-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 22

„Nevėžiui“ jau grūmoja ir Arvydas Sabonis: bausti reikia griežčiausiomis bausmėmis

Keletą pastarųjų metų skausmingai tvinkčiojęs Lietuvos sporto pūlinys pratrūko. Prieš LKL rungtynes tarp Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ pasėti įtarimai ne tik dar kartą sutepė populiariausios Lietuvos sporto šakos mundurą, bet ir apnuogino visiems žinomą tiesą – iš anksto sutartos rungtynės yra didžiausia šiuolaikinio sporto problema, savo mastais lenkianti net dopingo daromą žalą.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors kėdainiečių, kurie įtariami neteisėtais susitarimais dėl rungtynių baigties, pačiupti už rankos nepavyko ir pavojaus varpais skambinti pradėta dar prieš susitikimo pradžią, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis nusprendė netylėti ir trenkė kumščiu į stalą.

Vangumu ir trypčiojimu vietoje ne kartą dėl lažybų reikalų kaltinti Lietuvos krepšinio vadovai pagaliau plačiau atmerkė akis bei pripažino problemą, užuot viską stebėję iš šalies, kliovęsi lygos kompetencija ir pavedinėję vidinius tyrimus atlikti patiems įtariamiesiems.

„Nešvari liga jau atėjo iki krepšinio. Krepšinis yra Lietuvos pasididžiavimas ir šio vardo teršti mes negalime. Bendromis jėgomis bandysime šią problemą išspręsti“, – trečiadienį pasirašydamas bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos lošimų priežiūros tarnyba (LPT)  teigė A.Sabonis.

LKF vadovas nevyniojo žodžių į vatą ir teigė, kad įtarimams pasitvirtinus, pažeidėjus reikėtų bausti griežčiausiomis bausmėmis.

„Lyga yra savarankiška ir veikė ryžtingai. Kreiptasi į policiją, dabar pareigūnai atlieka tyrimą. Lauksime, ką jie pasakys. Jei kas nors bus įrodyta, reikia bausti negailestingai. Tai galėtų būti pavyzdžiu visiems kitiems, kad panašios istorijos daugiau nesikartotų“, – vertino krepšinio legenda.

Jis patikino, kad sutartį su LPT nuspręsta pasirašyti gerokai anksčiau, o ne paaiškėjus skandalingai informacijai.

LPT vadovas Virginijus Daukšys vertindamas pastarąjį atvejį džiaugėsi žaibiška Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reakcija.

„Noriu pasidžiaugti LKL vadovybės greita reakcija. Sureaguota buvo iš karto, rungtynės taip ir neįvyko“, – kalbėjo V.Daukšys.

Jis pateikė pavyzdį iš tolimosios Japonijos. Šios šalies pasididžiavimu vadinamas sumo 2011-aisiais staiga dingo iš populiariausių sporto kanalų ekranų, kai buvo išsiaiškinta, jog buvo nemažai sutartų dvikovų. „Dabar labai panašią situaciją turime Lietuvoje. Čia irgi lažybomis apraizgyta populiariausia sporto šaka“, – kalbėjo V.Daukšys.

Jis priminė praėjusiais metais „Transparancy International“ atliktą sensacingą anoniminį tyrimą, kuriame buvo atskleista, jog lažybose yra dalyvavę apie 20 proc. mūsų šalies krepšininkų ir 15 proc. futbolininkų.

A.Sabonis: Jei kas nors bus įrodyta, reikia bausti negailestingai.

Bandydamas paneigti pastaruoju metu viešoje erdvėje sklandančius įtarimus, trečiadienį į Vilnių atskubėjo ir „Nevėžio“ komandos direktorius Antanas Sakavickas. Iš Alytaus kilusiam krepšinio ir futbolo vadybininkui pastarosiomis dienomis jau teko lankytis ir Kėdainių policijos komisariate bei pasakoti šios istorijos savąją versiją.

Kuri vėžio stadija?

Pirmą kartą viešai lažybų vėžys Lietuvos krepšiniui buvo diagnozuotas 2011-ųjų pavasarį, kai keli tuometinio Palangos „Naglio“ žaidėjai prieš rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ patys apsilankė lažybų punkte ir pastatė pinigų sumas už didesnį nei 30 taškų savo ekipos pralaimėjimą.

Kauniečiai tąsyk laimėjo 103:66, o netrukus įvykį ištyrę LKL ir LKF vadovai Vytautui Buzui, Rimui Varanauskui ir Vidmantui Užkuraičiui skyrė po 3 tūkst. litų baudą.

Daugeliui šios menkavertės nuobaudos sukėlė šypseną ir, kaip rodo ketverių metų patirtis, pasirodė visiškai neveiksmingos. Paprastai vėžiniai susirgimai atsinaujina praėjus keleriems metams po kosmetinio gydymo ir tuo praėjusią savaitę dar kartą skaudžiai įsitikino šalies krepšinio vadovybė.

Balandžio 16 d. radikaliai besikeičiantys koeficientai LPT privertė įjungti pavojaus sireną. Tapo aišku, kad LKL rungtynes Kėdainiuose turi laimėti „Mažeikiai“, o pergalė turėtų būti pasiekta per antrąją mačo pusę. LKL vadovai sustabdė rungtynes dar prieš teisėjams išmetant pirmąjį ginčo kamuolį.

Įtariami nuolat

Šį sezoną Kėdainių klubas lažybų kontrolierių radaruose užfiksuotas ne kartą. Gruodžio 15 d. įtarimų sukėlė „Nevėžio“ rungtynės su Klaipėdos „Neptūnu“, kurias savo aikštėje kėdainiečiai pralaimėjo net 73:116. LPT prieš dvikovą buvo gavusi informacijos, jog mačą klaipėdiečiai laimės didesniu nei 30 taškų skirtumu, o lemiamas lūžis įvyks ketvirtajame kėlinyje. Taip ir nutiko – „Nevėžis“ daug klydo ir pralaimėjo ketvirtį net 8:36.

Įtarimą kelia „Nevėžio“ rungtynės ne tik LKL pirmenybėse, bet ir Baltijos krepšinio lygoje. Manoma, kad statymai dėl šios ekipos pralaimėjimų atliekami užsienio lažybų bendrovėse iš sąskaitų Kinijoje.

Vėl įtarimų debesis virš „Nevėžio“ stovyklos atslinko balandžio 12 d., kai „Šiauliai“ sutrypė kėdainiečius 109:74. Tąsyk iš milžiniškų sumų lažintasi, kad šiauliečiai laimės didesniu nei 15 taškų skirtumu.

Įtarimą kelia „Nevėžio“ rungtynės ne tik LKL pirmenybėse, bet ir Baltijos krepšinio lygoje. Manoma, kad statymai dėl šios ekipos pralaimėjimų atliekami užsienio lažybų bendrovėse iš sąskaitų Kinijoje.

Europą yra apraizgęs Azijos nusikalstamų grupuočių tinklas ir Lietuva nėra išimtis. Geltonajame žemyne jau beveik neliko sąžiningai ir skaidriai vykstančių rungtynių, todėl nusikaltėliai pinigų ten jau nebestato ir savo radarus nukreipia į ekonomiškai ne ypač stiprias Europos šalis, kuriose žaidėjus papirkti nesudėtinga, o lažintis už čia vykstančių sporto įvykių baigtį galima daugelyje didžiausių pasaulio bendrovių.

Neatmetama tikimybė, kad ir vos galą su galu suduriančių šalies krepšinio ar futbolo klubų vadovai susigundo neleistinais būdais praturtėti bei papildyti ir taip kiaurus komandų biudžetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius