Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

Pirmasis Rimo Kurtinaičio mėnuo „Lietuvos ryte“: kur veda kritika?

Praėjo mėnuo, kaip Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidimą modeliuoja nebe Tomas Pačėsas, o Rimas Kurtinaitis. Tačiau su skambiomis vilniečių pergalėmis sieto „Lietuvos ryto“ generolo sugrįžimas čempioniško žaidimo dar toli gražu neprimena.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Su R.Kurtinaičiu „Lietuvos rytas“ iškovojo 3 pergales per 5 rungtynes. Didžiausią nuosmukį sostinės klubas patyrė jau antrosiose rungtynėse su nauju treneriu – „Lietuvos rytas“ krito Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje Utenoje.

Dar po savaitės „Lietuvos rytas“ 77:86 nusileido Panevėžio „Lietkabeliui“.

Tos 3 pergalės pasiektos prieš autsaiderius „Šiaulius“ bei „Dzūkiją“, atsirevanšuota „Juventus“ komandai.

Tiesa, „Lietuvos rytas“ nė sykio nelaimėjo užtikrintai. Varganą „Šiaulių“ komandą pakrikštydami R.Kurtinaitį vilniečiai pranoko 82:81, Utenoje išplėšė pergalę 87:85, o namuose dzūkus įveikė tik 76:72. Taigi, trys pergalės pasiektos vidutiniškai 2,3 taško skirtumu prieš 5, 8 ir 10 LKL komandas.

Po pastarosios pergalės sekmadienį prieš „Dzūkiją“ R.Kurtinaitis neslėpė nerimo dėl žaidimo kokybės ir žaidėjų indėlio.

„Viskas ne taip. Viskas ne taip, – nepatenkintas kartojo R.Kurtinaitis. – Ne taip, kaip aš suprantu krepšinį. Tą matymą reikia keisti žaidėjuose. Ir bandyti. Taip žaisdami, ką mes galime kur laimėti... Bet tai yra darbas. Ir mes turime jį nuveikti.“

Su kai kurių žaidėjų požiūriu į savo darbą išvis reikėtų pagalvoti, ar reikia toliau sportuoti, ar baigti krepšinį.

R.Kurtinaitis perėmė buvusio trenerio T.Pačėso palikimą – psichologiškai išvargusią komandą. Komandą demotyvavo be ketvirtfinalio „Lietuvos rytą“ palikęs finišas Europos taurėje ir T.Pačėso sukeltas psichologinis spaudimas.

Lietuvoje įprasta sakyti, kad naujas treneris į komandą įpučia naujų vėjų ir dažniausiai – pozityvių. Tačiau su R.Kurtinaičio atėjimu neįvyko nieko panašaus.

24sek žiniomis, jau pirmosiomis dienomis trenerių rokiruotė nedavė tokio pozityvaus efekto, kokio buvo tikėtasi. Ne visi žaidėjai buvo patenkinti korekcijomis žaidimo plane, o lietuvio metodais ypač stebėjosi legionieriai.

Apie emocinę būseną Vilniuje prabilo pats R.Kurtinaitis.

„Komandoje trūksta charakterių, tikslų. Daugelis paprasčiausiai žaidžia krepšinį ir tiek. Visiškai nežino, kodėl“, – kalbėjo jis po pralaimėjimo Panevėžyje vasario 25-ąją.

Sezono šviesulys – ant suolo

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jimmy Baron, Artūras Gudaitis, Rimas Kurtinaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jimmy Baronas, Artūras Gudaitis, Rimas Kurtinaitis

Po penkerių rungtynių plika akimi matyti ryškiausias pasikeitimas. Artūras Gudaitis prarado vietą „Lietuvos ryto“ starto penkete, nes R.Kurtinaičiui priimtinesnis žaidimas žemesniu penketu ir su Drew Gordonu vidurio puolėjo pozicijoje. Dėl to jis netgi paaukojo vieną naudingiausių viso LKL sezono žaidėjų (vid. 10,1 tšk., 6,5 atk. kam., 14,6 naud. bal.) ir „Lietuvos ryte“ pagaliau atsiskleidusį galiūną.

D.Gordonas sužvėrėjęs skrajojo virš krepšių Utenoje, kai Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje surinko 25 taškus, 15 atkovotų kamuolių ir 42 naudingumo balus, taip palikdamas A.Gudaitį nuošalėj su 8 žaidimo minutėmis.

Po dviejų savaičių pertraukos į rikiuotę A.Gudaitis sugrįžo dvikovoje su „Dzūkija“, surinkdamas 16 taškų, 7 atkovotus kamuolius ir 17 naudingumo balų per 21 minutę. R.Kurtinaitis gyrė lietuvį už kovingumą. Ko gero, taip būsimu Lietuvos rinktinės vidurio puolėju įvardijamas 23-ejų „centras“ įrodinėjo, kad yra vertas daugiau.

Klausimas, ar R.Kurtinaičio schemose dabar tai įmanomas variantas. Bet prastas žaidimas gali pastūmėti trenerį imtis korekcijų.

Kritikuoja viešai

„Tokios pergalės man ne pergalės, – nugalėjęs „Dzūkiją“ šeštadienį tuo nė kiek nesidžiaugė R.Kurtinaitis. – Su kai kurių žaidėjų požiūriu į savo darbą išvis reikėtų pagalvoti, ar reikia toliau sportuoti, ar baigti krepšinį. Nenoriu minėti pavardžių. Tie žaidėjai puikiai žino, apie ką kalbu.“

Netrukus treneris nesusilaikė neatskleidęs vieno iš sukritikuotų žaidėjų: „Trūko indėlio iš Kisieliaus. Kovingumo ir tos jo patirties, kurią jis turi sulaukęs tiek metų. Trūksta aktyvumo.“

Karolio Bakūno nuotr./Laimonas Kisielius
Karolio Bakūno nuotr./Laimonas Kisielius

Po R.Kurtinaičio atvykimo į „Lietuvos rytą“ L.Kisieliaus statistika pastebimai vis smuko žemyn su kiekvienomis rungtynėmis: 16 naudingumo balų su „Šiauliais, 4 su „Lietkabeliu“, 3 su „Juventus“ ir -2 su „Dzūkija“.

Dėl L.Kisieliaus R.Kurtinaitis skundėsi jau vasario 25-ąją pralaimėjęs Panevėžyje: „Labai nusivylęs esu Kisieliaus kovingumu.“

Tada jis baksnojo į jo atkovotų kamuolių statistiką. Per 28 minutes su „Lietkabeliu“ jis nusigriebė 2 kamuolius, per mačus su „Juventus“ ir „Dzūkija“ – 0 per 35 žaidimo minutes.

Norėčiau, kad per 15–20 minučių jis nusiimtų bent vieną kamuolį.

„Tai yra mūsų ketvirtos pozicijos 202 cm ūgio žaidėjas. Su tokiu pasyvumu sunku laimėti“, – skundėsi R.Kurtinaitis.

Tokių pat pastabų R.Kurtinaitis turėjo ir dėl lenko Adamo Lapetos.

„Norėčiau, kad per 15–20 minučių jis nusiimtų bent vieną kamuolį“, – gūžčiojo pečiais „Lietuvos ryto“ treneris.

Visą sezoną žaidęs po 16 minučių, 217 cm ūgio vidurio puolėjas per tris LKL mačus rungtyniavo jau tik po 11. R.Kurtinaičio taktikoms A.Lapetos žaidimo pobūdis tiesiog netinkamas, o atkovotų kamuolių statistika verčia griebtis už galvos – per 20 rungtynių su „Lietkabeliu“ ir „Juventus“ minučių legionierius atkovojo tik 1 kamuolį.

Su „Dzūkija“ šeštadienį A.Lapeta jau nebežaidė.

Panašiai, kaip ir Julius Jucikas, kuris per tris pastaruosius susitikimus nežaidė ilgiau nei 10 minučių, nors krepsinis.net žiniomis, per sezoną uždirba apie 100 tūkst. eurų.

„Jis kol kas neatitinka mano reikalavimų“, – po pergalės prieš „Juventus“ atviravo R.Kurtinaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Jucikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Jucikas

R.Kurtinaitis kol kas nėra didžiulis Roko Giedraičio žaidimo gerbėjas. Tą jis akivaizdžiai parodė per Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio dvikovą Utenoje įleidęs krepšininką tik paskutinėmis minutėmis.

Du pastaruosius LKL mačus jis žaidė vid. po 19 minučių, nors jo vidurkis per T.Pačėso vadovavimą siekė daugiau nei 25 min. Jo žaidimo laikas turėtų sumažėti, jei iki sezono pabaigos spės įsivažiuoti Deividas Gailius, kuris dėl lūžusio piršto nežais iki balandžio.

Baronas kur kas produktyvesnis nei Loganas. Jis geriau žino, ką daryti.

Pakištas po ratais – įmestas į „Lietuvos rytą“ prieš pat Karaliaus Mindaugo taurę R.Kurtinaitis nebegali daryti jokių korekcijų. Žaidėjų registracija baigiasi kovo 13-ąją, todėl naujų žaidėjų sostinėje nebebus.

„Lietuvos rytui“ netekus Davido Logano, komanda prarado savo veidą. Išvykusį kapitoną bando pakeisti Jimmy Baronas, renkantis vid. 14,3 taško. Pirkinys tikrai sėkmingas – amerikietis dvitaškius meta 59,1 proc., tritaškius – 47,4 proc. tikslumu ir renka po 14 naudingumo balų.

Kita vertus, D.Logano indėlis siekė vid. 15,6 taško ir 14,8 naudingumo balų, nors R.Kurtinaitis prisiekinėja, kad J.Baronas „Lietuvos rytui“ yra naudingesnis. Už tą, kuris mintimis jau buvo Avelino „Sidigas“ klube, nors vilkėjo Vilniaus komandos aprangą, tai tikrai. Bet statistiškai su D.Loganu „Lietuvos rytas“ įmesdavo vid. 6,4 taško daugiau nei varžovai, o su J.Baronu aikštėje – tik 0,8 taško daugiau.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jimmy Baron
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jimmy Baron

„Manau, kad jis kur kas produktyvesnis nei Loganas. Jis geriau žino, ką daryti. Ir labai gerai suvokia krepšinį. Jam sunku vienam tempti visą komandą, visavertės pamainos jo pozicijoje neturime“, – apie J.Baroną pasakojo R.Kurtinaitis.

Nepasitiki nė vienu įžaidėju

Šalia J.Barono aikštėje startuoja Corey Fisheris, iš starto penketo išstūmęs Cleviną Hannah. Pastarasis galėjo būti vienas tų, į kuriuos skriejo R.Kurtinaičio kritikos strėlės po pergalės prieš „Dzūkiją“ – amerikietis klydo dažniau (2 kl.), nei rinko taškus (2) ar skirstė rezultatyvius perdavimus (1).

O C.Fisheris per dvejas pastarąsias rungtynes rinko vid. po 18 taškų ir 3,5 rezultatyvaus perdavimo, tačiau neatrodo, kad R.Kurtinaitis būtų patenkintas savo įžaidėjais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Corey Fisheris
Luko Balandžio / 15min nuotr./Corey Fisheris

„Viena iš bėdų – mūsų įžaidėjai labai riboti. Jie negali nieko sukurti ir nežaidžia du prieš du. Jei pasiseka, įmeta, jei nepasiseka – ne. Jie visiškai nekontroliuoja komandos, nevadovauja.

Truputį sunku. Iki atkrintamųjų bandysime ką nors nuveikti. Kaip buvęs krepšininkas, negaliu pakęsti, kai išleidžiu į aikštę du įžaidėjus ir pasipila klaidos“, – vasario 25-ąją jis atsiliepė apie C.Hannah ir C.Fisherį.

Problema ta, kad įžaidėjo pozicija yra kone svarbiausia komandoje. O neiškentęs dėl amerikiečių žaidimo, R.Kurtinaitis atakas patiki diriguoti net J.Baronui, kuris žinomas dėl savo snaiperio, o ne žaidimo organizavimo savybių.

„Lietuvos rytą“ įžaidėjo problema veja jau antrą sezoną iš eilės. Pernai T.Pačėsas su Kendricku Brownu ir Denisu Lukašovu – Vilniuje nepritapusiais atakų dirigentais – finišavo tik ant trečio LKL apdovanojimų laiptelio.

Aukštesnio meistriškumo žaidėjo stygius dirigento pozicijoje „Lietuvos rytui“ vėl gali kainuoti brangiai. Kita vertus, Chucko Eidsono pavyzdys primena, kad R.Kurtinaitis yra išsisukęs dar ne iš tokios situacijos.

Iššūkis ir klubui, ir treneriui

Paradoksalu, bet „Lietuvos rytas“ su neblizgančiu žaidimu pakilo į antrąją LKL turnyro lentelės vietą.

Tik tai jau ne „Lietuvos ryto“ nuopelnas. „Lietkabelis“ pralaimėjo 3 iš 4 pastarųjų LKL čempionato rungtynių. Nors toji pergalė buvo pasiekta prieš „Lietuvos rytą“ (86:77), „Lietkabelis“ pralaimėjimus patyrė prieš 5–8 vietas turnyro lentelėje užimančias komandas: Prienų-Birštono „Vytautą“ (63:69), Alytaus „Dzūkiją“ (80:89) ir Utenos „Juventus“ (72:74).

R.Kurtinaitis „Lietuvos ryte“ lyg išjudėjo į gatves po žiemos, kai oro temperatūros skirtumai ir vandenys įtrūkinėjusiose asfalto dalyse pravėrė didžiules duobes, į kurias keikdamasis daužai automobilio ratą.

Taip ir R.Kurtinaitis Vilniuje atrado daug broko. Užuot nurijęs tą momentinį pyktį, treneris keiksnojasi viešai. Tik visus iškritikavus, sutelkti komandą gali būti sudėtinga, jei jos nesulipdo pergalės.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Nepagyvėjusi atmosfera komandoje signalizuoja, kad galbūt kaltos ne tik tos duobės, bet ir į jas įvažiuojantis automobilio vairuotojas.

R.Kurtinaitis 2016-ųjų pradžioje neteko darbo Maskvos srities „Chimki“ klube, kuris neįveikė aukštai iškeltos kartelės Eurolygoje. Italijoje su kuklesne komanda lietuviui nepavyko pasirodyti nekukliai, o kelias Vilniuje kol kas duobėtas.

Beje, lrytas.lt sausio pabaigoje rašė, kad savo namuose Kauno rajone R.Kurtinaitis buvo sukvietęs greitąją, policiją ir gaisrinę, kai prabudęs pasigedo žmonos. O paaiškėjo, kad ji tiesiog išvyko. Pagalbos tarnybos iškvietimą pripažino nepagrįstu ir suabejojo, ar treneris nebuvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Gal ne be priežasties Lietuvos krepšinio federacija rinktinės trenerio postą patikėjo jaunesniam Dainiui Adomaičiui, o ne geresnį CV turinčiam Rimui Kurtinaičiui?

R.Kurtinaičio kelionė „Lietuvos ryte“ – šansas reabilituotis ne tik klubui, bet ir pačiam treneriui.

„Anksčiau man reikėdavo kautis su Madrido „Real“, „Panathinaikos“, „Barcelona“. Dabar reikia kovoti su „Neptūnu“, „Žalgiriu“, Utena, „Lietkabeliu“. Tokia realybė, – pripažino R.Kurtinaitis. – Man reikia padaryti komandą. Vadovai ir žiūrovai iš manęs to tikisi. Man tai didelė atsakomybė ir didelis iššūkis. Bet aš pasiruošęs dirbti ir manau, kad komandą pakelsime į aukštesnį lygį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius