Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 28

Penki dalykai, kuriuos bus įdomiausia stebėti per pirmąsias Lietuvos rinktinės rungtynes

Trečiadienį Lietuvos krepšinio rinktinė pradeda draugiškų rungtynių ciklą. Pirmasis septyniolikos nacionalinės komandos narių varžovas – Australijos ekipa su keturiais NBA žaidėjais ir čempionu Andrew Bogutu priešakyje. Pateikiame penkis dalykus, kuriuos šią savaitę stebėti bus įdomiausia.
Robertas Javtokas ir Mantas Kalnietis
Robertas Javtokas ir Mantas Kalnietis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Domantas Sabonis

Bus dvyliktuke ar nebus? Vertas ar nevertas? Jau gali žaisti aukščiausiame lygyje ar negali?

Pastaruoju metu apie Domantą Sabonį kalbama daug. Vienintelis nominalus sunkusis krašto puolėjas po Pauliaus Jankūno turi gerą progą atstovauti Lietuvos rinktinei Europos čempionate.

Tiesa, jam dar reikia įrodyti savo vertę Jonui Kazlauskui.

Europos jaunimo čempionate 19 metų 209 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas daugiau žaidė sau neįprastoje „centro“ pozicijoje ir rinkdavo 11,5 taško bei sugriebdavo 13,2 atšokusio kamuolio.

Tiesa, Italijoje į Arvydo Sabonio sūnų buvo subestos visų penkių aikštėje buvusių priešininkų akys, o nacionalinėje komandoje jis galės jaustis kur kas laisviau. Čia jam nereikės vienam grūsti taškų į krepšį, o dar daugiau kelių krepšio link atsivers po Manto Kalniečio ar kitų puikiai aikštę matančių įžaidėjų perdavimų.

Debiutantai

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis ir Antanas Kavaliauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sabonis ir Kavaliauskas

Su D.Saboniu šiemet rinktinėje iš viso yra penki debiutantai – Rokas Giedraitis, Lukas Lekavičius, Artūras Milaknis ir Marius Runkauskas. Ne visi jie turi vienodas galimybes patekti į dvyliktuką, bet viena kita maloni staigmenėlė įneštų papildomos intrigos.

Kiekvienas iš jų turi, kuo sudominti.

Tvirčiausiai šioje kompanijoje jaučiasi Artūras Milaknis. LKL finalo serijos MVP po puikaus sezono „Žalgiryje“ užsidirbo J.Kazlausko kvietimą į rinktinę. Kita vertus, viena yra žaisti griežtai sustyguotose J.Kazlausko schemose, kita – komandoje, kurią puikiai pažįsti.

Lukas Lekavičius sakosi netikįs savo šansais patekti į dvyliktuką, bet aikštėje jis drąsesnis nei prieš televizijos kameras. Žalgirietis veržliu žaidimu Eurolygoje įrodė, kad gali mesti iššūkį labiau patyrusiems Manto Kalniečio dubleriams Adui Juškevičiui ir Žygimantui Janavičiui.

Vėlyvo brendimo Rokas Giedraitis po truputį kyla karjeros laiptais. Neeilinių fizinių duomenų krepšininkas gali ir šaltakraujiškai pataikyti, ir efektingai įkrauti iš viršaus. R.Giedraičio energija gali užkrėsti J.Kazlauską.

Rumunijoje jis tritaškiais subombardavo jau ne vieną komandą, bet M.Runkausko galimybės aukščiausiame lygyje nežinomos. Lietuvos rinktinės mačai bus geriausias snaiperio jėgų patikrinimas.

Jono Kazlausko manevrai

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas

Kas dalinsis Pauliaus Jankūno minutes nuo atsarginių suolo? Šis klausimas turbūt dažniausiai skambėjo pirmąją Lietuvos rinktinės konferencijos dieną. J.Kazlauskas turėtų sudėlioti visus taškus ant „i“.

Žinomi keli potencialūs variantai. Pirmiausia, treneris stebės D.Sabonio galimybes.

Jeigu jaunasis aukštaūgis susidurs su sunkumais, arčiau krepšio gali tekti pasislinkti Jonui Mačiuliui ar Mindaugui Kuzminskui.

Kita vertus, Benas Matkevičius yra minėjęs, kad žemiau galima pastumti kažkurį iš vidurio puolėjų. Galbūt savo galimybes galės parodyti kitą sezoną sunkiuoju kraštu planuojantis žaisti Artūras Gudaitis.

Taigi, scenarijai žinomi, bet žaidimo režisierius – J.Kazlauskas.

Mantas Kalnietis

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mantas Kalnietis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mantas Kalnietis

Paskutinį kartą Mantas Kalnietis Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkėjo tą nelemtą rugpjūčio 26-osios vakarą, kai per draugiškas rungtynes Zagrebe rėžėsi į kroatų centrą Ante Tomičių ir išsinarino raktikaulį.

Nuplaukė ne tik pasaulio čempionatas, bet ir beveik visas sezonas – geriausias įžaidėjas Lietuvoje turėjo nepilnus du mėnesius profesionalaus krepšinio.

Į „Žalgirį“ sugrįžusį 28-erių kaunietį buvo galima pamatyti per NBA vasaros lygos transliacijas. Tačiau ten gerokai skyrėsi ir meistriškumo lygis, ir propaguojamas krepšinis.

Akistata su NBA vicečempiono „Cleveland Cavaliers“ įžaidėju Matthew Dellavedova leis pamatyti natūralesnį ir M.Kalniečio, ir rinktinės veidą. Pats J.Kazlauskas neslėpė, kad su Mantu nacionalinė komanda atrodys gerokai kitaip nei pernai pasaulio čempionate Ispanijoje.

Andrew Bogutas

Australijos rinktinės vidurio puolėjas Andrew Bogutas yra viena ryškiausių, jei ne pati ryškiausia pastaraisiais metais į Lietuvą draugiškoms rungtynėms atvykusi žvaigždė.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrew Bogutas
„Scanpix“/AP nuotr./Andrew Bogutas

Australas – šių metų NBA čempionas su „Golden State Warriors“, pirmasis 2006-ųjų metų NBA naujokų biržos šaukimas ir vienas geriausių šių dienų NBA gynybos specialistų.

Jo pasirodymą bus be galo įdomu stebėti ir patiems australams – paskutinį kartą rinktinėje A.Bogutas žaidė prieš 7 metus.

Jam kompaniją iš NBA palaikys „Cleveland Cavaliers“ įžaidėjas Matthew Dellavedova, „Utah Jazz“ talentas Dante Exumas ir nedažnai nuo atsarginių suolo kilęs „Chicago Bulls“ sunkusis krašto puolėjas Cameronas Bairstow. 

Gerai pažįstami Brado Newley, Davido Anderseno ir Nathano Jawai veidai.

Talento aikštėje šią savaitę netrūks nei „Švyturio“ arenoje Klaipėdoje, nei Šiauliuose.

Rungtynės Data Laikas Miestas Arena
Lietuva – Australija 07-29 19:30 Klaipėda „Švyturio“
Lietuva – Australija 07-31 19:30 Šiauliai Šiaulių

 

Australai į Lietuvą atvyks tokios sudėties:
 Žaidėjas  Duomenys  Klubas
 Andrew Bogutas 30 m., 213 cm „Golden State Warriors“, 8,3 tšk.
 Matthew Dellavedova 24 m., 193 cm „Cleveland Cavaliers“, 4,8 tšk.
 Dante Exumas 20 m., 198 cm „Utah Jazz“, 4,8 tšk.
 Bradas Newley 30 m., 199 cm Las Palmo „Gran Canaria“, 10,3 tšk. (Ispanija)
 Davidas Andersenas 35 m., 211 cm Vilerbano ASVEL, 9,3 tšk. (Prancūzija)
 Nate'as Jawai 28 m., 208 cm „Andorra“, 8,3 tšk. (Ispanija)
 Cameronas Bairstow 24 m., 206 cm „Chicago Bulls“, 0,6 tšk.
 Chrisas Gouldingas 26 m., 192 cm Saragosos CAI, 8,6 tšk. (Ispanija)
 Damianas Martinas 30 m., 186 cm „Wildcats“, 6,2 tšk. (Australija)
 Brockas Motumas 24 m., 208 cm „36ers“, 17,5 tšk. (Australija)
 Ryanas Broekhoffas 24 m., 200 cm „Bešiktaš“, 11,5 tšk. (Turkija)
 Adamas Gibsonas 28 m., 188 cm „36ers“, 10,9 tšk. (Australija)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius