Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 26

Nekukli kuklaus talento žinutė „Žalgiriui“ ir Lietuvos rinktinei

Atėjęs į rytinę „Šiaulių“ treniruotę Antanas Sireika ten randa vyriausią komandos narį Vytautą Šarakauską, visą šlapią nuo prakaito. 36-erių centras prieš pratybas jau būna spėjęs išmesti porą šimtų tritaškių. Anksčiau nei valandą iki treniruotės pradžios Šiaulių arenoje pasirodo ir antras jauniausias komandos narys. Laurynas Birutis ten tyliai ramiai tobulina savo žaidimą ir kukliai beldžiasi į aukščiausią lygį. Tą belsmą jau girdi „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės treneriai.
Laurynas Birutis
Laurynas Birutis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Pirmadienis | PČ 2019 atranka | Lietuva – Kosovas | 19:30 | Klaipėda

„Jis visiems siunčia labai aiškią žinutę. „Žalgiriui“: „tuk tuk, aš jau čia, noriu į „Žalgirį“ – noriu žaisti Eurolygoje“. O į rinktinę atvažiavęs visiems dideliems turbūt sakys: tuk tuk, aš noriu tavo vietos.“

Taip vaizdingai apie L.Birutį kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis, jau antrą kartą pakvietęs 20-metį vidurio puolėją į nacionalinės komandos stovyklą.

213 cm ūgio krepšininkas 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankoje dar nesužaidė nė vienerių rungtynių, bet jau turėtų debiutuoti pirmadienį su Kosovu, kadangi pirmąkart yra įtrauktas į mačo dvyliktuką.

Iš paties L.Biručio tikrai neišgirsite tokių pareiškimų apie „Žalgirį“ ir Lietuvos rinktinę. Šio žaidėjo pareiškimai gula ne į antraštes, o ant parketo.

Kaip kad 35 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 43 naudingumo balų pasirodymas Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje su „Žalgiriu“, vos nesukūręs „Šiauliams“ sensacijos 78:85.

„Jis žaidžia tikrai gerą sezoną, tobulėja. Malonu dėl jo. Bet šitaip jam siausti tikrai negalima, – po to mačo krapštė ausį Šarūnas Jasikevičius, nesuprasdamas, kaip žalgiriečiai leido taip dominuoti 20-mečiui. – Galvoju, kad jis subrendęs ir gali žaisti aukštesniame lygyje. Nežinau, kur tas lygis, bet jis jau įrodė, kad gali žaisti aukščiau.“

24sek žiniomis, Kauno „Žalgiris“ sausį domėjosi galimybe susigrąžinti „Šiauliams“ paskolintą krepšininką, tačiau L.Birutis liks gimtajame mieste bent iki sezono pabaigos. Ir tai tikrai nėra blogas scenarijus.

„Nieko nežinau“, – paklaustas apie „Žalgirio“ susidomėjimą 24sek Palangoje tikino L.Birutis.

Jo treneris Antanas Sireika teigė, kad šios derybos tebuvo kalbų lygio ir nebuvo arti susitarimo. O ir jeigu galėtų, patyręs specialistas norėtų dirbti su Laurynu dar bent vieną sezoną – iki 2019-ųjų vasaros.

„Tai priklauso ne nuo mūsų, bet, manau, su protingais žmonėmis galima sukalbėti, ko norime pasiekti, – 24sek pasakojo A.Sireika. – Ar visą sezoną, ar dalį sezono, bet, galvoju, Laurynui dar yra marios darbo.

Žmogui laiku visko neišmokus sunku jį įmesti į labai aukštą lygį. Vis tiek reikia turėti kažkokį techninį arsenalą ir po to šokti be baimės. Kokio dydžio bangos bebūtų, žmogus turi mokėti plaukti. Čia irgi turi turėti arsenalą, būti įgudęs. Ne tik kažkiek pamokytas, bet ir jau įvaldęs. Ir visai kitas bus žaidėjas.

O per anksti įmetus... Turime daug pavyzdžių. Išvažiuoja į NBA, Eurolygos komandas, o po to juos mėto į žemesnio lygio klubus.

Kryptingai dirbant, žmogui reikia subręsti, kad jį mestum į kovą. O ne laikyti jaunį kaip atsargai, kur gal išleisi LKL. Bet čia mano nuomonė.“

VIDEO: L.Biručio žaidimo epizodai Šiauliuose

Pats Laurynas purto galvą paklaustas, ar sezoną norėtų baigti „Žalgiryje“, ar „Šiauliuose“ – nežino.

„Nežinau, sunku pasakyti. O dėl kito sezono, bus matyti. Vis tiek reikia pabaigti sezoną ir tada žiūrėsime, galvosime“, – nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo L.Birutis.

24sek žiniomis, A.Sireikos norams greičiausiai bus nelemta išsipildyti. „Žalgiris“ linkęs suteikti L.Biručiui šansą rungtyniauti pagrindinėje komandoje jau nuo kito sezono.

Viskas logiška, nes skaičiai rodo, kad aukštaūgis pasirengęs. Su 13,6 taško (64,4 proc. dvit.), 6,7 atkovoto kamuolio, 1,4 bloko ir 18,7 naudingumo balo vidurkiu Laurynas yra pats efektyviausias LKL krepšininkas pagal standartinę statistikos išraišką.

Bet kaip pasakytų A.Sireika, Laurynas gali dar geriau.

Gali jam pasakyti, kad turės dirbti ne tris, o aštuonias valandas, ir jis tą darys su dideliu azartu.

61-erių trenerio filosofija yra tokia – visada galima surinkti vienu tašku, atkovotu kamuoliu ir naudingumo balu daugiau. Sykį „Šiaulių“ snaiperis Nickas Zeisloftas pataikė 6 tritaškius iš 9, bet nustebo, išgirdęs A.Sireikos pastabas.

„Kodėl metei tik 9 kartus? Tavo diena, gerai einasi, kodėl patenkintas, jog įmetei šešis? Man reikia, kad mestum be sustojimo. Mano reikalas, kada tave pakeisti ir sustabdyti“, – istoriją prisiminė A.Sireika.

Treneriui norėdavosi pasakyti kažką panašaus net Arvydui Saboniui, su kuriuo jis, treniruodamas Kauno „Žalgirį“ 2004-aisiais, buvo per plauką nuo Eurolygos finalo ketverto.

Tad galite įsivaizduoti, koks reiklus Antanas Sireika Laurynui Biručiui yra treniruotėse.

„Ne toks jis jau ir ramus“, – juokėsi L.Birutis, nors rungtynėse A.Sireika palieka labai diplomatiško ir pakankamai santūraus trenerio įspūdį.

Roberto Ponelio nuotr./Antanas Sireika
Roberto Ponelio nuotr./Antanas Sireika

Treniruočių salėje – galingas ginklas

Šiauliuose jaunasis Lietuvos krepšinio talentas gauna daug laisvės, bet dar didesnes pievas jo tobulėjimo kloduose mato A.Sireika.

Laurynas jau abiem rankomis gali rezultatyviai užbaigti išpuolį žaisdamas nugara į krepšį. Jo klaidinančius judesius ir puskablius sunku sugaudyti net „Žalgirio“ aukštaūgiams. Bet A.Sireika nori, kad 213 cm ūgio krepšininkas būtų nesugaudomas ir prie tritaškio linijos. Tad pratybose A.Sireika prigalvoja L.Biručiui įvairiausių pratimų.

Aukštaūgis dažniausiai nespėja paskui taikliausius „Šiaulių“ snaiperius, lenktyniaudamas, kas sumes daugiau tritaškių. Bet po pratimo jis prieina prie A.Sireikos ir pagautas azarto sako: „Treneri, sužaiskim dar kartą – dabar jau tikrai laimėsim.“

„Smagu, kad jis nesipriešina ir supranta, kad ateitis priklauso universaliems žaidėjams, – juokėsi A.Sireika. – Gali jam pasakyti, kad turės dirbti ne tris, o aštuonias valandas, ir jis tą darys su dideliu azartu.

Taip, Laurynas kuklus, gal lėtokas, švelnaus charakterio vaikas. Bet jis labai darbštus ir imlus. Galvoju, tai yra neeilinės savybės.

Jis neverkšlena, nesako, kad buvo labai sunku ir kad nepaeina. Sakau, kad viskas priklausys nuo kojų, nugaros ir noro. Visa tavo ateitis. Vaikas, matyt, įsiklauso. Dirba ir aš tik džiaugiuosi.

Manęs kartais klausia, kokia krepšininko savybė svarbiausia: metimas, šoklumas, greitis? Aš sakau, kad pats svarbiausias talentas yra talentas darbui. Galvoju, Laurynas šitą talentą turi. O to darbo, aišku, yra marios.

Bet jei jis tą turi, vadinasi, galima išdrožti bet ką. Nesu visažinis ir visagalis, bet aš tikiu.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis

A.Sireika kartais pats užsuka į treniruočių salę. Ir ten dažnai sutinka L.Birutį. Šis pluša papildomai, kad sustiprintų nugarą ir kojas. Jeigu sustiprins ir pataikymą iš toli, L.Biručio svajonės praverti NBA duris gali tapti realybe.

Ne veltui jo idealas yra Pau Gasolis, kurio žaidimo epizodais iš už Atlanto jis žavisi labiausiai. Laurynas kažkuo primena 213 cm ūgio Joną Valančiūną, kuris pradėjo stebinti NBA savo taikliais metimais iš toli.

A.Sireika apie Joną turi linksmą istoriją. Dabartinį „Toronto Raptors“ centrą jis treniravo LKL Visų žvaigždžių rungtynėse. Specialistas pasakė tuomet vos 20-mečiui auklėtiniui: „Žaisi ir būsi aikštėje tol, kol pataikyti iš toli. Nepataikysi – turėsi žaisti visas 40 minučių.“

J.Valančiūnas pataikė patį pirmą savo mestą tritaškį.

Niekada nesakyk, kad jau yra gerai. Kad ir kuo bebūtum. Būsi NBA čempionas? Sakyk sau, kad nori būti dukart NBA čempionas.

L.Birutis šį sezoną LKL pirmenybėse kol kas išmetė tik vieną tolimą metimą ir jis buvo netaiklus. Bet A.Sireikia tiki, kad tai gali tapti nauju stabiliu „Šiaulių“ lyderio ginklu.

„Labai džiaugiuosi Lauryno pažanga, jo atsidavimu ir darbu. Aš esu patenkintas ir džiaugiuosi, kad Laurynas ima, ką mokome, daug dirba papildomai.

Maloniai nustebino, kad jis turi gerą riešą ir gali pataikyti. Dideli žmonės įpratę žaisti po krepšiu, iš nedidelio atstumo, o jis puikiai pataiko iš vidutinio nuotolio. Norėčiau, kad pataikytų ir iš tritaškio.

Šiuolaikiniai centrai yra metantys, bėgantys, tad norėčiau, kad čia būtų tokia pažanga. Ypač kai pamačiau, kad jis turi taiklią ranką.

Noriu, kad didesni žmonės žaistų ne tik nugara, bet iš toliau, su prasiveržimais. Tai Lauryno laukia ateityje. Kiek čia spėsime padaryti. Ne tik tolimi metimai, bet ir prasiveržimai. Toks šiuolaikinis krepšinis.“

#proudtobelithuanian ????????????

A post shared by Laurynas Birutis (@lauris_11) on

Prašo daugiau šypsotis

A.Sireikai projektuoti jaunų talentų ateitį – pats nemėgstamiausias dalykas.

Sykį L.Biručio pavardė buvo šmėstelėjusi NBA naujokų biržos prognozės antrajame rate. Praėjusį sezoną baigusį Prienuose jį lankė NBA skautai.

NBA dėmesys ir solidūs skaičiai LKL krepšinyje rodo, kad auga tvirtas krepšininkas.

„Aš labai nemėgstu prognozuoti. Ne dėl to, kad bijau apsirikti. Tiesiog bijau sugadinti žmones, – perspėjo A.Sireika. – Bijau jiems piešti vaivorykštės spalvas, gražią ateitį. Esu pedantiškas. Net jei gerai kažką padaro, galiu kabinėtis: galėjai geriau padaryti.

Nelabai noriu sakyti, kad o, šaunuolis, oi, gerai padarei. Pasakau kartais, randu kokią progą žodžiui pasakyti, bet nemėgstu liaupsinti.

Tu esi artistas – turi žaisti dėl kitų. Turi suteikti džiaugsmą. Jei nesišypsai, ir kiti nenorės šypsotis.

Niekada nesakyk, kad jau yra gerai. Kad ir kuo bebūtum. Būsi NBA čempionas? Sakyk sau, kad nori būti dukart NBA čempionas.

Nėra galimybių ribų. Niekada nereikia sakyti, kad patekau į Lietuvos rinktinę, kažką pasiekiau, jog žaidžiu Eurolygoje. Aš visada tą sakysiu žmonėms.“

Pats L.Birutis ne iš tų, kurį veiktų pagyros. Jis pats, paklaustas apie sėkmingą savo sezoną, pirmiausia kalba apie komandos rezultatus, o tik po to apie save.

Jis tiesiog toliau kaip kempinė sugeria visas A.Sireikos ar jo tėčio, buvusio krepšininko, Sigito Biručio pastabas, ir, pasirodydamas treniruotėse valanda anksčiau nei pratybų pradžia, daro viską, kad taptų geresniu žaidėju.

Žmonės kalba, kad L.Biručiui trūksta charakterio, jog šis taptų aukščiausio kalibro krepšininku. Esą jis per geras ir per minkštas.

Bet A.Sireika tiki savo auklėtiniu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis

„Manau, jis galėtų šiek tiek optimistiškiau į viską žiūrėti. Jo veido tokia mimika. Jis lyg ir nepatenkintas, nuliūdęs, suglumęs, – šypsojosi A.Sireika. – Jis nori išlikti kuklus. O aš sakau, kad kiekvienas žmogus turi turėti savo vertę ir nereikia to bijoti.

Jei nepaduoda kamuolio, patempk už rankos, sakyk: duok man kamuolį, buvau atsidengęs. Taip skatinu žmogų. Turi pajusti malonumą. Nelauk, kol nuo kitų priklausys tavo veiksmai.

Laurynas nėra kažkoks visai kuklus, bet galėtų skatinti pats save. Ne daug džiaugtis, bet kad pajustų malonumą. Daugiau šypsenos.

Galima paprastai įmesti, bet geriau įdėk – maloniau įdėti. Nusišypsok, žiūrovams pamojuok. Tu ne save girk. Tu esi artistas – turi žaisti dėl kitų. Turi suteikti džiaugsmą. Jei nesišypsai, ir kiti nenorės šypsotis. Turi šypsotis, būti patenkintas, bet nesipuikuoti.

Šypsotis yra džiaugtis. Jei tu džiaugsiesi, tai ir kiti džiaugsis. O kad džiaugsmas būtų, turi surasti drąsos, klausyti trenerio.

Yra daugybė niuansų. Bet viskas yra gerai. Laurynas eina gera linkme.“

Galbūt L.Birutis šį sezoną šypsosi ne visada, bet dažnai šypsosi žmonės, žiūrėdami jo žaidimą.

Atėjo akimirka, kai perspektyvų 20-metį išvysime ir su garbingais Lietuvos rinktinės marškinėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius