Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 17

Rolandas Jarutis tikisi, kad pasikartos 2003 metų Europos čempionato finalo scenarijus

Geros emocijos po paskutinės Lietuvos rinktinės pergalės Europos čempionate prieš Italiją (95:85) apėmė ir buvusį krepšininką Rolandą Jarutį – kalbėdamas apie lietuvių žaidimą, specialistas vis norėjo kartoti „fantastika“. Krepšinio žinovas tikisi, kad jau šį sekmadienį Lilyje pasikartos 2003 metų Europos čempionato Švedijoje scenarijus, kai Lietuvos rinktinė finale nugalėjo Ispanijos vyrus.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

– Ar jus nustebino Lietuvos rinktinės pergalė prieš Italijos komandą?

– Ne tai, kad nustebino, bet į tokį kokybišką žaidimą, tokį vadovavimą ir žaidėjų nusiteikimą, charakterių rodymą ir koncentraciją prieš Italijos krepšinio žvaigždes, gal net prieš truputį pasipūtusius žaidėjus iš NBA, buvo fantastiškai smagu žiūrėti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rolandas Jarutis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rolandas Jarutis

– Ar sutiktumėte, kad lietuvių pasirodymas, lyginant su ankstesniais čempionato etapais, ketvirtfinalyje buvo kur kas geresnis?

– Trečiadienį matėme komandą, kurioje žaidė visi žaidėjai. Žaidėjai, kurie buvo aikštelėje – visi kovojo. Negalima sakyti, kad ankstesniuose etapuose nekovojo. Kaip tik Jonas Kazlauskas minėjo, kad komandai kovingumo tikrai netrūksta.

Buvo tokių rungtynių, kuriose daug kam atrodė, kad žaidimas nesiklijuoja, bet tikrai jokiais būdais nėra kalti treneriai. Būdavo tokių rungtynių, kuriose žaidėjai darė klaidų paprasčiausiose situacijose, deriniai nebuvo išpildyti, kartais jie būdavo atlikti gražiai ir gerai, bet žaidėjai pramesdavo laisvą metimą.

Trečiadienio rungtynės su Italija vainikavo visą sunkų pasirengimo etapą. Laimėti rungtynes prieš tokią galingą ir stiprią Italijos komandą, kuri čempionate buvo įveikusi Ispanijos rinktinę (B grupės rungtynėse 105:98 – aut. past.), yra fantastika.

Lietuvos komanda galėjo laimėti ir be pratęsimo, nes kontroliavo rungtynių eigą.

– Grupėje Lietuvos rinktinė, atrodė, rungtyniavo su kur kas silpnesnėmis, nurašytomis komandomis (Čekija, Estija, Belgija, Latvija, Ukraina), bet dauguma jų nustebino savo žaidimu.

– Pamatėme, kad grupė buvo tikrai ne iš lengviausių, nes trys komandos išėjo toliau (Latvija, Čekija pasiekė ketvirtfinalį, Lietuva tęsia pasirodymą – aut. past.). Kaip gerai latviai žaidė prieš galingą prancūzų komandą (pirmoje ketvirtfinalio rungtynių pusėje komandos rungtyniavo apylygiai, po dviejų kėlinių Prancūzijos rinktinė priekyje buvo 40:38, Latvijos komanda trečią kėlinį pralaimėjo 7:16, ketvirtą – 25:28 ir pralaimėjo rungtynes 70:84) ir įveikė slovėnus (aštuntfinalyje 73:66), čekai įveikė kroatus (aštuntfinalyje 80:59). O juk Kroatijos komandoje knibždėte knibžda talentingiausių žaidėjų.

„Scanpix“ nuotr./Prancūzija – Latvija
„Scanpix“ nuotr./Prancūzija – Latvija

Pasirodo, ta grupė ne tokia paprasta buvo, ir tai, kad lietuviai grupėje užėmė pirmą vietą, yra labai labai geras rezultatas.

Aš visada sakiau – Lietuvos rinktinė yra didžiausia jėga.

– Tai sakote – jau šią akimirką esame ir taip daug pasiekę šiame Europos čempionate?

– Aš galvoju, kad užimta pirma vieta grupėje jau buvo didelis pasiekimas. Ir tos rungtynės su Gruzija (aštunfinalyje nugalėta 85:81 – aut. past.). Tai taip pat labai pajėgi komanda, kurioje žaidžia ne ant suoliuko sėdintys, bet NBA rungtyniaujantys žaidėjai, pajėgūs Eurolygos komandų žaidėjai. Aš galvoju, jau praeitas Gruzijos barjeras buvo didelis laimėjimas.

Sirgaliams reikėtų keisti požiūrį – pavyzdžiui, Suomijos, Čekijos, Latvijos komandos moka žaisti krepšinį. Žaisti moka visi. Ne tik Europoje, bet ir pasaulyje – tai rodo Venesuelos pergalė Amerikos krepšinio čempionate (finale 76:71 įveikė Argentinos komandą – aut. past.).

– Kaip manote, ar Serbijos komanda pusfinalyje – parankus varžovas Lietuvai?

– Žinant mūsų „meilę“ Serbijos komandoms (juokiasi), Serbijos krepšiniui, tai galvoju, kad taip.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Milošas Teodosičius

Pusfinalyje palankių ar nepalankių varžovų nebėra. Visi yra grandai, kurie kovos dėl medalių, ir Lietuva – tarp jų.

– Tad jei bus užsivedimas, noras, sėkmė – bus ir pergalė?

– To aš norėčiau. To aš palinkėčiau ir turbūt visi, kurie myli, palaiko. Ar rinktinė prasčiau žaidė, ar geriau, bet išlikome vieningi. Komanda jau yra verta ir nusipelnė finalo.

Komanda jau yra verta ir nusipelnė finalo.

– Ką prognozuotumėte Ispanijos ir Prancūzijos susitikimui?

– Prancūzai žaidžia tikrai gerą krepšinį, turbūt bus palaikomi įspūdingos sirgalių minios. Bandyčiau prognozuoti nedidelę sensaciją, nes Prancūzija laukia namuose komandos pergalės. Bet vis dėlto prognozuočiau ispanų laimėjimą. Gal daugiau galimybių turi prancūzai, žaisdami namie, palaikomi sirgalių ir man atrodo, jų statistika yra geresnė, bet pergalę prognozuočiau ispanams.

Būtų gražus 2003 metų finalo pasikartojimas Švedijoje, kai lietuviai nugalėjo ispanus (93:84). Jau dabar yra fantastika, bet jei bus dar geriau, tai aš nežinau... Kaip ir mūsų komentatoriai komentavo – ne tik Jonui Mačiuliui reikės statyti paminklą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius