Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 29

„Ryto“ vadovai – apie naujos arenos idėją ir konkurenciją su „Wolves“

Vilniaus „Ryto“ atvertė finansines klubo kortas ir pasidalino mintimis apie ką tik prasidėjusį sezoną, konkurenciją su kitu sostinės klubu bei užgimstančius planus statytis naują areną.
Jaroslavas Latušinskij, Donatas Zavackas
Jaroslavas Latušinskij, Donatas Zavackas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Sostinės „Jeep“ arenoje surengtoje spaudos konferencijoje „Ryto“ vadovas Jaroslavas Latušinskis ir Donatas Zavackas pristatė ateinančio sezono planus.

Vilniaus komanda 2023–2024 m. sezone finansinius raumenis sutvirtino beveik milijonu eurų – „Rytas“ disponuos 4,47 mln. eurų suma. Pernai vilniečiai projektavo 3,530 mln. eurų sumą, bet galiausiai surinko 3,815 mln. eurų.

Plačiau apie naują „Ryto“ biudžetą skaitykite čia.

Biudžeto augimą turėtų lemti didesnės pajamos iš bilietų – FIBA Čempionų lygos ir svarbiausias „Betsafe-LKL“ rungtynes 10 tūkst. sirgalių talpinančioje „Avia Solutions Group“ arenoje žaisiantis „Rytas“ tikisi iš bilietų surinkti 1,3 mln. eurų, kai pernai, žaidžiant tik „Jeep“ arenoje, ši suma siekė tik 585 tūkst. eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Ryto“ krepšinio komandos spaudos konferencija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Ryto“ krepšinio komandos spaudos konferencija

Vis dėlto ASG arena „Rytui“ teks dalintis su kitu sostinės klubu – iš Alytaus į Vilnių persikėlusiais „Wolves“. O žvelgdami į ateitį, šešiskart Lietuvos čempionai jau brandina idėją ir statytis naujus namus, didesnius negu 2,5 tūkst. vietų „Jeep“ arena ir nepriklausančius pagrindiniam konkurentui, kaip ASG arena.

Apie svarbiausias temas – J.Latušinskio ir D.Zavacko mintys pokalbyje su žiniasklaida.

– Kodėl buvo priimtas sprendimas sugrįžti į ASG areną?

J.Latušinskis: Užtenka pažiūrėti sezono bilietų ir narysčių pajamų planus. Suprantu tam tikrų sirgalių abejones dėl tam tikrų moralinių dalykų. Bet mes, kaip klubas, turime užtikrinti sklandų ir subalansuotą klubo biudžetą, jo augimą. Manau, kad žaidimas ASG arenoje tokiomis sąlygomis, kokias pavyko išsiderėti, leis klubui dėti žingsnį į priekį.

– Kiek planuojama surinkti žiūrovų ASG arenoje?

J.Latušinskis: Tikslių skaičių nepasakysiu. Manau, jei taikytumės į 4,5 tūkst. žiūrovų apsilankymą, tai būtų gera pradžia. Tikimės, kad tie metai „Jeep“ arenoje leido suprasti, kokia didelė galia yra mūsų sirgaliai. Buvo daug nepateisinamos kritikos dėl „angaro“ ir panašiai, bet atmosfera buvo tikrai nuostabi. Tikimės, kad mūsų sirgaliams pavyks tą atmosferą perkelti į ASG areną.

– Ar planuojama rekonstruoti ar didinti „Jeep“ areną, o galbūt statyti naują areną?

J.Latušinskis: Šiuo metu apie „Jeep“ arenos rekonstrukciją nėra kalbama. Tai gana sudėtingas klausimas architektūrine ir biurokratine prasme. Dėl naujų namų, dialogas yra vykdomas. Manau, ta galimybė yra reali. Žinome, kad tam reikalingi resursai, bet jeigu bus noras, manau, kad netolimoje ateityje galėsime visi pasidžiaugti didesniais namais.

– Ką reiškia, kad galbūt turėsime namus? Ar tai reiškia, kad svarstoma apie naujos arenos statybas Vilniuje?

J.Latušinskis: Teisingai supratote. Kol kas nieko apčiuopiamo konkretaus nėra. Namų arenos problema yra gerai žinoma ir savivaldybei, šiuo metu aktyviai dirbama šiuo klausimu. Manau, kad trijų mėnesių bėgyje arba kiek vėliau arba savivaldybė, arba mes išeisime su pranešimu. Nieko apčiuopiamo šiuo metu nėra, tačiau judame šia tema.

Dėl naujų namų, dialogas yra vykdomas. Manau, ta galimybė yra reali.

– Ar jau yra svarstoma, kur galėtų būti statoma nauja arena?

J.Latušinskis: Kol kas nėra konkrečios kalbos, ar ji bus apskritai. Bet ta linkme yra judama. Tos kalbos šiuo metu yra aktyviausios ir konkrečiausios.

– Kaip atrodys ASG arena žaidžiant prieš „Wolves“ – ar bus paslėpti „vilkų“ logotipai?

J.Latušinskis: Čia yra viena iš susitarimo sąlygų, kurią mes akcentavome derybų metu. Pereidami į ASG areną, tai į sutartį įsitraukėme nuostatas dėl brandingo. Per mūsų rungtynes arenoje neturėtų būti nė vieno „Wolves“ logotipo.

Evaldo Stakėno nuotr./„Avia Solutions Group“ arena, vidus
Evaldo Stakėno nuotr./„Avia Solutions Group“ arena, vidus

– Į Vilnių persikėlė „Wolves“ klubas. Ar nėra nerimo, kad atsiradus konkurencijai sumažės klubo sirgalių bazė?

J.Latušinskis: Manau, kad persikėlimą komandos iš Alytaus galime vertinti dvejopai. Tarsi dvigubas pasirinkimas fanams, bet tuo pačiu ir konkurencija. Žinoma, konkurencija tam tikru kontekstu yra gerai, jei žaidžiama pagal taisykles. Mes turime fanų bazę, su kuria dirbame ir kurią kelerius metus auginame. Šiais metais gali būti padėtas žingsnis į priekį ir dar labiau ją auginti.

– Paminėjote, kad konkurencija gerai, kai žaidžiama pagal taisykles. O ar žaidžiama?

J.Latušinskis: Kol kas konkurencija yra labai racionali ir džentelmeniška. Yra niuansų, kurie yra rungimosi principų vedami. Bet kol kas viskas vyksta gražiai. Tikimės, kad taip ir liks.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jaroslavas Latušinskij, Donatas Zavackas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jaroslavas Latušinskij, Donatas Zavackas

– Ar atsidaręs konkurentas sunkina derybas su rėmėjais, ypač su tais, kurie veikia tik sostinėje?

J.Latušinskis: Gal mes šiuo atžvilgiu kiek kitais takeliais vaikštome su mūsų oponentais. Man asmeniškai nepasijautė. Kiek buvo kalbėta su ilgalaikiais rėmėjais, tai kaip tik sustiprina ryšį. Tai šiuo atžvilgiu tai gal net padėjo.

– Esate istorinis klubas su pasiekimais, bet „Wolves“ biudžetas jau yra didesnis. Kaip tai atsitiko ir ar tai nėra vadybinis pralaimėjimas?

J.Latušinskis: Čia labai platus veiksnys, į kurį atsako jų organizacinė struktūra. Tai yra privataus kapitalo verslas. Tuo tarpu mūsų pagrindinis dalininkas yra savivaldybė ir struktūra kitokia. Dirbame ta linkme, kad galėtume didinti biudžetą mūsų veiklos rezultato prasme. Biudžeto augimas yra priklausomas nuo mūsų veiklos, nuo mūsų rezultatų.

– Kurias rungtynes planuojate žaisti ASG arenoje?

J.Latušinskis: Pagal susitarimą su ASG žaisime namų rungtynes su „Žalgiriu“, „Wolves“, „Lietkabeliu“, visas Čempionų lygos rungtynes. ASG arenoje žaisime ir jei pavyks prasibrauti iki LKL pusfinalių ir finalų. Į „Jeep“ areną persikelsime tik vienose rungtynėse prieš „Lietkabelį“ spalio mėnesį dėl arenos užimtumo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės"
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės"

– Ar buvo tartasi dėl dalinimosi arena LKL atkrintamųjų metu, jei žaisite skirtingose serijose?

D.Zavackas: Apie tokį klausimą kalbėta nebuvo. Manau, kad tie sprendimai bus galimi. Manau, kad viskas įmanoma, jei yra noras.

– Kiek metų dar galioja „Ryto“ kontraktas su FIBA Čempionų lyga?

J.Latušinskis: Pasirašėme naują sutartį dar dvejiems metams.

– Kokie yra ČL svertai prieš Europos taurę?

J.Latušinskis: Finansinė galia yra daug didesnė. Manau, ir perspektyvos yra daug didesnės tiek organizacine, tiek sportine prasme.

– Kiek tas „daug“?

J.Latušinskis: Finansiškai daug geriau. Nesu tikras, ar „Lietkabelis“ ar kitos komandos daro tokius pristatymus, čia jiems klausimas, bet matosi iš mūsų numatytų premijų už sportinius rezultatus. Galima atlikti paprastą matematiką žinant LKL premijinį biudžetą. Jūs ir gausite finansinę naudą, kurią gauna klubas.

D.Zavackas: Žiūrint iš sportinės pusės, Čempionų lygoje visi akcentuoja rungtynių trūkumą, ypač pirmame etape. Tai pagrindinis dalykas, ką turi Europos taurė, tai 18 rungtynių. Yra pliusų ir minusų. Čempionų lygoje kiekvienos rungtynės aukso vertės, kiekvienas mačas žūtbūtinis. Europos taurės sistema šiek tiek kitokia. Kalbant apie komandų lygius, tai skirtumai nėra tokie ženklūs, skirtumas vis mažėja, lyginant su tuo, kas buvo Čempionų lygai tik susikūrus. Daugiau labai didelių skirtumų nematau. Pažiūrėsime, kaip viskas susidėlios, ar turnyrai jungsis, ar ne. Sunku pasakyti, kas bus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jaroslavas Latušinskij, Donatas Zavackas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jaroslavas Latušinskij, Donatas Zavackas

– Kokia yra klubo 5-10 metų vizija?

D.Zavackas: Kalbant apie 5-10 metų perspektyvą, labai sunku žvelgti taip toli. Stengiamės planuoti žingsnius į 2-3 metus į priekį. Meluočiau, jei sakyčiau, kad turime planą 5-10 metų. Tokio plano nėra.

– Ar planuojama likti Čempionų lygoje? Gal kalbama apie Europos taurės ir Čempionų lygos susijungimą?

D.Zavackas: Liekame Čempionų lygoje. Gandų viešojoje erdvėje ir tarp klubų yra, kad turnyrai gali jungtis, bet tai daugiau gandai. Kol kas konkrečių dalykų nematome, kad būtų daroma. O jeigu jie bus, tada ir žiūrėsime, kokie turnyrai mus patenkintų.

– Kokios yra galimybės surengti Vilniuje Čempionų lygos arba jaunimo turnyro finalo ketvertą?

D.Zavackas: Galiu pasakyti atvirai, kad buvome labai arti praėjusiais metais surengti pirmąjį jaunimo ketvertą Vilniuje, bet mus nukonkuravo Bursos klubas. Buvome pasiryžę būti pradininkai ir turėjome neblogas sąlygas. Jeigu finansai leis, turime smagią komandą ir bandysime tai padaryti.

Kalbant apie ČL ketvertą – planai visada buvo. Bet reikia suprasti, kad tai nėra tik mūsų užgaidos. Pagal galimybes, jeigu matysime, kad yra realūs šansai, tai kodėl gi ne.

– Klubas sezoną pradeda be traumuotų Martyno Echodo ir Gyčio Radzevičiaus. Ar yra planų ieškoti pastiprinimo?

D.Zavackas: Šiuo metu tikrai neieškome. Bet rinką visada stebime. Martynas turėtų grįžti artimiausiomis savaitėmis, sportuoja su komanda, jo sugrįžimas neturėtų užtrukti. Jei gydytojai leis ir pasakys, kad jis pilnai pasiruošęs, ta netrukus turėtų pradėti sportuoti su komanda.

Gytis irgi dirba kryptingai, yra pasiruošęs pradėti kitą reabilitacijos etapą. Bet jo trauma kompleksinė. Darome neblogą progresą ir tikimės po mėnesio ar dviejų turėti jį komandoje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gytis Radzevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gytis Radzevičius

Šiuo metu pastiprinimo neieškome. Turime subalansuotą sudėtį ir bandysime verstis su tuo, ką turime.

– Ar klubas turi galimybių stiprintis sezono metu?

D.Zavackas: Viskas priklauso nuo situacijos, nuo to, kokios bėdos kamuos. Tokių minčių visada yra, bet žiūrime į dabartinę situaciją, tad klausimas tai labiau ateičiai.

– Kodėl nepavyksta išsaugoti talentingų vilniečių? Ar yra pastangų keičiant jaunimo sistemą?

D.Zavackas: Čia toks skaudus klausimas. Paskutinės šiuolaikinės tendencijos, kad labai didelis procentas jaunų lietuvių kelia sparnus už Atlanto. Su šia problema susiduria ne tik mūsų klubas, bet ir kiti Lietuvos ir Europos klubai. Amerikos rinka dabar labai populiari. Jie įsivedė naujas taisykles, kad žaidėjams leidžiama mokėti pinigus. Tai labai keičia žaidimą ir jaunimas ne tik gauna solidžias sumas, bet ir pilną išlaikymą, pilną mokslą. Tai vienas opiausių dalykų, kaip šitą dalyką stabdyti. Stengiamės įdiegti geresnes sąlygas, bet reikia suprasti, kad galutinį pasirinkimą padaro žaidėjas. Turime suprasti, kad ir Europos mastu tai yra opi problema, bet stengiamės daryti viską, kad ją išspręstume.

– Kokie yra klubo sezono tikslai?

D.Zavackas: Mūsų tikslas LKL būti finale, bandyti nugalėti. KMT, po praeitų metų pralaimėjimo pusfinalyje, be abejo irgi norėtume pasiekti titulą. Ten viskas sprendžiasi iš dvejų rungtynių, bet pernai jos nesusiklostė. Tikimės finalo, nors konkurencija labai didelė ir nesinori prisišnekėti. Čempionų lygoje dvejus metus iš eilės patekome į „Top 16“, bet niekaip nepavyksta patekti į aštuonetą. Logiškas tęsinys būtų patekti į aštuonetą. Žiūrint į kitas komandas, kaip jos stiprinasi, tai tikrai nebus lengvas uždavinys. Tačiau būtų puiku, jei pavyks patekti į aštuonetą.

Logiškas tęsinys būtų patekti į aštuonetą.

– Kiek esate patenkintas „Ryto“ komplektacija?

D.Zavackas: Esu sakęs, kad norisi tęstinumo, jį išlaikyti. Tęstinumas prideda solidumo. Mūsų tikslas buvo išlaikyti tiek Gytį Radzevičių, tiek Margirį Normantą, dėjome pastangas išlaikyti Justiną Gorhamą, ką ir pavyko padaryti. Pirmų opcijų, ką turėjome susidėlioję, ne visada pavyksta paimti, bet nesinorėtų sakyti, kad tą gavome ar to negavome. Esame patenkinti turimais žaidėjais. Krepšinio rinka vasarą kartais yra pašėlusi, viena diena gali lemti, ar turėsi žaidėją, ar ne.

Vieninteliai dalykai, kurių dabar norėtume, tai Echodo ir Radzevičiaus jau sportuojančių su komanda. Šiais metais pavyko surinkti jaunatvišką komandą, mūsų amžiaus vidurkis nėra didelis. Turbūt spėjote susidaryti įspūdį, kad žaisime greitą krepšinį, turime daug jaunatviškumo, visi nori bėgti ir mesti, tad krepšinis daug nesiskirs. Komanda ir buvo komplektuojama, kad turėtume greičio ir atletiškumo.

– Ar „Rytas“ ruošiasi atsakyti į agresyvią „Žalgirio“ ir „Wolves“ klubų rinkodaros kryptį sostinėje?

J.Latušinskis: Vykdome kampaniją, kuri stiprina mūsų brandą Vilniuje ir už jo ribų. Bet kaip Giedrius Žibėnas kažkada pasakė – „sėkmė mėgsta tylą“. Nenorėčiau atskleisti daugiau detalių. Tai tikrai bus daroma tiek socialinėje erdvėje, tiek kitur. Manau, matysime gerus rezultatus.

– Ar planuojama grąžinti legendų atvaizdus į „Jeep“ arenos palubes?

– J.Latušinskis: Be abejo, planuojama, bet kitokiu pavidalu. Dėl sąrašo pavidalo, komunikuosime su fanais. Norime kurti bendruomenės klubą, kad fanai daugiau dalyvautų veikloje, tad tikrai atsiklausime jų nuomonės. Artimiausiu metu informuosime fanus apie tolimesnę eigą.

– Paskelbus klubo partnerystę su „Grigeo“, daugeliui sirgalių kilo klausimai dėl kriterijų, pagal kuriuos „Rytas“ renkasi rėmėjus.

J.Latušinskis: Be abejo, kriterijai egzistuoja. Stengiamės bendradarbiauti su kompanijomis, kurios turi panašią viziją ir moralinį kompasą į mūsų. Kalbėjome su „Grigeo“ vadovais. Jie nori prisidėti prie klubo gerovės, jie tai daro sąžiningai. Nekomentuosiu kai kurių dalykų, bet aš tikiu, kad jie juos sutvarkys ir atstatys balansą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius