-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 26

Nepeikti rinktinės prašęs Kazys Maksvytis: „Šešerios vestuvės ir ketverios krikštynos“

Lietuvos rinktinė triuškinamu rezultatu 98:62 revanšavosi Latvijos krepšininkams už pralaimėjimą Rygoje bei iškovojo pirmą kartą įsteigtą Prano Lubino taurę. Po pergalės – Kazio Maksvyčio mintys apie sunkiai surinktą komandą ir per stiprų peikimą po pralaimėjimo Latvijoje.

Beveik pilnoje „Šiaulių“ arenoje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pergalingai užbaigė pasiruošimą pasaulio čempionato atrankos langui. Kazio Maksvyčio auklėtiniai revanšavosi Latvijos krepšininkams 98:62 už skaudų pralaimėjimą prieš keletą dienų Rygoje.

„Džiaugiuosi pergale. Norėjosi pasiekti revanšą. Komanda gerai sureagavo. Pirmoje pusėje gal dar buvo kažkoks neužtikrintumas, bet tą neužtikrintumą padėjo įveikti mūsų puolimas, ypač antrojo kėlinio pradžioje. Antroje mačo pusėje kažkiek apsigynėme, gana neblogai veikė mūsų besikeičianti gynyba. Manau, kad ši rinktinė gali tai daryti, nes aukštaūgiai visi gana mobilūs, o gynėjai yra aukšti. Manau, kad tai naudosime, – kalbėjo Kazys Maksvytis. – Kažkiek sureagavome į pirmąjį pralaimėjimą ir mūsų peikimą. Norėčiau jūsų paprašyti nekarti visų šunų. Mes treniravomės tik šešias dienas prieš pirmąsias rungtynes ir turėjome tik tris žaidėjus, žaidusius languose. Trūko treniruočių ir susižaidimo. Mums ir antraštės padėjo susikaupti, kad pralaimėjimas Rygoje buvo gėdingas. Nieko neįvyko po pirmųjų rungtynių – sureagavome ir ištaisėme klaidas.

Dabar irgi nieko neįvyko. Pamatėme, kad galime žaisti gerai. Yra kur galime ir patobulėti. Kažkiek gal ir per agresyviai gynėmės momentais, pridarėme klaidelių ir nereikalingų pražangų. Bet gal gerai, kai reikia komandą stabdyti, o ne užvedinėti. Kažkur buvo chaosas, kai tris ar keturias atakas nieko nepelnėme. Šiuos dalykus norėtume pataisyti. Bendras vaizdas džiugina – atsigriebėme didesne persvara, ką ir akcentavome, ir einame į kitas rungtynes.“

Nacionalinė šalies komanda mačo kontrolę į savo rankas griebė nuo pirmųjų minučių.

Pirmasis kėlinys priklausė Ignui Brazdeikiui, kuris prasiveržimais ir taikliais metimais draskė Luca Banchi treniruojamos Latvijos rinktinės gynybinės barikadas. Lietuvis vien per pirmąsias kiek daugiau nei penkias minutes surinko 10 taškų, o po pirmojo ketvirčio šeimininkai pirmavo 23:15.

Mačą I.Brazdeikis baigė savo sąskaitoje turėdamas 17 taškų, 3 atkovotus kamuolius ir 3 rezultatyvius perdavimus.

„Jis gali stabiliai gerai žaisti, tai yra geras požymis, – sakė K.Maksvytis. – Taip pat yra ir treniruotėse. Pirmoje gal kiek nedrąsiau jautėsi, bet po to atrodė neblogai. Taip ir rungtynėse. Šiose žaidė dar drąsiau. Ir gerai ginasi jis. Patys pamatėte, ką jis gali. Gana agresyvus, šiek tiek prisitaikė. Džiaugiuosi, manau, kad bus nebloga parama ne tik šiame lange.“

Treneris teigė, jog aštuonerius metus Lietuvoje iki tol nebuvęs Ignas Brazdeikis puikiai integruojasi į komandos rūbinę.

„Bandome kalbėti lietuviškai, jei kažko nesupranta, atsako angliškai. Nors supranta jis neblogai. Manau, kad ši stovykla padės Ignui ir šiuo atžvilgiu. Jam padeda ir komandos draugai – kažkiek padeda, kažkiek patraukia ir per dantį, kaip ir būna komandose. Kaip matome, savo neblogu žaidimu ir darbu treniruotėse jis užsitarnauja pagarbą iš komandos draugų“, – sakė K.Maksvytis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Antrąsias rungtynes paeiliui praleido vestuves atšokęs Laurynas Birutis. Vietoje pirmajame susitikime žaidusių Karolio Lukošiūno, Arnoldo Kulbokos ir Regimanto Minioto šįkart rinktinės marškinėlius apsivilko Vytenis Čižauskas, Gytis Radzevičius ir Gytis Masiulis.

Ryškiausiai iš šio trejeto sekėsi G.Masiuliui, kuris vien per antrąjį kėlinį iš trijų identiškų situacijų susagstė tris tritaškius bei per ketvirtį surinko net 15 taškų.

Ispanijoje praėjusį sezoną praleidęs puolėjas iš viso surinko 17 taškų ir 4 atkovotus kamuolius.

Trečiajame ketvirtyje Lietuvos rinktinė išlaikė turėtą 14 taškų persvarą, bet paskutines 10 dvikovos minučių lietuviai laimėjo net 31:9. Sirgaliai prašė šimtojo taško, tačiau paskutinio išpuolio K.Maksvyčio kariauna neatliko ir triumfavo 98:62.

„Gerbiu kaimynus, gerbiu ir trenerį. Su Luca Banchi jau esame susikirtę. Laimėjome, bet turime atsiprašyti žiūrovų, nes turime laikytis etikos taisyklių“, – apie paskutinę ataką kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris.

VIDEO: PIKENROLAS: M.Kuzminskas – rinktinė be Kuzios, atmesti „Žalgirio“ kvietimai ir planai po karjeros

Latvijos komandai klimpstant vis į didesnę duobę, neatlaikė brolių Bertanių nervai. Jie vis ginčijosi su arbitrais, varžovais, o galiausiai abu anksčiau laiko su penkiomis pražangomis visam laikui prisėdo ant atsarginių suolo.

Treneris buvo paklaustas, ar pasiteisino pasirinkimas žaisti dvejas draugiškas rungtynes su Latvija.

„Žinote, tokiu metu varžovą pasirinkti yra sunku, – sakė K.Maksvytis. – Langas dar nepraėjo, bet jau galiu pasakyti, kad susidūrėme su nemažais įvykiais. Matote, ką mums pavyko surinkti iš pagrindinės sudėties. Sunkūs sezonai, traumos, asmeninės problemos ar šiaip poilsis... Jau minėjau, gal šešerios vestuvės ir ketverios krikštynos. Žaidėjus buvo surinkti labai sunku. Bet surinkome tai, ką surinkome. Jie atvažiavo labai alkani. Pavyko išbandyti žaidėjus.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Šležas – apie Šaro kėdę, G.Žiemelio klubą ir Brolių pagerbimo mačą

Pergale pažymėtame mače K.Maksvytis išbandė visus tris į langą atvykusius įžaidėjus – Vytenį Čižauską, Donatą Sabeckį ir Arną Veličką.

„Manau, kad neblogai pradėjo Arnas Velička. Rotavome, davėme laiko, pabaigoje susimušė koją ir visai nebeleidome. Neberizikavome, nes ne tokios rungtynės. Šiandien jis neblogai įsipaišė ir mažai darė klaidų tiek puolime, tiek gynyboje. Tai buvo pirmosios Vytenio Čižausko rungtynės, jam dar reikia laiko įsivažiuoti. Donatas Sabeckis irgi yra naujokas“, – sakė K.Maksvytis.

Treneris atskleidė sunkumus, kuriuos teko praeiti renkanti rinktinę atrankos langui.

„Renkant šią rinktinę atsisakė, atrodo, 5 ar 6 įžaidėjai, – sakė K.Maksvytis. – Galiausiai atsisakė ir tokie žaidėjai kaip Bičkauskis, Janavičius. Tiesa, juos kvietėme esant jau avarinei situacijai. Nekalbu apie Dovydą Giedraitį ar Kristupą Žemaitį. Vienas traumą gydosi, kitas vestuves švenčia. iš „Ryto“ kvietėme Margirį Normantą ir Vaidą Kariniauską. Galiausiai priėjome to, kad kvietėme tuos, kurie buvo ir sutiko. Vytenis iš vaizdo nekrinta. Jam buvo pirmos rungtynės. Treniruotėse jis iš vaizdo nekrenta, nesvarbu, kad atvyko iš antros Prancūzijos lygos. Manau, kad jūs sureikšminate. Atsiminkite, ką jis davė ir dar duos.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

Jau liepos 1-ąją dieną lietuviai žais atrankos rungtynes Bulgarijoje, Samokovo mieste. Šios šalies krepšininkus K.Maksvyčio auklėtiniai lapkritį namuose sudaužė 89:69.

„Laukiame informacijos. Šiandien bulgarai žais su serbais, kiek žinau, tai uždaros rungtynės. Labai priklausys, ar komandoje bus Dee Boostas ir Saša Vezenkovas. Jų pirmajame mače nebuvo. Tai pietų komanda, kuri gyvena emocijomis ir tritaškiais metimais. Ir greitu puolimu. Bus svarbus atsilaikyti, numušti jų emocijas, įvelti į fiziškesnį žaidimą. Žinoma, daug priklausys, ar žais jų lyderiai ir kaip pavyks juos sulaikyti“, – apie būsimą varžovą kalbėjo K.Maksvytis.

Po trijų dienų, liepos 4-ąją, šalies rinktinė Klaipėdoje susikaus su Čekijos krepšininkais, kuriuos lapkritį Opavoje įveikė 74:66.

„Čekų sąrašas paskelbtas. Jų veidas šiek tiek keisis. Jeigu pirmajame lange jie buvo mobilesni, dabar grįžo du aukštaūgiai iš Azijos. Bus ir Tomašas Satoransky, nors Jano Vesely neturėtų būti. Tai bus dar fiziškesnė komanda. Jie išplės aikštelę, bet bus fiziškesni. Tokios yra pirmos žinios“, – Čekijos rinktinę pristatė treneris.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

K.Maksvytis į Bulgariją vešis 14 žaidėjų, nors iki lango pabaigos nori turėti visus 16.

„Norime dar dvi dienas su visais pasitreniruoti, nes yra ir traumų tikimybė. Paprašysime visų žaidėjų palaukti iki lango pabaigos. COVID-19 situacijos gal nėra, bet traumų situacija yra. Turime po tris nominalius įžaidėjus ir aukštaūgius. Jei kažkas iškris, laikysimės su 16 žaidėjų iki pabaigos“, – sakė 45-erių strategas.

Treneris pasidalijo mintimis ir apie patirtį vadovaujant dviem pagrindinėms šalies komandoms – Lietuvos rinktinei ir Kauno „Žalgiriui“, kuris dabar pasinėręs į sudėties komplektacijos darbus.

„Nėra lengva. Baigsime langą, turėsime tris savaites poilsio. Kažkiek reiks skirti laiko poilsiui ir komplektacijai. Kol kas tai pavyksta daryti. Žinau, kad lengva nebus. Pajaučiau kėdės karštumą, kai buvo sunki sezono pabaiga, o iškart atėjo ir rinktinė. Reikalų bus, bet tikiuosi, kad juos sutvarkysiu“, – sakė Kazys Maksvytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius