Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 24

R.Boatrightas – išsamiai: apie kilogramus, rėkiantį D.Kairį ir mamos aktyvumą feisbuke

Ryanas Boatrightas sirgaliams, norintiems pamatyti tikrąjį šio įžaidėjo pajėgumą, siūlo įsijungti jo žaidimo vaizdo įrašus iš laikmečio Saratovo „Avtodor“ klube. Nuo gegužės mėnesio Donaldo Kairio medžiotas atakų organizatorius vis dar sunkiai įsipaišo Vilniaus „Ryto“ paveiksle, o prie to, kaip teigia pats R.Boatrightas, stipriai prisideda dešimt mėnesių be krepšinio ir Lietuvoje pasigautas koronavirusas.

Donaldas Kairys išties labai stipriai norėjo Vilniaus „Ryto“ atakų vadžias patikėti Ryanui Boatrightui, su kuriuo kiek daugiau nei mėnesį kartu dirbo Saratovo „Avtodor“ klube, iki kol 2019-2020 metų sezoną sustabdė COVID-19 pandemija.

28-erių amerikietis, 2014-aisiais su Konektikuto universitetu tapęs NCAA čempionu, buvo pagrindinis D.Kairio taikinys įžaidėjų sąraše.

Iš Šilutės kilęs specialistas R.Boatrightą į Vilnių kvietė dar gegužę, kai vyriausiuoju Vilniaus komandos treneriu vis dar buvo Dainius Adomaitis, su kuriuo sostinės klubas oficialiai išsiskyrė birželį.

„Prieš pasirašydamas sutartį apie Lietuvą ir „Rytą“ nebuvau daug girdėjęs. Jei atvirai, apie „Rytą“ aš nieko nežinojau. Donaldas dar gegužę skambino man ir kvietė į Vilnių. Iš Rusijos namo grįžome balandį, o jau gegužę treneris mane kvietė į „Rytą“. Tai pirmas kartas, kai išgirdau šio klubo pavadinimą. Donaldas man skambino visos vasaros metu, o vėliau ir rudenį, kol galiausiai priėmiau sprendimą atvykti“, – 15min sakė R.Boatrightas.

Donaldas dar gegužę skambino ir kvietė atvykti į „Rytą“.

Netikėtai „Rytą“ palikusį Demetriusą Jacksoną pakeisti atvykusiam Ryanui adaptuotis naujame klube buvo sunku.

Pirmiausia, komandinio krepšinio jis buvo nežaidęs 10 mėnesių, antra – vos tik atvykęs į Vilnių šis amerikietis apsikrėtė koronavirusu, kuris dar labiau sujaukė krepšininko įsivažiavimą naujoje aplinkoje.

Kaip 15min teigė R.Boatrightas, jis užsikrėtė nuo komandos draugo Luko Ulecko, o COVID-19 padariniai organizme jautėsi dar kurį laiką, neleidę jam parodyti geriausio savo žaidimo.

„Vos tik atvykus į Lietuvą nuo Luko pasigavau koronavirusą. Tai buvo išties sunkus laikotarpis, lyg žingsnis atgal, nes tris savaites tiesiog sėdėjau namuose. Negalėjau sportuoti, negalėjau nieko daryti. Tai mane visiškai išmušė iš ritmo. Aš net negalėjau atlikti metimų į krepšį. Turbūt žinote, kad virusas pažeidžia plaučius, o grįžus į aikštelę man prireikė laiko, jog atgaučiau jėgas. Sportuojant man labai greitai pritrūkdavo kvapo, staigiai pavargdavau, – sakė R.Boatrightas. – Pradžia buvo labai sunki, bet dariau viską, kad kuo greičiau atsigaučiau ir padėčiau komandai. Neturėjau problemų su trenerio Donaldo sistema ir deriniais. Man nereikėjo ilgai prie to prisitaikyti, nes trenerį ir jo darbo metodus jau žinojau. Bet man reikėjo prisitaikyti prie naujų komandos draugų, turėjau išsiaiškinti, kokiose situacijose jie nori priimti kamuolį ar kokius metimus jie mėgsta atlikti. Kalbant apie mano fizinę būklę, aš jau jaučiuosi atsigavęs.“

VIDEO: „urBONUSas“: „Ryto“ pertvarkos planas, „Žalgirio“ pamokos Rusijoje ir savigarbos klausimas

„Ryto“ legionierius pakomentavo krepšinio užkulisiuose sklandančius gandus, jog prie komandos jis prisijungė būdamas itin prastos sportinės formos – su 9 kilogramų viršsvoriu.

„Normalaus krepšinio žaidęs nebuvau 10 mėnesių, natūralu, kad atvykau su keliais papildomais kilogramais. Aš neturėjau beprotiško viršsvorio, nebuvau storulis. Supraskite mane, sudėtinga išlaikyti varžybinę formą, kai taip ilgai nežaidi krepšinio, o Vilniuje mane iškart pakirto COVID-19. Sėdint namuose 20 dienų priaugau gal dar pora kilogramų. Tiesiog taip sukrito kortos – nepalanki situacija. Manau, kad žmonės turėtų mane suprasti. Pandemijos metu niekas nebūtų atvykęs idealios sportinės formos. Tai neįmanoma. Bet aš dariau ir darau viską, kad būčiau pasiruošęs demonstruoti geriausius įmanomus rezultatus“, – sakė R.Boatrightas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ryan Boatright
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ryan Boatright

Tai priežastys, kodėl R.Boatrightas dar neprimena žaidėjo, kuris VTB Vieningoje lygoje praėjusį sezoną su „Avtodor“ marškinėliais rinko po 16 taškų ir 5 rezultatyvius perdavimus.

Čempionų lygoje įžaidėjas spėjo sužaisti dvejas rungtynes, kuriose per 18 minučių fiksavo po 6,5 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 2,5 klaidos. Per du mačus jis prametė visus 3 dvitaškius, pataikė 4 tritaškiai iš 11 bei 1 baudos metimą iš 2.

Šalies pirmenybėse – statistika geresnė: 10,6 pelnamo taško (55,6 proc. trit.) ir 1,8 atliekamo rezultatyvaus perdavimo per kiek daugiau nei 17 minučių.

15min paklausė R.Boatrighto, ar jį tenkina vaidmuo komandoje.

„Aš mėgstu Dovį ir Augį, aš mėgstu visus savo komandos draugus. Nuoširdžiai tai sakau, aš jiems linkiu tik sėkmės. Negaliu priekaištauti ar kažką sakyti dėl žaidimo laiko. Toks yra trenerių ir klubo sprendimas. Jei jie to nori, aš turiu tai priimti. Privalau išnaudoti minutes, kurias gaunu. Nenoriu prisikalbėti ir parodyti, kad esu nepatenkintas ar atakuoju trenerius, darau jiems spaudimą. Manau, kad kiekvienas žaidėjas galvoja, kad gaudamas didesnį minučių skaičių aikštelėje jis duotų daugiau naudos. Bet mano darbas yra duoti kuo didesnę naudą per tas minutes, kurias gaunu. Galiu pasakyti tiek, kad aš bet kokiu atveju vis tiek išliksiu savimi“, – sakė savęs „Ryte“ dar ieškantis R.Boatrightas.

Nors įvairios žiniasklaidos priemonės Lietuvoje trimituoja, jog šis „Ryto“ legionierius iš JAV sėdi ant karštosios kėdės, kai komanda baigė pasirodymus dviejuose turnyruose, tačiau lietuviški gandai, panašu, paties R.Boatrighto nepasiekia.

„Nebuvau apie tai girdėjęs. Jei atvirai, nežinau, kas vyksta klube. Aš vis tiek nepradedu rungtynių starto penkete, tad mano pakeitimas problemų žaidime neišspręs, – 15min kalbėjo Vilniaus komandos atakų organizatorius. – Aš žaidžiu mažiausiai iš visų trijų įžaidėjų. Jei klubas norėtų mane pakeisti, aš turėčiau tai priimti. Bet aš esu laimingas Vilniuje. Turiu galimybę žaisti krepšinį ir uždirbti pinigus, kuomet daug vyrukų tiesiog sėdi namuose ir negali to daryti. Aš esu palaimintas, kad turiu darbą.“

Vis tiek rungtynių nepradedu starto penkete.

Reikia pažymėti, kad Ryanas nėra teisus – jis žaidžia po 17 minučių, daugiau nei Dovis Bičkauskis (16 min.) bei Augustas Marčiulionis (13 min.).

Žaidimo laikas, pasak 15min šaltinių, vienu metu buvo pakankamai karšta tema sostinės ekipoje. Jaunasis A.Marčiulionis, negavęs pažadėto atsarginio įžaidėjo vaidmens, buvo beveik iškeliavęs į Panevėžio „Lietkabelį“.

Kaip teigia 15min šaltiniai, D.Kairys buvo išstatęs visus tris atakų organizatorius prieš save ir pasakęs, kad visiems jiems duos po 13 minučių, kad nebūtų nuskriaustų.

Nors karjera Vilniuje R.Boatrightui dar nesiklosto taip, kaip jis tikėjosi, bet krepšininkas turi didžiulį šeimos palaikymą iš už Atlanto, kuris stumia jį į priekį.

Akyliausi „Ryto“ sirgaliai jau spėjo socialiniuose tinkluose pamatyti stipriai besireiškiančią amerikiečio mamą.

Instagram/Ryano Boatrighto mama – aktyvi sūnaus palaikytoja soc.tinkluose
Instagram/Ryano Boatrighto mama – aktyvi sūnaus palaikytoja soc.tinkluose

„Mano mama – didžiausia mano sirgalė. Ji negali būti Lietuvoje, bet palaikyti stengiasi savais būdais. Kartais ji žiūri rungtynes, o kartais jai užtenka tik statistikos protokolo. Mano mama stipriai seka mano karjerą. Ji kartais anksčiau už mane sužino naujienas ir praneša man. Toks palaikymas yra malonus, svarbus ir reikalingas. Ji yra mano stiprybės šaltinis. Man to reikia“, – aiškino R.Boatrightas.

Jei mamos palaikymas išlieka, tai kito krepšininko palaikytojo Vilniuje jau nebėra.

Įžaidėją į Vilnių atviliojęs ir trejų metų kontraktą su „Rytu“ turėjęs Donaldas Kairys po tragiško pasirodymo Čempionų lygoje ir Karaliaus Mindaugo taurėje buvo atleistas.

„Donaldo atleidimo aš nenumačiau, nieko nežinojau, nes bandžiau kuo labiau nuo to atsiriboti, – sakė R.Boatrightas. – Kaip suprantu, jis turėjo trejų metų kontraktą, Donaldas čia dirbti turėjo dar ilgai. Mes, žaidėjai, labai stengėmės prisitaikyti prie jo sistemos ir treniravimo stiliaus. Viskas gerai, yra kaip yra, toks yra šis verslas. Klubas nusprendė skirtis su treneriu, o aš negaliu to kontroliuoti. Kaip bebūtų, aš vis dar esu čia, kasdien stipriai dirbu, kad aikštelėje būčiau kuo produktyvesnis.“

Saratove turėjau daugiau laisvės.

Treneris iš Šilutės ir įžaidėjas iš Auroros miesto Ilinojuje valstijoje JAV bendrą ryšį užmezgė Saratovo mieste Rusijoje. Nors dirbo vos kelias savaites, jie buvo tiek patenkinti bendradarbiavimu ir norėjo tai perkelti į Vilnių.

„Negaliu sakyti, kad esame draugai. Mūsų santykis darbinis. Bet mums patiko kartu dirbti Saratove, tad nusprendžiau atvykti ir į Lietuvą. Sistema nepasikeitė, bet pernai aš turėjau daugiau laisvės. Turėjau progą parodyti save. Jei kas norite pamatyti, kaip aš žaidžiu, įsijunkite tas penkerias ar šešerias „Avtodor“ rungtynes. Atkarpa nebuvo didelė, bet žaidėme po vieną mačą per savaitę, kai Vilniuje – tenka po du. Ką bandau pasakyti, kad per tas beveik šešias savaites mes su Donaldu spėjome išties gerai pažinti vienas kitą“, – apie santykį su buvusiu „Ryto“ strategu kalbėjo R.Boatrightas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Vyriausiojo trenerio kėdėje D.Kairį pakeitė pirmasis asistentas Giedrius Žibėnas, sulaukęs ir krepšininkų palaikymo. Pilnateisiu komandos vairininku tapęs G.Žibėnas jau nuskynė pergales prieš „Neptūną“ ir „Šiaulius“.

Ryanas Boatrightas pastebėjo vieną ryškų skirtumą tarp šių dviejų specialistų.

„Giedrius yra šaunus, neturiu jokių problemų. Jis yra labiau atsipalaidavęs strategas, manau, kad šiai komandai toks dalykas dabar yra reikalingas. Giedrius nerėkia tiek daug, kiek tą darydavo Donaldas. Jis nuolat šaukdavo. Tai pagrindinis skirtumas tarp jų. Donaldas galvojo, kad rėkimas mus privers geriau išpildyti nurodymus, o Giedrius turi kitų būdų“, – svarstė „Ryto“ įžaidėjas.

Ar su trenerio pokyčiais pasikeitė atmosfera komandoje? Pasak amerikiečio, permainos jo nuotaikos stipriai nepakeitė, nors bendras pokytis juntamas.

Giedrius nerėkia tiek daug, kiek tą darydavo Donaldas.

„Atmosfera galbūt šiek tiek pasikeitė, nes tai didelis ir reikšmingas pokytis. Po trenerių rokiruočių komandoje visada atsiras šioks toks pakylėjimas, – sakė 28-erių metų 183 cm ūgio krepšininkas. – Nenoriu sakyti kažko beprotiško – žmonės tie patys, veidai tie patys. Visiškai naujo trenerio nėra, nes paaukštinimo sulaukė Giedrius. Jis bando kažką pakeisti žaidime, bet tai nėra kardinalūs pokyčiai. Kalbant apie mane, tai permainos klube didelės įtakos mano nuotaikai neturėjo, bet apie lietuvius krepšininkus kalbėti negaliu. Nežinau, kaip jie jaučiasi.“

Čempionų lygoje liko garbės mačas su Strasbūro SIG klubu iš Prancūzijos, kelionė Karaliaus Mindaugo taurėje baigta jau ketvirtfinalyje, tuo metu LKL čempionate – 11 pergalių per 16 rungtynių ir trečioji vieta.

Nors žaidimas dar stringa, bet R.Boatrightas tiki „Ryto“ potencialu pasiekti finalą.

„Manau, kad turime pakankamai talento, kad pasiektume tai. Komanda yra gera, tiesiog reikia surasti balansą ir tarpusavio chemiją – tiek tarp žaidėjų, tiek tarp trenerių. Turime kautis, stengtis ir viskas bus gerai. Man sunku pasakyti, ko mums konkrečiai trūksta, bet, manau, kad esame pakankamai geri, kad pasiektume finalą“, – sakė R.Boatrightas.

VIDEO: „urBONUSas“: Ž.Urbonas ir E.Skersis – Utenos krepšinio pasaka už nokauto „Rytui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius