Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 12

Po pokyčių „Žalgiryje“ – L.Kleizos žinutė P.Motiejūnui: „Ego sužlugdo visas dinastijas“

Pasitikėjimą Martinu Schilleriu vasarą išreiškęs ir raktus nuo komandos komplektacijos austrui įteikęs „Žalgirio“ savininkas Paulius Motiejūnas amerikietišką projektą Kaune užgesino dar spalio pradžioje, vos po antrųjų nesėkme pažymėtų rungtynių Eurolygoje prieš Sankt Peterburgo „Zenit“. Turbulenciją Lietuvos čempionų stovykloje iš šono stebintis Linas Kleiza turėjo ne vieną klausimą „Žalgirio“ bosui P.Motiejūnui, kuriuos pažėrė kassavaitinėje 15min laidoje „PIKENROLAS“.

Šarūno Jasikevičiaus įpėdinio Martino Schillerio eksperimentas Kauno „Žalgiryje“ truko 15 mėnesių. Nors po pirmojo sezono 39-erių austras atsiraitojęs rankoves vasarą pagal save komplektavo Lietuvos čempionų sudėtį, tačiau visi penki pralaimėjimai pasiruošimo etape, keturios neįtikinančios pergalės vietiniame fronte ir du niuksai Eurolygoje privertė Paulių Motiejūną imtis permainų ir gelbėti jau ankstyvoje stadijoje iš rankų ėmusį slysti tarptautinį sezoną.

Iš NBA aplinkos atvykusiam ir amerikietišką žaidimo filosofiją Kaune diegusiam M.Schilleriui buvo parodytos durys, jį pakeičiant kardinaliai kitokiu treneriu, reiklumu garsėjančiu slovėnu Jure Zdovcu.

Nors šūviai pasigirdo po pralaimėjimo Sankt Peterburgo „Zenit“ komandai, tačiau apkaba buvo užtaisyta dar po rungtynių Prancūzijoje prieš Vilerbano ASVEL, „PIKENROLO“ laidoje teigė Linas Kleiza, pridėjęs, jog visa atsakomybė dėl susidariusios situacijos keliauja būtent ant P.Motiejūno pečių.

„Žinoma, nemalonu, kai kažkas yra atleidžiamas ir praranda darbą. Tai nėra malonus dalykas. Bet, visų pirma, tai Martinas Schilleris buvo atleistas po rungtynių Lione, nes su nauju treneriu per vieną dieną niekas nesusitaria. Matyt, buvo tikimasi, jog „Zenit“ neturės tokių rungtynių ir nebus kapojamasi iki galo dėl pergalės. Tikėjosi trenerį paleisti po rungtynių, – dėstė L.Kleiza. – Bet esmė yra ne čia. Visi matė ir žinojo, kur eina šis projektas. Tai klausimas Pauliui Motiejūnui: tu pavargai nuo pergalių ir pilnų arenų? Norėjai įrodyti, jog tai buvo ne Šarūno Jasikevičiaus darbas, o tavo? Ego sužlugdo visas dinastijas. „Žalgiryje“ buvo labai nuostabus paliktas įdirbis, o didelė dalis darbo ir P.Motiejūno. Bet Šaras išėjo. Pažiūrėkime, koks buvo „Žalgiris“ daugybę metų ir koks yra dabar. Vienas ingredientas, kuris pasikeitė, tai išėjęs Šaras. Atsirado Pauliaus noras įrodyti, jog jis viską padarys dar geriau, nes viskas priklauso nuo jo. Kaip sako mano draugas: palaikykite mano alų, o aš parodysiu, kaip reikia daryti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

L.Kleiza nesupranta, kodėl 2020-ųjų vasarą, kai Šaras išėjo, reikėjo kardinaliai keisti „Žalgirio“ kursą, kai daug metų viskas taip sėkmingai veikė.

„Jeigu viskas yra gerai, reikia bandyti tęsti tai. Bet ne, Paulius viską nukirto ir viską pakeitė kardinaliai. Nereikia kaltinti M.Schillerio, nes Paulius žinojo, ką ima. Nežinau, gal jis buvo pavargęs nuo Šaro riksmų? Neįsivaizduoju. Jis paėmė visai kitokį trenerį ir kalbėjo apie NBA projektus Kaune. Konferencijoje prisiėmė dalį atsakomybės, bet turėtų prisiimti ne dalį, o visą atsakomybę, nes „Žalgiryje“ daugiau niekas sprendimų nepriima. Pauliui reikia stiprių žmonių organizacijoje. Jis pasiėmė prancūzą (Francois Lamy – red. past.), bet „Žalgiris“ toliau yra Pauliaus. Aplink save reikia turėti stiprių žmonių, tokių, kurie kitaip mąsto ir nesutinka su tavo nuomone. Ne tokių, kurie bandytų peilį įdurti tau į nugarą, bet kad būtų su kuo diskutuoti. Kokia nauda, jei visi sutinka su tuo, ką tu sakai?“ – klausė L.Kleiza.

Legendinio Lietuvos krepšininko neįtikino ir pernykštis sezonas, kai M.Schillerio vadovaujamas „Žalgiris“ iškovojo 17 pergalių Eurolygoje ir buvo arti atkrintamųjų, o vietiniame čempionate iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę ir Lietuvos krepšinio lygos titulą.

„Visi stebėjo ir nesuprato, koks yra treneris Martinas. Nei jis kažką super ypatingo žaidžia, nei jis kažką super ypatingo padaro iš žaidėjų, – sakė L.Kleiza. – Visi trimitavo, kad šie žaidėjai yra Šaro palikimas. Jie demonstravo lyderystę. Tai, Pauliau, į ką tu žiūri, jei leidi šiam treneriui pagal save susikomplektuoti komandą? Pasisamdai scoutingo agentūrą ir sakai surasti 30 metų amžiaus žaidėjus, pageidautina kiek galima neatletiškus, bet pataikančius? Leidai susivežti savo trenerius, o tuomet atleidi patį M.Schillerį? Kur planas? Kokį mes ateityje matysime „Žalgirį“? Jei būčiau Pauliaus vietoje, žiūrėčiau, ką aš turiu kitiems metams ir kokie lietuviai bus mano komandoje. Dabar turime Lekavičių ir Ulanovą, nes Kalnas, Jankis ir Milaknis – ant paskutiniosios. Lietuvių nebelieka, o jaunimas sėdi ant suolo. Iškrito Lauvergne'as, sako, kad ims naują centrą, vadinasi, Marekas jiems netinka. Šias problemas reikia spręsti. Aišku, Pauliui reikia kažką pasakyti sirgaliams, kad kovos, eis ir darys, bet pasiėmė visiškai priešingą trenerį (J.Zdovcą), kuriam uždėjo atsakomybę laimėti ir išvesti komandą į „Top 8“. Tai yra utopinis tikslas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martin Schiller
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martin Schiller

Pustrečių metų Vilniaus „Ryto“ sporto direktoriaus pareigas ėjęs L.Kleiza su komanda dėliojo planą nuversti „Žalgirį“, kai klubą paliko neatsiejama sėkmės dalimi tapęs treneris Š.Jasikevičius.

„Kai Šaras dominavo, aš kalbėdavau su jais. Sakiau, kad po Šaro išėjimo jiems bus reikalų. Mes Vilniuje pagal tai dėliojome planą, o jie sakė, kad turi pinigų, pasisamdys gerą trenerį ir viską pratęs. Ką Paulius padarė, tai pataupė ant trenerio ir pasamdė ne tą, kurį reikėjo. Tokioje komandoje viską reikia statyti nuo trenerio. Didžiausia klaida, Pauliau, kad viską pradėjai daryti su blogu kapitonu“, – rėžė L.Kleiza.

„Linas yra teisus, ką pasakė, – pridėjo treneris Dainius Adomaitis. – Visi matome, kad „Žalgiriui“ blogai ir linkime, kad būtų gerai. Visi norime, kad „Žalgiris“ būtų konkurencingas Eurolygoje, žaistų atkrintamosiose, o mes matytume gerą krepšinį ir daug pergalių, kaip ir kitų Lietuvos komandų europiniuose turnyruose. Man patiko, kad Paulius prisiėmė kaltę, jog projektas nepavyko. Manau, kad tai yra gerai. Taip ir turi būti.“

„Kieno tai daugiau kaltė, jei ne Pauliaus? Gal Matijošaičio?“ – juokdamasis perklausė L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Larry Brownas ir Turino „Fiat“, Rickas Pitino ir Atėnų „Panathinaikos“, Igoris Kokoškovas ir Stambulo „Fenerbahče“, o dabar – M.Schilleris ir Kauno „Žalgiris“.

Panašu, jog amerikietiška krepšinio filosofija stipriausiame Senojo žemyno turnyre neveikia.

„Tai nepasiteisino. Turime sutikti, kad Eurolyga yra antras pagal stiprumą turnyras pasaulyje, bet krepšinis nėra žaidžiamas toks, koks yra NBA, – laidoje „PIKENROLAS“ sakė treneris Dainius Adomaitis. – Skirtingos taisyklės, skirtinga aikštelė ir skirtingas mačo laikas. Europoje yra žymiai svarbesnė vienos atakos reikšmė. Tikrai kitoks krepšinis, paremtas ne individualiomis savybėmis, bet žaidėjų IQ, aiškia sistema ir tęstinumu. Visos komandos, kurios turi aiškią sistemą ir tęstinumą, žino, kodėl tai daro. Didelė dalis komandų žiūri ne į dabar, o į kitą sezoną. Žaidėjus pasirašo 2–3 metams, žinodami, kad tas žaidėjas tikrai duos naudą. Tai pagrindinis skirtumas. NBA yra verslas, Europoje – daug reikalaujantis ir alinantis darbas, kur pasikeitus aplinkybėms ir patyrus pora pralaimėjimų, bam ir darbo nebėra.“

O ar JAV treniravimo kultūra, kai žaidėjai yra glostomi ir nekritikuojami, gali suveikti Europos krepšinyje? Galbūt „Žalgiriui“ ir reikia griežtos rankos, kurią atsineša J.Zdovcas?

„Kažkuriuo momentu tai gali veikti. Dabar pas mus pozityvumo žymiai daugiau, nes senoji trenerių karta nueina, – sakė D.Adomaitis. – Visada būdavo analizuojama, ką darai ir bandoma tai ištaisyti. Manau, kad pirmiausia reikia atsižvelgti į tai, ką tu gali pataisyti. Eurolygoje rungtyniaujančios komandos turi labai įtemptus grafikus. Ne visos komandos keliauja čarteriais, o kartas būna trejos rungtynės per savaitę. Matome komandas, kurios žaidžia 8–9 žaidėjų rotacijomis. Tai yra sudėtinga. Kai kurios komandos Eurolygai teikia prioritetą, o vietinėse pirmenybėse praplečia rotaciją ir leidžia žaisti jauniems. Aš to tikrai pasigedau praėjusį sezoną „Žalgiryje“. Bet tokia yra realybė. Iš užsienio atvažiavusiam treneriui nelabai rūpi tas jaunas žaidėjas, kuris galbūt po dvejų metų duos kažką klubui. Gal per tiek laiko to trenerio nebebus. Jam rūpi ši diena ir šios rungtynės. Laimėjai ir eini ruoštis kitam mačui.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ ugniagesys iš Slovėnijos ir kas laukia toliau?

Ieškodamas ugniagesio „Žalgiriui“, P.Motiejūnas vėl nusigręžė nuo Lietuvos trenerių. Nors rinkoje trys jų yra laisvi – Dainius Adomaitis, Kęstutis Kemzūra, Rimas Kurtinaitis. O dar nepamirškime Permėje dirbančio Kazio Maksvyčio, kuris Kauno klubo savininką domino prieš metus.

P.Motiejūnas spaudos konferencijoje minėjo, jog buvo kontaktas su D.Adomaičio agentu, tačiau pats strategas jokių užklausų nesulaukė.

„Baikime šią temą, nes aš esu samdomas darbuotojas, – teigė D.Adomaitis. – Kalbėjome kitą dieną su agentu, kai jau įvyko pasikeitimai, sakė, kad buvo pokalbis ir viskas. Buvo suprasta, kad sprendimas jau yra priimtas. Treneriai ir krepšininkai yra samdomi darbuotojai, kurie gali turėti savo nuomonę, bet nebūtų korektiška man ją dabar sakyti. Ką kalbame su agentu, tai yra tarp mūsų. Paulius yra „Žalgirio“ savininkas, kuris turi žmones, padedančius priimti sprendimus. Tikiu, kad jie nori priimti geriausius sprendimus klubui šioje situacijoje. Jie yra atsakingi. Viskas yra proceso dalis.“

„Scanpix“ nuotr./Jure Zdovcas
„Scanpix“ nuotr./Jure Zdovcas

„Maudaisi šiltame vandenyje, kuriame tau šilta ir gera, bet tuomet tave ištraukia ir įmeta į pilną ledukų vandenį. Situacija „Žalgiryje“ bus panaši“, – sakė D.Adomaitis.

Nuo vieno kraštutinumo Kauno klubas šoko prie kito. Nuo švelnumu garsėjančio M.Schillerio iki geležinės rankos šalininko 54-erių slovėno Jure Zdovco.

Tai buvo geriausias visų laikų Slovėnijos krepšininkas, kol neužgimė Luka Dončičius.

Per ilgametę krepšininko karjerą J.Zdovcas yra tapęs Eurolygos (1993 m.), pasaulio pirmenybių (1990 m.) bei dukart Europos čempionato (1989 ir 1991 m.) nugalėtoju, o 1988-aisiais Seulo olimpinėse žaidynėse jis su Jugoslavijos rinktine nuskynė sidabrą.

„Tai vėl yra labai rizikingas ėjimas. Jei jis nepasiteisins, tu degi. Jei jis atves prie kažko, atrodys labai gerai. Paulius ištraukė triušį iš skrybėlės, kurio niekas nesitikėjo. Pasiėmė visišką žudiką, grįžo į senus serbų laikus ir dabar droš žaidėjus“, – sakė L.Kleiza.

J.Zdovcas garsėja sunkiomis treniruotėmis, gynybinio pobūdžio krepšiniu, kuriame vyrauja ilgos pozicinės atakos.

Dešimt metų Eurolygoje nedirbęs slovėnas praėjusį sezoną plušėjo Prancūzijos klube Paryžiaus „Metropolitans 92“, su kuriuo šalies pirmenybėse užėmė šeštą vietą, o Europos taurė krito ketvirtfinalyje prieš Las Palmo „Gran Canara Herbalife“.

Didžiausi trenerio karjeros pasiekimai – Europos taurės metų treneris 2012-aisiais bei ketvirtoji vieta Europos čempionate 2009-aisiais su Slovėnijos rinktine.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovėnijos rinktinės treneris Jure Zdovcas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovėnijos rinktinės treneris Jure Zdovcas

J.Zdovco treniruojama Liublianos „Union Olimpija“ per tris sezonus Eurolygoje (2008–2011 metais) iškovojo 8 pergales ir patyrė 20 nesėkmių.

„Teko matyti J.Zdovco treniruojamų „Gaziantep“ ir Atėnų AEK komandų rungtynes. Reiklus treneris, kuris žino, ko nori. Teko bendrauti su buvusiais jo asistentais, jie gerai atsiliepė apie žmogiškąsias J.Zdovco savybes. Su juo malonu dirbti. Bet jis tikrai griežtas, kontroliuojantis visą procesą ir žaidimą aikštelėje, – apie naują „Žalgirio“ trenerį kalbėjo D.Adomaitis. – Jis kontroliuoja net greitas atakas, kur kamuolys turi būti pasuojamas. Eina iki detalių. Visiška priešingybė, nei ką „Žalgiris“ turėjo. Jis bando įvesti savąją sistemą, o taip greitų rezultatų nebus. Visiems reikia suprasti, kad reikės laiko. Atsiliepimai apie J.Zdovcą tokie, kad žaisti jo sistemoje yra gan sudėtinga, nes visada turi galvoti, ką darysi. Daug laiko treniruotėse skiriama gynybai. Pagrindinis dalykas yra gynyba. Žaidėjams bus iššūkis. Manau, kad šioje situacijoje lietuviai bus svarbūs. Jiems bus geriau, nes turės didesnę įtaką rezultatui.“

„Kiekvienam treneriui būna kažkoks prisitaikymo prie Eurolygos laikotarpis. Sistemos užtrunka, kol suveikia, nes visi turi ją mokėti. Matėme, kiek užtrukdavo Šaro sistemos perpratimas ir įsisavinimas. Turėkime omenyje, kad J.Zdovcas neturėjo pasiruošimo, jis nekomplektavo šios komandos ir atsakomybės dėl jos neprisiims, – pridėjo L.Kleiza. – Jam patinka žaisti su vyresniais žaidėjais, veteranais. Bet jis negalės tiek treniruoti, kiek yra įpratęs, kadangi sezonas dabar yra intensyvus. Žaidėjai numirs, jei bus tokios treniruotės. Dabartiniame krepšinyje planavimas ir šviežumas yra labai svarbūs dalykai. Dingo tie laikai, kai galėdavai arti ir arti. Komandoms dabar taip būtų per sudėtinga, tiesiog per daug rungtynių ir kelionių. Dabar iš vieno katilo yra šokama į kitą – būsime griežti ir reiklūs. Treneris turės prisitaikyti, nors tikriausiai nėra linkęs to daryti. Man teko girdėti, kad geras žmogus, bet gal ne žaidėjams (juokiasi).“

J.Zdovcas Lietuvoje nusileido pirmadienį, o jau antradienį su komanda vyks į Belgradą, kur žalgiriečių lauks vietos „Crvena zvezda“ iššūkis. Po egzamino Serbijoje – tiesi kelionė į Atėnus ir Thomaso Walkupo atstovaujamos „Olympiakos“ testas.

„Jis turės prisitaikyti. Galvoju, kad J.Zdovcas yra protingas žmogus ir treneris, tad prisitaikys. Gal puolime nematysime drastiškų pakeitimų, bet gynyboje tikrai bus. Jis visada nori užkimšti baudos aikštelę. Kažkokiame lygyje – gerai, bet ar Eurolygoje tai veiks, neaišku“, – sakė D.Adomaitis.

„Dabartinis krepšinis remiasi tritaškių metimais, tai įdomu, ar tokia gynyba suveiks“, – pridėjo L.Kleiza.

„Bet gal jis atvažiuos su visai kitomis idėjomis? – retoriškai klausė D.Adomaitis. – Manau, kad komandos reakcija bus ir „Žalgiris“ įveiks „Crvena zvezda“. Vien dėl šito sukrėtimo. Žaidėjų požiūris į rungtynes su „Neptūnu“ ir kaip jie viską darė, buvo kitoks.“

Naujausias 15min laidos „PIKENROLAS“ epizodas su Linu Kleiza ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ ugniagesys iš Slovėnijos ir kas laukia toliau?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius