-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 09

Naujasis „Ryto“ paveikslas: kurie lietuviai gali persikelti į Vilnių?

Diržus susiveržęs Vilniaus „Rytas“ pasitinka pokyčius. Pirmąja kregžde sostinėje tapo puolėjas Lukas Uleckas, pristatytas praėjusį penktadienį, o eilėje stovi dar daugybė lietuvių. Kur krypsta „Ryto“ vadovo Rolando Jaručio žvilgsnis? 15min pabandė nuspėti potencialius variantus.

Užbėgant įvykiams už akių, jog naujuoju šerifu Vilniuje taps Donaldas Kairys, galime nuspėti, kad sostinėje kitą sezoną nutūps 4–5 užsieniečiai krepšininkai, kuriems bus patikėta pagrindinė žaidimo našta.

Bet spragas kamšyti teks krepšininkais iš Lietuvos, o laisvųjų agentų rinkoje yra keletas įdomių variantų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis

Įžaidėjai

Sutartis su „Rytu“ turi 26-erių Dovis Bičkauskis ir 18-metis Augustas Marčiulionis. Nors jaunasis talentas krypsta link likimo Lietuvoje, tačiau neatmetamas ir sparnų pakėlimo į NCAA variantas.

Nėra abejonių, jog Donaldui Kairiui iš skrybėlės teks traukti užsienietį atakų dirigentą, nes lietuviškame laisvų agentų akvariume šios pozicijos žuvų daug neplaukioja.

Tarp opcijų yra Klaipėdos „Neptūnui“ per brangiu tapęs Žygimantas Janavičius ar Kauno „Žalgirio“ kadaise testuotas Donatas Sabeckis, tačiau šie krepšininkai savo žaidimo stiliumi pernelyg panašūs į D.Bičkauskį.

Įdomi būtų Šarūno Vasiliausko kandidatūra, bet keturis sezonus Turkijoje paeiliui praleidęs bei gerai užsirekomendavęs įžaidėjas „Rytui“ yra tiesiog per brangus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Šaulys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Šaulys

Atakuojantys gynėjai

Juodai baltai raudonus sostinės komandos marškinėlius kitą sezoną tikrai vilkės klaipėdietis Mindaugas Girdžiūnas. Sutartį su „Rytu“ turi ir Karolis Giedraitis, tačiau jo likimas nėra aiškus – jis gali būti išnuomotas.

Klubas praėjusią savaitę pranešė apie pirmąjį naujoką – trejų metų kontraktas sudarytas su 21-erių 199 cm ūgio Luku Ulecku, kuris su D.Kairiu praėjusią vasarą dirbo jaunimo (U20) rinktinėje.

Nors įprasta Luko pozicija yra lengvojo krašto puolėjo, tačiau komandos vadovas Rolandas Jarutis jį įvardijo kaip gynėją, tad palikime jį čia.

Dažnai su sostinės komanda yra siejamas ir Utenos „Juventus“ komandoje atsiskleidęs Gytis Radzevičius, pernai LKL pirmenybėse rinkęs po 11,7 taško, 5,5 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvius perdavimus ir 15,3 naudingumo balo.

Galingas 24-erių metų 198 cm ūgio krepšininko žaidimas traukia ir užsienio klubų dėmesį, tačiau jis turi dar vienerių metų galiojančią sutartį su Aukštaitijos komanda, o „Rytas“ nėra linkęs išlaidauti ir atiduoti apie 30 tūkst. eurų siekiančią išpirką.

„Scanpix“ nuotr./Deividas Dulkys
„Scanpix“ nuotr./Deividas Dulkys

Vilniaus komandos vairą perėmus D.Kairiui, įdomiu variantu atvykti į Vilnių taptų Deividas Dulkys, šį sezoną plušėjęs Pedro Martinezo treniruotėse Manresos BAXI klube.

Ispanijos lygoje 32-ejų lietuvis pernai žaidė po 18,2 minutės ir rinko po 6,2 taško (32,9 proc.).

Kodėl D.Dulkys? Jis priklauso Šilutės krepšinio šeimai bei turi glaudų ryšį su D.Kairiu, kurio tėtis Steponas prieš daugelį metų snaiperiui nutiesė tiltą studijuoti į JAV.

Verta paminėti, jog D.Dulkys jau yra rungtyniavęs sostinės ekipoje, tačiau pirmasis blynas Europoje prisvilo ir 2012–2013 metų sezoną jis užbaigė Rygos „Barons“ klube, o antrąjį sezoną nuomos pagrindais praleido Lenkijos ir Turkijos klubuose.

Jei „Rytui“ reikės lietuvio snaiperio, o D.Dulkys bus per brangus, Rolando Jaručio žvilgsnis gali pakrypti į Saulės miesto pusę.

Tyliai ramiai LKL klubų geidžiamųjų sąraše aukštyn kyla Evaldas Šaulys – 15min žiniomis, į šį gynėją dairosi didžioji dalis lygos klubų. Vieni jo nori kaip starto penketo žaidėjo, kiti gynėjui yra numatę atsarginio vaidmenį.

Auksine rankele garsėjantis 27-erių klaipėdietis „Šiauliuose“ rinko po 11 taškų, o tolimų metimų procentas siekė 34,1. Pataikymas vidutiniškas, bet sutirštinti šio skaičiaus nereikėtų – tarp aukštesnio meistriškumo krepšininkų pagerėtų ir 191 cm ūgio krepšininko metimai.

Faktas tas, jog E.Šaulio metimas ir gebėjimas rinkti taškus lygoje yra išties vertinamas.

Vertas paminėjimo: Paulius Valinskas. Gynėją išlaikyti siekia Panevėžio „Lietkabelis“, tačiau gerokai susimažinus finansinius įgeidžius, tad jo ateitis lieka neaiški.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Lukauskis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Lukauskis

Lengvieji krašto puolėjai

Sunku įsivaizduoti scenarijų, kuriame Arną Butkevičių išvystume vilkintį „Ryto“ marškinėlius ir 2020–2021 metų sezone. Universalus puolėjas akivaizdžiai juos išaugo, klubas neturi finansinių resursų išlaikyti pagrindinę ekipos žvaigždę, o klaipėdietis yra pasiruošęs pirmajai karjeroje legionieriaus duonai.

Kas pakeis lyderį?

Šią poziciją veikiausiai užpildyti teks legionieriui, bet nuo suolo gali kilti įdomus bei Lietuvos krepšinio sirgaliams matytas veidas.

Pirmiausia, tai reikėtų baigti Tado Sedekerskio Vilniuje klausimą. Sostinės klubas buvo turėjęs su šiuo nidiškiu pokalbį, bet puolėją savo planuose kitam sezonui regi Vitorijos „Baskonia“, turinti su T.Sedekerskiu sutartį iki 2022-ųjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Jogėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Jogėla

Galima numanyti, jog „Rytas“ seks perspektyviojo Mato Jogėlos situaciją. Netrukus 22-ąjį gimtadienį minėsiantis atletiškas puolėjas turi dar metus galiojantį kontraktą su „Neptūnu“. Mėlynai balti norėtų prikirpti tauragiškio atlyginimą, bet mato jį kito sezono paveiksle užimant svarbų vaidmenį.

Praėjusį sezoną uostamiestyje M.Jogėla vidutiniškai rungtyniavo beveik po 18 minučių, pelnė po 7,5 taško, atkovojo po 3,3 kamuolio, atliko po 2 rezultatyvius perdavimus.

Nebūtų sensacija, jei trečią kartą į Vilnių sugrįžtų veteranas Mindaugas Lukauskis, apie kurio galimą sąjungą su „Rytu“ užkulisiuose yra kalbama vis dažniau.

41-erių puolėjas sportinės avalynės ant vinies kabinti neketina, LKL metraščiuose dar yra keletas siektinų rekordų, o ir karjerą būtų simboliška užbaigti ten, kur ją pradėjo.

Galbūt tai natūralus žingsnis, jei panevėžietis ateityje norėtų dirbti „Ryto“ klubo administracijoje?

Tiesa, M.Lukauskio sugrįžimas į Vilniaus ekipą gali tiesiogiai koreliuoti su Gedimino Žiemelio parama klubui. Analogiška situacija buvo 2017-aisiais – tuomet Mindaugas į sostinę grįžo po metų, praleistų Panevėžio „Lietkabelyje“, kai atsirado naujas rėmėjas.

Ilgaamžis atletas praėjusį sezoną Prienuose žaidė po 20 minučių, pelnė po 5,5 taško, atkovojo po 2,7 kamuolio, atliko po 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Masiulis

Sunkieji krašto puolėjai

Didžiausių kalbų sūkuryje atsidūrė „Žalgiriui“ priklausantis, bet šiuo metu Vokietijos čempionatą su Frankfurto „Fraport Skyliners“ baigiantis Gytis Masiulis.

Lietuvos čempionai turi kontrakte numatytą „pliusą“, tad šią vasarą gali pratęsti bendradarbiavimą. Pasak 15min šaltinių, „Žalgiris“ sprendimo dėl talentingo puolėjo dar nėra priėmęs.

Gytis tikrai yra per brangus sunkų laikmetį išgyvenančiam „Neptūnui“, bet vieša paslaptimi tapo, jog didelį norą įsigyti krepšininką rodo tiek „Rytas“, tiek „Lietkabelis“.

Realūs variantai atsiveria ir už Lietuvos ribų.

Panevėžiečių privalumas lenktynėse dėl krepšininko parašo – žaidimas Europos taurėje, sostinės klubo – geresnės finansinės sąlygos. Bet „Rytas“ trokšta susisieti trejiems metams, kai tuo metu „Lietkabelyje“ G.Masiulis galėtų žaisti ir nuomos sąlygomis.

Paini situacija, o ją dar labiau velia pasklidęs gandas apie neįprastą variantą europietiškame krepšinyje – „Žalgiris“ mainais už Mareką Blaževičių į Vilnių siųstų G.Masiulį ir pinigų sumą. Sunku pasakyti, kiek toks scenarijus yra realus.

Perspektyvaus kauniečio antrąjį sezoną „Neptūną“ stabdė traumos. Sezono starte mėnesiui iš rikiuotės jį išmetė sutrenktas nugaros nervas, sezono viduryje – plyšusi čiurna.

Vietiniame čempionate per 23 minutes G.Masiulis rinko po 10,3 taško, 4 atkovotus kamuolius bei 14 naudingumo balų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Osvaldas Olisevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Osvaldas Olisevičius

15min žiniomis, „Ryto“ kandidatų sąraše figūruoja ir metų snaiperiu Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte tapęs 27-erių Osvaldas Olisevičius.

Eimanto Bendžiaus tolimesnė karjera Vilniuje yra smarkiai abejotina, o „Neptūne“ žaidęs snaiperis primena prastesnę „Ryto“ kapitono versiją.

Vilnietis uostamiestyje rungtyniavo pastaruosius du sezonus, pernai LKL pirmenybėse rinkęs po 10,1 taško (46,3 proc. trit.), 3,5 atkovoto kamuolio bei 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tiesa, G.Masiulis svarstomas į startinio „ketvirtojo“ numerio poziciją, o O.Olisevičius – atsarginio žaidėjo.

Rinkoje yra matomos 31-erių Edgaro Želionio bei 29-erių Sauliaus Kulviečio pavardės, tačiau jų kainos dabartiniam „Rytui“ gali būti neįkandamos.

Pirmasis keliavo per egzotiškas šalis, vaikydamasis solidaus uždarbio – žaidė Egipto, Saudo Arabijos bei Prancūzijos klubuose. Tuo metu S.Kulvietis savo vietą atrado solidžiame Prancūzijos klube Dižono JDA.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis

Centras

Priekinė „Ryto“ linija per šį tarpsezonį galimai bus aplamdyta labai stipriai.

Didžiausias diskusijas sukėlė Mareko Blaževičiaus situacija. Perspektyvųjį 18-metį centrą į Kauną viliojo ir pats „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius, turėjęs su juo susitikimą akis į akį, o išlaikyti Mareką trokšta ir „Rytas“, siūlantis naują, bet finansiškai kuklesnę ilgalaikę sutartį.

Marekas blaškosi, tačiau likimo ženklai nėra palankūs sostinės klubui.

Komandą veikiausiai paliks ir Martynas Echodas, kuris norėtų likti, tačiau, 15min duomenimis, 22-ejų aukštaūgis praėjusį sezoną uždirbo per riebų „Rytui“ kąsnį – apie 140 tūkst. eurų.

Kauniečio vertė auga, šansų išvysti jį Vilniuje ir kitame sezone, jei jis smarkiai nenusirėš algos, beveik nėra.

Evaldo Kairio ateities Vilniuje taip drąsiai nubraukti negalime. Jis pernai uždirbo apie 100 tūkst. eurų. Norint likti „Ryte“, centrui tektų gerokai prisikirpti finansinius įgeidžius.

Realiausia, jog priekinė linija bus visiškai atšviežinta, o naujųjų taikinių sąraše galime rasti Lietuvos čempionams nereikalingu tapusį Lauryną Birutį, keliantį didžiulį susidomėjimą ir tarp kitų šalies klubų.

15min duomenimis, realiausias scenarijus, jog rugpjūtį 23-iąjį gimtadienį minėsiantis centras pirmą kartą išbandys legionieriaus patirtį.

213 cm ūgio bokštas išsilaižė traumas ir galingai sugrįžo ant parketo, tapęs naudingiausiu LKL krepšininku – Prienuose L.Birutis rinko po 15,2 taško, 7 atkovotus kamuolius bei 20,4 naudingumo balo.

Akiratyje yra ir „Šiauliuose“ siautėjęs Rokas Gustys, tačiau centras dar turi vienerių metų kontraktą, kurį laiko išpirkos suma.

Bet tai nereiškia, jog Šiauliuose nėra daugiau aukštaūgių, kurie galėtų traukti Rolando Jaručio akį. Negalime atmesti varianto, jog „Rytą“ sudomint gali Benas Griciūnas, šį tarpsezonį leidžiantis individualiai dirbdamas su Donaldo Kairio tėčiu Steponu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius