Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20

Olimpinė svajonė skaldo Utenos krepšinį: klubo vadovas – griežtai prieš

Tai bus jau šeštas kartas, kai Utenos „Juventus“ atstovai palieka klubą bei sezono metu keliauja į „3x3“ turnyrą. Tiesa, jei pirmieji išvykimai nesikirto su oficialiomis „Juventus“ rungtynėmis, tai dabar Ignas Vaitkus praleis LKL pusfinalio kovas su Kauno „Žalgiriu“. Lietuvis siekia olimpinės svajonės, tačiau Utenos klubo vadovas Eimantas Skersis neslepia susierzinimo ir pabrėžia, kad tai yra klubo prezidento ir vyriausiojo trenerio Žydrūno Urbono sprendimas, kuriam jis absoliučiai nepritaria. Pats Ž.Urbonas akcentuoja žodį „Lietuva“.

2020–2021 metų Utenos „Juventus“ sezonas nuspalvintas ne tik solidžiais rezultatais ir netradicinėmis COVID-19 atneštomis sąlygomis, bet ir glaudžiu ryšiu su trijulių krepšiniu.

„3x3“ krepšinis Aukštaitijos klube į viršų šovė praėjusią vasarą, kai Rolando Skaisgirio iniciatyva startavo „Hoptrans“ turnyras Palangoje, kuriame triumfavo būtent „Juventus“ vyrukai.

Trijulių krepšinis tapo olimpine sporto šaka, o būrelis „Juventus“ žaidėjų sezono metu žaidimą LKL vis derino su įskaitinių taškų rinkimu „Masters“ turnyruose, papildomomis pajamomis bei olimpinės svajonės vaikymusi.

Debrecenas, Vokietija, rugpjūčio 29–30 dienos.

Doha, Kataras, lapkričio 20–21 dienos.

Džeda, Saudo Arabija, gruodžio 18–19 dienos.

Sankt Peterburgas, Rusija, kovo 10–11 ir 30–31 dienos.

Ignas Vaitkus, Vytautas Šulskis, Žygimantas Skučas ir Gintautas Matulis – šie keturi Utenos krepšininkai kartu su vyriausiuoju treneriu Žydrūnu Urbonu ėmė siekti aukštumų ir „3x3“ krepšinyje.

Nors tai „Juventus“ klube patinka ne visiems. Trijulių krepšinis į dvi skirtingas barikadų puses pastatė du pagrindinius Utenos krepšinio žmones – prezidentą, trenerį Žydrūną Urboną bei direktorių Eimantą Skersį.

„Aš tikiuosi, kad to ateityje daugiau nebebus, – 15min atvirai sakė klubo vadovas Eimantas Skersis. – Mes kalbėjome apie tai su Žydrūnu. Mūsų valdybos pirmininkas irgi išreiškė savo nuomonę. Gerai, šį sezoną jau buvo kaip buvo, bet ateityje tokie dalykai baigsis. Vasarą žaisti „3x3“ turnyruose galima, aš tikrai nieko prieš, nes kontraktai negalioja, žmonės laisvi, nori pasportuoti ar užsidirbti vieną kitą papildomą eurą. Neturiu dėl to priekaištų. Bet kai ateina sezonas, turime koncentruotis tik į „5x5“ krepšinį.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Skersis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Skersis

„Jei į mūsų sezoną ir rezultatus žiūrėčiau generoliškai, galėčiau sakyti, kad „3x3“ ir visi išvažiavimai mums įtakos neturėjo. Viskas buvo gerai. Bet turiu būti sąžiningas sau ir prieš komandą, tad taip, tai trikdė, – 15min sakė Žydrūnas Urbonas, Utenos klubo alfa ir omega. – Galiu pasakyti, kad kitą sezoną „3x3“ krepšiniui nežadu daryti jokių nuolaidų. Bet šįmet buvo olimpiniai metai. Savo baloje Utenoje galime vaidinti karalius, bet yra toks žodis, kaip „Lietuva“. Jei išeis mūsų trejetukas į olimpiadą, visi skanduos: Lietuva, Lietuva! Mes būsime prie to beprotiškai daug prisidėję. Tai yra labai svarbu.“

Reguliariajame LKL sezone „Juventus“ finišavo ketvirtoje vietoje, turėdama identišką pergalių ir pralaimėjimų balansą kaip Panevėžio „Lietkabelio“ vyrai – 23 ir 13.

Karaliaus Mindaugo taurės turnyre uteniškiai nuskynė bronzos apdovanojimus. Tai antras toks pasiekimas klubo istorijoje.

Išvykų iš Utenos į trijulių turnyrus sezono metu netrūko, bet jos niekada nesikirto su oficialiomis „Juventus“ rungtynėmis LKL.

Iki kol neatėjo svarbiausių kovų metas, atkrintamosios varžybos.

Antradienį pasirodė informacija, jog Utenos komandos puolėjas Ignas Vaitkus praleis LKL pusfinalio seriją su Kauno „Žalgiriu“, nes gegužės 26–30 dienomis vyks į Gracą (Austrija) ir mėgins Lietuvai iškovoti kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes.

I.Vaitkus praleis pusfinalio seriją, tačiau sugrįš kovoms dėl trečiosios vietos.

Toks ėjimas klube sukėlė dvejopas reakcijas, tačiau galutinį žodį tarė „Juventus“ prezidentas ir vyriausiasis treneris Ž.Urbonas, kuris netiki nukraujavusios kariaunos šansais prieš Lietuvos čempionus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas

„Pasakysiu atvirai, šiam sprendimui nepritariu ir nepritarsiu. Nebūtinai šiam sprendimui, bet apskritai sezono metu važinėti į „3x3“ turnyrus. Visą sezoną buvau prieš, bet yra Žydrūnas, kuris yra klubo prezidentas ir jis priima galutinį sprendimą. Jis ir išleido Igną, bet aš esu prieš, – neslėpė E.Skersis. – Išvažiavimų buvo daug. Masteriai, Sankt Peterburgas, dabar – olimpinė atranka. Aš esu prieš, visada buvau prieš. Šie dalykai mane nervina. Kai buvę turnyrai nesikirto su rungtynėmis, galėjau bent šiek tiek užsimerkti, tačiau šiuo metu jie kertasi ne tai, kad su rungtynėmis, bet su LKL pusfinaliu. Man jokio skirtumo, kas yra mūsų varžovas – „Žalgiris“, „Los Angeles Lakers“ ar kokia nors NKL komanda. Tai yra svarbiausios sezono rungtynės. Aš tikrai nepritariu kažkokioms kelionėms į kažkokius „3x3“ turnyrus. Su visa pagarba Lietuvai, su visa pagarba olimpiadai, bet žaidėjai turi apsispręsti, kokiai sporto šakai jie atstovauja. Mano nuomone, „3x3“ ir „5x5“ yra visiškai skirtingos sporto šakos.“

„Toks mąstymas man yra šiek tiek diletantiškas, – klubo vadovo E.Skersio žodžius komentavo Ž.Urbonas. – Manau, kad yra labai svarbu, kokiame tu esi momente ir ką tu veiki. Tikrai yra svarbu, prieš ką tu žaidi pusfinalyje. Taip sakyti yra absurdas. Jei būtume žaidę su „Rytu“ ar „Lietkabeliu“, būtų ir atitinkami sprendimai. Iš tikro, Igną tikrai nelengvai išleidome. Man labai brangus žodis yra „Utena“, bet daug brangesnis – „Lietuva“. Bet tai nėra sprendžiama tik Igno situacija. Žaidžiame pusfinalyje iki 3 pergalių su „Žalgiriu“, o neturime nei Kariniausko, nei Gecevičiaus, be to, neaišku, ar bus Bryantas Crawfordas. Ar Ignas bus, ar nebus, tai nėra svarbu. Mes neturime tiek potencialo, kad iki trijų pergalių šitaip nukraujavę žaistume su „Žalgiriu“. Jei būtume sveiki, nekiltų jokių klausimų.“

28-erių metų 198 cm ūgio krepšininkas į lemiamą atrankos Austrijoje traukinį įšoko paskutinę akimirką, tinkamai susiklosčius bent kelioms aplinkybėms.

Paskutinė žaidėjų registravimo data buvo nurodyta gegužės 18-oji.

Ignas dėl kelio skausmų praleido antrąsias LKL ketvirtfinalio serijos rungtynes su Prienų „CBet“, tad pirmiausia reikėjo rūpintis sveikata.

Krepšininkas nusprendė vykti pasitikrinti pas rinktinės gydytojus – Rimtautą Gudą ir Laimoną Šiupšinską, kurie atliko magnetinio rezonanso tomografiją (MRT), o ši rimtų sužeidimų neparodė.

„Šeštadienį sužaidę rungtynes su Prienais, turėjome laiko iki antradienio padaryti visus tyrimus, duoti krūvio ir pažiūrėti, kaip kūnas reaguos. Ar skaudės, ar bus geriau. Daug procedūrų, vaistų prieš uždegimą. Situacija gerėja, skausmas nėra visiškai praėjęs, bet didelio diskomforto nėra“, – 15min sakė pats I.Vaitkus.

Kaip skelbia 15min šaltiniai, ne visi Utenoje buvo patenkinti tokiu įvykių posūkiu. Neva, žaisti ketvirtfinalyje prieš prieniškius negali, bet į „3x3“ olimpinę atranką išvyks.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ignas Vaitkus
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ignas Vaitkus

Gydytojai davė žalią šviesą žaisti, bet reikėjo, jog „Juventus“ varžovus iš Prienų įveiktų rezultatu 2-0. Trečiosios rungtynės irgi būtų uždariusios I.Vaitkaus šansus išvykti.

Komandos draugai Igno nepavedė ir antrajame mūšyje svečiuose laimėjo 87:80.

Kaip teigė I.Vaitkus, vartus į Gracą būtų uždaręs ir Vilniaus „Ryto“ laimėjimas Panevėžyje paskutiniame LKL reguliaraus sezono ture, kadangi tokiu atveju „Juventus“ būtų likusi trečia. Vadinasi, išvengusi „Žalgirio“ pusfinalyje.

„Jei būtume likę treti, manęs olimpinėje atrankoje 100 proc. nebūtų buvę. Būtume kovoję dėl patekimo į finalą, jokių diskusijų dėl to nebuvo. Laukėme iki pabaigos, kaip viskas pasisuks, laukėme ir ketvirtfinalio serijoje, nes man tiko rezultatas tik 2-0. Jeigu ne, nebūtų spėję manęs užregistruoti“, – sakė „Juventus“ atstovas.

Situacija dviprasmiška, bet širdyje laimėjo troškimas užsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius Tokijuje. Ignui 28-eri metai, tad tai gali būti paskutinė karjeros proga.

„Visi man sako, kad padariau gerą sprendimą, – sakė I.Vaitkus. – Jei klubas būtų pasakęs ne, aš nebūčiau dvejojęs. Juk yra kontraktai, o tokių išimčių pasitaiko labai retai. Atsirado galimybė išvažiuoti, nesusigadinti santykių, tai sprendimas buvo paprastas. Reikia važiuoti. Tai olimpinė atranka, galimybė patekti į olimpiadą. Aukščiausias sportininko karjeros tikslas. Nusprendžiau bandyti. Gyvenimo šansas, kuris gali daugiau nebepasitaikyti.

Čia yra rinktinė, čia yra Lietuva, pavardė ant marškinėlių bei nacionalinis himnas. Visai kas kita. Lietuvos rinktinė, o ne paprastas turnyras.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas

Olimpinės žaidynės Tokijuje startuos liepos 23-ąją dieną, o baigsis rugpjūčio 8-ąją. Triumfas Austrijoje Ignui Vaitkui, Aurelijui Pukeliui, Dariui Tarvydui ir Šarūnui Vingeliui automatiškai vietos pagrindiniame turnyre negarantuos.

Vasarą vėl bus atranka, o jei Lietuvos trijulių komanda pateks į olimpiadą, tuomet važiuos tuo metu geriausi žaidėjai.

Ar sėkmės atveju Tokijuje šalia šoninės „3x3“ linijos pamatysime ir „Juventus“ trenerį Žydrūną Urboną?

„Nenoriu spekuliuoti. Man nėra būtinybės važiuoti, turime ir taip planų. Bus draugiškų U18 komandos rungtynių. Jei patektume į olimpiadą ir būtų galimybė sudalyvauti, tai taip, norėčiau vykti kartu. Mes šįmet daug į tai įdėjome. Aš, kaip treneris ir vadovas, Utenoje prisiimu visą ugnį. Jei važiuočiau, gerai, jei ne, turiu ir taip ką veikti“, – sakė Utenos komandos strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius