Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 21

Pirmojoje Lietuvos rinktinės treniruotėje – kurioziškas šūksnis ir pernykščio nuopuolio pamokos

Dainius Adomaitis pirmą kartą išsivedė Lietuvos rinktinės kandidatus į aikštės vidurį. Naujasis komandos strategas švytėjo. Jam teko karščiausia, bet, ko gero, įdomiausia kėdė Lietuvos krepšinyje. Kadangi rinktinė dar neturi kapitono, pirmasis „Mes už... Lietuvą!“ skambėjo kiek chaotiškai. Jį inicijavo ilgametis rinktinės gydytojas Vytenis Trumpickas, prajuokinęs bendražygius Palangos krepšinio centro centre. „Ooo, naujas kapitonas!“ – atkirto kažkuris iš žaidėjų. Rinktinės žygis Europos čempionato link pradėtas aktyviai ir nuotaikingai.
Jonas Valančiūnas
Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes už... Lietuvą!“ greitai skambės aiškiau ir užtikrinčiau, kai Lietuvos rinktinė išsirinks tikrą kapitoną. Roberto Javtoko raištį turėtų perimti Mantas Kalnietis.

Tiesa, pastarasis prie rinktinės prisijungs dar tik pirmadienį, bet senbuvio komandos draugai greičiausiai nebeišlauks ir rezervuos jam kapitono raištį.

„Nežinau, ar išlauksime visų žaidėjų, bet kapitoną turėsime greitu metu“, – sakė D.Adomaičio asistentas Ramūnas Šiškauskas, kuriam vis dar keista būti kitoje, trenerio pusėje.

Adas Juškevičius prieš pirmąją treniruotę nedrąsiai paleido vieną kitą metimą iš po krepšio. Sviedinys salėje buvo tik vienas. Su juo krepšininkai dar nesidarbuos bent keletą dienų – žaidėjai klauso fizinio rengimo trenerio Evaldo Kandratavičiaus nurodymų, kuris penktadienio pavakarę tiesė aukštaūgiams ant parketo kilimėlius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė

Pirmąją treniruotę žaliai balti surengė ne Palangos stadione, kaip buvo planuota, bet šalia esančioje salėje. Stadiono dangą ir veją trypė lengvaatlečiai – už sienų girdėjosi Lietuvos lengvaatlečių čempionato pranešėjo balsas.

Ten, beje, kažkur sukosi Martas Skrabulis – antrasis fizinio rengimo treneris, kuris vienas nuo rugpjūčio vidurio liks darbuotis su Lietuvos rinktine.

Iš šono ant kilimėlių besitampantys krepšininkai atrodė labai nuobodžiai ir nereikšmingai. Tačiau po nuopuolio pernykštėse Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, buvęs rinktinės treneris Jonas Kazlauskas būtent fizinį rengimą išskyrė kaip vieną iš slalomo į brazilišką bedugnę priežasčių.

Mes, manau, esame komanda, turinti labai didelį potencialą, bet ne favoritė. Apsidrausdami, bandysime žaisti gerai nuo pradžių ir formą išlaikyti iki galo.

Tuomet rinktinė olimpinėms žaidynėms ruošė Sigitas Kavaliauskas, šiemet paskutinę akimirką dėl Kinijos klubo „Southern Tigers“ pasiūlymo užleidęs darbus rinktinėje.

„Pirmą kartą per ketverius metus neturėjome fizinio pasirengimo. Tai buvo pagrindinė mūsų bėda. Žaidėjai atvyko į rinktinę atskirai, prisijungė po ilgų sezonu. Stengėmės palaikyti sportinę formą, bet neįkrovėme akumuliatoriaus. Norėjome geros formos pradžioje ir ją turėjome. Bet kai mūsų greičiau sulėtėjo, išlindo ir bėdos“, – analizuodamas nesėkmingo finišo olimpinėse žaidynėse priežastis, pernai kalbėjo J.Kazlauskas.

Neišsigąskite, kad E.Kandratavičius ketina sudėlioti fizinį rengimą taip, kad krepšininkai geriausią formą įgytų Europos čempionato starte.

Jis tikisi taip parengti krepšininkus, kad šie atlaikytų visą čempionatą aukščiausia nata.

„Pikas yra labai sudėtingas procesas. Bet bandysime suvaldyti procesą, kad optimali fizinė forma būtų turnyro pradžioje. Reikia įvertinti, kad komanda nauja ir jauna. Kam psichologija, kam dar kažką. Reikia apsidrausti ir jau pradžioje atrodyti labai gerai.

Piką turnyro pabaigai gali sau leisti ruošti geriausios komandos. Tokios, kaip Ispanija. Mes, manau, esame komanda, turinti labai didelį potencialą, bet ne favoritė. Apsidrausdami, bandysime žaisti gerai nuo pradžių ir formą išlaikyti iki galo.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė

Nors į pernai padarytas klaidas E.Kandratavičius labai nesigilino, jis numano, kas galėjo sugadinti žaidėjų akumuliatorių.

„Man sunku komentuoti kolegų darbą. Nesu įsigilinęs į visą procesą, ką jie padarė. Treneris Kazlauskas buvo viešai paminėjęs bendrą fizinį pasirengimą. Nežinau, galiu tik atsakyti už savo darbą. Noriu susilaikyti nuo komentarų, – pernykščio S.Kavaliausko darbo nenorėjo vertinti E.Kandratavičius, tačiau pateikė keletą pastebėjimų. – Kiek žinau, tada šiek tiek buvo priimta bendra nuomonė. Kadangi žaidėjai į rinktinę suvažiavo skirtingu metu ir neseniai baigę sezoną, galbūt treneriai tikėjosi, kad iš to turimo rezervo jie atlaikys ir žaidynes.

Nesu labai įsigilinęs į situaciją. Pačio Sigito irgi labai nekamantinėjau. Tai buvo jų darbas. Gal ir klaidos, gal dar kažkas. Bet bandykime ištaisyti reikalą.

Aš, kaip naujas treneris, dirbsiu taip, kaip aš moku, ir bandysiu gerinti situaciją šiai dienai.“

Tiesa, E.Kandratavičiui irgi reikės prisiderinti prie sujaukto rinktinės krepšininkų atvykimo grafiko.

Mantas Kalnietis prie nacionalinės komandos prisijungs pirmadienį, Donatas Motiejūnas – liepos 28-29 dienomis, Jonas Mačiulis – liepos 30-ąją.

Kaip išvengti pernykščių klaidų, kai kasdien rinktinės stovyklą papildydavo naujas žmogus ir fizinis rengimas taip ir nesusiderino, E.Kandratavičius jau numano.

„Treniruotėse pasislinksime šiek tiek pagal juos. Bandysime juos integruoti. Bet mano tikslas – kuo mažiau individualizuoti.

Tai nėra stovykla, kurioje mes galime kreipti dėmesį į atskirų žaidėjų individualias problemas. Per mažai laiko. Turime lipdyti bendrą traukinį, kuris pradėjęs važiuoti darys tą vis greičiau ir nesustodamas. Lipdysime tiesiog bendrą visumą iš karto“, – teigė E.Kandratavičius.

Manau, kad bėgsime daugiau ir būsime agresyvesni. Norėčiau ir sapnuoju, kad pasikartotų 2010-ųjų modelis.

Vilniaus „Lietuvos ryte“ dirbantis specialistas siekia idealaus modelio. Tokio, koks buvo Lietuvos rinktinėje 2010-aisiais.

Toje pačioje, kuri tiesiog skrajojo ant parketo ir savo energija užmaskavo garsių vardų stoką ir per kraštus trykštančiu noru peršoko ir apibėgo beveik visus varžovus pasaulio čempionate.

Būtent E.Kandratavičius tais metais ruošė Kęstučiui Kemzūrai karius kovoms Turkijoje.

Šie vaizdai grįžo į E.Kandratavičiaus vaizduotę. Ir todėl, kad rinktinė bus gerokai jaunesnė nei pernai – vyriausiam rinktinės žaidėjui Jonui Mačiuliui dar tėra 32-eji.

„Manau, kad bėgsime daugiau ir būsime agresyvesni. Norėčiau ir sapnuoju, kad pasikartotų 2010-ųjų modelis, kai į rinktinę atėjo daug naujų žmonių. Man prieš akis dar šią dieną stovi situacija, kai žaidėjai nesiskirstė zonomis gynyboje, o dirbo darbą – mano, ne mano, bet bėgo, šoko ir stengėsi. Turiu norą, kad šiemet irgi būtų toks modelis.

Tada daug dirbome. Turiu savo filosofiją ir metodiką, kuri man atrodo teisingi. Šiai dienai pakeičiau tam tikrus niuansus“, – didžiulę energiją Lietuvos krepšininkams bandys sugrąžinti E.Kandratavičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė

Tiesiogine to žodžio prasme apšilęs bendraudamas su žurnalistais, netrukus E.Kandratavičius žengė šalia šoninės linijos ir ramiai bei kantriai išdėstė savo nurodymus 15-ai kandidatų.

Šie lyg koldūnai lėkštėje vartėsi ant žydrų kilimėlių.

Kelias dienas vyks įvadinio pobūdžio treniruotės. Krepšininkai dar iki stovyklos ruošėsi individualiai, tačiau E.Kandratavičius bandys apjungti visus į visumą ir įvesti kūnus į didesnius krūvius.

Perėmęs S.Kavaliausko darbus, jis išklausė ir buvusio rinktinės fizinio rengimo trenerio pastabas.

Kolega perdavė, kad kai kurių žaidėjų kūno dalys pertemptos, kai kurios – per silpnos ar per stiprios, o tokios smulkmenos gali privesti prie traumų.

E.Kandratavičius atsižvelgs į S.Kavaliausko užrašus ir bandys padaryti taip, kad tas 2010-ųjų komandos vaizdinys jo akyse virstų realybe kovose dėl Europos čempionato medalių.

Nors tas kovas jis matys tik per televizorių, baigęs treniruotes su „Lietuvos ryto“ vyrais Vilniuje.

Bet ar televizoriaus ekrane žaliai balti užskris ant prizininkų podiumo pakilos, tai bus ir E.Kandratavičiaus bei M.Skrabulio darbo rezultatas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangoje vyko pirmoji vyrų rinktinės treniruotė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius