Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 03

„Neptūno“ atakų lyderis nenustebtų sulaukęs Tomo Pačėso skambučio

Kai Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ vadovai ,norėdami perpirkti Danielį Ewingą, iškrovė Klaipėdos „Neptūno“ direktoriaus telefoną skambučiais, amerikietis ramiai stebėjo situaciją iš šalies. Net ir favoritai neįstengė įvykdyti „Neptūno“ reikalavimų – amerikietis liko Klaipėdoje ir atvedė uostamiesčio klubą į LKL finalą. „Kaip paaiškėjo, neblogai čia viskas baigėsi“, – dabar šypsosi 33-ejų gynėjas.
Danielis Ewingas
Danielis Ewingas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • LKL finalo serijoje iki 4 pergalių „Žalgiris“ pirmauja 2-1.
  • Ketvirtosios rungtynės Klaipėdoje vyks penktadienį 19 val.
  • D.Ewingas šiuo metu galėjo vilkėti ir „Žalgirio“ aprangą.
  • „Neptūno“ išpirka ir „Žalgiriui“, ir „Lietuvos rytui“ buvo per didelė.

24sek žiniomis, kai „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ susidomėjo D.Ewingu vasarį, „Neptūnas“ už savo lyderį prašė 100 tūkst. eurų išpirkos.

Suma buvo akivaizdžiai per didelė – tai buvo aiškus „Neptūno“ signalas, kad lyderio pas stipriausius konkurentus neišleis.

Klaipėdiečiai nesuklydo – D.Ewingas LKL pusfinalio serijoje rinko vid. 17,2 taško ir palaidojo „Lietuvos rytą“ 3-2. Amerikietis išmušė iš Mindaugo Lukauskio kamuolį lemtingoje atakoje, kuri dar galėjo išgelbėti vilniečių sezoną.

„Nieko negalėjau padaryti, nes viską sprendė klubas, – „Neptūno“ derybas su „Žalgiriu“ ir „Lietuvos rytu“ prisiminė D.Ewingas. – Žinojau apie tai, bet žaidžiau už „Neptūną“ lyg nieko nevyktų. Aš laimingas Klaipėdoje. Man gera žaisti tokioje geroje komandos atmosferoje. Per sezoną visi labai gerai susiklijavome. Ir štai mes čia – finale.“

Tai ne atsitiktinumas – per devynerius metus Europoje D.Ewingas nė karto nekeitė komandos sezono viduryje. Išliko jai ištikimas nuo pirmos iki paskutinės sezono dienos – „Chimki“, Gdynės „Asseco Prokom“, Mariupolio „Azovmaš“, Stambulo „Bešiktaš“, Paryžiaus „Levallois“ ir Le Mano „Sarthe“ klubuose.

Tris sezonus pas Tomą Pačėsą Lenkijoje rungtyniavęs D.Ewingas nenustebtų, jei sulauktų lietuvio skambučio vasarą. Panašu, kad strategas liks prie „Lietuvos ryto“ vairo ir sostinės klubui aiškiai reikės naujo įžaidėjo.

Kodėl gi nepakvietus žmogaus, kuriam T.Pačėsas patikėjo svarbiausias užduotis trejus metus?

D.Ewingas: „Ar vilniečiai bandė mane išprovokuoti? Beveik tuo neabejoju.“

Su T.Pačėsu amerikietis bendravo dar sezono metu. Įprasti pokalbiai apie gyvenimą ir krepšinį.

„Bet per pusfinalį visai nebendravome. Po paskutinės pergalės Vilniuje taip beprotiškai šventėme aikštėje, kad nebespėjau su juo šnektelėti, – pasakojo D.Ewingas. – Nenustebčiau vasarą sulaukęs skambučio. Bet dar nežinau nei savo, nei „Lietuvos ryto“ planų.“

Kol T.Pačėsas gali planuotis vasaros atostogas ir darbus, D.Ewingas turi kitų reikalų. Jo galvoje kirba mintis, kaip nugalėti „Žalgirį“ ir išlyginti LKL finalo serijos iki keturių pergalių rezultatą.

LKL finale „Žalgiris“ taip prispaudė D.Ewingą, jog šis atakuoja krepšį tik 29 procentų tikslumu, o rezultatyvumas nuo pusfinalio smuktelėjo beveik perpus – iki 9,3 taško.

– Danieli, kaip lyginsite serijos rezultatą? 24sek paklausė D.Ewingo.

– Gerai, kad žaidžiame namie. Čia žaidžiame labai gerai. Tikime, kad galime laimėti ir išlyginti serijos rezultatą. Būtų įdomu grįžti į Kauną su rezultatu 2-2. Bet bus nelengva. „Žalgiris“ praėjusioms rungtynėms padarė geras išvadas. O mes prie to neprisitaikėme ir tai kainavo rungtynes. Tačiau pamatysime, kaip mūsų išvados suveiks Klaipėdoje.

– Ta esminė „Žalgirio“ išvada buvo garsiai apdainuota kieta Eurolygos gynyba?

– Na, „Žalgiris“ yra Eurolygos komanda. Bet jie taip pat žaidė pirmosiose rungtynėse. Mes ir tada užstrigome, kai žalgiriečiai sustojo gintis zona. Prastai į ją sureagavome ir jie pabėgo į priekį dviženkliu skirtumu. Skirtumas trečiajame mače buvo toks, kad vėliau skirtumas tik didėjo.

Ateičiai turime geriau prisitaikyti prie jų gynybos permainų. Ir atkreipti dėmesį, kaip turime gintis patys.

VIDEO: Žalgiriečiai su trenksmu atkeršijo „Neptūnui“

– Dainius Adomaitis po pralaimėjimo Kaune minėjo, kad teisėjai kartais leidžia mušti „Neptūno“ žaidėjus. Ar jaučiatės mušami?

– Nenoriu apie tai kalbėti. Yra kaip yra. Nesiskundžiu. Su teisėjais diskutuoju aikštėje, bet tai ne nuo manęs priklausantis dalykas. Pakalbu su teisėju, kai jaučiu, kad jie galėtų švilpti kitaip. Bet yra kaip yra. Tiesiog reikia prisitaikyti.

– Serijoje su „Lietuvos rytu“ vienas vilniečių gynėjas nuolat kabindavosi jums už gerklės. Gindavosi taip agresyviai, kad jums nepalikdavo erdvės padėti kojos. Ar „Žalgirio“ gynyba finale skiriasi?

– Jie ginasi panašiai. „Žalgiris“ irgi bando gintis agresyviai. Gal ne taip fiziškai, kaip „Lietuvos rytas“, bet panašiai. Turiu prie to prisitaikyti ir rasti kitų būdų padėti komandai.

– Ypač į akis krito atkakli Ado Juškevičiaus gynyba. Lietuvis nevengdavo su jumis persimesti keliais žodžiais, kyštelėti alkūnės. Kartais atrodydavo, kad „Lietuvos rytas“ stengėsi jus išprovokuoti, sunervinti. Sutinkate?

D.Ewingo sezonas
Turnyras Statistika
Europos taurė 28 min. | 14,8 tšk. | 4 perd. | 11,7 naud.
LKL 26 min. | 13,3 tšk. | 3,6 perd. | 12,6 naud.

– Beveik tuo neabejoju (šypsosi.). Žaidžiau pas Pačėsą trejus metus, todėl žinau, kad jų plano dalis buvo mane išjungti. Bet aš patyręs žaidėjas ir to tikėjausi.

Kita vertus, proto ribos nebuvo peržengtos. Aš niekada nepratrūkstu ir tikrai nebaigsiu mačo išvarytas iš aikštės ar elgdamasis labai šiurkščiai. Tokią strategiją vertinu normaliai. Kaip ir aš, taip ir varžovai daro viską, kad laimėtų.

– Susidarė įspūdis, kad praėjusiose rungtynėse Kaune jums jau kiek trūko kvapo. Ar nuovargis jau veikia jūsų žaidimą?

– Po pusfinalio buvo sunku. „Žalgiris“ to tikrai nepalengvina. Jie mane spaudžia nuo pirmųjų žingsnių aikštėje. Bet stengiamės prie to prisitaikyti. Pavyzdžiui, kitas žaidėjas persivaro kamuolį, kad būčiau mažiau spaudžiamas.

Taip pat buvo sunku ir su „Lietuvos rytu“. Noriu padėti savo komandai laimėti visais įmanomais būdais. Todėl turiu prisitaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius