Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2022 10 09

Panevėžyje nutūpę „Žalgirio“ talentai: vienas svajoja žaisti NBA, kitas – Eurolygoje

Tris pergales Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sezono starte iškovojęs Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ pasitinka rimčiausią testą. Sekmadienio vakarą Aukštaitijos klubas namuose susigrums su Kauno „Žalgiriu“. Tai bus ypatinga akistata dviem talentams, kurių perspektyvos siekia ir Lietuvos krepšinio rinktinę.

Prieš sekmadienio akistatą 15min pakalbino talentinguosius Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ atstovus Paulių Murauską ir Mantą Rubštavičių.

„Pasikalbame su Pauliumi, kad bus įdomu pasitikrinti su Eurolygos komanda, pasižiūrėti savo ir „Lietkabelio“ lygį. Svarbiausia yra neperdegti ir per daug negalvoti, o žaisti savo žaidimą. Kažko asmeniškai įrodyti nenoriu, tiesiog noriu sužaisti kaip įmanoma geresnes rungtynes“, – 15min sakė Mantas Rubštavičius, rezultatyviausias U20 Europos čempionato žaidėjas.

20-metis 198 cm ūgio krepšininkas vasarą sudarė dvejų metų sutartį su Nenado Čanako vadovaujama komanda, tačiau „Žalgiris“ po pirmojo sezono be jokios kompensacijos šį perspektyvų vaikiną galės susigrąžinti į Nemuno salą.

18-metis 204 cm ūgio Paulius Murauskas, kuris tapo rezultatyviausiu U18 Europos čempionato krepšininku, nuomos sąlygomis „Žalgirio“ buvo išsiųstas į Panevėžį. Jis dabar eina į dvyliktą klasę, o kitą vasarą taps laisvuoju agentu.

Šie du Lietuvos krepšinio deimančiukai yra puikūs draugai, jų ryšys užsimezgė „Žalgirio“ dublerių ekipoje.

„Esame geri draugai ir aikštelėje, ir už jos ribų, – 15min sakė M.Rubštavičius. – Pauliaus sezono startas – tikrai įspūdingas. Žinoma, sezonas yra maratonas, matysime, kaip seksis, bet jis turi neeilinius duomenis, ilgas rankas. Manau, kad jis bus aukščiausio lygio žaidėjas. Galbūt ateityje Paulius žais NBA. Jam ši lyga tinka, kadangi jis mėgsta pažaisti vienas prieš vieną, turi įvairių įgūdžių, aišku, verta paminėti ir Pauliaus įžūlumą, kokio norėčiau ir aš. Jis tikrai išskirtinis.“

„Mes esame draugeliai nuo dublerių laikų, – apie ryšį su M.Rubštavičiumi sakė Paulius Murauskas. – Mes per treniruotes konkuruojame, padedame ar pasakome vienas kitam pastabas. Esame pažįstami gal ketverius metus, todėl žymiai smagiau dviese vienoje komandoje. Rubšta yra geras ir protingas bičas. Stiprioji jo savybė yra ir visada bus metimas. Manau, kad jis bus aukštas ir aštrus antras numeris. Rubšta sunkiai dirba, tai viskas bus gerai. Mačiau ESPN prognozę Rubštai, kad bus pašauktas 56 šaukimu. Viskas priklauso nuo jo. Kur jis nori labiau žaisti, ten ir žais. Jei jis nori pakliūti NBA, manau, jis gali tai pasiekti. Bet jis svajoja žaisti Eurolygoje, manau, jis norės pradžioje įsitvirtinti Europoje.“

LKL.LT/Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius
LKL.LT/Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius

Per pastaruosius kelerius metus, kai Panevėžio komandai diriguoja Nenadas Čanakas, „7bet-Lietkabelis“ susikūrė statusą, kaip geriausios vietos Lietuvoje jaunimo tobulėjimui.

Šviežiausi yra praėjusio sezono pavyzdžiai. Reiklaus stratego iš Serbijos mokyklą išėję Dovydas Giedraitis ir Panagiotis Kalaitzakis vasarą šovė tiesiai į Eurolygą – atitinkamai Kauno „Žalgirio“ ir Atėnų „Panathinaikos“ komandas.

Tarpsezonio metu P.Murauskas iškart agentui išreiškė norą žaisti Panevėžyje, o ir M.Rubštavičius daug vidinių dilemų tarp Kėdainių „Nevėžio“ ir „7bet-Lietkabelis“ neturėjo.

„Kai pasakė, kad šis variantas įmanomas, nieko kito daugiau ir nesvarsčiau, – sakė P.Murauskas. – Jauni žaidėjai šią komandą renkasi dėl trenerio, kuris yra labai geras. Man jis labai patinka. Nenadas geba sukurti ryšį su žaidėjais, juos gerbia ir tai lemia, jog žaidėjai jį gerbia dar labiau.“

„Buvo du variantai – „Nevėžis“ ir „Lietkabelis“. Nusprendžiau jungtis prie „Lietkabelio“ ir galvoju, kad padariau gerą pasirinkimą, – mintimis dalijosi M.Rubštavičius. – Stebėdavau rungtynes ir mačiau, kad Dovydas Giedraitis ir P.Kalaitzakis gaudavo daug laiko ir progų pasireikšti. Matome, kur jie yra dabar. Tai tikrai padarė įtaką mano pasirinkimui vykti į Panevėžį. Jaunų žaidėjų pavyzdžiai man padėjo apsispręsti. Manau, kad „Lietkabelis“ yra geriausia vieta tobulėti jaunimui Lietuvoje. Su tokiu treneriu dirbti yra malonu. Žinoma, pliusas yra ir žaidimas Europos taurėje. Tiesą sakant, pliusų buvo labai daug.“

LKL nuotr./Paulius Murauskas ir Mantas Ruikis
LKL nuotr./Paulius Murauskas ir Mantas Ruikis

Paulius ir Mantas yra laikomi vienais iš talentingiausių krepšininkų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Praėjusią savaitę jaunuosius talentus nužvelgiantis ESPN žurnalistas Jonathanas Givony M.Rubštavičiui prognozavo 56-ąjį šaukimą kitų metų NBA naujokų biržoje.

Vis dėlto šis krepšininkas labiau regimas Europoje, o kelias už Atlanto daugiau veda P.Murauską.

„Malonus momentas. Mane nustebino tokia prognozė. Žinoma, tai nereiškia kažko ypatingo, bet malonu. Reikia dirbti, stengtis ir matysime, kas iš to išeis. Mano viena iš svajonių – žaisti Eurolygoje, o gal dar aukščiau. NBA yra aukščiausias lygis, ten žaidžia didžiausi talentai, bet aš stebiu daugiau Eurolygą. Man labiau imponuoja Eurolygos krepšinis, – sakė M.Rubštavičius. – Neslėpsiu, kad norėčiau grįžti į „Žalgirį“. Tai – aukščiausias lygis Lietuvoje ir visi jauni lietuviai nori ten būti. Tokia yra siekiamybė.“

„Aš labai norėčiau žaisti NBA, – nedvejodamas sakė P.Murauskas. – Galėčiau bandyti jau artėjančią vasarą eiti į biržą, bet iš 2004-ųjų metų gimimo eis Victoras Wembanyama, Nikola Durišičius, Sidy Cissoko, Rayanas Rupertas... Trys prancūzai ir vienas serbas. Galbūt dar „Barcelona“ žaidėjas Jamesas Nnaji. Daugiau nieko nėra. Manau, kad geriausias laikas būtų eiti 2024-aisiais metais. Jei tikslas yra žaisti NBA, manau, reikia eiti truputį vėliau ir būti pasiruošusiam iškart žaisti, o ne sėdėti dvejus metus ir iškristi. Noriu užsikabinti ir žaisti ten daug metų.“

Žūtbūtinio tikslo grįžti ir įsitvirtinti „Žalgiryje“ šis 18-metis neturi.

„Jei eiti į „Žalgirį“, tai reiškia būti pasiruošusiam žaisti Eurolygoje. Žiūrėsime, ar per ateinantį sezoną pavyks tai pasiekti. Eiti į „Žalgirį“ ir sėdėti ant suolo aš nenorėčiau“, – teigė perspektyvus lietuvis.

LKL nuotr./Paulius Murauskas
LKL nuotr./Paulius Murauskas

„7bet-Lietkabelis“ atstovai su 15min pasidalino ir savo idealais. Kaip ir galėjote nuspėti iš ankstesnių citatų, vieną jų žavi Eurolygos, o kitą – NBA žvaigždė.

„Man tikrai labai patinka Marius Grigonis, dar stebiu Cory Higginsą. Esu atakuojantis gynėjas. Moksleivių lygoje žaisdavau per keturias pozicijas, daugiausia įžaidėju, o dabar labiausiai prie širdies yra antroji pozicija, tad ir šios pozicijos žaidėjus seku“, – sakė M.Rubštavičius.

„Turiu keletą mėgstamų žaidėjų, bet negaliu pagal juos lyginti savo žaidimo. Man labai patinka LeBronas, tačiau negaliu į jį lygiuotis. Nemanau, kad dar kada bus tokių antžmogių, koks jis yra. Gal galiu iš jo pasimokyti situacijų skaitymo, sprendimų priėmimo“, – sakė P.Murauskas.

P.Murauskas nori tobulėti gynyboje, geriau skaityti žaidimą ir stabilizuoti metimą, M.Rubštavičius – stiprinti kūną. „Man trūksta masės ir jėgos. Greičiai ir jėga LKL visai kitokie. Svarbiausia yra prižiūrėti kūną ir stengtis prisivyti vyrus. Kalbant apie įgūdžius, viską noriu pagerinti. Gynybos trūksta, puolime irgi trūksta metimo, prasiveržimo.“

15min ir Scanpix nuotr./Marius Grigonis ir LeBronas Jamesas – Manto Rubštavičiaus ir Pauliaus Murausko idealai
15min ir Scanpix nuotr./Marius Grigonis ir LeBronas Jamesas – Manto Rubštavičiaus ir Pauliaus Murausko idealai

Sezoną „7bet-Lietkabelis“, kaip ir „Žalgiris“, pradėjo trimis pergalėmis „Bestafe-LKL“ lygoje – pirmajame mače panevėžiečiai 86:74 įveikė Pasvalio „Pieno žvaigždės“, tuomet nervingame trileryje 88:85 Saulės mieste pranoko „Šiaulius“. Lengviausiai pasiekta pergalė buvo Gargžduose, kur turnyro debiutantus sutriuškino 91:71.

„Manau, kad kol kas viskas gerai, nes laimėjome visas rungtynes. Mūsų tikrasis lygis pasimatys dabar, nes pradėsime žaisti su stipresnėmis komandomis – „Žalgiriu“, „Rytu“, „Juventus“ ir kovos Europos taurėje. Tikrasis lygis dar pasimatys, o dabar laimėjome rungtynes, kurias ir turėjome laimėti“, – sakė P.Murauskas.

18-metis yra naudingiausias Panevėžio komandos žaidėjas sezono starte, per trejas rungtynes fiksuojantis po 15,7 taško, 6,3 atkovoto kamuolio ir net 21,3 naudingumo balo per 16 minučių.

„Tiesiog taip išėjo, kad sužaidžiau gerai, nes pasitikėjo komandos draugai ir treneris. Atsikovojau kamuolius puolime, bėgau į greitas atakas. Aš to nesureikšminu“, – sakė P.Murauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: iššvaistyta „Žalgirio“ galimybė ir Tenerifėje paskendęs „Rytas“

M.Rubštavičiaus statistika – 7,3 taško, 2,3 atkovoto kamuolio, 1 rezultatyvus perdavimas ir 5,7 naudingumo balas beveik per 17 minučių.

„Viskas labai gerai. Esu patenkintas būdamas „Lietkabelyje“. Tikrai gera komanda. Ir viduje viskas gerai. Treneris manimi pasitiki, visas trejas rungtynes pradėjau starte. Gaunu net daugiau, nei kad tikėjausi prieš atvykdamas. Galbūt treneris pastebi, kad stengiuosi treniruotėse ir duoda daugiau šansų. Mes, jauni, daug klystame, bet jis suteikia daug laisvės ir daug šansų“, – sakė M.Rubštavičius, kurį praėjusį sezoną stabdė dvi traumos – kartą plyšo kelio raiščiai, kitą kartą – čiurnos raiščiai.

LKL nuotr./Mantas Rubštavičius (viduryje)
LKL nuotr./Mantas Rubštavičius (viduryje)

Pergales sezono starte savame kieme skina ir „Žalgiris“. Komandą performavęs nukarūnuotas Lietuvos flagmanas Klaipėdoje 79:71 įveikė „Neptūną“, 91:66 sudaužė Prienų „Labas GAS“ bei 96:60 suvystė „Šiaulius“.

„Manau, kad „Žalgiris“ šįmet yra tikrai stipresnis. Reikės žiūrėti, kaip viskas bus, kai komanda įkris į duobę, kokie bus žmonės, kai atsiras pralaimėjimų. Tuomet galėsime spręsti apie tikrąjį „Žalgirį“ pajėgumą“, – sakė P.Murauskas.

O jau trečiadienį Rygoje panevėžiečiai pirmajame Europos taurės etape susigrums su Ukrainos klubu Kamianskės „Prometey“.

„Europos taurė yra kitoks žvėris, ten aukštesnis lygis. Ko prašys treneris, tą ir darysiu. Būsiu savo vaidmens žaidėjas, bandysiu padėti kuo tik galiu. Žinoma, stengsiuosi būti agresyvus gynyboje ir nesutrukdyti puolime. Treneris akcentuoja gynybą – būti agresyviam, lįsti per užtvaras, spausti žaidėjus. Visi akcentai dedami ant gynybos“, – teigė M.Rubštavičius.

„Žinau, kad būsiu atsarginis. Stengiuosi kuo įmanoma labiau padėti komandai iškovoti pergalę, nesvarbu, duos 5, 10 ar 15 minučių“, – sakė P.Murauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: iššvaistyta „Žalgirio“ galimybė ir Tenerifėje paskendęs „Rytas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius