Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 05

Nuo Š.Kalmanovičiaus iki šiol Rusijos krepšinyje lijo pinigai – tai gali pasikeisti

Mike'as Coundas sprendė dėl sumos – norėjosi geresnio atlygio klientei, kuri žaistų Jekaterinburge. Kaip patyręs sporto agentas, jis nusprendė surizikuoti. Tačiau padvigubintą sumą Rusijos moterų krepšinio klubas patvirtino be problemų.
B.Griner dabar sulaikyta Rusijoje. Ten ji žaidė nuo 2015 metų ir kasmet uždirbdavo didelę sumą – dideli pinigai Rusijos moterų krepšinyje atsirado sulig Š.Kalmanovičiumi.
B.Griner dabar sulaikyta Rusijoje. Ten ji žaidė nuo 2015 metų ir kasmet uždirbdavo įspūdingą sumą – dideli pinigai Rusijos moterų krepšinyje atsirado sulig Š.Kalmanovičiumi. / „Scanpix“ nuotr.

Kai visi derasi, – Jekaterinburgo UGMK klubas nesiderėjo.

Kai krepšininkė susižeidė kelį ir nebegalėjo žaisti, – Rusijos klubas sumokėjo vis tiek.

Kitai klientei UGMK pasiūlė tris kartus daugiau nei WNBA klubas JAV, jei ji sutiks žaisti tik Rusijoje.

Tai nebuvo normalu. Tačiau Jekaterinburgo UGMK ir nėra panaši į jokią kitą komandą.

Per sezoną alga – daugiau nei 1 mln. dolerių

Dideli pinigai, kuriuos suneša Rusijos oligarchai dėl pasididžiavimo ir politinių priežasčių, priviliojo daug WNBA žaidėjų.

Geriausios pasaulio krepšininkės metai po metų vyksta į miestą, kurio niekada negirdėjo prieš tai, keliauja ten tūkstančius kilometrų nuo namų.

Tačiau tokios dienos gali būti baigtos. Rusijos pradėto karo Ukrainoje išvakarėse Maskvoje buvo sulaikyta JAV krepšinio žvaigždė Brittney Griner, apkaltinta svaiginančių medžiagų vežimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner

31 metų 206 cm ūgio vidurio puolėja, kitu metu laiku žaidžianti WNBA klube „Phoenix Mercury“, atstovaudama Jekaterinburgo klubui uždirbo daugiau nei 1 mln. dolerių per sezoną – tai kelis kartus daugiau nei maksimalus WNBA atlyginimas, siekiantis 230 tūkst. dolerių.

Panašiomis sumomis į Rusiją buvo priviliotos ir kitos ryškiausios krepšinio žvaigždės, kaip Diana Taurasi ir Breanna Stewart.

Tačiau B.Griner areštas, karo žiaurumai ir ekonominės sankcijos keičia supratimą apie rusišką verslą, taip pat ir apie krepšinio komandas.

JAV valstybės departamentas antradienį paskelbė, jog B.Griner sulaikymas yra neteisėtas ir dabar yra dedamos pastangos amerikietę išlaisvinti.

Dukart olimpinė ir pasaulio čempionė gali tapti paskutine JAV krepšinio žvaigžde, žaidusia Rusijoje.

„Jei turėtumėt dukrą ir paklaustumėt mano patarimo, aš negalėčiau žvelgti tiesiai į akis ir pasakyti: „Taip, tai gera mintis“, jei tik Vladimiras Putinas toliau laikytųsi valdžioje“, – sakė M.Coundas.

Kol „Mercury“ rengiasi 2022 metų WNBA sezonui, kuris prasideda šį penktadienį, B.Griner lieka kameroje su kita moterimi Rusijoje, kur žaidė krepšinį nuo 2015 metų.

Vasarį Rusijos pareigūnai apkaltino krepšininkę bandant prasinešti oro uoste elektronines cigaretes, prikimštas hašišo. Jei B.Griner kalta, jai gresia 10 metų kalėjimo.

JAV pareigūnai anksčiau ne kartą yra kaltinę Rusiją dėl žmonių sulaikymo išgalvotais motyvais.

Kovo mėnesį Rusijos teismas pratęsė B.Griner sulaikymo laiką iki gegužės 19 dienos, tačiau nepaaiškino savo sprendimo.

„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner
„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner

Kovo mėnesį Lisa Leslie, JAV krepšinio legenda, tinklalaidėje „I Am Athlete“ teigė, jog jai ir kitoms WNBA bendruomenės narėms buvo patarta „nekelti triukšmo“ dėl B.Griner sulaikymo, vengiant didesnės įtampos bendraujant su Rusija. Kol kas informacijos yra labai mažai, o antradienį paskelbta minėta žinia yra aiškiausias pranešimas iš JAV vyriausybės.

„Aš ten praleidau 10 metų, tad žinau, kaip viskas vyksta, – sakė D.Taurasi, 2005-2017 metais atstovavusi trims Rusijos komandoms, o vasaromis žaidusi WNBA, kur tapo visų laikų rezultatyviausia lygos žaidėja. – Viskas delikatu.“

Jekaterinburgo UGMK sumokėjo D.Taurasi 1,5 mln. dolerių, kad ši praleistų 2015 metų WNBA sezoną ir rungtyniautų tik Rusijoje. „Tai buvo labai asmeninis sprendimas, – tada „New York Times“ aiškino krepšininkė, per karjerą laimėjusi net 5 olimpinius aukso medalius. – Mano agentas pasakė, kad būtų finansiškai neatsakinga nesutikti.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Taurasi (kairėje) įtariama vartojus dopingą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Taurasi (kairėje) įtariama vartojus dopingą

Klubo bosas – oligarchas su kriminalų šešėliu

2003, 2013, 2016, 2018, 2019 ir 2021 metais moterų Eurolygą laimėjęs UGMK yra įsikūręs mieste, esančiame per dvi valandas skrydžio nuo Maskvos.

Klubą valdo oligarchas Iskanderis Machmudovas ir jo verslo partneris Andrejus Kozicynas.

Jiedu vadovauja Uralo kalnakasybos ir metalurgijos kompanijai, išgaunančiai varį, cinką, anglį, auksą, sidabrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius