“.

Gal R.Kurtinaitis su „Lietuvos rytu“ ir nebūtų tapęs Europos taurės čempionu, jei ne ta protu nesuvokiama M.Lukauskio tolima bomba, susprogusi virš Trevizo krepšinio priešpaskutinę mačo minutę ir kritiniu metu išvedusi „Lietuvos rytą“ į priekį.

VIDEO: Kosminis M.Lukauskio tritaškis 2009 m., ištempęs „Lietuvos rytą“ į EuroCup finalą

„Patys žinote, kokių tų metimų būna. Gali ir nežiūrėdamas įmesti“, – gerai pažįstamuose „Lietuvos ryto“ arenos koridoriuose nesusireikšmino M.Lukauskis.

Puolėjas su 14-a taškų ir 18-a naudingumo balų priartino „Lietkabelį“ prie triumfo serijoje iki trijų pergalių 2-1.

Drausmina dėl švenčių

Žymūs panevėžiečiai Vykintas Slivka, Mantas Katleris ir net buvęs žalgirietis Marko Popovičius kviečia panevėžiečius į būsimą šventę trečiadienį.

Tačiau daug šilto ir šalto per savo karjerą matęs M.Lukauskis atsargus. Jis supranta, kad serija dar nebaigta, nors „Cido“ arenoje šį sezoną „Žalgiris“, „Neptūnas“ ir „Lietuvos rytas“ dar nė sykio nelaimėjo (va čia tai namų sienos!).

Visi supranta – juk ne maži vaikai. Visi žinome, kad nėra, ką švęsti – dar niekas nelaimėta.

„Tai yra tik vienerios iš pusfinalio rungtynių. Pralaužėme tą salės užkeikimą, bet tai nieko nereiškia. Lygiai taip pat „Lietuvos rytas“ atvažiuos į Panevėžį ir gali padaryti lygiai tą patį.

Turime kelias dienas iki rungtynių. Reikia atsigauti ir joms pasiruošti.

Niekas negalvoja, kad čia pradžia ar pabaiga. Jeigu pradėsi švęsti ir galvoti, kad viskas, tai taip nieko nebus“, – diplomatiška kalba nenustebino M.Lukauskis.

Praėjusį sezoną jis pats buvo panašioje situacijoje, kai su „Lietuvos rytu“ 1-2 atsiliko nuo Klaipėdos „Neptūno“.

Beje, tąkart vilniečiai laimėjo ketvirtąsias serijos rungtynes Vilniuje (2-2), tačiau gyvenk arba mirk mūšyje pralaimėjo namuose ir nepateko į LKL finalą.

„Tokioje situacijoje yra sunku, – apie pernykštę patirtį 24sek pasakojo M.Lukauskis. – Atsiranda šioks toks spaudimas. Bet realiai, tu neturi, ko prarasti.“

Tomo Pikturnos nuotr./Mindaugas Lukauskis
Tomo Pikturnos nuotr./Mindaugas Lukauskis

Sunku nusiteikti rungtynėms, lyg tos persvaros 2-1 nebūtų. Nes pralaimėjimo atveju visi koziriai vėl sugrįš į „Lietuvos ryto“ ranką.

Kad žaidėjai nenuvertintų „Lietuvos ryto“ šventiškai nusiteikusių sirgalių akivaizdoje, „Lietkabelio“ veteranai ruošia pokalbį su visa komanda.

„Bet manau, kad visi supranta – juk ne maži vaikai. Visi žinome, kad nėra, ką švęsti – dar niekas nelaimėta. Reikia susikaupti kitoms rungtynėms“, – pabrėžė M.Lukauskis.

Pasiteisinusi rizika

Ta lyderių patirtis duoda dividendų. Prieš sezoną buvo baimintasi, kad „Lietkabelis“ subyrės fiziškai: broliams Lavrinovičiams jau 37-eri, Mindaugui Lukauskiui – 38-eri, Gintarui Leonavičiui – 33-eji, Lorenzo Williamsui ir Benui Madgenui – 32-eji.

Tačiau protingą krūvį gavę starto penketo nariai kartu praleido tik 17 rungtynių (D.Lavrinovičius 11 iš jų) ir dabar yra per vieną pergalę nuo istorinio „Lietkabelio“ patekimo į LKL superfinalą.

„Tikrai džiugu, kad kol kas einame be traumų. Man tai su broliais yra svarbiausia, – triskart per petį nusispjovė M.Lukauskis. – O su patirtimi gal gali nuraminti tuos žaidėjus, kuriems to daugiau reikia, kad neužsiautėtų ir rungtynių pabaigą sužaistų protingiau.

Kol kas lyg ir pavyksta neblogai.“

Nieko asmeniško. Kažkam tikrai jo nerodau. Paprasčiausiai emocijų išreiškimas.

Kaip ir Mindaugui pataikyti tuos kritinius metimus, kai, vos tik puolėjui priėmus kamuolį patogioje situacijoje, varžovai dažniausiai jau būna pasmerkti.

Pats M.Lukauskis, aišku, tik kukliai gūžčioja pečiais, paklaustas apie tuos „jo metimus“.

„Na, išėjo tokia situacija: pas mane atsirado tas kamuolys ir... Reikia mesti.

Pataikiau. Šiandien pataikiau. Kitąkart galiu nepataikyti.

Taip jau išeina, ką aš padarysiu?“ – juokėsi M.Lukauskis.

„Court Side Newspaper“ statistika:

Turnyras

Min.

Tšk.

Dvit.

Trit.

Baud.

Atk. kam.

Perd.

Per. kam.

Kl.

Naud.

LKL 27,7 8,2 58,2% 31,7% 87,9% 3,2 2,7 1,6 1,3 10,7
EuroCup 27,8 8,2 56,7% 32,8% 63,2% 2,7 2,4 1,1 2,3 7,2

Ir taip jau išeina, kad po tokių metimų Mindaugas kelia ranką viršų. Sako, kad ranka natūraliai lieka po metimo ore – o tada savaime užsilieka trys arba vienas pirštas.

Tas pirštas nenukreiptas į kažkokį žmogų tribūnose. Ir tai nėra kažkokia žinutė „Lietuvos rytui“. Bet tai likimo pirštas.

„Nieko asmeniško. Kažkam tikrai jo nerodau. Paprasčiausiai emocijų išreiškimas“, – paaiškino M.Lukauskis.

Nieko asmeniško, tačiau jis su Kšištofu Lavrinovičiumi – dar vienu buvusiu „Lietuvos ryto“ žaidėju – antradienį gali pakeisti Panevėžio ir Vilniaus komandų likimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius