Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 10

Pralenkė net Sabą? Iki 224 cm išstypęs J.Paukštė – galbūt aukščiausias lietuvis istorijoje

Artėjantį sezoną „Šiaulių“ gretose rungtyniaus išskirtinis žaidėjas. Galbūt priblokšti visus žaidimu 20-mečiui Jonui Paukštei dar prireiks kiek laiko, tačiau minioje žmonių jis tikrai bus pastebima figūra. Vilnietis teigia, jog jo ūgis šiuo metu siekia net 224 cm. Jei tai yra tiesa, tuomet metraštininkams teks smailinti plunksnas ir taisyti Lietuvos rekordų knygą, kurioje jau daugiau nei tris dešimtmečius karaliavo Lietuvos krepšinio ąžuolas Arvydas Sabonis.
Jonas Paukštė
Jonas Paukštė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos rekordų knygos duomenimis, aukščiausias lietuvis istorijoje yra legendinis krepšininkas bei dabartinis krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis, kurio ūgis 1988-aisiais užfiksuotas ties 223,6 cm.

15min šią informaciją patvirtino „Factum” vadovas Vytautas Navaitis, registruojantis Lietuvos rekordus.

Po 32 metų šalyje galbūt atsirado aukštesnis žmogus už Sabą. Tai penkerių metų sutartį su „Šiauliais“ šią vasarą sudaręs vilnietis Jonas Paukštė.

Naujasis „Šiaulių“ trenerio Antano Sireikos kareivis prieš dvejus metus buvo 219 cm ūgio, o šiuo metu jis pasiekė 224 cm ribą. Visai kaip didysis NBA serbas Bobanas Marjanovičius.

Siekiant oficialaus įrašo Lietuvos rekordų knygoje, šiauliečiams teks išsitraukti liniuotę ir tiksliai nustatyti jaunojo komandos nario ūgį.

„Jau nelabai augu, užtenka man to ūgio, – šyptelėjęs 15min sakė J.Paukštė. – Visą gyvenimą buvau aukštesnis už bendraamžius. Nebuvo kažkokio išskirtinio laikotarpio, kurio metu stipriai šoviau į viršų.“

Nors tai galbūt aukščiausias Lietuvos istorijoje žmogus, tačiau iki pasaulio rekordo dar toloka.

Aukščiausias krepšininkas istorijoje – Libijos atstovas Suleimanas Ali Nashnushas, kurio ūgis siekė 245 cm. Apskritai aukščiausiu žmogumi istorijoje oficialiai įvardijamas yra amerikietis Robertas Wadlow, kurio ūgis 1940-aisiais siekė net 272 cm.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Paukštė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Paukštė

Nors J.Paukštės tėvai nebuvo profesionalūs sportininkai, tačiau mėgėjiškai pajudėti mėgdavo. Tėčio ūgis – 192 cm, mamos – 182 cm.

Jonas oranžinį kamuolį pamilo labai anksti, o krepšinį žaisti pradėjo būdamas 12 metų amžiaus, kai tėvai jį nuvedė į Vilniaus krepšinio mokyklą. Pirmasis dėjimas į krepšį – jau po metų, būnant 13-os.

Mėgstamiausias šio dičkio vaikystės žaidėjas – Jonas Valančiūnas, kurio vedama Lietuvos jaunimo rinktinė neturėjo lygių pasaulyje.

Šiuo metu J.Paukštę žavi ne tik JV, bet ir kitas Lietuvos rinktinės centras, NBA žvaigžde tapęs Domantas Sabonis. Būtent šių vidurio puolėjų žaidimą „Šiaulių“ centras stengiasi stebėti daugiausiai, labiausiai mokytis iš jų.

„Mano stipriosios pusės – žaidimas „du prieš du“ ir blokai. Neblogai įmetu iš tritaškio ar vidutinio nuotolio. Ką norėčiau pagerinti? Noriu sustiprinti žaidimą po krepšiu, kad tvirčiau atstovėčiau prieš stipresnius ir geresnius LKL žaidėjus. Man dar trūksta fizinės jėgos“, – sakė 120 kilogramų sveriantis atletas.“

bcsiauliai/Jonas Paukštė
bcsiauliai/Jonas Paukštė

Vilniaus „Ryto“ sistemoje augęs vilnietis 2017–2018 metų sezone atstovavo „Perlui“ bei rungtyniavo Nacionalinėje krepšinio lygoje, kur per 9 minutes vidutiniškai rinko po 3,7 taško bei 1,5 atkovoto kamuolio.

Įspūdingų duomenų lietuvį pastebėjo Eurolygoje rungtyniaujanti Vitorijos „Baskonia“, sudariusi su juo ilgalaikį kontraktą.

Milžinas pirmosios komandos treniruotėse nedalyvavo, pirmąjį sezoną Ispanijoje praleidęs dublerių komandoje.

Trečiajame pagal pajėgumą Ispanijos čempionate lietuvis rungtyniavo po 17 minučių, rinko po 3,6 taško ir atkovodavo po 3,3 kamuolio.

Po metų, „Baskonia“ dublerių ekipai nukritus į ketvirtą lygą, lietuvis buvo paskolintas trečiojo diviziono komandai Logrono „Bodegas Rioja Vega“ ekipai. Šioje ekipoje statistiniai rodikliai buvo panašūs – 4,4 taško bei atkovodavo po 3,2 kamuolio per 12 minučių ant parketo.

„Patirtis Ispanijoje buvo įdomi, – sakė J.Paukštė. – Pramokau ispanų kalbą. Na, susikalbėti dar sunku, bet suprantu beveik viską. Daug skirtingų žmonių man davė daug gerų patarimų. Labai gera patirtis, jaučiu, kad per dvejus metus Ispanijoje labai paaugau ir kaip krepšininkas, ir kaip asmenybė.“

View this post on Instagram

????????????

A post shared by Jonas Paukštė (@johnpaukste) on

„Su Jonu viltis siejame ateičiai, todėl pasirašėme ilgalaikį kontraktą. Jam, iki šiol neturėjusiam tokio lygio krepšinio patirties, teks nuolat ir daug mokytis, stiprinti savo kūną. Šis žaidėjas mums bus tarsi anglies gabalas, iš kurio treneriai stengsis išspausti deimantą. Per kelis metus Ispanijoje jis žengė didelį žingsnį į priekį, todėl viskas priklauso nuo paties žaidėjo noro dirbti ir tobulėti. Iki šiol mums sekėsi dirbti su vidurio puolėjais, tikėsimės, kad Jonas nebus išimtis“, – liepos viduryje sakė „Šiaulių“ klubo sporto direktorius Mindaugas Žukauskas, su 224 cm ūgio ąžuolu sudaręs penkerių metų sutartį.

„Norėjau patirti Lietuvos krepšinio lygį, išbandyti save, nes LKL dar nesu žaidęs. Antanas Sireika rodė didelį susidomėjimą, nusprendžiau, kad „Šiauliai“ yra neblogas variantas man“, – 15min apie apsisprendimo motyvus sakė „Šiaulių“ naujokas.

A.Sireika garsėja darbu su jaunais žaidėjais bei jiems duodama laisve.

Šiauliuose savo laiku pražydo aukštaūgiai Laurynas Birutis, Rokas Gustys, Benas Griciūnas, Utenoje prie šio specialisto puikiai rungtyniavo ir karjeros žaidimą demonstravo Vaidas Čepukaitis.

„Mano manymu, tai Antanas yra labai geras specialistas. Jis duoda daug gerų patarimų, kreipia didžiulį dėmesį, kad aš ir kiti žaidėjai taptume geresniais. Jis nori, kad dirbtume, akcentuoja gynybą“, – dėstė J.Paukštė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Paukštė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Paukštė

„Šiauliai“ nutraukė bendradarbiavimą su NKL pirmenybėse rungtyniaujančiu Joniškio „Delikatesu“, tad J.Paukštė artėjantį sezoną veikiausiai kausis tik LKL.

Krepšininkui patinka Šiaulių miestas ir jame gyvenantys žmonės, tačiau ateityje aukštaūgis norėtų išplaukti į didžiuosius Senojo žemyno vandenis.

„Norėčiau prasimušti į Eurolygos lygį, – teigė J.Paukštė. – Noriu žaisti kuo aukštesniame lygyje prieš kuo geresnius varžovus. Bet artimiausias tikslas – kuo daugiau tobulėti, įsivažiuoti LKL.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius