Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 22

Neprognozuojama kaktomuša: „Rytas“, „Neptūnas“ ir jų argumentai žengti į LKL finalą

Trečiadienį Klaipėdoje startuoja neprognozuojama LKL pusfinalio serija. Klaipėdos „Neptūnas“ ir Vilniaus „Rytas“ susirems kovoje dėl patekimo į kitą etapą. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo svarbiausias laukiančias mikrodvikovas, išskyrė abiejų komandų pranašumus ir pateikė prognozę, kas taps poros nugalėtoju.
Arnas Butkevičius ir Osvaldas Olisevičius
Arnas Butkevičius ir Osvaldas Olisevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klaipėdos „Neptūno“ ir Vilniaus „Ryto“ susitikimai LKL pusfinalyje jau tampa tradicija.

Šį kartą namų aikštelės pranašumą turi klaipėdiečiai, kurie demonstravo stabilesnį žaidimą reguliariojo sezono metu.

Tarpusavio dvikovose LKL čempionate ekipos pasidalino po dvi pergales, tačiau klaipėdiečiai tris kartus įveikė Kauno „Žalgirį“, todėl trečiadienį seriją pradės namuose.

Tai gali būti esminis aspektas šioje trumpoje serijoje iki 2 pergalių. Jos sutrumpinimas dar labiau padidina kiekvienos mažos detalės išpildymo svarbą.

Pažvelkime į pagrindines individualias dvikovas bei stipriąsias ekipų puses.

Dvikovos

  • Butkevičius prieš Gailių/Kisielių

Arnas Butkevičius buvo pripažintas viso LKL ketvirtfinalio etapo MVP po to, kai serijoje su „Juventus“ per trejas rungtynes vid. rinko 20,6 taško ir 30 naud. balų.

Jis buvo pagrindinė priežastis, kodėl „Rytui“ pavyko išvengti fiasko – iškritimo ketvirtfinalyje. Lengvasis kraštas buvo itin agresyvus greitajame puolime, į kurį mėgsta bėgti visa „Ryto“ komanda, tačiau jis tą darė ypač efektyviai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laimonas Kisielius, Arnas Butkevičius, Tomas Delininkaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laimonas Kisielius, Arnas Butkevičius, Tomas Delininkaitis

Galbūt negalime tikėtis, kad klaipėdiečiai praras tiek kamuolių, kiek tai darė „Juventus“ komanda, tačiau jie turės užtikrinti, kad A.Butkevičiui atkovojus kamuolį, jis bus stabdomas kuo anksčiau – neleidžiant jam įsibėgėti bei atakuoti link savo krepšio besitraukiančių gynėjų.

Prieš jį dažniausiai matysime Deividą Gailių arba Laimoną Kisielių. Šie nusileidžia Arnui greičiu, tačiau turi gerą kūno sudėjimą kaunantis dėl geresnės vietos baudos aikštelėje.

Matėme, kaip Utenos ekipa bandė provokuoti Butkevičių tritaškiams, taip atimant jo prasiveržimą, tačiau tai pasiteisino tik iš dalies – šis realizavo 6 iš 17 (35 proc.) ir tai yra jo sezono vidurkis.

Arno vaidmuo vilniečių ekipoje su kiekvienomis rungtynėmis šiame sezone tik auga, todėl jo sustabdymas bus viena iš pagrindinių „Neptūno“ užduočių.

VIDEO: „Ginčas“ ir LKL pusfinalis: Kas taps „Žalgirio“ varžovu finale?
  • Grantas prieš Parachouskį

Abu vidurio puolėjai turėjo solidžias ketvirtfinalio serijas. J.Grantas rinko po 21,3 naud. balo, kai A.Parachouskis – 22,6. Abu yra išnaudojami daugiausiai kaip pikenrolo žaidėjai. Jų skaičiai ir vaidmuo šioje serijoje priklausys ne tik jų pačių, tačiau ir nuo to, kaip gynėjams pasiseks surasti juos baudos aikštelėje.

Galima laukti daug kontakto, daug fizinės kovos. J.Grantas yra vienas iš kelių LKL centrų, kurie yra pajėgūs itin apsunkinti gyvenimą galingai sudėtam baltarusiui, tačiau tam reikės maksimalių pastangų ir koncentracijos, kurios visai „Neptūno“ komandai trūko serijos su Prienais metu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jerai Grantas ir Eimantas Bendžius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jerai Grantas ir Eimantas Bendžius

Bus įdomu matyti ir kaip šiems centrams pavyks išvengti pražangų problemos. Abi komandos dažnai naudoja agresyvią gynybą 2 prieš 2 žaidimo metu, o tai kelia papildomų problemų aukštaūgiams.

Tik šioje vietoje „Neptūno“ pranašumas yra tas, kad ant suoliuko jie turi ir Simą Galdiką, kuris gynyboje taip pat puikiai gali atstovėti prieš A.Parachouskį, tuo tarpu M.Echodas nėra toks stiprus, kaip J.Grantas.

  • Bendžius prieš Masiulį

Dviejų ketvirtųjų numerių dvikova. G.Masiulis nustebino lemiamose rungtynėse su Prienais, kuomet pataikė net 5 tritaškius iš 8. Tuo tarpu E.Bendžius turėjo ganą prastą seriją metant iš toli (6 iš 18), o tai yra žemiau jo standartinio lygio.

Visgi, šie du žaidėjai aikštelėje praleis nemažai laiko ir dažniausiai tą darys ties tritaškio linija. Kaip jiems pavyks išplėsti aikštelę savo sugebėjimu pataikyti iš toli, gali būti kertinis šios serijos aspektas.

Karolio Bakūno nuotr. /Gytis Masiulis
Karolio Bakūno nuotr. /Gytis Masiulis

Kitas dalykas, kaip E.Bendžiui pavyks susitvarkyti su G.Masiuliu baudos aikštelėje. „Žalgirio“ skolintas aukštaūgis yra patobulėjęs, gerai provokuoja pražangas, aktyviai kovoja dėl atšokusių kamuolių. E.Bendžius turės užsiimti teisingas pozicijas kovose dėl atšokusių kamuolių, kitaip gali pasikartoti rungtynių su „Juventus“ scenarijus, kuomet „Ryto“ krepšininkai praleido 22 taškus po antrųjų šansų.

Pranašumai

  • Aktyvi „Ryto“ gynyba

Agresyvi „Ryto“ gynyba prieš „Juventus“ paskutinėse serijos rungtynėse buvo esminis raktas patekimui į pusfinalį. Pirmoje rungtynių dalyje uteniškiai klydo kone kas antroje atakoje.

Po pikenrolo sekdavo agresyvus stepoutas, kuris neleisdavo gynėjams lengvai įžaisti kamuolio, o vėliau aktyvios vilniečių rankos bei savalaikės pagalbos tiesiog surakino „Juventus“ puolimą.

Tai leido vilniečiams bėgti į greitą puolimą bei pelnyti lengvus taškus – ši komanda būtent to ir siekia.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LKL ketvirtfinalio mūšis Vilniuje: „Rytas“ – Utenos „Juventus“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LKL ketvirtfinalio mūšis Vilniuje: „Rytas“ – Utenos „Juventus“
  • „Neptūno“ kamuolio judėjimas

Žiūrint iš klaipėdiečių pusės, ši komanda yra puikiai suderinusi veiksmus puolime.

Savalaikiai perdavimai, teisingai pasirenkami perdavimų kampai, puikus žaidėjų išsidėstymas bei judėjimas be kamuolio – tai Kazio Maksvyčio puolimo taisyklių pagrindai.

Negalime tikėtis, kad vilniečių gynyba juos išmuš iš vėžių taip, kaip tai atsitiko uteniškiams. „Neptūnas“ yra itin pavojingas ties tritaškio linija, nuo kurios gali pataikyti praktiškai visi žaidėjai, todėl tikiu, kad „Ryto“ trenerių štabas akcentuos agresyvius metikų atakavimus, taip priverčiant juos sumušti kamuolį į žemę, o ne mesti iš stovimos pozicijos.

  • Klaipėdiečių centravimas prieš „Ryto“ gynėjus

Įdomu bus pamatyti, ar D.Gailius ir L.Kisielius, kurie rungtynes pradeda atitinkamai 2 ir 3 pozicijose, imsis centruoti prieš „Ryto“ gynėjus.

Šioje vietoje galima įžvelgti šiokį tokį „Neptūno“ pranašumą, kuomet aikštelėje yra DJ Seeley ir M.Girdžiūnas.

Klaipėdiečiai sezono metu bandė tą daryti prieš M.Gecevičių ir P.Valinską, kadangi prieš juos D.Gailius turėjo ūgio bei jėgos persvarą.

  • „Ryto“ pikenrolas

Kiekvienas vilniečių varžovas žino, kad D.Adomaičio ekipa daugumoje atakų remsis pikenrolo žaidimu.

Neabejoju, kad „Neptūnas“ bus pasiruošęs „Ryto“ schemoms, kurių baigiamoji fazė yra 2 prieš 2, tačiau pikenrolas yra toks elementas, kuriame galima daug improvizuoti.

Jei „Ryto“ gynėjams pavyks judėti į tuos plotus, į kuriuos jie nori eiti, o ne į kuriuos juos stums „Neptūno“ gynyba, klaipėdiečiams gali kilti daug problemų.

D.Needhamas atrodo kaip žaidėjas, kuris gali nepaisyti gynybos, esančios prieš jį, ir surasti erdvių pikenrolo metu tiek veržtis, tiek iškišti perdavimą komandos draugui. Tuo tarpu žiūrint iš „Neptūno“ pusės, bus labai svarbus gynėjų agresyvumas ir kontaktas.

Jei šie neleis lengvai kvėpuoti bei neleis naudoti užtvaromis, „Ryto“ taškų rinkimui gali kilti nemažos problemos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rok Stipčevič ir Dainius Adomaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rok Stipčevič ir Dainius Adomaitis

Prognozė

Apžvelgėme esmines serijos dvikovas ir pranašumus, tačiau serijai esant tokiai trumpai, viską gali nulemti tokie klasikiniai krepšinio elementai, kaip keli žaidėjų neatsitvėrimai, neišnaudotos komandinės pražangos ar vos akimirkai prarastas koncentracijos budrumas.

Ši serija žada būti LKL atkrintamųjų puošmena intrigos prasme ir labai gaila, kad komandos kaunasi tik iki 2 pergalių.

Jei reiktų prognozuoti, spėčiau, kad net ir neturėdami namų aikštės pranašumo vilniečiai sugebės iškopti į finalą (2-1).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius