Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 24

Palikęs Lenkiją dėl Kosovo snaiperis dabar ruošiasi įgelti Lietuvai

Kai Lietuvos krepšininkai penktadienio vakarą įžengs ant Prištinos sporto rūmų parketo, jie turės skirti išskirtinį dėmesį Dardenui Berishai – Kosovo rinktinės lyderiui, kuris jam palankią dieną gali įmesti ir 40 taškų.
Dardenas Berisha
Dardenas Berisha / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

D.Berisha yra ypatingas pasaulio čempionato atrankos C grupės žaidėjas, nes jis yra atstovavęs dviem šioms grupės rinktinėms – Lenkijai ir Kosovui.

29 metų 191 cm ūgio gynėjas žaidė prieš Lietuvą 2011 metų Europos čempionate mūsų šalyje ir ten buvo rezultatyviausias Lenkijos rinktinės žaidėjas, rinkęs po 13,2 taško per rungtynes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Javtokas ir Dardanas Berisha
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Javtokas ir Dardanas Berisha

D.Berishos motina yra lenkė, o tėvas – Kosovo albanas. Kosove gimęs krepšininkas daug metų žaidė Lenkijos rinktinėje, nes ilgai neturėjo kito pasirinkimo.

„Su Lenkijos rinktine daug patyriau, bet esu gimęs Kosove, – prieš treniruotę Prištinos sporto rūmuose sakė D.Berisha. – Kai FIBA pripažino Kosovą 2015 metais, pasikalbėjau su Lenkijos krepšinio federacija ir ji neprieštaravo, kad žaisčiau už Kosovą. Esu labai laimingas, kad galiu atstovauti Kosovui Europoje.

Kosove užaugau kaip žaidėjas, Kosovas yra mano širdyje. Žinoma, Lenkija yra tarsi antrieji namai. Kai žaisiu su Lenkija, tikriausiai tai man bus ypatingos rungtynės, bet galiausiai tai krepšinis – turime mėgautis juo.“

D.Berisha jau turėjo progą pasimėgauti ne tik krepšiniu, bet ir pergalėmis su Kosovo rinktine.

Nors 2017 metų Europos čempionato atrankos varžybose Kosovo krepšininkai pralaimėjo visas šešerias rungtynes, šiemet jie pateikė staigmeną, kelyje į pasaulio čempionato atranką įveikę Estijos ir Makedonijos komandas. D.Berisha pelnė po 18,8 taško ir nutiesė kelią į Kosovui pasaulio čempionato atranką Europoje, kur dėl dvylikos bilietų grumsis 32 komandos, padalytos po keturias į aštuonias grupes.

VIDEO: Dardan Berisha - Highlights from Eurobasket Qualification 2017 with Kosovo National Team

„Tai istorinis pasiekimas mums. Nors esame maža šalis, jauna ir nepatyrusi komanda, parodėme, kad galime žaisti. Mums tai labai svarbu.

Be abejonių, lietuviai yra grupės favoritai.

Mūsų pliusas bus sirgaliai. Žmonės Kosove myli krepšinį ir žino, kad tai istorinis metas mums, – prieš rungtynes su Lietuvos komanda 24sek sakė D.Berisha. – Laukia sunkios rungtynės, bet reikia mokėti pasidžiaugti šiuo momentu. Daugumai bus vertinga patirtis žaisti su Lietuva.

Lietuva yra didi krepšinio šalis. Nieko nereiškia, kad jūsų komandoje šįkart nebus NBA ar Eurolygos žaidėjų – be abejonių, lietuviai yra grupės favoritai.“

D.Berisha teigė, iš Lenkijos laikų pažįstantis Lietuvos rinktinės strategą D.Adomaitį, nes yra žaidęs lietuvio treniruojame Vloclaveko „Anwil“ klube 2012 metais.

D.Berisha taip pat yra rungtyniavęs Ispanijos, Italijos ir Kroatijos klubuose, bet pastaraisiais metais vis sugrįžta žaisti į gimtąjį Kosovą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dardenas Berisha
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dardenas Berisha

„Jei leisi, jis gali įpurtyti ir 40 taškų, – sakė drauge su D.Berisha ir „Sigal Prishtina“ klubu Kosovo čempionu prieš ketverius metus tapęs Aurimas Kieža, dabar žaidžiantis NKL klube Marijampolėje. – Jei gera diena, Dardenas gali sau leisti mesti, kad ir 30 kartų. Turi teisę tai daryti, nes tikrai yra geras žaidėjas – sugeba veržtis su kamuoliu, įmeta daug tritaškių.

Be to, jis yra sirgalių numylėtinis. Jam reikia skirti papildomą dėmesį ginantis, nes įsivažiavus D.Berishai paskui jį užsiveda ir visa gauja.“

Įsivažiavus D.Berishai paskui jį užsiveda ir visa gauja.

Nors buvusio NBA trenerio amerikiečio Brado Greenbergo treniruojamoje komandoje lyderiu gali tapti ir natūralizuotas JAV gynėjas Scottas Bamforthas – rezultatyviausias Italijos klubo Sasario „Banca de Sardegna“ klubo žaidėjas, krepšinio dievas Kosove yra kitas.

„Bus įdomu pasitikrinti savo lygį žaidžiant su Lietuva“, – 20 val. prasidėsiančio mačo laukė D.Berisha.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius