Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 11

Dainiaus Adomaičio sąraše – 31, mintyse – 18, širdyje – 12. Kas keliaus į Europos čempionatą?

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis nepasikuklino ir į pirmą parinktų kandidatų sąrašą įtraukė net 31 žaidėją. Tačiau į stovyklą liepą jis planuoja kviesti 18 krepšininkų, o į Europos čempionatą rugsėjį važiuos dvylika žaidėjų.
Dainiaus Adomaičio dilema
Dainiaus Adomaičio dilema / 15min paveikslas

Nors D.Adomaitis praskleidė kortas ketvirtadienį spaudos konferencijoje, išskleidęs visą kaladę jis nepasakė kuriais tūzais, karaliais ar valetais remsis didžiajame žaidime rugsėjį, o kurias kortas paliks namie.

VIDEO: D.Adomaitis: „Sąraše yra daug naujų pavardžių, nemažai jaunimo“

24sek nusprendė pažaisti ir nuspėti, kokios yra pretendentų į Lietuvos krepšinio rinktinę galimybės pasirodyti rugpjūčio 31 d. – rugsėjo 17 dienomis Europos čempionate Tel Avive ir Stambule

Gynėjai:

  • Mantas Kalnietis (30 metų, įžaidėjas)

Nenuilstantis rinktinės dirigentas pasirengęs Lietuvai aukoti dar vieną vasarą. Jeigu per likusią sezono dalį 30-etis kaunietis nepatirs traumos, galima neabejoti, kad D.Adomaičio schemose vaidins tokį patį gyvybiškai svarbų vaidmenį, koks buvo ir Jono Kazlausko rinktinėje. Nors Milano „Emporio Armani“ klube šį sezoną Mantui spindėti trukdė traumos, šis žaidėjas visuomet pasižymėjo tuo, jog vilkėdamas rinktinės aprangą žaidžia kur kas su didesne energija ir žymiai naudingiau nei klube.

Galimybė: 95 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis
  • Lukas Lekavičius (23, įžaidėjas)

Puikų sezoną vadovaujamas Šarūno Jasikevičiaus sužaidęs žalgirietis šiemet padarė didžiulį kokybinį šuolį, todėl D.Adomaičiui sukti galvą dėl M.Kalniečio dublerio teks kur kas mažiau nei jo pirmtakui. Praėjusiais metais Lukas gavo J.Kazlausko sprigtą ir net nebuvo pakviestas į stovyklą, tad šiemet turėtų grįžti su dviguba energija.

Galimybė: 75 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
  • Adas Juškevičius (28, įžaidėjas/atakuojantis gynėjas)

J.Kazlauskas Adui suteikė šansą 2014-ųjų pasaulio čempionate ir praėjusių metų olimpinėse žaidynėse, bet tvirto vaidmens kaunietis taip ir negavo. Šį sezoną ilgai klubo ieškojęs gynėjas galiausiai atkuto, sukirtęs rankomis su Saragosos „Tecnyconta“, bet prasimušti į dvyliktuką šį kartą jam gali būti pernelyg didelis iššūkis.

Galimybė: 30 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Adas Juškevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Adas Juškevičius
  • Martynas Gecevičius (28, atakuojantis gynėjas)

J.Kazlausko „nurašytas“ snaiperis turi šansą įrodyti naujam treneriui ir visiems šalies krepšinio mėgėjams, jog iš rinktinės sąrašų būdavo braukiamas pernelyg anksti. Saragosoje kartu su A.Juškevičiumi rungtyniaujantis gynėjas žingsniuoja per sezoną, bet labai įdomu, ar D.Adomaitis vadovausis tik savo nuomone, ar bus linkęs įsiklausyti ir į savo pirmtako patarimus. Jei variantas antras, rinktinės durys vilniečiui ir vėl neprasivers.

Galimybė: 60 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Gecevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Gecevičius
  • Renaldas Seibutis (31, atakuojantis gynėjas)

Blankus gynėjo sezonas Kauno „Žalgirio“ komandoje turėtų kelti nerimą D.Adomaičiui, tačiau sunkiai įsivaizduojama, jog strategas galėtų palikti vieną pastarųjų metų rinktinės simbolių už borto, jei Renaldas nuspręs padėti komandai ir šiemet. Kita vertus, pats krepšininkas kol kas tiesaus atsakymo dėl vasaros dar nėra davęs.

Galimybė: 70 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Renaldas Seibutis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Renaldas Seibutis
  • Marius Grigonis (23, atakuojantis gynėjas)

Praėjusiais metais kiek netikėtai rinktinės duris pravėręs kaunietis šiemet jau spėjo įrodyti, kad J.Kazlausko pasitikėjimas nebuvo šiaip sau. Tenerifės „Iberostar“ į FIBA Čempionų lygos viršūnę ant savo pečių užtempęs ir naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizą atsiėmęs krepšininkas, šiemet į stovyklą atvažiuos dar labiau pasitikėdamas savo jėgomis, o universalumas ir sugebėjimas žaisti net keliose pozicijoje – dar vienas Mariaus kozirius, kuriuo D.Adomaitis tikrai pasinaudos.

Galimybė: 85 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marius Grigonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marius Grigonis
  • Mindaugas Girdžiūnas (28, įžaidėjas/atakuojantis gynėjas)

Pernai į rinktinės duris pasibeldęs gynėjas šį sezoną kokybišku žaidimu įrodė, kad yra vertas bent jau kvietimo į stovyklą, tačiau net ir būnant D.Adomaičio auklėtiniu „Neptūno“ klube, klaipėdiečiui išlikti negailestingoje konkurencinėje kovoje bus kone neįmanoma.

Galimybė: 10 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
  • Artūras Milaknis (30, atakuojantis gynėjas)

Šis sezonas A.Milakniui nėra itin sėkmingas ir grįžti į tą lygį, kokį gynėjas demonstravo prieš dvejus metus, nepavyko. Praėjusių metų stovykloje J.Kazlauskas galiausiai paliko snaiperį už rinktinės borto. Beveik neabejojama, kad jei prie komandos vairo ir toliau stovėtų Lietuvos krepšinio „profesorius“, šansų patekti į dvyliktuką A.Milaknis neturėtų. Dabar – kita istorija ir nauja galimybė. Nors A.Milakniui koją pakišti gali abejotina gynyba, pagrindinis konkurentas dėl vietos dvyliktuke M.Gecevičius turi lygiai tą pačią problemą.

Galimybė: 35 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis
  • Deividas Dulkys (29, atakuojantis gynėjas)

Prieš penkerius metus šilutiškis vos sensacingai neišvyko į Londono olimpines žaidynes, bet Kęstutis Kemzūra „atkabino“ snaiperį jau pasibaigus atrankai Venesueloje. Vėliau krepšininkas dingo iš rinktinės trenerių radarų ir vėl sužibo tik praėjusiais metais persikraustęs į Santjago De Kompostelą. Bet „Obradoiro“ gynėjo patekimas į galutinį dvyliktuką šiemet vėl būtų staigmena, kaip ir prieš penkerius metus.

Galimybė: 5 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
  • Šarūnas Vasiliauskas (28, įžaidėjas)

Prieš dešimtmetį krepšinio IQ gerokai daugumą savo bendraamžių lenkusiam kauniečiui buvo klijuojama Š.Jasikevičiaus įpėdinio etiketė, tačiau naujuoju rinktinės gelbėtoju smulkaus sudėjimo gynėjas taip ir netapo. 2014-aisiais metais pasaulio čempionate J.Kazlauskas suteikė gynėjui šansą, bet tinkamai pakeisti traumą patyrusį M.Kalnietį jam nepavyko. Persikėlęs į Ušako „Sportif“, Šarūnas atgavo kvėpavimą, bet prasmukti į dvyliktuką jam šiemet bus pernelyg sudėtingas uždavinys.

Galimybė: 20 proc.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Vasiliauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Vasiliauskas
  • Arnoldas Kulboka (19, atakuojantis gynėjas/lengvas krašto puolėjas)

Savo šanso universalusis marijampolietis dar tikrai sulauks, o dabar žaidėjo įtraukimas į kandidatų sąrašą, tėra D.Adomaičio parodomasis gestas, jog jei ir toliau kryptingai dirbs, rinktinės durys atsivers labai greitai.

Galimybė: 5 proc.

fibaeurope.com nuotr./Arnoldas Kulboka
fibaeurope.com nuotr./Arnoldas Kulboka
  • Arnas Velička (17, įžaidėjas)

Praėjusiais metais Arno vedama Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė pasipuošė Europos pirmenybių sidabru, o talentingo krepšininko medžioklėje sėkmė šypsojosi „Barcelona“, su kurios antrąja komanda jis žaidžia Ispanijos antrojoje lygoje. Į nacionalinę komandą, kaip ir A.Kulboka, A.Velička įtrauktas avansu, bet po kelerių metų jis gali būti labai gera pamaina M.Kalniečiui.

Galimybė: 0 proc.

FIBA nuotr./Arnas Velička
FIBA nuotr./Arnas Velička

Puolėjai

Mindaugas Kuzminskas (27; lengvasis puolėjas)

NBA klubo „New York Knicks“ puolėjas turėtų groti pirmojoje komandos eilėje Po debiuto NBA jis įgavo dar daugiau patirties, o keli mėnesiai poilsio turėtų padėti pridėti kartais taip svarbaus krepšinio alkio. Nėra abejonių, kad M.Kuzminskas vėl bus vienas svarbiausių rinktinės vyrų atakose.

Galimybė: 100 proc.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Jonas Mačiulis (32, lengvasis puolėjas)

Sunku įsivaizduoti Lietuvos rinktinę be Jono – ypač drąsaus žaidėjo puolime ir labai kieto gynyboje. Rinktinėje J.Mačiulio nebūtų vienu atveju – jei taip nuspręstų pats J.Mačiulis. Madrido „Real“ puolėjo dar laukia Eurolygos finalo ketverto ir Ispanijos lygos atkrintamosios kovos. Ar dešimt metų rinktinei atstovaujantis žaidėjas ras noro ir ambicijų dar vienai karštai vasarai?

Galimybė: 60 proc.

AP nuotr./Jonas Mačiulis
AP nuotr./Jonas Mačiulis

Edgaras Ulanovas (25, lengvasis puolėjas)

Kauno „Žalgirio“ puolėjas pasirodė solidžiai Eurolygoje. Nors rinktinėje jo pozicijoje yra ir M.Kuzminskas, ir J.Mačiulis, mažai abejonių, kad E.Ulanovas vėl bus pakviestas į stovyklą vasarą. Nuojauta sako, kad šįkart jis turės daugiau šansų praverti ir dvyliktuko duris, nes universalus žaidėjas galėtų praversti ir kitose pozicijose.

Galimybė: 50 proc.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Paulius Jankūnas (33, sunkusis puolėjas)

Jei P.Jankūnas pats norėtų, jis važiuotų į Europos čempionatą. Kitaip ir būti negali – juk „Žalgirio“ kapitonui šis sezonas Eurolygoje buvo pats geriausias. Tam tikrų abejonių dėl puolėjo palieka jo amžius ir ilgas sezonas – P.Jankūnas yra linkęs leisti kūnui pailsėti, todėl yra didelė tikimybė, kad Paulius nuspręs praleisti Europos pirmenybes – pastarąjį kartą tai buvo 2009 metais.

Galimybė: 30 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Donatas Motiejūnas (26, sunkusis puolėjas)

Nors „New Orleans Pelicans“ komandos 213 cm ūgio puolėjas būtų labai naudingas rinktinei dėl galimybių žaisti ir vidurio puolėjo pozicijoje, nors jis šią savaitę 24sek patvirtino norą sugrįžti į rinktinę, jo padėtis vasarą beveik nesiskiria nuo praėjusios, kai jis neatvyko ruoštis olimpinėms žaidynėms. Kaip ir pernai, D.Motiejūnas vėl yra laisvasis NBA agentas ir nežinia, ar išdrįs keliauti į rinktinę nepasirašęs sutarties.

Galimybė: 50 proc.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Atsarginių“ laidoje svečiavosi Donatas Motiejūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Atsarginių“ laidoje svečiavosi Donatas Motiejūnas

Domantas Sabonis (21, sunkusis puolėjas)

Po lengvo debiuto NBA klube „Oklahoma City Thunder“, galima laukti dar solidesnio jaunojo puolėjo žaidimo rinktinėje. Juo labiau, kad per sezoną jis pramiklino ranką atakuodamas iš toli ir bus dar labiau pavojingas žaisdamas drauge su Jonu Valančiūnu. Kliūčių iš NBA klubo neturėtų kilti ir Europos čempionate turėtume matyti vėl du Sabonius – vyresnį tribūnose, jaunesnį – aikštėje.

Galimybė: 99 proc.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Deividas Gailius (29, lengvasis puolėjas)

Praėjusiame Europos čempionate D.Gailius žaidė, bet pernai į dvyliktuką nepateko. Dar blogiau – šis sezonas slenka labai sudėtingai Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjui, kurį kelis mėnesius kamavo neaiškios ligos. Jei D.Gailius nesukurs žygdarbių per finalines LKL kovas, vasarą pajūryje klaipėdietis leis pliaže, o ne rinktinės stovykloje.

Galimybė: 5 proc.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Gailius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Gailius

Rokas Giedraitis (24, lengvasis puolėjas)

Užpernai per stovyklą gyręs šiaulietį, pernai J.Kazlauskas jam greitai pasakė „atia“. Ir šis sezonas „Lietuvos ryto“ komandoje R.Giedraičiui nėra įtikinantis. Jo taškų vidurkis (8,5) LKL varžybose yra panašus kaip ir D.Gailiaus, pylos nuo Rimo Kurtinaičio jis gauna daugiau nei sulaukia komplimentų. Galbūt neatsitiktinai prieš mėnesį „Lietuvos ryto“ treneris, kai po gerų R.Giedraičio rungtynių buvo paklaustas apie šio žaidėjo galimybes patekti į rinktinę, praleido klausimą pro ausis.

Galimybė: 10 proc.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

Gediminas Orelikas (26, sunkusis puolėjas)

Pirmasis sezonas užsienyje bėga puikiai tritaškius mėgstančiam mesti puolėjui. Bandirmos „Banvit“ klube jis renka po 15,7 taško ir turėtų būti tarp žaidėjų, kuriuos D.Adomaitis norės patikrinti per repeticijas. Tačiau ar G.Orelikas tiks D.Adomaičio schemoms? Ar jis pakankamai geras gynyboje? Matyt, daug lems ir tai, kokie kiti sunkieji puolėjai bus D.Adomaičio rankose vasarą.

Galimybė: 35 proc.

Banvit nuotr./Gediminas Orelikas
Banvit nuotr./Gediminas Orelikas

Eimantas Bendžius (27, lengvasis puolėjas)

Taikliarankis 203 cm ūgio puolėjas turi svarbų vaidmenį Santjago de Kompostelos „Rio Natura Monbus“ komandoje, kuriai renka po 9,8 taško, bet nereikia pamiršti, kad šis klubas stumdosi antrojoje Ispanijos lygos rikiuotės dalyje. Būtų įdomu išvysti kelerius metus žaidžiant Lietuvoje nematytą puolėją ir galbūt tai įvyks per kontrolines rungtynes.

Galimybė: 5 proc.

obradoirocab.com nuotr./Eimantas Bendžius
obradoirocab.com nuotr./Eimantas Bendžius

Gytis Masiulis (19, sunkusis puolėjas)

206 cm ūgio žalgirietis ateityje turi galimybių tapti Lietuvos rinktinei tokiu pat svarbiu, kokiu buvo jo tėvas. Bet praleidus didžiąją sezono dalį NKL pirmenybėse ir tik sezono pabaigoje trumpai pažaidus „Žalgiryje“, neverta tikėtis, jog staiga atsivers ir rinktinės durys. Realiau, kad šią vasarą G.Masiulį matysime pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionate.

Galimybė: 1 proc.

FIBA nuotr./Gytis Masiulis
FIBA nuotr./Gytis Masiulis

Tadas Sedekerskis (19, lengvasis puolėjas)

Vienas iš trijų Eurolygoje šį sezoną pasirodžiusių lietuvių legionierių negauna daug žaidimo laiko Vitorijos „Baskonia“ gretose, bet iš Neringos kilusiam talentui dar viskas – prieš akis. Ateityje jis gali užimti M.Kuzminsko ar J.Mačiulio vietą rinktinėje, bet šią vasarą turėtų žaisti su jaunimo rinktine.

Galimybė: 1 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

Vidurio puolėjai

Jonas Valančiūnas (25, vidurio puolėjas)

Gal penktasis sezonas „Toronto Raptors“ gretose nebuvo svaiginantis, bet po NBA aikštes lakstė svorio numetęs veržlus vidurio puolėjas. Tokios fizinės formos J.Valančiūnas turėtų būti Lietuvos rinktinės lyderis Europos čempionate, į kurį Jonas yra pasiryžęs nuvykti.

Galimybė: 100 proc.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Valančiūnas ir Claver Victor
Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Valančiūnas ir Claver Victor

Artūras Gudaitis (23, vidurio puolėjas)

Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas šiemet turi puikias galimybes pagaliau debiutuoti rinktinėje ir per oficialų turnyrą. J.Kazlauskas irgi jį yra išbandęs stovyklose, bet galiausiai rinkosi labiau patyrusius Robertą Javtoką ir Antaną Kavaliauską. R.Javtokui baigus karjerą, atsiveria šansas A.Gudaičiui. Juo labiau, kad ir sezonas Vilniuje šiam 208 cm ūgio krepšininkui asmeniškai nėra prastas.

Galimybė: 60 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

Antanas Kavaliauskas (32, vidurio puolėjas)

Būtų įdomu palyginti Antaną su buvusiu komandos draugu A.Gudaičiu ir pažiūrėti, kuris labiau vertas J.Valančiūno dublerio rolės Lietuvos rinktinėje. Tačiau, 24sek žiniomis, D.Adomaitis kol kas nėra kalbėjęs su A.Kavaliausku apie rinktinę. Tai gali reikšti du dalykus – treneriui šis žaidėjas netinka, arba atvirkščiai – dėl šio krepšininko D.Adomaitis yra ramus.

Galimybė: 40 proc.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Antanas Kavaliauskas
V.Dranginio/LTOK nuotr./Antanas Kavaliauskas

Egidijus Mockevičius (24, vidurio puolėjas)

Buvusio J.Valančiūno dublerio Lietuvos jaunimo rinktinėse pajėgumas lieka mįslė – NBA Plėtojimosi pirmenybėse sezoną praleidęs 206 cm ūgio vidurio puolėjas ir šią savaitę praleido JAV lygos stovykloje, kurios lygį įvertinti sunku. Galbūt tai geriausia būtų padaryti per Lietuvos rinktinės stovyklą ir kontrolines rungtynes?

Galimybė: 20 proc.

„Twitter“ nuotr./Egidijus Mockevičius
„Twitter“ nuotr./Egidijus Mockevičius

Laurynas Birutis (19 metų, vidurio puolėjas)

Karaliavo NKL čempionate, sezono pabaigoje trankiai debiutavo Prienų „Vytauto“ komandoje, bet jaunasis 213 cm ūgio žalgirietis dar nėra nušlifuotas talentas. Tai dar vienas D.Adomaičio ėjimas į ateitį, tikrai ne šiems metams.

Galimybė: 1 proc.

D.Lukštos nuotr./NKL talentai – Laurynas Birutis
D.Lukštos nuotr./NKL talentai – Laurynas Birutis

Martynas Sajus (21 metai, vidurio puolėjas)

Nors praėjusį sezoną M.Sajus jau ragavo Eurolygos duonos, o šį sezoną lenkų spaudos išrinktas geriausiu Lenkijos lygos jaunuoju žaidėju, po 9,9 taško ir ir 6,7 atkovoto kamuolio Gdansko Starogrado „Polharma“ rinkęs 208 cm ūgio vidurio puolėjas dar turi įrodyti savo vertę aukštesniame lygyje.

Galimybė: 2 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Sajus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Sajus

Evaldas Kairys (26 metai, vidurio puolėjas)

Prieš vienuolika metų dėl savo fizinių savybių „Lietuvos rytą“ sudominęs 206 cm ūgio puolėjas ilgai negalėjo atsiskleisti dėl traumų. Taip buvo ir šį sezoną, per kurį E.Kairys sužaidė tik mažą dalį Ušako „Sportif“ rungtynių Turkijoje. Išvysti E.Kairį stovykloje pajūryje tarp 18-os žaidėjų būtų staigmena, o Europos čempionate – stebuklas.

Prognozė: 1 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Kairys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Kairys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius