Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 22

Pavojus iš NBA: kodėl D.Adomaitis ir R.Šiškauskas keliaus į Indianapolį?

Viena pirmųjų Lietuvos rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio užduočių bus nuvykti pas Domantą Sabonį, kurio praėjusią vasarą „Indiana Pacers“ klubas neišleido į Lietuvos rinktinę.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“/AP nuotr.

Kol krepšinio laukuose aidi FIBA ir Eurolygos šūviai, galingiausia krepšinio organizacija NBA toliau rieda nesidairydama į šalis. Didžiulė verslo mašina nesijaudina, jei kuris jaunas keleivis užsimano išlipti – durys lieka užrakintos.

FIBA nedrįsta nieko pasakyti, nacionalinės federacijos irgi vengia garsiai skųstis, nors lyga, kurioje vidutinis žaidėjo atlyginimas perkopia 5 mln. dolerių, leidžia sau vis daugiau.

Net Pau Gasolis, žaidęs NBA Visų Žvaigždžių rungtynėse šešis kartus ir laimėjęs du aukso žiedus, neiškentė: lygos klubų spaudimas žaidėjams darosi nepakenčiamas.

Žaidėjai – tarp kardo ir sienos

P.Gasolis supyko tada, kai Europos krepšinio čempionato viduryje ne Ispanijos rinktinės medikai, bet „Oklahoma City Thunder“ nusprendė, jog Alexas Abrinesas dėl traumos nežais atkrintamosiose varžybose Stambule.

„NBA klubai stoja tarp nacionalinių komandų ir žaidėjų spręsdami, ar jie gali žaisti. Traumos aikštėje nebūna baltos ar juodos, bet jie spaudžia ir taip nulemia žaidėjų sprendimą. Tai yra gėda, – rėžė P.Gasolis. – Žiūrėsime, ar padėtis pasikeis ir žaidėjai įgaus kiek daugiau laisvės. Ar jie nebebus kišami tarp kardo ir sienos, kai negali ginti savo nacionalinės komandos garbės.“

FIBA nuotr./Alexas Abrinesas
FIBA nuotr./Alexas Abrinesas

Ispanija neteko talentingo gynėjo Europos čempionato viduryje, kelios kitos komandos svarbius žaidėjus iš NBA prarado anksčiau.

Nuo tada, kai 2016 metais NBA pasirašė rekordinę televizinę sutartį, pagal kurią susižers 24 milijardus dolerių iki 2025 metų, vis daugiau „rekomendacijų“ dalijama jauniems talentams.

Žiūrėsime, ar padėtis pasikeis ir žaidėjai įgaus kiek daugiau laisvės.

Rudy Gobertas, sudaręs ilgalaikę 4 metų 102 mln. dolerių sutartį su „Utah Jazz“, nebuvo išleistas į Prancūzijos rinktinę.

Su „Los Angeles Clippers“ rankomis sukirtusio serbo Milošo Teodosičiaus trauma irgi nėra aiški.

Garsiausiai nuskambėjo Giannio Antetokounmpo atvejis, kai „Milwaukee Bucks“ Graikijos supertalentui uždraudė žaisti Europos čempionate, kai šis nežymiai susižeidė kelį viešėdamas Kinijoje. Graikijos krepšinio federacija įtūžo ir viešai priekaištavo „Bucks“ klubui, kuris sprendimą priėmė net nesiuntęs medikų į Aziją.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Jaunimo balso NBA negirdi

O Lietuva prarado D.Sabonį, nors buvo sutarusi su „Oklahoma City Thunder“ jo draudimo apmokėjimo detales.

Bėda, kad mainai liepos viduryje perkėlė Domantą iš Oklahomos Sičio į Indianapolį, o Lietuvos krepšinio federacija užmegzti kontaktų su „Pacers“ nebespėjo.

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis

„Klubai investuoja didelius pinigus, ypač į jaunų žaidėjų pradžią, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Tokiam kaip Kristapas Porzingis NBA klubas gal ir negalėtų nurodinėti, nes jis darbą gautų kitame klube – latvis jau yra įrodęs savo vertę. Tas pats Pau Gasolis ar Bojanas Bogdanovičius irgi gali būti savo sprendimų šeimininkai. O jaunimas tokios galios neturi, nes viskas gali apvirsti aukštyn kojomis, į sėdėjimą ant atsarginių suolo, mažiau žaidimo minučių ir panašiai.“

Viskas gali apvirsti aukštyn kojomis, į sėdėjimą ant atsarginių suolo, mažiau žaidimo minučių ir panašiai.

FIBA taisyklės, pagal kurias NBA klubai turi išleisti žaidėjus į nacionalines rinktines, veikia tik teoriškai.

Daugėjant atvejų, kai NBA klubai „rekomenduoja“ žaidėjams nežaisti už nacionalinę komandą, FIBA nieko negali padaryti. Nematomus namų darbus reikia atlikti patiems.

„Todėl mes žiemą ir važiuojame į NBA, – pasakojo M.Špokas. – Ne pavalgyti ar rungtynių pasižiūrėti, bet kalbėtis su klubais, savininkais, vadybininkais, kad suprastume jų poreikius ir pasiūlytume pagalbą. Dabar girdime atsiliepimus, kad „Toronto Raptors“ patenkinti Jono Valančiūno stipriu žingsniu į priekį. Taip pat yra ir dėl Mindaugo Kuzminsko. Viliamės, kad po gero jų žaidimo rinktinėje ir jų sezonas NBA bus sėkmingas. Toks yra bendras tikslas. Todėl ir NBA siunčia savo žmones, kad pamatytų, kaip mes dirbame, jie mato medicininius išrašus, mes daug ką deriname su jais.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Šiškauskas ir Dainius Adomaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Šiškauskas ir Dainius Adomaitis

Nauja varžybų sistema verčia derėtis iš naujo

Anot M.Špoko, su tokiais klubais kaip „Toronto Raptors“ ar „New York Knicks“ pavyko nugludinti santykius, viskas jau buvo aišku, bet įprastą tvarką gali sujaukti nauja FIBA varžybų sistema.

Pagal ją, 2019 metų pasaulio čempionato atrankos varžybos bus žaidžiamos lapkritį, vasarį, o tada birželį – pirmąjį vasaros mėnesį prie rinktinių galės prisidėti ir NBA žaidėjai.

Vienas pirmųjų susitikimų su „Indiana Pacers“. Reikės rasti aukso vidurį.

Tačiau kaip tartis dėl jų iš anksto, jei nežinai, kiek toli keliaus lietuvio NBA klubas – baigs sezoną dar balandį, ar keliaus per atkrintamąsias varžybas iki birželio pabaigos? Kaip užtikrinti jų sklandų ir greitą pasirengimą, kad nepasikartotų Sergio Lullo atvejis, kai ispanas patyrė sunkią traumą per pirmąsias kontrolines rungtynes, dar nepasiruošęs žaisti po trumpos stovyklos.

D.Adomaičio ir jo asistento Ramūno Šiškausko laukia skrydis ir nauji pokalbiai su NBA klubų atstovais.

„Dainiaus ir Ramūno vienas etapinių darbų bus kelionė į kitą Atlanto pusę, o vienas pirmųjų susitikimų – su „Indiana Pacers“, – pažymėjo M.Špokas. – Reikės rasti aukso vidurį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius