Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 26

„Nevėžio“ gelbėjimo operacija: Kėdainiuose laukite svečių iš NBA

Tokie klubai kaip Kėdainių „Nevėžis“ Lietuvoje paprastai atkreipdavo visuomenės dėmesį tik dėl skandalų. Kaip kad pastarąją savaitę, kai Lietuvos krepšinio bendruomenė kalbėjo apie nesibaigiančius Kėdainių krepšinio vargus ir ant nulinkusio agurko stiebo kabėjusį likimą Lietuvos krepšinio lygoje. Akimirką „Nevėžį“ jau net buvo ištikusi klinikinė mirtis, tačiau klubas keliasi iš numirusiųjų. „Nevėžis“ artimiausioje ateityje gali būti aptarinėjamas ne tik dėl krepšinio ligų – Kėdainiuose laukite rimtų svečių iš NBA.
Georgios Kalaitzakis
Georgios Kalaitzakis / FIBA nuotr.

Kėdainiuose paruošta dirva naujam krepšinio derliui.

„Nevėžio“ klubo valdymą perima jaunų verslininkų grupė, kuri su atsinaujinusia komandos vadovybe formuos naują organizacijos įvaizdį ir ateities viziją. „Nevėžis“ pradeda darbus su naujais vadovais, treneriu ir artimiausiu metu ruošiasi pristatyti pirmuosius naujokus. 24sek žiniomis, tarp jų bus ir buvusių, ir galbūt būsimų NBA vardų.

Kėdainiai yra Lietuvai reikšmingas daugiausiai chemijos ir maisto perdirbimo pramonės centras. Jau netolimoje ateityje šis vidurio Lietuvos miestas gali būti svarbus ir dėl krepšinio talentų gamyklos.

Oficialiais šios krepšinio fermos prižiūrėtojais tapo Vytenis Gulbinas ir Aurimas Žemaitis, kurie yra naujieji VšĮ „Veržlusis Nevėžis“ dalininkai.

Tai buvo visiškai paskutinės minutės gelbėjimo operacija.

Mes pilnai suprantame žmones, kurie jau keletą metų paeiliui girdi tą pačią istoriją, kad viskas bus gerai, bet finišas visada toks pat.

Chaotiškos derybos su ultimatumu

V.Gulbinas ir A.Žemaitis vedė derybas su senaisiais „Nevėžio“ dalininkais pusantro mėnesio, bet ne sykį atsimušė į sieną.

Pagal senųjų dalininkų pageidavimus sandorio sutartį teko keisti bent keletą kartų. Pirminė idėja atrodė gražiai. Naujieji investuotojai pirmaisiais metais būtų įsipareigoję įnešti 150 tūkst. eurų paramą, padengti skolas žaidėjams ir VMI.

Už šiuos įsipareigojimus naujieji investuotojai būtų gavę didžiąją dalį dalių klubo valdyboje. Senieji dalininkai taip pat būtų dalyvavę klubo valdyme, bet „Nevėžis“ nebeturėtų jokių sąsajų su Lietuvos krepšinyje liūdnai pagarsėjusiu paramos ir labdaros fondu VšĮ „Krepšinio angelai“.

Sutartis dar nebuvo pasirašyta, bet naujieji investuotojai padarė didžiulį įdirbį. Jie jau buvo pasiekę žodinį susitarimą su keliais įdomiais NBA radaruose esančiais žaidėjais. Taip pat klubo vadovybėje atsirado nauji specialistai – buvęs krepšininkas Mindaugas Arlauskas, paskirtas į klubo direktoriaus pareigas, ir krepšinio agentas Virginijus Bulotas, gavęs sporto direktoriaus poziciją.

Visa ši kompanija jau turėjo labai aiškų planą, kaip nuplauti nuo „Nevėžio“ krepšinio gamyklos skolų purvą ir vėliau plėstis.

Tačiau visas gražus planas beveik žlugo. Rugpjūčio 14-ąją vyko lemiamas senųjų ir potencialių naujųjų „Nevėžio“ dalininkų susitikimas su LKL vadovybe. Iki rugpjūčio 15 d. „Nevėžis“ buvo įsipareigojęs LKL pateikti visus reikiamus dokumentus. Jeigu jų nebus – šalinimas iš LKL.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Milašius

Bent kelias valandas trukusi diskusija buvo bevaisė. Pasirodo, senieji klubo dalininkai į susitikimą atvyko su naujais reikalavimais potencialiems investuotojams.

Nors net ir tomis sunkiomis aplinkybėmis dar pavyko pasiekti susitarimą, kitą dieną po Žolinės potencialius „Nevėžio“ investuotojus pasiekė nemaloni senųjų dalininkų žinia. Pasirodo, kad ne visi penki dalininkai sutiko su sandoriu, o nesurinkę dviejų trečdalių daugumos, naujieji investuotojai valdybos sprendimu negalėjo gauti klubo dalių.

Paskutinis „Nevėžio“ dalininkų pasiūlymas naujiesiems investuotojams atrodė maždaug taip: įsipareigojimas ketveriems metams kas sezoną paremti klubą 150 tūkst. eurų, o po ketverių metų peržiūrėti sutarties sąlygas dėl tolimesnio galimo bendradarbiavimo.

Potencialių investuotojų toks pasiūlymas nesuviliojo. Jie ne tik būtų pradėję darbus nuo nulio tuščiame organizacijos kabinete ir įnešę 150 tūkst. eurų, bet dar ėmę naikinti didžiulę 520 tūkst. eurų siekiančią skolą, kurios didžiąją dalį paliko esami klubo dalininkai.

Derybose buvo padėtas taškas.

NBA žvalgai trina rankomis: 24sek šaltinių teigimu, į „Nevėžį“ turėtų nutūpti dar keli įdomūs talentai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio valstybių.

Kai LKL oficialiai paskelbė, kad dėl žlugusių derybų ir betvarkės organizacijoje „Nevėžis“ braukiamas iš čempionato dalyvių sąrašo, Kėdainiuose kilo sąmyšis. Senieji klubo dalininkai sulaukė didžiulio visuomenės spaudimo ir pasipiktinimo.

Persigalvoję jie greitai vėl kreipėsi į potencialius investuotojus ir prašė dar sykį sugrįžti prie derybų stalo. Pavargę nuo į aklavietę vis vedusių pokalbių, naujieji investuotojai iškėlė ultimatumą – arba iš klubo traukiasi visi dalininkai, arba mes neturime apie ką kalbėtis.

Keturi iš penkių senųjų „Nevėžio“ dalininkų skubaus LKL valdybos susirinkimo išvakarėse patvirtino, kad sutinka su reikalavimais, bet susirinkimo rytą investuotojai vėl griebėsi už galvų – penktasis iškėlė atskirus reikalavimus ir nesutiko atiduoti savo dalių.

Vis dėlto paskutinių sekundžių dramoje investuotojai gavo visus penkis „taip“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./LKL rungtynės : Kėdainių „Nevėžis“ – Alytaus „Dzūkija“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./LKL rungtynės : Kėdainių „Nevėžis“ – Alytaus „Dzūkija“

LKL teikė pirmenybę „Jonavos“ klubui, bet šis nespėjo per naktį NKL komandos paversti LKL finansinius reikalavimus atitinkančiu klubu. „Nevėžio“ kandidatūrą raštu dar turės patvirtinti LKL valdyba, bet 9 iš 10 klubų – visi išskyrus „Žalgirį“, suinteresuoti turėti lygoje 10 komandų, todėl šįkart staigmenų Kėdainiuose nebesitikima.

„Taip, derybos buvo sunkios ir banguotos, – pripažįsta naujieji klubo dalininkai V.Gulbinas ir A.Žemaitis. – Kita vertus, normalu, kad abi pusės turėjo savo nuomonę. Situacija buvo sudėtinga, nes ją reikėjo išspręsti per pakankamai trumpą laiką.

Neturėjome tikslo į savo rankas perimti viso klubo – tiesiog norėjome įsilieti į klubo valdymą ir garantuoti mūsų vizijos įgyvendinimą. Tik neradus tinkamo būdo tam padaryti, pasirodė tik viena geriausia išeitis – visiškas klubo kontrolės perėmimas.

Mes labai vertiname buvusių dalininkų įdėtą darbą ir pastangas išsaugoti klubą LKL. Tikimės, kad iš jų pusės nuoskaudų nėra. Nors tie žmonės nebevadovauja ekipai, labai norėtume, kad visi vieningai, kartu su kitais krepšiniui ir miesto klubui neabejingais Kėdainių gyventojais vesime komandą aukštesnių tikslų link.“

Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Gulbinas
Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Gulbinas

Naujieji investuotojai žvelgia į plantacijas, kurias išdarkė įžūlios buhalterijos klaidos ir skolų varnos.

Dar įstrigusių derybų įkarštyje investuotojai 24sek siuntė oficialų pranešimą, kuriuo teigė, kad klubo skolų kupra siekia net 520 tūkst. eurų.

„Nevėžis“ pastaraisiais metais buvo organizacija, kuri nekėlė pasitikėjimo. Dar ir dabar sirgaliai netiki naujaisiais investuotojais ir juokais pranašauja finansinę Kėdainių krepšinio krizę žiemos viduryje.

V.Gulbinas ir A.Žemaitis rengiasi darbinę aprangą ir maunasi botus bristi į Kėdainių krepšinio makliošę. Jie mato, kaip ją paversti derlinga krepšinio žeme.

„Mes visiškai suprantame žmones, kurie jau keletą metų paeiliui girdi tą pačią istoriją, kad viskas bus gerai, bet finišas visada toks pat. Ateiname į klubą su nauja penkerių metu vizija – nežiūrime tik į vieną sezoną, – tikino naujieji investuotojai. – Tačiau visi šie komentarai tuo pačiu rodo, kad „Nevėžio“ klausimas aktualus krepšinio visuomenei. Galbūt tokiems atsiliepimams įtakos turėjo ir ne visai sklandžiai vykusios derybos. Bet atverstas naujas puslapis ir mūsų laukia labai daug iššūkių. Tik savo darbu ir komandos rezultatais galime parodyti mūsų intencijas.

Mūsų tikslas pakelti „Nevėžį“ iš LKL dugno ir sukurti vietą, į kurią norėtų važiuoti žaisti žaidėjai, kur šeimos norėtų praleisti laiką ir kur būtų įtraukta visa Kėdainių bendruomenė, galėdama didžiuotis savo komanda.“

Nebėgsime nuo skolų. Didžiąją jų dalį jau pavyko identifikuoti ir tikimės, kad jų ženkliai nepadaugės.

Svečiai iš NBA Kėdainiuose

V.Gulbinas ir A.Žemaitis jau užmetė meškeres.

24sek žiniomis, Kėdainiuose turėtų rungtyniauti į NBA pretenduojantis patekti Graikijos dvidešimtmečių rinktinės lyderis Georgios Kalaitzakis, Europos čempionate rinkęs 19,7 taško, 5,7 atkovoto kamuolio ir 4,4 rezultatyvaus perdavimo. „Nevėžyje“ matomas ir dvidešimtmetis jo brolis Panagiotis.

G.Kalaitzakis priklauso Atėnų „Panathinaikos“ klubui. Šį dvimetrinį 20 metų graiką įdėmiai seka NBA skautai. G.Kalaitzakis gali būti pašauktas 2020 metų NBA naujokų biržoje.

FIBA nuotr./Georgios Kalaitzakis
FIBA nuotr./Georgios Kalaitzakis

24sek šaltinių teigimu, į „Nevėžį“ turėtų nutūpti dar keli įdomūs talentai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio valstybių. NBA žvalgai trina rankomis – 2019-2020 m. sezono metu jiems turbūt teks dažniau skraidyti į mūsų šalį.

Visai šiai jaunai kapelai vadovaus perspektyvus 37-erių specialistas Marius Kiltinavičius, kuris su Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ dukart laimėjo NKL čempionatą.

Pastarąjį sezoną jis vadovavo Palangos „Kuršių“ ekipai ir keletą metų vis beldėsi į LKL duris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Zasimauskaitė ir Marius Kiltinavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Zasimauskaitė ir Marius Kiltinavičius

Kadaise LKL talentų kalvyste garsėjo Vilniaus „Sakalai“. „Nevėžis“ ketina telkti dar didesnį dėmesį jaunųjų talentų paieškai ir jų paruošimui aukščiausiam lygiui. 24sek žiniomis, prie to gali smarkiai prisidėti savo įtaką vis plečiantis krepšinio agentas Tadas Bulotas. Šaltinių teigimu, jis buvo svarbi naujų investuotojų atvedimo į Kėdainius dalis.

Bus įdomu pamatyti, kaip „Nevėžio“ klubas bendradarbiaus su kitais Lietuvos agentais – ne tik dėl T.Buloto užnugario, bet taip pat jo tėčio – Virginijaus Buloto, kuris daugybę metų aktyviai dirbo krepšinio agentu. Tai kuria, ko gero, beprecedentę situaciją, kai krepšinio agentai turės tokią didžiulę įtaką viename LKL klube. Sunku pasakyti, kaip į tai reaguos kiti Lietuvos krepšinio agentai ir kokias pasekmes tai gali turėti „Nevėžio“ žaidėjų paieškai.

Kita vertus, jeigu negaus vienų žaidėjų, Bulotai padės į Kėdainius atvesti kitus krepšininkus, kurie „Nevėžiui“ iki šiol buvo neprieinami.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Starinskaitė su širdies draugu Tadu Bulotu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Starinskaitė su širdies draugu Tadu Bulotu

Prie kylančių žvaigždžių naujieji „Nevėžio“ vadovai planuoja prijungti aukšto lygio legionierius. 24sek žiniomis, į Kėdainius gali atvykti buvę Malagos „Unicaja“ ir „Monaco“ klubų žaidėjai, taip pat – buvęs labai aukštas NBA naujokų biržos šaukimas.

„Komandos biudžetas bus nedidelis, nes norime išsivalyti finansinius dalykus, – sakė naujasis „Nevėžio“ sporto direktorius V.Bulotas. – Komanda bus pakankamai jauna. Norime paruošti tuos žaidėjus ir suteikti jiems galimybę žaisti. Nors būsime jauni, ambicijų mums netrūks. Turėsime potencialo kautis dėl ketvirtfinalio. O kaip ten bus toliau, matysime.“

Naujieji investuotojai kurs unikalią „Nevėžio“ marketingo strategiją, kuri būtų išsiskyrusi savo originalumu ir bendrame LKL kontekste. Maža to, į klubo veiklą greičiausiai bus įtrauktas ir garsus Lietuvos krepšininkas, pretenduojantis užimti klubo prezidento pareigas. 24sek redakcijai jo pavardė žinoma.

Klubas taip pat nebeturi nieko bendro su labdaros ir paramos fondu „Krepšinio angelai“. Komandos biudžetas artėjantį sezoną turėtų siekti apie pusę milijono eurų.

„Krepšinis mus lydi nuo mažų dienų. Patys sportavome daugiau nei 10 metų krepšinio mokyklose, dalyvavome įvairiuose turnyruose, taip pat palaikėme ir palaikome Lietuvos klubus ir nacionalinę komandą visuose turnyruose. Todėl pasiūlymą dalyvauti Kėdainių klubo atgaivinime priėmėme labai entuziastingai ir pozityviai, – sako naujieji investuotojai. – Mūsų, kaip naujųjų atstovų, iššūkis – atstatyti organizacijos vardą ir nutraukti visus neskaidrius ryšius bei sąsajas, eiti teisingu europietišku keliu.

Reikia pritraukti naujus rėmėjus, pasirašyti sutartis su jaunais perspektyviais žaidėjais ir sugrąžinti žmones į tribūnas.

Kėdainiuose matome potencialo kaip stipraus ekonominio miesto, kuriam reikalinga stipri LKL komanda. Manome, kad galime pritaikyti savo verslo patirtį klubo valdyme ir pataisyti padėtį, iki kurios privedė daugybę metų kartotos mažos klaidos ir neskaidrumas.“

Į komandos valdymą sieksime įtraukti savivaldybės atstovus, kad jie taip pat aiškiai matytų, kaip skirstoma jų duota parama klubui. Taip visi kartu galėtume užtikrinti, kad nė vienas pervestas euras nebūtų panaudotas neskaidriuose sandoriuose.

Nebėgs nuo skolų

Ne visi buvę „Nevėžio“ žaidėjai liks sužavėti šiais būsimais Kėdainių klubo pirkiniais. Jiems pagrįstai rūpi, kada gi klubas greičiau atsiskaitys su jais už senus įsiskolinimus, kurie velkasi paskui komandą jau ne vienerius metus.

Tačiau naujieji „Nevėžio“ investuotojai didžiulį prioritetą skirs būtent finansiniam išsivalymui. Jie jau organizuoja klubo auditą, ruošia planą, kaip atsiskaitys su kreditoriais ir laiku išmokės atlyginimus, kurių už savo darbą būrys krepšininkų dar taip ir negavo.

„Skolų grąžinimas nėra toks greitas procesas ir visa tai užtruks. Bet jau dabar pradėsime komunikuoti su visais, kam „Nevėžis“ liko skolingas, kad sudarytume taikos sutartis ir aiškius skolų atidavimo grafikus, – žada investuotojai. – Į komandos valdymą sieksime įtraukti savivaldybės atstovus, kad jie taip pat aiškiai matytų, kaip skirstoma jų duota parama klubui. Taip visi kartu galėtume užtikrinti, kad nė vienas pervestas euras nebūtų panaudotas neskaidriuose sandoriuose.

Šiuo atveju, užtikrinimas gali būti tik vienas – skaidrūs organizacijos finansai ir skolų grąžinimas. Suprantame, kad žodžiai šiuo atveju daug nereiškia, nes visi laukia konkrečių veiksmų. Bet nebėgsime nuo skolų. Didžiąją jų dalį jau pavyko identifikuoti ir tikimės, kad jų ženkliai nepadaugės.

Artimiausiu metu kontaktuosime su visais kreditoriais. Artimiausiais metais piniginių srautų valdymas bus didžiausias iššūkis, tačiau tikimės per nustatytą laikotarpį įvykdyti visus įsipareigojimus.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kėdainių „Nevėžis“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kėdainių „Nevėžis“

Nors turėtų jausti nuoskaudą už „Nevėžio“ finansinį neatsakingumą, visų pagal įsipareigojimus žadėtų pinigų dar negavę krepšininkai tuo pačiu turėtų džiaugtis naujųjų investuotojų atėjimu.

Jeigu ne šie vyrai, klubas būtų eliminuotas iš LKL dalyvių sąrašo, ko gero, nesubūręs organizacijos NKL čempionatui ir, labai realu, tiesiog bankrutavęs. Su bankrotu į dugną būtų prasmegę ir visi finansiniai įsipareigojimai.

Tačiau „Nevėžio“ gelbėtojams dar reikės padaryti daug gerų darbų, kad pateisintų pasitikėjimą ir savo pažadus paverstų realiais pasiekimais.

„Naujasis „Nevėžis“, pirmiausia, taps profesionaliai valdomu klubu, kuriame atsiskleis jauni, ambicingi ir perspektyvūs krepšininkai iš Lietuvos, Europos ar Amerikos, – tikina naujieji investuotojai. – Artimiausiais metais sieksime tapti organizacija, apie kurią buvę žaidėjai atsilieps tik geriausiais žodžiais, vietiniai krepšininkai norės joje žaisti dėl profesionalios vadybos, o NBA komandas dominantys ir ten žaisti potencialo turintys talentai atvažiuos dėl galimybių gauti daug žaidimo laiko konkurencingoje ir gerai Europoje vertinamoje lygoje.“

„Atsiprašome, mes užsidarę“, – po oficialaus LKL pranešimo apie iš lygos sąrašo braukiamą „Nevėžį“, komiškai savo feisbuke viršelio nuotrauką keitė prieigą prie socialinio tinklo turintys kėdainiečiai.

Tačiau virš „Nevėžio“ būstinės dabar bus keliama nauja iškaba: „Sveiki atvykę į Kėdainių krepšinio fermą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius