Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 01

„Ryto“ sudėties paveikslas – D.Kairio braižas, loterija ir įdomus potencialas

Didelės rizikos, bet ir didelis galimas laimėjimas – taip derėtų įvertinti naująjį Vilniaus „Ryto“ komandos komplektacijos modelį. Naujuoju šerifu sostinėje tapęs Donaldas Kairys išsuko retai Vilniuje matomą laimės ratą – įsigijo didesnių klubų dėmesio paraštėje atsidūrusius, tačiau šauti į viršų trokštančius legionierius. 15min apžvelgė, ką sirgaliams žada naujoji „Ryto“ komanda.

Stipriausi du Lietuvos krepšinio klubai šią vasarą priėmė nebūdingai daug rizikingų sprendimų rinkoje – nuo austro Šarūno Jasikevičiaus įpėdinio Kaune iki Europoje nerungtyniavusių ar dėl traumų ir kitų priežasčių vertę praradusių legionierių „Žalgiryje“ ir „Ryte“.

Tiesa, 15min žiniomis, dabartinis „Ryto“ paveikslas nėra galutinis. Vilniečiai neatmeta varianto stiprintis sezono eigoje, o žvilgsnis toliau krypsta į aukštaūgį Arnettą Moultrie, prieš dvejus metus kartu su Donaldu Kairiu sėkmingai dirbusį Taline.

Apie susidomėjimą šiuo amerikiečiu 15min rašė dar birželį, kai „Ryto“ treneriu paskirtas buvo D.Kairys.

Krepšinio kabinetuose nemažai kalbų sklido apie galimus pokyčius gynėjų grandyje, juose šmėžavo Dovio Bičkauskio ir Mindaugo Girdžiūno pavardės, tačiau vėlyvi legionierių atvykimai į Lietuvą šias kalbas nustūmė į šoną.

Dabartinė „Ryto“ sudėtis rugsėjo 19-ąją dieną pradės sezoną rungtynėmis su pastaraisiais sezonais principiniu varžovu tapusia Utenos „Juventus“ komanda.

Ko iš šios „Ryto“ ekipos galime tikėtis sezono starte, o ko – sezono pabaigoje?

rytasvilnius.lt nuotr./Donaldas Kairys
rytasvilnius.lt nuotr./Donaldas Kairys

Vilniaus „Ryto“ sudėtis:

Įžaidėjai – Demetriusas Jacksonas (25 metai, 185 cm), Dovis Bičkauskis (26 metai, 191 cm), Augustas Marčiulionis (18 metų, 192 cm).

Atakuojantys gynėjai – Andrew Goudelockas (31 metai, 191 cm), Mindaugas Girdžiūnas (31 metai, 188 cm), Karolis Giedraitis (22 metai, 194 cm).

Lengvieji krašto puolėjai – Arnas Butkevičius (27 metai, 199 cm), Gytis Radzevičius (25 metai, 197 cm), Lukas Uleckas (20 metų, 199 cm).

Sunkieji krašto puolėjai – Chrisas McCulloughas (25 metai, 206 cm), Saulius Kulvietis (29 metai, 206 cm).

Vidurio puolėjai – Martynas Echodas (23 metai, 206 cm), Rokas Gustys (25 metai, 206 cm).

Donaldas Kairys mėgsta greitą, laisvą ir atletišką krepšinį, o ši sudėtis puikiai atitinka specialisto filosofiją ir idėjas. Amžiaus vidurkis – 25,3 metų, ūgio vidurkis – 196,9 cm.

Jauni, ambicingi ir alkani. Bent to tikisi Vilniaus krepšinio sirgaliai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

„Ryto“ vadovas Rolandas Jarutis šį tarpsezonį kaip reikiant atsiraitojo rankoves ir iš esmės perdėliojo komandos sudėtį.

Ėjimai buvo atliekami tikslingai ir palaipsniui – iš Europos taurės pereita į finansiškai šiltesnę Čempionų lygą, performuotas trenerių štabas, už solidžius pinigus parduotas vertę rinkoje turėjęs jaunimas, išsaugota didžiausia ekipos žvaigždė Arnas Butkevičius bei daugelį nustebinti artėjantį sezoną galintis Martynas Echodas, įsigyti abu „Rytui“ įkandami ir šuoliui į aukštesnį lygį pasiruošę LKL lietuviai Gytis Radzevičius ir Rokas Gustys, iš Prancūzijos į Vilnių sugrįžo ir puolėjas Saulius Kulvietis.

Sudėtį uždarė trys NBA patirties turintys tūzai iš JAV, įsigyti už sąlyginai nedidelius pinigus, nes pastaruosius du sezonus arba rungtyniavo nedaug, arba tai darė žemame lygyje.

Natūralu, kad šie trys startiniame penkete rungtyniausiantys krepšininkai su savimi atsineša daugiau klausimų, nei atsakymų. Bet tuo pačiu ir akivaizdų potencialą, kurį trenerių štabas stengsis atskleisti.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas
„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas

Pirmoji raudona vėliavėlė „Rytui“ – dėl finansinių sumetimų legionieriai prie komandos treniruočių prisijungs rugsėjo viduryje, taip klubo piniginėje sutaupant vieno mėnesio atlyginimą (per tris krepšininkus – apie 35 tūkst. eurų), bet ir atimant mėnesį treniruočių bei laiko susižaidimui. Jiems tikrai jis praverstų.

„Ryto“ pasiruošimo sezonui stovykla startavo rugpjūčio 10-ąją dieną, tad trijų starto penketo žaidėjų prisijungimas prieš sezono startą sufleruoja galimą sudėtingą pradžią. Reikia tikėtis, kad ji neišsitemps iki lapkričio ar gruodžio mėnesio.

Antrasis nerimo signalas – menka užsieniečių žaidybinė praktika ar traumų istorija, stipriai numušusi jų kainas – D.Jacksonas Vilniuje uždirbs apie 90 tūkst., A.Goudelockas – apie 150 tūkst., o Ch.McCulloughas – apie 100 tūkst. eurų.

Skambiausiu pirkiniu, susprogdinusiu lietuvišką internetą, tapo 31-erių Andrew Goudelockas, kadaise Kobe Bryanto dėl savo polinkio atakuoti krepšį ir taškų darymo pramintas „Mini Mamba“.

Amerikiečio dosjė yra įspūdingas – 58 mačai NBA, 74 – Eurolygoje. Stipriausiame senojo žemyno turnyre vilkėdamas Stambulo „Fenerbahče“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Milano „Olimpia“ marškinėlius A.Goudelockas rinko net po 15,5 taško per susitikimą.

Kartą jis net buvo varžovams atseikėjęs 10 tritaškių per mačą, o tai vis dar yra Eurolygos rekordas.

VIDEO: Dešimt Andrew Goudelocko tritaškių

Tai absoliuti taškų darymo mašina, tačiau per pastaruosius du sezonus buvęs Donato Motiejūno komandos draugas Kinijoje sužaidė vos 22 rungtynes. Priežastis – sunki kelio girnelės trauma.

15min šaltiniai Italijoje teigia, jog A.Goudelockas – labai darbštus ir pozityvus šeimos žmogus, tačiau jo geriausios dienos – jau praeityje. Pasak jų, amerikietis Venecijos klube dirbo noriai, bet galėjo pademonstruoti vos apie 70 proc. savo galimybių.

Tiesa, jis ir neturėjo progų ir laiko save parodyti daugiau, įgauti normalų varžybinį ritmą, nes po krepšininko persikėlimo į „Umana Reyer“ ekipą greitai krepšinį pasaulyje sustabdė COVID-19 pandemija.

A.Goudelockas trokšta grįžti į aukščiausią lygį, o tai jam paadaryti mėgins padėti „Rytas“. Tik laikas parodys, ar parakas dėtuvėje dar nesudrėkęs.

Klaustukai ties sveikata ir fizine kondicija išlieka, tačiau rizikuoti verta.

Vis dėlto sunku pasakyti, koks variantas vilniečiams su šiuo krepšininku yra geriausias – žaisti gerai ir palikti komandą už išpirką sezono eigoje ar rungtyniauti prasčiau, bet išbūti iki finišo?

„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas yra žaidęs „Boston Celtics“.
„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas yra žaidęs „Boston Celtics“.

Didele žaidybine praktika negali pasigirti ir D.Jacksonas, per pastaruosius dvejus metus sužaidęs vos 18 rungtynių. Sunku pasakyti, kiek prie to prisidėjo mįslinga kojos trauma, o kiek kitos priežastys.

NBA neįsitvirtinęs Ch.McCulloughas į Vilnių atvyksta po klajonių po trečiąsias pasaulio krepšinio šalis. Nors pinigai Kinijoje, Puerto Rike, Filipinuose ar Pietų Korėjoje yra solidūs, tačiau krepšinio lygis – itin žemas.

Jei įprastai pirkinys iš Pietų Korėjos būtų priimtas skeptiškai, tai šiuo metu viršų ima įspūdingi krepšininko fiziniai duomenys bei aukštas potencialas.

Šie abu žaidėjai nėra rungtyniavę Europoje, tad jiems puikiai tinka krepšinio virtuvėje paplitęs terminas „katės maiše“.

Jiems tikrai reikės adaptuotis prie europietiško krepšinio, bet lygis Čempionų lygoje nėra kosminis, jog jie ilgainiui prie jo negalėtų persiorientuoti.

„Scanpix“/AP nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Chrisas McCullough
„Scanpix“/AP nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Chrisas McCullough

Visi trys legionieriai efektyviausi yra, kai turi kamuolį savo rankose. Tai iškelia trečią abejonę – ar užteks jiems vieno kamuolio ir kaip toks žaidimo braižas tiks šiuo metu sezonui besiruošiantiems lietuviams, kuriems teks susitaikyti su ginklanešių vaidmenimis?

Mikroklimatas – svarbi sėkmingo žaidimo dalis, tačiau toks komplektacijos modelis nėra neįprastas Donaldui Kairiui, kuris vežimą tempiančiais legionieriais rėmėsi Lenkijoje, Estijoje ar Rusijoje. Specialistui patinka taip dirbti, galime manyti, kad jis ras bendrą kalbą su amerikiečiais, o ego židiniai rūbinėje iš karto bus gesinami.

Visi trys legionieriai neblizga komandinėje gynyboje, A.Goudelockas turi didelių problemų ir asmeninėje, tačiau tvirti D.Jacksono ir Ch.McCullougho kūnai bei ilgos rankos leidžia tikėtis, jog savoje aikštelėje pusėje jie gali tapti tikrais pitbuliais.

Paskutinis nerimą keliantis dalykas – ar Vilniuje nepritrūks tritaškių? Didžiausią tolimų metimų kiekį pasiūlyti gali Andrew Goudelockas, per karjerą Eurolygoje iš toli atakavęs 41,1 proc. taiklumu, bei Saulius Kulvietis, praėjusį sezoną Čempionų lygoje realizavęs 37 proc. tritaškių.

Apie 105 tūkst. eurų „Rytui“ kainuojantis lietuvis, kuris komandoje yra ketvirtas pagal brangumą krepšininkas, gali tapti aukso vertės žaidėju D.Kairio schemose.

Nereikėtų nubraukti ir D.Jacksono bei Ch.McCullougho potencialo atakuoti krepšį, nors jie palieka nestabilių metikų įspūdį.

„Rytas“ ketina žiūrovams padovanoti daug įspūdingų epizodų, uraganinį ir individualiai stiprų žaidimą puolime, tačiau varžovai žaisdami prieš vilniečius veikiausiai irgi bus rezultatyvūs.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Trys muškietininkai iš JAV kartu turi sukaupę 143 NBA mačų patirtį. Palyginimui, „Žalgirio“ vidurio puolėjas Joffrey Lauvergne'as stipriausioje planetos lygoje užfiksavo 212 rungtynių, Nigelas Hayesas – 9, Patricio Garino – 5. Iš viso – 226.

Bet aukšti šaukimai NBA nurodo „Ryto“ legionierių galimybes, net jei jos dabar yra prigesusios.

Jei A.Goudelockas yra skambiausias pirkinys, tai didžiausiu laimėjimu derėtų laikyti sparnus jau kėlusio Arno Butkevičiaus išsaugojimą Vilniuje bent sezonui. Tiesa, puolėjo kontraktas lankstus – už išpirką „Rytą“ palikti jis galės ir žiemą.

Arną nuo atsarginių suolo keis labai panašaus profilio žaidėjas Gytis Radzevičius, pernai atsiskleidęs Utenoje. Realu, kad vieną iš šių žaidėjų prie tinkamo varžovo matysime ir sunkiojo krašto puolėjo rogėse.

Didelį susidomėjimą kelia Martynas Echodas, kuris po anksti pasibaigusio praėjusio sezono laiko ant sofos neleido bei ženkliai sustiprino kūną.

Tikslas – išlaikyti greitį, bet tapti sunkiau pastumiamu per kovas baudos aikštelėje. Jei vidurio puolėjui pavyko išlaikyti turėtą mobilumą, 23-ejų kaunietis turi daugiausiai šansų fiksuoti lūžio sezoną „Ryto“ komandoje, kuris jam galėtų praverti duris į aukštesnį lygį.

Galime tik įsivaizduoti, kokio reaktyvinio greičio raketą su D.Jacksonu, A.Goudelocku, A.Butkevičiumi, Ch.McCulloughu bei M.Echodu aikštėje įsivaizduoja Donaldas Kairys.

Martyną nuo suolo keis „Šiauliuose“ žibėjęs Rokas Gustys, tačiau jo sugebėjimai Čempionų lygoje dar kelia daug klaustukų. Nereikėtų abejoti, kad norėdamas aikštelėje didesnio mobilumo, D.Kairys į vidurio puolėjo poziciją perstumti gali ir ilgarankį šoklį Ch.McCulloughą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas, Donaldas Kairys, Rolandas Jarutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas, Donaldas Kairys, Rolandas Jarutis

„Didelės rizikos didelis atlygis“ – populiari frazė NBA virtuvėje, kuria šią vasarą vadovaujasi komandą perstatęs „Rytas“.

Į Čempionų lygą nusileidę vilniečiai siekė išlaikyti konkurencingą komandą, kurios vizija šįkart remiasi tik į būsimą sezoną.

Aišku viena, kad šį projektą stebėti bus labai įdomu. Talentai, išskirtinės asmenybės, inovatyvus treneris ir jo išsuktas laimės ratas. Šiuo metu, ko gero, būtų naivu tikėtis daugiau.

Vilniaus ekipos sezono sėkmę nuspėti itin sunku – potencialo grindys ir lubos yra labai toli vienas nuo kito, tačiau marketingo prasme atlikti ėjimai yra intriguojantys ir traukiantys sirgalių dėmesį.

Iš šios pusės „Rytas“ jau laimėjo. Tikėkimės, kad rizikingi ėjimai pasiteisins ir krepšinio aikštelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius