Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 07

Prognozė: 17 žaidėjų, kurie bus pakviesti į Lietuvos rinktinės stovyklą

FIBA puslapyje paviešintas išplėstinis 24 Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. Trečiadienį LKF išplatins oficialų pranešimą su dar keliomis pavardėmis mažesniu kandidatų sąrašu. Jame bus tik tie krepšininkai, kurie birželio 20-ąją susirinks į pirmąją nacionalinės komandos stovyklą Palangoje. 24sek prognozuoja 17-18 žaidėjų sąrašą ir taip pat klausia skaitytojų nuomonės.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rezervuotos vietos dvyliktuke

Išplėstinis kandidatų sąrašas
Pozicija Žaidėjai
Įžaidėjai: Mantas Kalnietis, Mindaugas Girdžiūnas, Lukas Lekavičius, Žygimantas Janavičius, Adas Juškevičius, Vaidas Kariniauskas.
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, Martynas Pocius, Artūras Milaknis, Rokas Giedraitis, Martynas Gecevičius.
Lengvieji krašto puolėjai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis, Deividas Gailius.
Sunkieji krašto puolėjai: Donatas Motiejūnas, Paulius Jankūnas, Domantas Sabonis.
Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas, Artūras Gudaitis, Robertas Javtokas, Antanas Kavaliauskas, Darjušas Lavrinovičius.

Nereikia būti didžiausiu ekspertu, kad galėtum atspėti, kurie krepšininkai vyks į Rio.

Vietos ten jau „rezervuotos“ mažiausiai šešiems žaidėjams: Mantui Kalniečiui, Renaldui Seibučiui, Jonui Mačiuliui, Mindaugui Kuzminskui, Pauliui Jankūnui ir Jonui Valančiūnui.

VIP sąraše būtų ir Donatas Motiejūnas, tačiau didelis klaustukas, ar 25-erių puolėjas galės prisijungti prie nacionalinės komandos.

Pirmiausia, vasarą jis taps laisvuoju agentu ir geriausiu atveju pasirašytų naują sutartį tik liepos 10-ąją. Tai reiškia, kad jis praleistų mažiausiai trečdalį pasiruošimo Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

Be to, nei nauja arba esama komanda („Houston Rockets“), nei pats krepšininkas nenorėtų rizikuoti jo nugara, kuri užklijavo Donatui „rizikingo“ žaidėjo etiketę. Dėl užsitęsusios nugaros reabilitacijos D.Motiejūnas praleido daugiau nei pusę NBA sezono rungtynių.

Normalu, jei krepšininkas po sezono nuspręstų iki galo išsilaižyti žaizdas. Donatas būtų didžiulė paspirtis Lietuvos rinktinei, bet jam pačiam naudingiau vasarą praleisti ruošiantis naujajam NBA sezonui.

Tokį D.Motiejūno sprendimą suprastų visi.

Kadangi D.Motiejūno stovykloje greičiausiai nebus, J.Kazlauskui vėl reikės Domanto Sabonio pagalbos. Pernai Europos čempionate Lietuvos rinktinėje debiutavęs 20-metis puolėjas per metus patobulėjo ir turėtų tapti dar didesne paspirtimi nacionalinei komandai.

Domantą nuo olimpinių žaidynių turbūt galėtų sulaikyti tik NBA klubo rekomendacija pasiruošti sezonui Amerikoje.

Kita vertus, rinktinės stovykla startuoja birželio 20-ąją, o NBA naujokų biržos naktis vyks birželio 23-ąją, todėl natūralu, kad D.Sabonis dar bet kokiu atveju bus sąraše.

Rezervuotos vietos rinktinėje
Pozicija Žaidėjas
Įžaidėjai: Mantas Kalnietis
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis
Lengvieji krašto puolėjai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Domantas Sabonis
Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas

Atmetimo principas

Darant prielaidą, kad į rinktinės stovyklą susirinks 17-18 žaidėjų, teoriškai lieka 10-11 laisvų vietų. Į jas taikosi dar 16 žaidėjų.

Kitų krepšininkų likimą sąraše galima nuspėti atmetimo būdu.

Remiantis logika, sveiku protu, ribotu vietų skaičiumi ir krepšininkų pasirodymu 2015-2016 metų sezone, labai realu, kad J.Kazlauskas į stovyklą nepakvies:

Žygimanto Janavičiaus – į rinktinės dvyliktuką nepateko jau pernai, o šį sezoną turėjo mažai galimybių atsiskleisti Vilniaus „Lietuvos ryte“.

Vaido Kariniausko – gavo daug žaidimo laiko antrosios Graikijos lygos „Kymis“ klube ir buvo vienas lyderių, atvedęs komandą į pirmąjį divizioną. Tačiau kažin, ar įžaidėjas jau bus pasiruošęs kilti į olimpinių žaidynių lygį.

Martyno Pociaus – po sunkaus ir prasto sezono pats krepšininkas pripažino, kad nesupyktų ir nenustebtų nepakviestas į stovyklą.

Martyno Gecevičiaus – pats krepšininkas nedėjo didelių vilčių sulaukti J.Kazlausko kvietimo, nes jau keletą vasarų nebuvo trenerio planuose. O paties snaiperio planuose – ne rinktinė, o vestuvės.

Mariaus Grigonio – didžiulę pažangą Ispanijoje darantis krepšininkas, bet konkurencija lengvojo krašto puolėjo pozicijoje rinktinėje didžiulė, o vietų joje skaičius – labai ribotas.

Klaustukai

„Scanpix“ nuotr./Darjušas Lavrinovičius
„Scanpix“ nuotr./Darjušas Lavrinovičius

Ant ribos gali laviruoti Rokas Giedraitis, Darjušas Lavrinovičius ir Robertas Javtokas.

R.Giedraitis lyg koks „Red Bull“ galėtų įnešti energijos į rinktinės žaidimą, tačiau, kaip ir M.Grigonio atveju, šioje pozicijoje ankšta. Panašu, kad J.Kazlauskas galėjo daugiausiai dvejoti dėl galingai „Šiauliuose“ sezoną baigusio krepšininko ir kažkurio iš aukštaūgių.

Čia jau gali sužaisti kiti faktoriai: traumos, poilsio poreikis, žaidėjų grūstis tam tikroje pozicijoje, trenerio simpatijos. Šie faktoriai veda į vidurio puolėjo poziciją, kurioje kandidatų per daug.

Daug klaustukų kelia tikimybė stovykloje išvysti Darjušą Lavrinovičių. Jis vis dar kaunasi Italijos čempionato finalo serijoje. 36-erių aukštaūgiui kiekviena vasara rinktinėje reikalauja milžiniškų fizinių pastangų. Natūralu, kad žinant jo traumų istoriją Darjušui verčiau skirti vasarą poilsiui, o ne krūviams rinktinėje.

Aišku, tai priklauso nuo D.Lavrinovičiaus planų profesionalo karjeroje.

J.Kazlauskas pernai prieš Europos čempionatą jau testavo tris potencialius Jono Valančiūno dublerius: Artūrą Gudaitį, Robertą Javtoką ir Antaną Kavaliauską.

Iš R.Javtoko ir A.Kavaliausko jau aišku, ko galima tikėtis. Tuo tarpu A.Gudaitis yra jaunas augantis krepšininkas, kuris per sezoną galėjo padaryti pažangą. Kokią, galėtų savo akimis pamatyti pats J.Kazlauskas.

O gal J.Kazlauskas „sudie“ ištars Robertui Javtokui? Kita vertus, apie jo svarbą komandai prabilo „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius. Nors „centras“ dėl traumos nežaidė pusmetį ir grįžo tik LKL finalo serijai, vos tik laimėjęs čempionų titulą Šaras išskyrė Robertą kaip vieną svarbiausių žaidėjų „Žalgiryje“. Finale R.Javtokas tryško noru žaisti. Tiesa, pats apie rinktinę jis kalba nedrąsiai.

Puikų sezoną turėjusio Rimanto Kaukėno nebuvo išplėstiniame Lietuvos rinktinės sąraše. Tai reiškia, kad 39-erių gynėjas davė aiškų atsakymą Jonui Kazlauskui ir nepakeitė savo sprendimo 2012-aisiais atsisveikinti su nacionaline komanda. Taip galėjo pasielgti ir Darjušas Lavrinovičius, bet jei J.Kazlauskas dėl viso pikto įrašė jo pavardę, tai reiškia, kad aukštaūgis dar turbūt dvejoja.

24sek prognozuojamas 17-18 kandidatų sąrašas
Pozicija Žaidėjas
Įžaidėjai: Mantas Kalnietis, Mindaugas Girdžiūnas, Lukas Lekavičius, Adas Juškevičius
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis, Rokas Giedraitis
Lengvieji krašto puolėjai: Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas, Deividas Gailius
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Domantas Sabonis
Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas, Antanas Kavaliauskas, Robertas Javtokas, Artūras Gudaitis
18-as: Darjušas Lavrinovičius

Kodėl šiame sąraše yra keli kiti dar neaptarti žaidėjai?

Pavyzdžiui, Artūras Milaknis yra patikimiausias snaiperis Lietuvoje. Nors jam sezonas Kazanės UNIKS gretose nebuvo pats lengviausias, nacionalinei komandai verkiant reikia tritaškių.

Mindaugas Girdžiūnas tikrai turėjo sudominti J.Kazlauską geriausiu sezonu, šaltakraujiškais metimais „Neptūne“ per rankas ar unikaliu driblingu. M.Kalniečio dublerio pozicija visada buvo labiausiai aptarinėjama tema. Kol už Manto nugaros nėra patikimo pasirinkimo, tol ten vyks didžiulė konkurencija ir J.Kazlauskas galės eksperimentuoti.

Nors Lukas Lekavičius šį sezoną nebuvo toks pastebimas kaip pernai, 22 metų gynėjas vertas kvietimo – galės parodyti J.Kazlauskui, ko išmoko per sezoną.

Adas Juškevičius solidžiai baigė sezoną ir buvo vienas „Lietuvos ryto“ lyderių. Adas gali žaisti ir atakuojančiu gynėju, vis patikimiau atakuoja iš trijų taškų zonos, o tai dar keli privalumai eilėje prie galutinio dvyliktuko.

Edgaras Ulanovas sužaidė geriausią karjeros sezoną, todėl būtų keista jo neišbandyti bent jau stovykloje.

Deividui Gailiui metai „Lietuvos ryte“ buvo banguoti, kaip ir visai komandai, bet pernai Europos vicečempionu tapęs puolėjas tikrai turėtų įsiterpti bent į Palangą.

Antanas Kavaliauskas pernai solidžiai pasirodė Europos čempionate ir nėra nė menkiausios priežasties, kodėl jo neturėtų būti išplėstiniame sąraše. Kol kas jis atrodo kaip pagrindinis kandidatas keisti J.Valančiūną.

Klaustukų dėl stovyklos Palangoje mažiau nei būsimų galvosūkių dėl galutinio dvyliktuko. Bet bilietus į Rio vyrai išsidalins jau gavę galimybę pasirodyti rinktinėje.

Nuo 1 iki 5, kokia tikimybė, kad šie žaidėjai bus pakviesti į rinktinės stovyklą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius